ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα η νέα δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Με κατηγορίες - παρωδία για την κινητοποίηση ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων το Γενάρη του 2013

Η επαναφορά της δίκης - παρωδίας έρχεται σε μια περίοδο που ετοιμάζεται νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων
Η επαναφορά της δίκης - παρωδίας έρχεται σε μια περίοδο που ετοιμάζεται νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων
Δικάζονται σήμερα, Πέμπτη, 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με κατηγορίες - παρωδία για την κινητοποίηση που διοργάνωσαν ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στις 30/1/2013 στο υπουργείο Εργασίας. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του τότε υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα «στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».

Οι συνδικαλιστές έχουν ήδη δικαστεί και αθωωθεί, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 20/12/2013, για την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας». Δικάζονται όμως ξανά, αυτήν τη φορά για την κατηγορία των «απρόκλητων φθορών», που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για κατηγορία που είχε καταρρεύσει και κατά την πρώτη δίκη, καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας ρωτήθηκαν σχετικά με τις ζημιές που υποτίθεται ότι είχαν προκαλέσει οι συνδικαλιστές στο γραφείο του υπουργού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσουν στο ελάχιστο τις σχετικές κατηγορίες.

Τη νέα δίωξη καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ανάμεσα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, βασική πλευρά της νέας συμφωνίας είναι το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, του δικαιώματος στην απεργία. Με την επαναφορά μιας δίκης - παρωδίας θέλουν να στείλουν μήνυμα, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να στρώσουν το έδαφος για τη νέα επίθεση».

Πλήθος μηνυμάτων καταδίκης της νέας δίωξης

Στους δεκάδες συνδικαλιστικούς φορείς που καταγγέλλουν τη δίωξη προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ.

Τη συμπαράστασή της στους συνδικαλιστές εκφράζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, νέα μηνύματα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ φτάνουν από το εξωτερικό, από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ, τις Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών, Δημοσίων Υπαλλήλων και Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ - Κύπρος), το Συνδικάτο LAB (Χώρα των Βάσκων, Ισπανία), η Συνομοσπονδία CTB Βραζιλίας, το Συνδικάτο OSCMS (Τσεχία) και η Ομοσπονδία Federacion Sindical de Clase (Ισπανία).

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΕΕΕΚ (Αργοστολίου 65), το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής & Νήσων, η Λαϊκή Επιτροπή και φορείς της περιοχής καλούν σε εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, με αφορμή τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ και την περικοπή των κρατικών δαπανών στον τομέα αυτό, και η σημασία της για τα παιδιά που την έχουν ανάγκη».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Την Κυριακή 19/3, στις 12.30 μ.μ., μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, πραγματοποιείται η συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αγροτικοί Σύλλογοι από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και αλλού διοργανώνουν περιοδείες σε χωριά για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, στέλνοντας μήνυμα συνέχειας του αγώνα για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που οδηγούν στο ξεκλήρισμά τους.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στις 19/3 απευθύνει, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (αναχώρηση πούλμαν στις 11 π.μ. από την πλατεία Λαού), καθώς και η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ (αναχώρηση πούλμαν στις 11.30 π.μ. από το δημαρχείο Βόλου).

Διασωληνωμένος στην εντατική παραμένει ο ειδικευόμενος γιατρός

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 26χρονος ειδικευόμενος γιατρός του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» που τραυματίστηκε σοβαρά - κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες - εν ώρα εργασίας τη Δευτέρα 13 Μάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», έχει υποστεί «σοβαρή τραυματική βλάβη εγκεφάλου και εγκεφαλικές θλάσεις, μετά από αναφερόμενη πτώση» και «παραμένει διασωληνωμένος σε σταθερή κλινική κατάσταση, χωρίς περαιτέρω επιδείνωση της εγκεφαλικής βλάβης».

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει την συμπαράστασή της στον ίδιο και την οικογένειά του και απαιτεί «να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος και να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος που διενεργείται από τους αρμόδιους φορείς (τεχνικός ασφαλείας, ΚΕΠΕΚ) για το τραγικό συμβάν».

Χτες το πρωί, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», προκειμένου να ενημερωθεί για το ατύχημα που συνέβη στον 26χρονο ειδικευόμενο γιατρό. Ο διοικητής του νοσοκομείου ενημέρωσε την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ ότι έχουν αναλάβει την έρευνα ο τεχνικός ασφαλείας του νοσοκομείου και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει άμεσα για το πόρισμα.

Κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση των τυφλών

Στη συγκέντρωση των τυφλών που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Βερανζέρου και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Μέγαρο Μαξίμου, καλεί με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ Τυφλών. Αφορμή για την κινητοποίηση είναι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για μαζικές περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, την ίδια στιγμή που η «σφαγή» αυτή ήδη κλιμακώνεται στα ΚΕΠΑ και οι σχολές τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Παράλληλα, η ΕΣΚ Τυφλών προειδοποιεί ότι δρομολογείται η κατάργηση των επιδομάτων των ΑμεΑ και των άλλων κοινωνικών επιδομάτων μέσω του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος και η δραστική συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αρένες θανάτου» οι χώροι δουλειάς

Η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «αρένες θανάτου» έχει επιβληθεί από τη μεγαλοεργοδοσία, που αξιοποιεί το θεσμοθετημένο από τις κυβερνήσεις αντεργατικό οπλοστάσιο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με αφορμή το νέο θανατηφόρο δυστύχημα που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο εργοτάξιο του Μετρό στην Καλαμαριά.

«Η απώλεια συναδέλφων», τονίζει η Ομοσπονδία, «το σακάτεμα εκατοντάδων από μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνουν τη μετατροπή τους σε "αρένες θανάτου" (...) Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς έχει αιτίες και υπεύθυνους. Εχει επιβληθεί από τη μεγαλοεργοδοσία, που αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει εντατικοποιήσει τη δουλειά, έχει αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων για να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη. Σε αυτό το κυνήγι του κέρδους τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι "κόστος". Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της θυσιάζονται οι ζωές των εργαζομένων στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας. Παρά τις κυβερνητικές κορόνες για τη μείωση των ατυχημάτων, τα ατυχήματα συνεχίζονται και παρά το γεγονός της μεγάλης κάμψης στην οικοδομή.

(...) Σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο, μόνο ο δικός μας αγώνας για την προστασία της ίδιας μας της ζωής και των οικογενειών μας μπορεί να μας εξασφαλίσει νικηφόρα αποτελέσματα με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας».

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων

Υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία αντί του δείκτη ετήσιας μεταβολής των μισθών, που προέβλεπε ο νόμος 4387, η αναπροσαρμογή των μισθών για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων θα γίνεται μέχρι και το 2020 με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, «η αναπροσαρμογή των μισθών με τον νέο δείκτη δεν αλλάζει τη βασική αντιασφαλιστική ανατροπή που επήλθε. Οτι οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με συντάξιμο μισθό που θα προκύπτει από το σύνολο του εργασιακού βίου και όχι τον τελευταίο μισθό ή την τελευταία πενταετία που ίσχυε πριν. Και αυτό σε συνδυασμό, βέβαια, με τα εξίσου πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι και αλλιώς, θα οδηγήσει οι νέες συντάξεις να είναι πολύ μικρότερες από τις παλιές».

Στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία που αφορά στον ΟΑΕΔ. Στο πρώτο της άρθρο με πρόσχημα την «ανάσχεση της ανεργίας», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «διευρύνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης».

Σχολιάζοντας την τροπολογία για την οποία δήλωσε κατά, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παρουσιάζει ως σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας την επιδότηση των εργοδοτών, πλάι σε όλες τις άλλες διευκολύνσεις που τους παρέχονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ