ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς

Από συζήτηση του Κ. Παπαδάκη με εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας KLEVA
Από συζήτηση του Κ. Παπαδάκη με εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας KLEVA
Από την προηγούμενη βδομάδα ξεδιπλώνεται η μεγάλη εξόρμηση του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα, για να φτάσει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το κάλεσμα οργάνωσης της πάλης ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με σύνθημα «Αλλη μια συμφωνία - Αλλη μια λεηλασία. Φτάνει πια! Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός!», οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν πλούσια δράση με εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τους τόπους δουλειάς. Ξεχωριστός σταθμός αυτής της δράσης ήταν οι δεκάδες πικετοφορίες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων, αποκάλυψης των νέων μέτρων και οργάνωσης της πάλης, σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα περιοδειών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Συνεργεία του Κόμματος καθημερινά επισκέπτονται χώρους δουλειάς για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν τις νέες κινητοποιήσεις. Ολη την περασμένη βδομάδα, περιοδείες πραγματοποιήθηκαν σε εργοστάσια, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κ.λπ.

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα

Στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» περιόδευσε ο Χρ. Κατσώτης
Στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» περιόδευσε ο Χρ. Κατσώτης
Στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» περιόδευσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και συζητώντας με τους εργαζόμενους ανέδειξε ότι η επίθεση που είναι σε εξέλιξη από τη συγκυβέρνηση και τους «θεσμούς», σε συνέχεια των προηγούμενων, έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς μόνιμος είναι ο στόχος του κεφαλαίου να ανακάμψει, που σημαίνει διαρκώς νέες θυσίες για το λαό.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε στην προπαγάνδα της συγκυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», τονίζοντας ότι το πραγματικό της περιεχόμενο είναι να κερδίζουν οι εργοδότες στην Ελλάδα όσα κερδίζουν και σε άλλες χώρες, επομένως αυτό σημαίνει πιο «ανταγωνιστικούς» εργαζόμενους, δηλαδή χωρίς δικαιώματα.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα, ότι η διέξοδος βρίσκεται στην ανασύνταξη του κινήματός της, κάτι που αφορά κάθε εργαζόμενο προσωπικά. Στάθηκε επίσης στο περιεχόμενο αυτής της υπόθεσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει στο επίκεντρο των διεκδικήσεων να μπουν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, να πάψουν οι μειωμένες απαιτήσεις. Οπως είπε, «η ικανοποίηση των αναγκών μας συγκρούεται με τα κέρδη του κεφαλαίου, καθώς "φιλικό περιβάλλον" για τον επιχειρηματία σημαίνει φτηνοί εργαζόμενοι».

Ο Γ. Γκιόκας, μιλώντας σε εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Ο Γ. Γκιόκας, μιλώντας σε εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στην πάλη, να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που θα γίνουν στις 7 Απρίλη, καθώς «η μη συμμετοχή στέλνει μήνυμα αποδοχής των μέτρων», τόνισε. Ανέδειξε επίσης ότι η οργάνωση της πάλης και η διεκδίκηση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, είναι η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια να κυριαρχήσει η απογοήτευση, το «δεν αλλάζει τίποτα». «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είναι εφικτό σήμερα να έχουμε Συλλογικές Συμβάσεις, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, στο όνομα της κρίσης. Ομως οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση. Το κεφάλαιο με το κυνήγι του κέρδους τη δημιούργησε και τη φορτώνει στο λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση που έθεσαν οι εργαζόμενοι για το τι προτείνει το ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης απάντησε ότι η πολιτική πρόταση του Κόμματος βασίζεται στο γεγονός ότι η εργατική τάξη παράγει όλο τον πλούτο, μπορεί να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή χωρίς τους καπιταλιστές, ότι οι τελευταίοι δεν παίζουν άλλο ρόλο παρά να κλέβουν τον ιδρώτα της. «Μιλάμε για άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, που μπορεί να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού και όχι με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών. Με αυτή την οργάνωση της παραγωγής δεν θα παρακαλάμε τους εφοπλιστές να φέρουν τα καράβια τους στα Ναυπηγεία, αλλά τα καράβια, τα εργοστάσια, όπως και τα Ναυπηγεία, θα ανήκουν στους εργαζόμενους, θα τα δουλεύουν ενταγμένα στον κεντρικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι θα εκμηδενιστεί και η ανεργία...», ανέφερε μεταξύ άλλων το στέλεχος του Κόμματος.

Τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, οι εξελίξεις που γεννά η όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλίων και η ανάγκη ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση ήταν τα θέματα στα οποία κυρίως στάθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, στη χτεσινή περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της «Intracom Defence», της «Intrasoft» και στη συνέχεια στο χώρο όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι της IN-MAINT (θυγατρική της «Intrakat»), που πριν λίγες μέρες έδωσαν αγώνα και πέτυχαν την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους.

Αναγκαίοι οι μαζικοί και επιθετικοί αγώνες των εργαζομένων

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι όσα λένε κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, στόχο έχουν να μπερδέψουν και να κουράσουν τον κόσμο, προκειμένου να ανεχθεί και τα νέα μέτρα. Για τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα της κυβέρνησης επισήμανε πως «επικαλείται τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, λες και αυτή είναι ο εγγυητής των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα ίδια μέτρα που παίρνουν στην Ελλάδα υλοποιούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επίσης είναι τεράστιο παραμύθι τα λεγόμενα "αντίμετρα", ότι "όσα θα πάρουμε τόσα θα σας δίνουμε". "Αντίμετρα" στην ουσία σημαίνει ότι αν υπάρχει "υπεραπόδοση" των άλλων μέτρων και περισσέψει κάτι, θα το μοιράζουν με τη μορφή κάποιων παροχών - ψίχουλα στη λογική "σου παίρνω δέκα και σου επιστρέφω δύο". Οπως έκαναν με τη 13η "μαϊμού" σύνταξη».

Αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι ένας συνηθισμένος αγώνας, ένας αγώνας αμυντικός. «Χρειάζεται να είναι μαζικός και να περάσει στην αντεπίθεση. Δεν πρέπει να στοχεύει στο να φύγει η μια κυβέρνηση και να έρθει η άλλη. Πρέπει να είναι βασισμένος στους χώρους δουλειάς, σε συμμαχία με λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες. Να βάζει στο στόχαστρο αυτό που συμβαίνει σήμερα, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, οι νεότερες γενιές ζουν χειρότερα και από τις προηγούμενες, σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή είναι η λογική του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και αυτό που πρέπει να μπει στο στόχαστρο».

Σχολιάζοντας την όξυνση των ανταγωνισμών στην ΕΕ, τόνισε ότι οι ανταγωνισμοί των ισχυρών οδηγούν και σε ανακατατάξεις και αμφισβήτηση της συνοχής ακόμα και σε τέτοιες συμμαχίες, και πρόσθεσε: «Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι όταν οι ανταγωνισμοί οξύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, και η σημερινή εποχή είναι τέτοια, δεν μένουν μόνο σε κάποιες ανακατατάξεις. Οδηγούν και σε ένοπλες συγκρούσεις και πολέμους. Τα επόμενα χρόνια μπορεί και η χώρα μας να βρεθεί μπλεγμένη σε μια τέτοια δίνη. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός του λαού, πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει τις εξελίξεις. Να είναι πρωταγωνιστής, να οργανώσει την πάλη του και να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Ενας αγώνας που θα βάζει στο στόχαστρο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που φέρνει τη φτώχεια, την ανεργία. Με αυτόν πρέπει να ξεμπερδεύουμε».


Συνεχίζονται οι περιοδείες

Σήμερα και τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα των περιοδειών και των συγκεντρώσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το Τελωνείο Ελευσίνας.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 80-88).

-- Στις 9 π.μ., ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί την υπηρεσία Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Πειραιά.

  • Τη Δευτέρα 27 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ., η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί την υπηρεσία Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κατεχάκη.

-- Ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί στις 8.30 π.μ. το Α' Τελωνείο Πειραιά και στις 10 π.μ. το Γ' Τελωνείο Πειραιά.

-- Στις 9 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του Κόμματος, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας του Βόρειου Τομέα Αττικής (Μεσογείων 448).

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Ολυμπιακό Χωριό, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

  • Την Τρίτη 28 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 14-16).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ