ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2017
Σελ. /32
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΚΕΝΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΚΕΝΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 11/3 ο ΤΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΑΣ, από τη Σαϊδόνα Δυτικής Μάνης, παιδί αγωνιστών τη Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Παρέμεινε σε όλη του τη ζωή αταλάντευτος υποστηρικτής του ΚΚΕ, πιστός στο κόκκινο λάβαρο.

Στη μνήμη του η οικογένειά του, Σταύρος, Αργύρης και Ζαχαρούλα Στρατέα, προσφέρει για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω της KΟ Ανω Λιοσίων, 1.000 δολάρια Αυστραλίας.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν σχεδόν οχτώ μήνες από την αιφνίδια και τόσο πρόωρη απώλεια του συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗ. Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα από οικογένεια βιοπαλαιστών. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1996 όταν ήταν σπουδαστής στο ΤΕΙ Λάρισας, από όπου πήρε το πτυχίο Τεχνολόγου Γεωπονίας. Εκανε διάφορες δουλειές, ενώ από το 2008 εργαζόταν στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», στο σωματείο του οποίου ήταν εκλεγμένος.

Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και στη συνέχεια του Κόμματος από διάφορες στελεχικές θέσεις, χωρίς ποτέ να παραμελήσει τη συντρόφισσά του στη ζωή και το Κόμμα, Χριστίνα, και τα δυο τους παιδιά, Γιώργο και Αριστέα, που υπεραγαπούσε. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της ΚΟΒ μας, Γραμματέας του Τομέα Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής της ΚΟ Αττικής, δίνοντας με επιμονή και αυτοθυσία τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

ΛΕΛΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
ΛΕΛΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Στη μνήμη του προσφέρουμε 281 ευρώ στο Κόμμα, προς τιμήν του 20ού Συνεδρίου.

ΚΟΒ Εργαζομένων στο Δήμο Αθήνας, στην ΚΕΔΕ και φορείς του Δημοσίου

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που, τόσο άδικα και πρόωρα, «έφυγε» από κοντά μας η συντρόφισσα ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ, δημοσιογράφος του «902». Η συντρόφισσα Μαριλένα στάθηκε με συνέπεια και σθένος στο πλευρό του Κόμματος, ιδιαίτερα ως εργαζόμενη στον «902», όπου εργάστηκε με αυταπάρνηση μέχρι τις τελευταίες μέρες λειτουργίας του. Το ίδιο σθένος και αξιοπρέπεια επέδειξε και απέναντι στην άνιση μάχη με την ασθένεια.

Στη μνήμη της προσφέρουν, ο σύντροφός της στη ζωή Γιάννης Κουμπούρης 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, και η συντρόφισσα Ζέττα Καραμπέρη 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ασπροπύργου του ΚΚΕ, για την ενίσχυση του δίκαιου αγώνα του, στον οποίο πίστευε απόλυτα η Μαριλένα.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αντάρτη του ΕΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΡΑΣΗ (φωτ.), που έχασε τη ζωή του στη μάχη για μια πατρίδα της λευτεριάς και της δικαιοσύνης, της αδερφής του ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΥΡΑΣΗ, του αγωνιστή κομμουνιστή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΥΡΑΚΗ, αλύγιστου σε εξορίες και φυλακές, της συζύγου του ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ - ΚΟΥΡΑΣΗ και του ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΥΡΑΣΗ και της συζύγου του ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΥΡΑΣΗ - ΤΣΙΓΚΟΥ, η κόρη και ανιψιά τους Μαρία Κωνστ. Μαυράκη και η εγγονή και ανιψιά Ζέττα Ευαγ. Καραμπέρη προσφέρουν το ποσό των 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ασπροπύργου, ως ελάχιστη συνεισφορά για τη συνέχιση του έντιμου αγώνα του ηρωικού ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν κιόλας 11 χρόνια από τις 12/3/2006, που «έφυγε» ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους ΜΗΝΑΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αταλάντευτος κομμουνιστής. Δυναμικός και πάντα παρών σε όλους τους αγώνες. Θα είναι πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα βήματά του.

ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ ΜΗΝΑΣ
Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Εκπαιδευτικών 150 ευρώ.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Εχουν περάσει έξι χρόνια που λείπει από κοντά μας ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ, οργανωμένος στο ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του πνοή. Η παρουσία του είναι μόνιμη στο μυαλό μας, δεν ξεχνιέται, σαν σύζυγος, σαν πατέρας, σαν παππούς. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, το κόμμα που αγωνίζεται για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση από τους έχοντες και κατέχοντες.

Η οικογένειά του, η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή συντρόφου ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Αθανασιάδης Σαμουήλ (Σάμος) από το Μεταλλικό Κιλκίς

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν δύο χρόνια από το θάνατο της κομμουνίστριας και μαχήτριας του ΔΣΕ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Τσάκωνες Αριδαίας. Ηταν από ηρωική οικογένεια. Ο πατέρας της, μέλος του Κόμματος και μαχητής του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στη μεγάλη μάχη του Μουχαρέμ Χάνι το 1944, στην ανατίναξη του τρένου των Γερμανών, που μετέφερε πολεμοφόδια, σε ηλικία μόνο 34 χρόνων. Τα δύο αδέρφια της, Μανώλης 17 ετών και Χρυσούλα 15 ετών, σκοτώθηκαν στον ΔΣΕ.

Η Ελένη σε ηλικία 12 χρόνων ήταν σύνδεσμος του ΕΛΑΣ και στα 16 της εντάχθηκε στον ΔΣΕ και στο ΚΚΕ. Το 1948 μετά από μάχη με την υποδειγματική διμοιρία νεολαίας, συνελήφθη. Φυλακίστηκε σε Κοζάνη, Λάρισα, Αβέρωφ, Καλλιθέα, Κηφισιά και μετά ξανά στου Αβέρωφ, από όπου απολύθηκε μετά από 14 χρόνια, το 1962. Παντρεύτηκε τον Μακρονησιώτη κομμουνιστή Μιχάλη Μπούρμπουλα. Εμεινε πιστή στο Κόμμα μέχρι το θάνατό της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η νύφη της Ερμιόνη Γαβρικίδου και τα ανίψια της

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΟΥΖΑ και της μητέρας μου ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ προσφέρω, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Αρτέμιδος - Σπάτων, 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Θανάσης Μούζας

***

ΦΩΤΟ

Στις 8 Φλεβάρη 2017 «έφυγε» από τη ζωή η ΑΘΗΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ ως νοσοκόμα με το ψευδώνυμο Σπίθα. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας σε Ουγγαρία και Βουλγαρία. Επαναπατρίστηκε το 1981. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν πιστή στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στη μνήμη της η κόρη της, Φεβρωνία, προσφέρει 200 ευρώ στην ΚΟ Καβάλας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΘΑ προσφέρω 150 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο.

Η γυναίκα του Μαρία Αναστασάκου - Μανθά

***

Στη μνήμη των αγαπημένων μας ΠΑΥΛΟΥ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΥ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΒΡΕΤΕΑ και ΗΛΙΑ ΚΟΥΜΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Βασιλική Μαυροειδάκου

Ρούλα και Ελένη Βρετέα

***

ΦΩΤΟ

Στις 3/2/2017 «έφυγε» από τη ζωή η συντρόφισσα και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ. Γεννήθηκε το 1930 στη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, από οικογένεια αγωνιστών με θύματα στην Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ. Το 1949 βρήκε καταφύγιο στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύντροφό της στη ζωή και στον αγώνα Νίκο Κοτανίδη. Επαναπατρίστηκε το 1981 και ζούσε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Η κηδεία της έγινε στην Πηγή Κιλκίς και ήταν πολιτική.

ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Στη μνήμη της τα παιδιά της Τατιανή και Γιώργος προσφέρουν 300 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

  • Στη μνήμη της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, η οικογένεια της αδελφής της, Δαμιανίδου Βέρας, καθώς και η οικογένεια Φωτιάδη Στάθη και Ελένης 50 ευρώ.
  • Στη μνήμη της ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η αδελφή της Αννα Ταβλαρίδου προσφέρει 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Τον Οκτώβρη του 2016 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας σε Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία από το 1949 μέχρι τη δεκαετία του 1980 που επαναπατρίστηκε και έμενε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στις Κυδωνιές το 1930, όπου έγινε και η κηδεία του, και ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του σύντροφοι από την ΚΟΒ Σταυρούπολης προσφέρουν 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΝΤΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ευόσμου.

Νόπη Κοντού

***

ΦΩΤΟ

Στις 16/3/2017, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον απροσδόκητο χαμό του φίλου μου, συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ. Δεν τον ξεχνάμε. Στη μνήμη του προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Σωτήρης Κάνουλας

***

ΦΩΤΟ 2

Ο σύντροφος Νικήτας Χονδρούσης προσφέρει 30 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Μίκρας, στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ και της ΛΕΛΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ, που έδωσαν όλη τους τη ζωή για το Κόμμα και ανταμείφτηκαν από την αντίδραση, με αμέτρητες διώξεις, φυλακές και εξορίες, αλλά έμειναν αλύγιστοι στα ιδανικά τους.

***

ΦΩΤΟ

Στις 20/2/2017 «έφυγε» από τη ζωή η συντρόφισσα ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ. Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Βασίλης Τσολακίδης προσφέρει στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μέσω ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής, 200 ευρώ.

ΤΣΟΥΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΣΟΥΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
***

ΦΩΤΟ 3

Στις 17/3/2017 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής του ΔΣΕ, κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του, με πίστη και αφοσίωση στα ιδανικά του Κόμματος, του οποίου υπήρξε μέλος καθώς και μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Πολίχνης της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη των γονέων του, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του πατέρα του ΦΙΛΙΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, που απεβίωσε στις 19/8/1958, και της μητέρας του ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, που απεβίωσε στις 24/6/1968, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή, πολιτικοί πρόσφυγες στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες (Τασκένδη), χάνοντας και τέσσερα παιδιά, αγωνιστές του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους, τιμώντας τα 70 χρόνια του ΔΣΕ και τα 100 χρόνια του Κόμματος, προσφέρουμε 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μετεώρων Πολίχνης.

Η σύζυγος Βασιλική και οι δύο κόρες του

***

ΦΩΤΟ

Στις 29 Γενάρη 2017 «έφυγε» από τη ζωή ο ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΜΠΟΣΜΗΣ, ένας διαλεχτός σύντροφος, με συνέπεια και καλοσύνη και με μεγάλη προσφορά στο Κόμμα.

Γεννήθηκε στις 16 Σεπτέμβρη 1932 στο χωριό Μυγδαλιά Αρκαδίας. Από μικρό παιδί μπήκε στη βιοπάλη. Μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και χρειάζονταν καθημερινά τη βοήθειά του, σαν μεγαλύτερος που ήταν.

Στην κηδεία του διαβάστηκε από την ΚΟΒ Κολιάτσου, της οποίας ήταν μέλος, απόσπασμα από το βιογραφικό του σημείωμα.

Στην περίοδο της αντίστασης στον Γερμανό κατακτητή το χωριό του ξεχώρισε για τη μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα για την απελευθέρωση του λαού μας και ο ίδιος, αν και μικρό παιδί τότε, βοήθησε τους αντάρτες σαν σύνδεσμος. Από το 1976 έγινε μέλος του ΚΚΕ και ακολούθησε τις ιδέες και τις αξίες του με συνέπεια και σταθερότητα. Τιμήθηκε από τους συντρόφους του πολλές φορές εκλέγοντάς τον στο Γραφείο της Οργάνωσης Κολιάτσου και μάλιστα στη θέση του Γραμματέα της.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ
Στη μνήμη του η κόρη του Κατερίνα, ο γιος του Γιώργος, η σύντροφός του Χρυσούλα, ο ξάδελφός του Χρήστος Μποσμής του Παναζιούλη, καθώς και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κολιάτσου προσφέρουν στο ΚΚΕ 320 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη της αξέχαστης αδελφής μου ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΓΚΕΝΑ, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, του ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ, του συντρόφου μου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΥΤΣΟΥ, καθώς και του γαμπρού μου ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΛΕΜΑ, όλοι στελέχη του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, προσφέρω 100 ευρώ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου.

Κική Βούλγαρη - Τσούτσου


ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΓΚΕΝΑ
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΓΚΕΝΑ

ΑΘΗΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ
ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΣΜΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΣΜΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΤΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΑΣ

Δύο χρόνια χωρίς τον Φοίβο Τσέκερη

Στις 15 Μάρτη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το θάνατο του Φοίβου Τσέκερη. Ο Φοίβος Τσέκερης γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Από το 1938, ως μαθητής στο Πρακτικό Λύκειο, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και παρέμεινε στις τάξεις του ΚΚΕ για 77 χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1940 πέρασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ Νέων της Σπουδάζουσας. Τον Ιούλη του 1942 συνελήφθη από τους Ιταλούς, σε διαδήλωση εναντίον της πείνας. Το Μάρτη του 1943, στο μνημόσυνο του σκοτωμένου μαθητή Ωραιόπουλου, τραυματίστηκε από τους Ιταλούς στο πόδι.

Το Φλεβάρη του 1943, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ πέρασε στις γραμμές της. Τον Ιούλη του 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς, κρατήθηκε τρεις μήνες και βασανίστηκε στην Κομαντατούρα. Από τις αρχές του 1944 ήταν διμοιρίτης, της Διμοιρίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου του Λόχου Σπουδαστών, ο οποίος το Δεκέμβρη του 1944 ονομάστηκε «Λόρδος Μπάιρον». Στις μάχες του Δεκέμβρη τραυματίστηκε σοβαρά και στα δύο του πόδια και παρέμεινε στο γύψο σχεδόν για τρία χρόνια.

Το 1948 εκτοπίστηκε στο Μούδρο της Λήμνου και κατόπιν στη Μακρόνησο. Απολύθηκε το 1951 και πήρε το δίπλωμα του αρχιτέκτονα το 1952. Παράλληλα με το επάγγελμά του δραστηριοποιήθηκε στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, το πρώτο σωματείο μετά τον Εμφύλιο, στο οποίο εξελέγη αριστερή διοίκηση. Στη μεταπολίτευση, με τη νίκη της προοδευτικής πλειοψηφίας στις πρώτες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου, εξελέγη μέλος του Πειθαρχικού και αργότερα του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Παράλληλα, συνέβαλε στη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος, ενώ συμμετείχε ενεργά στην Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, της οποίας διετέλεσε Γενικός Γραμματέας.

Σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας, καθώς και υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων. Με τη συνταξιοδότησή του αφοσιώθηκε ολόψυχα στις δραστηριότητες της ΠΕΑΕΑ, καθώς και στην προσπάθεια να λειτουργήσει το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για τον ήπιο και προσηνή χαρακτήρα του, τον ανιδιοτελή του προσανατολισμό στην κοινωνική και πολιτική δράση, την προσήλωσή του στις αρχές και της αξίες της Αριστεράς και τη βαθιά ταύτιση με το Κόμμα του, το ΚΚΕ. Στη ζωή του υπήρξε ένας έντιμος και σκληρά εργαζόμενος επαγγελματίας και ένας εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας.

Στη μνήμη του Φοίβου Τσέκερη, τα παιδιά του κατέθεσαν 200 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση στο «Σπίτι του Αγωνιστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ