ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Σε πλήρη στοίχιση για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Χέρι - χέρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα υπερψήφισαν χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Σουηδίας και Ελλάδας, για τη συνεργασία των σουηδικών ΕΔ με το «Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στον Τομέα ανταλλαγής και εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων», δείχνοντας τη συμφωνία τους στην προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, εμπλέκοντας όλο και βαθύτερα το λαό στο κουβάρι των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, η συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών θα γίνει «κατ' εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας σχετικά με το νομικό καθεστώς των δυνάμεων του ΝΑΤΟ/PFP (ΝΑΤΟ/Συνεργασία για την Ειρήνη)». Πρόκειται για παράρτημα του ΝΑΤΟ το οποίο έχει συγκροτηθεί από το 1995, προκειμένου να αποτελέσει τον προθάλαμο για την ένταξη στη «λυκοσυμμαχία» των πρώην Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, όπως και των χωρών που είχαν κρατήσει τυπικά «ουδέτερη» στάση, όπως η Σουηδία.

Σκοπός της συμφωνίας είναι ο καθορισμός των καθηκόντων που αναλαμβάνουν τα δύο κράτη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσον αφορά «τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Σουηδία και την Ελλάδα, τη μεταφορά εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών», αλλά και των κοινών «δράσεων» (ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις κ.λπ.) των Ειδικών Δυνάμεων των δύο κρατών, στην επικράτειά τους. Ενδεικτικά, στις υποχρεώσεις Ελλάδας και Σουηδίας είναι, για παράδειγμα, «να συμμορφώνονται με τις διαδικασίες ασφαλείας του ΝΑΤΟ», ως προς την αποθήκευση, χειρισμό πολεμικού υλικού, ασκήσεων κ.ο.κ., όσο και ως προς τη δημοσιοποίηση πληροφοριών και εγγράφων κ.ά.

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Λ. Κανέλλη, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, με την προώθηση των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, δουλεύει για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας που θέλει το εγχώριο κεφάλαιο, στους ανταγωνισμούς τους για μερίδιο στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων. Πρόσθεσε ότι, εξάλλου, «όλη η στρατιωτική προετοιμασία που γίνεται αυτή τη στιγμή στο χώρο μας, στη γειτονιά μας» είναι για τους ενεργειακούς δρόμους και πως για το λόγο αυτό και «η Σουηδία βρίσκεται εν πολέμου προετοιμασία, επαναφέροντας και τη στρατιωτική θητεία».

Παρόμοιου περιεχομένου ήταν και το δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αρμενίας, το οποίο επίσης καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. «Υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Σουηδία είχαν συμπεριληφθεί και δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά την εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά και την παραχώρηση οικοπέδου των ΕΑΣ στα ΕΛΠΕ. Η Λ. Κανέλλη ανέφερε ότι αν η τροπολογία αφορούσε μόνο τη φορολογική ενημερότητα, θα ψήφιζε «υπέρ». Τώρα αναγκαστικά ψηφίζει «κατά».

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τον καθορισμό της αμοιβής της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία «Holman Fenwick Willan LLP», η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στη δικαστική διένεξη που έχει ξεκινήσει με την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στα διεθνή δικαστήρια. Η Λ. Κανέλλη ψήφισε «παρών».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε η υπόθεση της επίθεσης σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα

Ξεκίνησε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η πέμπτη από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις, η ρατσιστική δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες με καδρόνια σε βάρος Πακιστανών εργατών στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας στην Κρήτη, το Φλεβάρη του 2013. Υπάρχει ήδη καταδίκη πρωτόδικα για τους 5 χρυσαυγίτες που συμμετείχαν. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λασιθίου, «στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών της Τοπικής Οργάνωσης (σ.σ. της Χρυσής Αυγής) την Τετάρτη 13/2/2013 οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Τοπικής Οργάνωσης και έλαβαν την απόφαση να μεταβούν στη Βαϊνιά Ιεράπετρας, όπου (...) εργαζόντουσαν Πακιστανοί, με σκοπό να βιαιοπραγήσουν σε βάρος τους...». Σύμφωνα, επίσης, με την απόφαση, οι χρυσαυγίτες κατευθύνθηκαν πρώτα σε οικοδομή για να εφοδιαστούν με ξύλα και στη συνέχεια όλοι μαζί χτύπησαν τα θύματά τους στο κεφάλι, ενεργώντας «με κίνητρα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα».

Ενας από τους δράστες στην προανάκριση κάνει λόγο για γνωστούς χρυσαυγίτες στην Ιεράπετρα που τον προσέγγισαν (στα τέλη του '12) και του πρότειναν να γίνει μέλος της Χρυσής Αυγής, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσουν να διοριστεί στη ΔΕΗ ή σε κάποια θέση στο Δημόσιο... Επιπρόσθετα, ένας εκ των καταδικασθέντων υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο Νομό Λασιθίου, ενώ ένας ακόμα ήταν σύζυγος υποψήφιας βουλευτή στον ίδιο νομό και υπήρξε και διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου Ιεράπετρας, αλλά συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα μετά τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Λασιθίου ότι έκανε κήρυγμα υπέρ της Χρυσής Αυγής στο σχολείο.

Δύο από τους τρεις Πακιστανούς που υπέστησαν τη δολοφονική επίθεση, ο Ali Laqat και ο Hanif Mohammad, κατέθεσαν χτες στο δικαστήριο πρώτα για τα φλεγόμενα μπουκάλια με βενζίνη που πέταξαν στο σπίτι τους, ενώ ήταν μέσα, άτομα με μηχανές, κάποιες μέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση εναντίον τους.

Ο πρώτος μάρτυρας, περιγράφοντας στο δικαστήριο τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν στην είσοδο και έξω από το σπίτι τους, μίλησε για άτομα που κρατούσαν στα χέρια καδρόνια, φορούσαν μαύρα ρούχα, τους έβριζαν και τους άνοιξαν τα κεφάλια. Η επίθεση κράτησε 5 - 7 λεπτά. «Ενας φώναζε να φύγουμε από το σπίτι αλλιώς θα μας σκοτώσουν», είπε ο δεύτερος μάρτυρας που περιέγραψε πως 5 άτομα με καδρόνια άρχισαν να τον χτυπούν, τον έπιασαν από το λαιμό στην είσοδο του σπιτιού και τον έβγαλαν έξω που ήταν άλλοι τόσοι με ξύλα και χτυπούσαν τους άλλους δύο συμπατριώτες του. Και οι δύο κατέθεσαν ότι τους πέρασε από το μυαλό πως ήταν από τη Χρυσή Αυγή, καθώς συμπατριώτες τους από την Αθήνα τούς είχαν προειδοποιήσει να προσέχουν, εκείνη την περίοδο, γιατί υπάρχουν ομάδες της Χρυσής Αυγής «που τρομοκρατούν ξένους».

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εξέταση της μάρτυρα Μαρίας Γκάγκα, μητέρας του Φοίβου Δεμερτζίδη, που μαχαιρώθηκε στο Π. Φάληρο από τον χρυσαυγίτη Γ. Αποστολόπουλο, το Γενάρη του 2013. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της ότι εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή προσηλύτιζε μαθητές στην περιοχή. «Υπήρχαν μαμάδες που έλεγαν ότι πλησίαζαν τα παιδιά τους», ότι προσπαθούσαν να τα προσεγγίσουν... φιλικά. Εκτός από τα απειλητικά τηλεφωνήματα μετά την επίθεση στο γιο της και τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής έξω από το σπίτι της, για τα οποία κατέθεσε η μάρτυρας και στην προηγούμενη δικάσιμο, περιέγραψε στο δικαστήριο και ένα γεγονός στο χώρο της δουλειάς της: «Ηρθαν δύο τύποι στη δουλειά μου - δούλευα σε ένα εστιατόριο της Νέας Σμύρνης - ογκώδεις, ξυρισμένοι, με στρατιωτικά, αρβύλες. Ο ένας μου είπε "κάπου σε γνωρίζω, βγαίνεις συχνά στην τηλεόραση;". Φοβήθηκα, πήρα 4 - 5 άτομα, ήρθαν στο μαγαζί να με στηρίξουν. Η μία κοπέλα ήταν με αγκυλωτούς σταυρούς και σβάστικες»...

«DYNAMIC MANTA 2017»
Σε εξέλιξη με ελληνική συμμετοχή

Με τη φρεγάτα «Αδριάς» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2017», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, στα ανοιχτά της Σικελίας, και προγραμματίζεται να διαρκέσει δυο βδομάδες, μέχρι τις 25 Μάρτη, με ανάπτυξη τμημάτων της και στο Ιόνιο.

Η άσκηση συγκεντρώνει σκάφη και προσωπικό από 10 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας για γυμνάσια στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και στα ανατολικά της Σικελίας, στο Ιόνιο. Μετέχουν 6 υποβρύχια από Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, 10 πολεμικά πλοία από Καναδά, Γαλλία, Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, 9 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 3 ελικόπτερα από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση συμμετέχει και η υποομάδα πλοίων «Task Unit 02» της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που έχει απλωθεί εδώ και ένα χρόνο στο Αιγαίο, επισήμως με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού. Προηγουμένως, στο διάστημα 31/1 - 20/2, η «Task Unit 02», με διαφορετική σύνθεση πλοίων, αναπτύχθηκε και στη Μαύρη Θάλασσα για «γυμνάσια» με άλλα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη πλοίων της SNMG2 σε Μαύρη Θάλασσα και Κεντρική Μεσόγειο αποδεικνύει στην πράξη πως το Αιγαίο, με βαριά ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει μετατραπεί σε ενδιάμεσο και αναπόσπαστο κρίκο των σχεδιασμών και της ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς έλεγχο όλου του διαύλου Μεσογείου - Μαύρης Θάλασσας, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δημοσίευμα για «χαμένους» Τούρκους στρατιωτικούς

Δημοσίευμα του «Βήματος» έκανε λόγο χτες για το ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στις 15 Φλεβάρη στην Αλεξανδρούπολη, συνοδεύονταν από τρεις επίσης καταζητούμενους πραξικοπηματίες, των οποίων η τύχη αγνοείται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για τρεις «άφαντους» Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι ανήκαν στην ίδια μονάδα των τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων με τους άλλους δυο και οι οποίοι φέρεται να είχαν πάρει πρώτοι λεωφορείο από την Ορεστιάδα προς τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες της συνηγόρου των δύο κρατουμένων Τούρκων, στη διάρκεια της μετακίνησής τους αυτής, «χάθηκαν τα ίχνη τους και υπάρχουν ενδείξεις ότι συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές μέσα στο λεωφορείο». Μάλιστα, αυτή η εξαφάνισή τους και η αναποτελεσματική αναζήτησή τους ήταν που οδήγησε τους δύο συνταξιδιώτες τους να ζητήσουν για λόγους αυτοπροστασίας τους άσυλο από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από ένα στίγμα του κινητού τηλεφώνου τους προέκυψε ότι κάποιες ώρες αργότερα, μετά την εξαφάνισή τους, βρέθηκαν στην Αθήνα, χωρίς άλλο στοιχείο για τη διαδρομή που ακολούθησαν. Συγγενείς των «εξαφανισθέντων» στο ελληνικό έδαφος (σύμφωνα με τις καταγγελίες) εκφράζουν ανησυχία για τη ζωή τους, αφού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατέληξαν σε τουρκικές φυλακές ή να έχουν δολοφονηθεί από οπαδούς του Τούρκου Προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ