ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«51 χρόνια μετά την ανακήρυξη από τον ΟΗΕ, με την αποφασιστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, της 21ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, ο καπιταλιστικός κόσμος, στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελλάδα, δείχνει όλο και πιο καθαρά τον απάνθρωπο χαρακτήρα του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που προέκυψε από το άθλιο παζάρι της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πανηγύρισε για τη συμφωνία, προσπαθεί με νύχια και δόντια να την εφαρμόσει, αδιαφορώντας για τις άθλιες συνθήκες στις προσφυγικές δομές των νησιών, αλλά και για τις συνέπειες στους κατοίκους από το διπλό εγκλωβισμό που έχει διαμορφώσει στα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις που ευθύνονται για τα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Εφερε τα ΝΑΤΟικά πλοία στο Αιγαίο, δήθεν για τον περιορισμό των προσφύγων και μεταναστών. Εχει δημιουργήσει συνθήκες μακρόχρονου ή και μόνιμου εγκλωβισμού στη χώρα, μέσα σε καταυλισμούς και δομές παραδομένες σε διάφορους μηχανισμούς και ΜΚΟ. Συμφωνεί με την επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου, που θα σημάνει νέο κύμα επιστροφής προσφύγων, αυτή τη φορά από χώρες της ΕΕ.

Με την πολιτική της, αλλά και με τους χειρισμούς σε ζητήματα όπως η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην Εκπαίδευση, έδωσε τροφή στους ναζί εγκληματίες της ΧΑ και σε άλλες αντιδραστικές δυνάμεις να οργανώνουν τραμπούκικες επιθέσεις κατά προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, να στρέφονται κατά μικρών παιδιών, να δηλητηριάζουν τα μυαλά και τις συνειδήσεις λαϊκών ανθρώπων. Με τη συμμετοχή των ναζιστών και ρατσιστών βουλευτών της ΧΑ, παρέα στις κυβερνητικές φιέστες στο Καστελόριζο, με τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπλένουν στην ουσία την εγκληματική Χρυσή Αυγή, την ετοιμάζουν για να παίξει πιο "σοβαρά" το ρόλο της, ως μακρύ χέρι του συστήματος κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος, κατά των ντόπιων και ξένων εργατών.

Η αύξηση των προσφύγων και μεταναστών αξιοποιείται από τα ρατσιστικά, εθνικιστικά κόμματα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους για τις αιτίες της επιδείνωσης της ζωής τους. Συγχρόνως, η αύξηση της επιρροής αυτών των κομμάτων αξιοποιείται για να διαμορφωθούν νέα κάλπικα διλήμματα, για να κρυφτεί ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός βγαίνουν από την ίδια καπιταλιστική μήτρα που βγαίνουν και τα άλλα αστικά κόμματα, τα κόμματα του κοσμοπολιτισμού. Ετσι, η Ολλανδία του φιλελεύθερου, φιλοευρωπαίου αστού πολιτικού κ. Ρούτε, μέσα σε ενάμιση χρόνο, δέχθηκε μόλις 939, λιγότερους από το 1/4 των ελάχιστων προσφύγων που είχε δεσμευτεί να δεχτεί μέσα από την ευρωενωσιακή διαδικασία της μετεγκατάστασης. Η ΕΕ εναλλάσσει το ρατσισμό με τον κοσμοπολιτισμό, ανοίγει και κλείνει τα σύνορα ανάλογα με τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και τις ανάγκες των καπιταλιστών.

Οι κομμουνιστές, μέσα από τη δράση τους στα εργατικά σωματεία, στους φορείς του λαϊκού κινήματος, θα συνεχίσουν αταλάντευτα να πολεμούν έμπρακτα το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Για:

- Τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και την Ελλάδα.

- Ανθρώπινες συνθήκες ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις δομές.

- Ενταξη όλων των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών σε δημόσιες δομές Εκπαίδευσης.

- Ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα στους εργαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

- Απομόνωση των φασιστών και ρατσιστών.

- Οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Αύξηση στη ροή προσφύγων στα νησιά

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη ροή προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Χτες, εντοπίστηκαν τρία σκάφη που μετέφεραν πρόσφυγες στη Λέσβο, στη Χίο και τη Σάμο. Συνολικά τις τελευταίες τέσσερις μέρες (σ.σ. Πέμπτη έως Δευτέρα) έχουν φτάσει στα νησιά 566 ξεριζωμένοι. Πρόκειται για αριθμό πολύ μεγαλύτερο τόσο από το Φλεβάρη, όσο και από το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής Ακτοφυλακής, στη διάρκεια του Μάρτη υπήρξαν επεμβάσεις σε 19 περιστατικά και στην Τουρκία επέστρεψαν 759 άτομα που επιχειρούσαν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Από αυτά τα περιστατικά, τα τέσσερα σημειώθηκαν από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και χτες. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν 148 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

Ενα χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας το ανθρώπινο κόστος για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνεται. Αντί για την αναχαίτιση της ροής, το κλείσιμο των συνόρων και η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας έχουν οδηγήσει στο να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους τα παιδιά και οι οικογένειες και να ξεκινήσουν ακόμα πιο επικίνδυνες και παράτυπες διαδρομές με λαθρεμπόρους, όπως ανέφερε χτες η UNICEF. Ακόμη και το 2017 περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες - με περίπου το ένα τρίτο από αυτούς να είναι ανήλικοι - έχουν φτάσει στην Ελλάδα, παρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και τον αυστηρό έλεγχο στα σύνορα. Πολλοί συνεχίζουν να κατευθύνονται μέσα από τα σύνορα προς τη Βουλγαρία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουγγαρία.

Επίσης, μόνο 2.500 ανήλικοι από τα 15.000 παιδιά και εφήβους επωφελούνται μέχρι στιγμής από το εθνικό πρόγραμμα στην ελληνική γλώσσα. Περίπου οι μισοί από τους 2.100 ασυνόδευτους ανηλίκους εξακολουθούν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 ασυνόδευτων σε εγκαταστάσεις με περιορισμό στην κίνηση στις αρχές Μάρτη (178 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 16 υπό προστατευτική επιμέλεια σε αστυνομικές εγκαταστάσεις).

«Οχι» στην καύση αποβλήτων στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής» Βόλου

Την ακύρωση Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), που δίνει τη δυνατότητα καύσης απορριμματικών αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο Κώστας Στεργίου:

«Πρόσφατα αναρτήθηκε η υπ' 9999/24.2.17 ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ, 4η από το 2014, που ολοκληρώνει την καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία περιβαλλοντική αδειοδότηση καύσης αποβλήτων στην υπόψη τσιμεντοβιομηχανία, με βάση την οποία:

  • Τετραπλασιάζεται με σαθρή αιτιολογία το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ολικού οργανικού άνθρακα (ΤΟC) στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων από 10 mg/m3 σε 40mg/m3 και παραμένει ο τετραπλασιασμός του SO2 από 50mg/m3 σε 200 mg/m3.
  • Ενεργοποιείται η δυνατότητα καύσης 200.000 τον/έτος RDF μέσω "αναβάθμισης" των λιμενικών εγκαταστάσεων, εισαγόμενα από το εξωτερικό, και δημιουργούνται πρόσθετες επιπτώσεις από τη διακίνηση των φορτίων αυτών.
  • Ολοκληρώνεται, με τις πλάτες της δημοτικής αρχής, η εγκατάσταση ως εν δυνάμει τεράστια μονάδα καύσης αποβλήτων 1.737.000 τον/έτος! Οι 1.015.000 τόνοι αποτελούν απορριμματικά καύσιμα και οι 722.000 τόνοι απορριμματική πρώτη ύλη, μεταξύ αυτών και διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά! Ποσότητες και υλικά που αντιφάσκουν ακόμη και με τις φιλομονοπωλιακές - και φιλικές προς την καύση - κατευθύνσεις των αντιλαϊκών ΕΣΔΑ ("Οι τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας δύνανται να απορροφήσουν έως και 480.000 t RDF/SRF ετησίως") και ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας (προβλέπεται η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης μόνο βιομηχανικών αποβλήτων της Περιφέρειας).
  • Τίθενται περιβαλλοντικοί όροι που αγνοούν τεκμηριωμένες υποδείξεις για την επικινδυνότητα των εκπεμπόμενων διοξινών/φουρανίων και άλλων αέριων ρύπων κατά την καύση απορριμματικών καυσίμων στις τσιμεντοβιομηχανίες.
  • Μπροστά στο επιχείρημα του μονοπωλιακού ομίλου για την "επίτευξη οικονομιών κλίμακας" και τη "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας", αφήνεται στη μοίρα του το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και η ευρύτερη περιοχή, που βομβαρδίζεται ήδη με 21.000.000 m3 επικίνδυνων απαερίων τσιμεντοκλιβάνων ημερησίως».

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός πώς προτίθεται να ενεργήσει για την ακύρωση όσων όρων της υπόψη ΑΕΠΟ και των προηγούμενων προικίζουν τον όμιλο με τη δυνατότητα καύσης απορριμματικών αποβλήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ