ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τη λειτουργία των ωδείων και την εκμάθηση μουσικών οργάνων στη χώρα μας

Τη λειτουργία των Δημοτικών Ωδείων της χώρας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας τη συγκρότηση δημόσιου και δωρεάν συστήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Δημοτικά Ωδεία.

Αναλυτικά στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Η Μουσική Εκπαίδευση στη χώρα μας είναι παραδομένη αποκλειστικά στα χέρια των ιδιωτών. Αν εξαιρέσουμε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει κανένα Εκπαιδευτικό Ιδρυμα στη χώρα μας που να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση από τα πρώτα παιδικά χρόνια έως την απόκτηση της απαιτούμενης επαγγελματικής επάρκειας, για όποιον θέλει να γίνει επαγγελματίας εκτελεστής μουσικού οργάνου.

Η ανάγκη για αυτές τις μουσικές σπουδές είναι διευρυμένη ακόμα και στα χρόνια της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 Ωδεία και Μουσικές Σχολές σε όλη την Ελλάδα που εποπτεύει τη λειτουργία τους το υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτά τα Ωδεία και Σχολές που είναι ιδιωτικά, εκτός από 100 περίπου Δημοτικά Ωδεία, σπουδάζουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά και νέοι που για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ένα όργανο, χρειάζονται πάνω από 10 χρόνια, πληρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα, εξέταστρα, όργανα, βιβλία, αναλώσιμα. Απ' αυτές τις τεράστιες δαπάνες δεν εξαιρούνται και τα Δημοτικά Ωδεία που λειτουργούν σε καθεστώς ανταποδοτικότητας.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της εκπαίδευσης στη χώρα μας αποκλείει χιλιάδες παιδιά που έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με την εκμάθηση ενός οργάνου.

Συγχρόνως δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες εργασίας για τους δασκάλους στα Ωδεία. Εξευτελιστικά ωρομίσθια για τις γνώσεις που απαιτούνται, απλήρωτη εργασία, πληρωμή με κουπόνια super market. Απ' αυτή την κατάσταση δεν εξαιρούνται ούτε τα μεγάλα Ωδεία της χώρας, ούτε τα Δημοτικά Ωδεία.

Ειδικότερα στα Δημοτικά Ωδεία, που και αυτά λειτουργούν με δίδακτρα, μειωμένα συγκριτικά με τα ιδιωτικά, υπάρχουν και ειδικά προβλήματα. Οπου δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, η κατάσταση για τους εργαζόμενους καθηγητές είναι βάρβαρη. Εργασία με ανταποδοτικές Συμβάσεις, στις οποίες τα χαμηλά δίδακτρα που πληρώνει ο γονιός, πρέπει να καλύψουν την αμοιβή του καθηγητή, το σύνολο της ασφάλισής του και ένα μέρος να καλύψει τις ανάγκες του Ωδείου σε γραμματειακή υποστήριξη, σε καθαρισμό, πληρωμή των Θεωρητικών κ.ά. Μ' αυτό τον τρόπο το ωρομίσθιο των εργαζόμενων δασκάλων οδηγείται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Η σχέση αυτών των Ωδείων με τους ΟΤΑ δημιουργεί και ειδικότερα προβλήματα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καθηγητές σε αυτά εργάζονται με το ωράριο των δημοτικών υπαλλήλων που είναι 40 ώρες εβδομαδιαία, χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η εργασία, αλλά και το ωράριο που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δηλαδή, η εργασία που απαιτείται για την προετοιμασία του μαθήματος για τις συναυλίες που ενισχύουν το εκπαιδευτικό έργο.

Ηδη γι' αυτό το ζήτημα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά από συνδικαλιστική οργάνωση των μουσικών στους δήμους (ΠΕΜ - ΟΤΑ).

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η ευθύνη του υπουργείου είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν υπολογίσουμε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που αναφέραμε παραπάνω, στη χώρα μας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό που έχει βγει απ' αυτές τις σχολές. Μάλιστα, ένα μέρος του έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο. Αυτό δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χώρα μας, αν δοθούν οι ευκαιρίες για συστηματικές σπουδές σε χιλιάδες ταλαντούχους νέους και παιδιά που έχουν τη διάθεση, αλλά αποκλείονται λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους.

Ηδη υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από συνδικαλιστική οργάνωση (ΠΜΣ), την οποία στηρίζει και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση των Μουσικών (FIM)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού μέτρα:

  • Για τη συγκρότηση δημόσιου και δωρεάν συστήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων από τα πρώτα παιδικά χρόνια, το οποίο να οδηγεί όσους έχουν τo ενδιαφέρον και το καλλιτεχνικό επίπεδο σε πανεπιστημιακές σπουδές.
  • Για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Δημοτικά Ωδεία (ανταποδοτικές συμβάσεις) και την εναρμόνιση του ωραρίου εργασίας των δασκάλων των Δημοτικών Ωδείων με τα ωράρια των εκπαιδευτικών του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, όπως αρμόζει στο χαρακτήρα της εργασίας τους.
Ρεσιτάλ πιάνου από τον Ούβε Μάτσκε

Ρεσιτάλ πιάνου με έργα των αγαπημένων του συνθετών, Σούμπερτ και Μπραμς, δίνει την Τρίτη 21 Μάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»), ο σπουδαίος πιανίστας Ούβε Μάτσκε.

Εβδομήντα χρόνια χωρίζουν την αισιόδοξη και ορμητική «Φαντασία του Οδοιπόρου» του νεαρού Σούμπερτ - που σύμφωνα με τον Ούβε Μάτσκε αποτέλεσε την κεντρική ιδέα στο χτίσιμο του προγράμματός του - από τις γεμάτες λυρισμό «Φαντασίες, έργο 116» του ώριμου Μπραμς, μεγάλου θαυμαστή της ιδιοφυΐας του Σούμπερτ. Ο Ούβε Μάτσκε μάς προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό στο ρομαντικό πιάνο και τη Βιέννη του 19ου αιώνα, με Φραντς Σούμπερτ: Από τις «4 Impromptus D 899, έργο 90», αρ. 1 & 2 & «Φαντασία D 760 (του Οδοιπόρου)» και Γιοχάνες Μπραμς: «Σκέρτσο, έργο 4» & «Φαντασίες, έργο 116».

Φέτος συμπληρώνονται 220 χρόνια από τη γέννηση του Σούμπερτ και 120 χρόνια από τον θάνατο του Μπραμς. Παράλληλα με αυτές τις επετείους, ο πιανίστας και πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ούβε Μάτσκε, συμπληρώνει σε λίγες μέρες τριάντα χρόνια από τότε που πρωτοήρθε στην Ελλάδα και έμεινε πια μόνιμα στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό μοιράζεται αγαπημένα του έργα, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στο κοινό που όλα αυτά τα χρόνια του προσέφερε την προσοχή και την αγάπη του.

Προβολές ταινιών του Βασίλη Βαφέα

«Ρισάλτο»
«Ρισάλτο»
Το πρόσφατο «Ρισάλτο», αλλά και άλλες παλιότερες ταινίες του Βασίλη Βαφέα, προβάλλονται το επόμενο διάστημα σε μια σειρά αίθουσες στην Αθήνα. Συγκεκριμένα: Το «Ρισάλτο» προβάλλεται την Κυριακή 19 Μάρτη, στις 8.30 μ.μ., στον τεχνοχώρο «Φάμπρικα» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 125, Γκάζι), αλλά και τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ. και στις 9 μ.μ., στην κινηματογραφική αίθουσα του δημαρχείου Ηλιούπολης (Πρωτόπαπα και Σοφ. Βενιζέλου 112). Επίσης, τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στις 8.15 μ.μ., προβάλλεται το «Ρεπό» (1984), στην Κινηματογραφική Λέσχη του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού (Ανδρέα Λεντάκη, Αμισσού και Λεωφόρος Σμύρνης).

Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και του Εθνικού Θεάτρου, καλεί τα μέλη του σωματείου το ΔΣ του ΣΕΗ. Η συνέλευση θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7, Αθήνα).

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Γ. Κιμούλης

Την παραίτησή του από την προεδρία του ΔΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δημοσιοποίησε χτες ο Γιώργος Κιμούλης, μετά από δυο βδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του υπουργείου Οικονομικών, διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος - πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος, στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκδηλώση για την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας θα είναι οι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση - συναυλία, με την οποία ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, σε μια εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 19 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Στη βραδιά για τον εορτασμό της παγκόσμιας ποίησης θα συμμετάσχει το Φιλολογικό Εργαστήρι του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας, το οποίο θα παρουσιάσει Ελληνες ποιητές. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρό ορχηστρικό σύνολο, αποτελούμενο από μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια από μελοποιημένη ποίηση.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ