ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Διεθνής αναγνώριση της συμβολής του ΚΚΕ

Εξακολουθούν να φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ δεκάδες μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καθώς και οργανώσεις, που χαιρετίζουν την πραγματοποίηση του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος. Συνεχίζουμε τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα μηνύματα αναγνώρισης της συνεισφοράς του ΚΚΕ στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να τονίσουμε την εκτίμησή μας για τις ιστορικές θέσεις του κόμματος σας στην αταλάντευτη και αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στους αγώνες των καταπιεσμένων λαών, ειδικά στον αγώνα του Παλαιστινιακού μας λαού, για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων στη βάση των ψηφισμάτων της διεθνούς νομιμότητας, για να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια, δίπλα στις άλλες χώρες και λαούς της περιοχής».

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν

«Είμαστε σίγουροι ότι το 20ό Συνέδριο θα αποτελέσει σημείο καμπής τόσο για το ΚΚΕ όσο και για τις τύχες των εκατομμυρίων εργαζομένων της Ελλάδας, θα δώσει κατεύθυνση ενίσχυσης της πάλης με το κεφάλαιο σε συνθήκες οριστικής αποσύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας στο "πρόσωπο" του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική αρχών του ΚΚΕ που προηγήθηκε σχετικά με αυτά τα "αριστερά στηρίγματα" του αστικού πολιτικού συστήματος αποδείχτηκε απολύτως σωστή, παρά τις επιθέσεις χιλιάδων αναθεωρητών και ρεφορμιστών κάθε είδους».

Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

«Στο ΚΚΕ βλέπουμε, όπως και πρώτα, τον αξιόπιστο μαχητικό συνεργάτη στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την εξουσία των εργατών και των φυσικών τους συμμάχων - της εργαζόμενης αγροτιάς, της λαϊκής διανόησης και των αυτοαπασχολούμενων, για έναν αυθεντικά επιστημονικό σοσιαλισμό στα κράτη μας, στην Ευρώπη, στην Ασία και σε όλον τον κόσμο».

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετία)

«Εκτιμάμε την ορθή ανάλυσή σας για τις σοβαρές αυταπάτες που η κυβέρνηση του Τσίπρα έσπειρε στους λαούς της Ευρώπης και σε πολλές ομάδες με σχέσεις με το ΚΕΑ, που αποτελεί προπύργιο του οπορτουνισμού και προκαλεί συγχύσεις στην ιδεολογική πάλη για το σοσιαλισμό. Από τη μεριά μας, κάνουμε ταπεινές προσπάθειες να ανασυγκροτήσουμε ένα κόμμα πρωτοπόρο με βάση τον μαρξισμό - λενινισμό και νέα στελέχη στην Ελβετία και να συμβάλουμε, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη της ΠΣΟ στη χώρα μας».

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

«Θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για όλη τη στήριξη που έχουμε λάβει από το κόμμα σας, από την Ελλάδα και από τα μέλη του στη Σουηδία. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους μας, στελέχη του ΚΚΕ, Ελληνες και μετανάστες στη Σουηδία που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια ως σύνδεσμος ανάμεσα στα κόμματά μας, διευκολύνοντας πολλές συναντήσεις και σεμινάρια με στελέχη του ΚΚΕ στη χώρα μας».

Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP-1930)

«Το PKP-1930 χαιρετίζει ιδιαίτερα τον αγώνα του ΚΚΕ κατά της αντιδραστικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποτελεί τον διαχειριστή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Ο αγώνας αυτός του ΚΚΕ αποτελεί παράδειγμα της ανάγκης για μεγαλύτερες εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την αποκάλυψη της σημερινής σοσιαλδημοκρατίας και την αντίθεση σε αυτή, η οποία προβάλλει την αυταπάτη της "μεταρρύθμισης" του καπιταλισμού και του διεφθαρμένου και σάπιου αστικού πολιτικού συστήματός του σε πολλά μέρη στον κόσμο».

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

«Οι κομμουνιστές του ΚΕΚΡ με σεβασμό σημειώνουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν τσιμπάει το δόλωμα της βελτίωσης του καπιταλισμού μέσα από τη συμμετοχή στις λεγόμενες κυβερνήσεις της "κεντροαριστεράς" ή της "εθνικής εμπιστοσύνης". Το ΚΚΕ επεξεργάζεται το ζήτημα της πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, εξετάζει το ζήτημα της οικοδόμησης της εξουσίας της εργατικής τάξης μέσα από την οργάνωση των εργαζομένων στις φάμπρικες, στα εργοστάσια, στο χώρο της δουλειάς και της ζωής.

Εμείς, όπως και το ΚΚΕ, πιστεύουμε πως οι κομμουνιστές δεν μπορούν να περιορίζονται σε απλή κριτική κατά του καπιταλισμού και στην πάλη ενάντια στις βρωμιές του».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

«Οι Βραζιλιάνοι κομμουνιστές εκφράζουμε την απεριόριστη αλληλεγγύη μας στο λαό, στους εργαζόμενους και τους Ελληνες κομμουνιστές στην πάλη που διεξάγουν ενάντια στην τρόικα, για κοινωνική δικαιοσύνη και για εθνική κυριαρχία».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

«Είμαστε πεισμένοι ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ θα αποτελέσει μια νέα συμβολή του κόμματός σας στο θησαυροφυλάκιο του κομμουνιστικού κινήματος όλου του κόσμου».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας

«Συμφωνούμε πλήρως με την επιστημονική ανάλυση στις Θέσεις σας για την κατάσταση σήμερα και με τα καθήκοντα και στόχους που καθορίζονται για το κόμμα σας. Κατά τη γνώμη μας, οι Θέσεις σας συμπεριλαμβάνουν κατευθύνσεις για τη στρατηγική και τακτική που έχουν γενικότερη ισχύ, ανεξαρτήτως εθνικών ιδιαιτεροτήτων, και αποτελούν σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη του μαρξισμού - λενινισμού και στην πάλη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Εχουμε μεγάλη εκτίμηση για τις προσπάθειές σας στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, ρεφορμισμό και αναθεωρητισμό, για την ενότητα και την ενίσχυση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος σε μια πραγματική επαναστατική και μαρξιστική - λενινιστική βάση».

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

«Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα αισθάνεται θαυμασμό για την ηρωική και όλο και σκληρότερη πάλη του ΚΚΕ ενάντια στην αυξανόμενη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού και συμφωνεί με τη σαφή μαρξιστική - λενινιστική ανάλυσή σας όσον αφορά τις συνθήκες της ταξικής πάλης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Το γεγονός αυτό εκφράζεται και από το ότι ήδη από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, του νέου αυτού πολιτικού σχηματισμού, διακρίνατε αυτό που αποδείχτηκε στην πράξη μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, ότι δηλαδή πρόκειται για μια νέα εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποδέχεται τις απερίγραπτες εντολές της ΕΕ και των λεγόμενων θεσμικών οργάνων της και τις επιβάλλει με πολιτικά μέσα.

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται σε μια φάση όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει - προς το παρόν σε μικρό βαθμό - να βγούμε ξανά επιθετικά στα πολιτικά πράγματα. Ετσι, φέτος, θα κατέβουμε αυτόνομα στις ομοσπονδιακές εκλογές και δεν θα καλέσουμε σε στήριξη του κόμματος "Η Αριστερά" (die Linke) όπως παλιότερα».

Λευκορωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων - Τμήμα του ΚΚΣΕ

«Εχουμε υψηλή εκτίμηση για τη θεωρητική και πρακτική συμβολή του ΚΚΕ ως πρωτοπορίας της εργατικής τάξης της Ελλάδας και των εργαζόμενων συμμάχων της στην επαναστατική πάλη για το σοσιαλισμό στη χώρα σας, στην Ευρώπη μέσω της "Πρωτοβουλίας" και σε όλον τον κόσμο μέσα από το "Σολιντνέτ" και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι θα αναπτύσσεται και στις τρεις κατευθύνσεις».

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

«Οι αποφάσεις του Συνεδρίου σας - και γι' αυτό είμαστε βέβαιοι - θα συμβάλουν στην ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο του αγώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, του αγωνιστικού κινήματος συνδικάτων, του ΠΑΜΕ και των άλλων συμμαχικών οργανώσεων και κινημάτων με το ΚΚΕ. Παράλληλα, θα δώσουν σημαντική ώθηση στη σταθεροποίηση περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη βάση των κοινών εμπειριών και του προλεταριακού διεθνισμού».

Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

«Σε συνθήκες εμφάνισης της λεγόμενης αριστερής κυβέρνησης, το ΚΚΕ επέδειξε αφοσίωση στην ταξική προσέγγιση όχι μόνο κατά την επίλυση σύγχρονων θεωρητικών, αλλά και σημαντικότατων πρακτικών καθηκόντων της πάλης των εργαζομένων για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Το ΚΚΕ απέδειξε ότι γνωρίζει να παλεύει για τα ιδανικά του σοσιαλισμού στην πράξη, στην καθημερινή ζωή, για τα συγκεκριμένα ζωτικά προβλήματα των διαφορετικών στρωμάτων των εργαζομένων της Ελλάδας».

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

«Η ορθότητά σας στην ανάλυση, η ενδεικτική καθαρότητα των στόχων σας, η αποτελεσματική σας πολιτική πρακτική μεταξύ των εργαζόμενων μαζών, η πολιτική σας συνοχή, η αφοσίωσή σας στο μαρξισμό - λενινισμό και τον επιστημονικό σοσιαλισμό κάνουν το ΚΚΕ ένα παράδειγμα για το σύνολο του κομμουνιστικού κινήματος».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

«Ολα αυτά τα χρόνια έχετε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Τρέφουμε υψηλή εκτίμηση στις πρωτοβουλίες σας, που επιτρέπουν στους κομμουνιστές όλου του κόσμου να διεξάγουν τακτικές συναντήσεις, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να επεξεργάζονται κοινές δραστηριότητες και να εκφράζουν αλληλεγγύη σε όσους τη χρειάζονται».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

«Το ΚΚΕ παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Οι αποφάσεις που θα πάρετε σε αυτό το Συνέδριο θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP)

«Συμφωνούμε πλήρως με την εκτίμησή σας που λέει πως "βασικός στόχος των Θέσεων της ΚΕ (...) είναι το ολόπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του ως Κόμματος για την επαναστατική ανατροπή". Αυτό το ατσάλωμα αποτελεί απαράβατο όρο έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας τα σύνθετα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με στόχο την εργατική εξουσία».

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

«Το ΠΚΚ στις διεθνείς του σχέσεις, με σεβασμό στην ανεξαρτησία του κάθε ΚΚ και στις διάφορες απόψεις που φυσικά υπάρχουν, προσπαθεί να αναδείξει αυτά που μας ενώνουν και ιδιαίτερα στη διαδικασία των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, δρα για να ενισχυθούν οι κοινές και συγκλίνουσες δράσεις των κομμουνιστών. Ταυτόχρονα, το ΠΚΚ πιστεύει ότι η συνεργασία και σύγκλιση κομμουνιστών με όλες τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι απαραίτητη για να συγκρατηθεί η επίθεση του ιμπεριαλισμού και να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας νέας τάξης πραγμάτων διεθνώς, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου».

Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

«Η καπιταλιστική κρίση, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά των λαών κ.λπ., είναι κοινοί παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι κομμουνιστές του ΚΚΕ και του ΚΚΛΙ.

Επίσης, η συμμετοχή των κρατών μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μάς υποχρεώνει να ενισχύουμε την πάλη για την ανάπτυξη των αντιιμπεριαλιστικών αρχών και της διεθνιστικής αλληλεγγύης που κάθε λενινιστική οργάνωση πρέπει να επιδεικνύει».

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

«Οι Θέσεις της ΚΕ επιβεβαιώνουν τη βαθιά κατανόηση των διαδικασιών του σύγχρονου καπιταλισμού, όπως η αυξανόμενη ταξική ανισότητα, νέοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Αυτή η κατανόηση είναι το κλειδί για να επιτευχθεί η νίκη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας τονίζει ότι η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας θα είναι επίσης επιτυχία του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ