ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόμνημα σχετικά με τη στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων από τη FRAPORT

Αντιπροσωπεία του Κόμματος θα το καταθέσει σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Χρήστο Κατσώτη, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη και ώρα 12 το μεσημέρι, με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, προκειμένου να απαιτήσει την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί στους πυροσβέστες η στελέχωση από το Πυροσβεστικό Σώμα των περιφερειακών αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν στη FRAPORT.

Για το σκοπό αυτό, το ΚΚΕ θα καταθέσει στον υπουργό σχετικό υπόμνημα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του υπομνήματος:

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σχετικά με τη στελέχωση των Περιφερειακών Αεροδρομίων από την Ελληνογερμανική κοινοπραξία FRAPORT

Προς

Τον κ. υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Κύριε υπουργέ,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επανειλημμένα έχει αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων σε αυτά. Επίσης, έγκαιρα είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της Σύμβασης - Σύμπραξης του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνογερμανικής κοινοπραξίας FRAPORT ΑΕ με τη στελέχωση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Αεροδρομίων, από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αυτές μας τις ανησυχίες επιβεβαιώνει και η πρόσφατη παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών, που καταγγέλλει μία σειρά σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές των πυροσβεστικών σταθμών και θέτει ζήτημα αναστολής εκτέλεσης των μεταθέσεων και μετακινήσεων των πυροσβεστών προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Τα προβλήματα των πυροσβεστών, όμως, δεν εξαντλούνται μόνο σε επίπεδο υποδομών, αλλά όπως καταγγέλλουν πυροσβέστες, από τη διαδικασία της στελέχωσης των σχετικών αεροδρομίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και τους ξεσπιτώνει, τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ήδη πολύ μεγάλα.

Ανάλογο ξεσπίτωμα θα ακολουθήσει και με την έκδοση του νέου Κανονισμού Μεταθέσεων που σχεδιάζει άμεσα να εφαρμόσει η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στις 3 Μάρτη 2017 δημοσίευσε το ΠΔ 13 (ΦΕΚ Α' 27), που επιφέρει τροποποιήσεις και επιδεινώνει τον Κανονισμό Μεταθέσεων των πυροσβεστών. Είναι συνέχεια του ΠΔ 93/2014 που είχε δημοσιεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι ανοίγει ο δρόμος για σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και των κενών θέσεων σε όλη τη χώρα από όσους έχουν προσληφθεί μετά το έτος 2006. Είναι βέβαιο ότι η στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει διαχρονικά στις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και στην κατάργηση θέσεων πυροσβεστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των πυροσβεστών.

Επιπρόσθετα, η στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων επιδεινώνει περαιτέρω τις ήδη επιβαρυμένες εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών. Πιο συγκεκριμένα και με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες στα αεροδρόμια είναι σε 24ωρη βάση, ο κ. Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, γνωστοποίησε ότι το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος θα απασχολείται σε 24ωρη βάρδια, τις επόμενες 24 ώρες θα έχει ανάπαυση και το επόμενο 24ωρο θα είναι σε επιφυλακή.

Πρόκειται για πρόταση που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο διπλασιασμό των ωρών εργασίας των πυροσβεστών. Δηλαδή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει χωρίς επιπλέον κόστος, από τους πυροσβέστες που μετατίθενται στα αεροδρόμια, και τις ευρύτερες ανάγκες πυρασφάλειας των περιοχών όπου αυτά εδρεύουν. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την επιλογή, έχοντας αρνητική εμπειρία και προειδοποιώντας ότι το μέτρο αυτό θα πάρει γενικευμένο χαρακτήρα για να καλυφθούν χωρίς προσλήψεις τα τεράστια κενά του ΠΣ.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Αρχηγού, οι πυροσβέστες θα εργάζονται μέχρι και 120 ώρες τη βδομάδα.

Η μεγάλη έλλειψη του προσωπικού δεν μπορεί να καλυφθεί με αύξηση των ωρών εργασίας, όπως καταγγέλλουν πυροσβέστες από πυροσβεστικά κλιμάκια που αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο από τις μεταθέσεις συναδέλφων τους στα αεροδρόμια και δέχονται ισχυρές πιέσεις για τη μη χορήγηση των ρεπό και των αδειών τους υπό την απειλή αναστολής λειτουργίας των κλιμακίων. Η εντατικοποίηση της εργασίας τους αυξάνει τις πιθανότητες για τραυματισμούς και δυστυχήματα, φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση, όπως διαπιστώνει και ο απολογισμός της τελευταίας αντιπυρικής περιόδου.

Είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα χρωστούμενα ρεπό και οι σωρευμένες άδειες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, διαπιστώνοντας την άσχημη κατάσταση και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, απαιτεί την αναστολή όλων των μεταθέσεων και των μετακινήσεων για την επάνδρωση των αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν στη FRAPORT.

Απαιτεί όμως παράλληλα από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι δαπάνες στέγασης - σίτισης, για όλους τους πυροσβέστες που μετατίθενται για να καλύψουν ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη άμεσα και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου να δρομολογήσει λύσεις για:

  • Αύξηση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των πυροσβεστών τριετούς, πενταετούς θητείας και των συμβασιούχων πυροσβεστών.
  • Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, τριετούς, πενταετούς θητείας, συμβασιούχους πυροσβέστες.

Τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι οδηγοί - πυροσβέστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που υπηρετούν σήμερα στα 14 αεροδρόμια που παραχωρούνται στη FRAPORT, να διατηρήσουν τις θέσεις τους, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους».

73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Τιμήθηκαν στον τόπο της θυσίας τους οι 22 ήρωες κομμουνιστές

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και περηφάνιας για τους ήρωες που έχει γεννήσει το ΚΚΕ, πλήθος εργαζομένων, νεολαίας, εκπροσώπων της γενιάς των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ τίμησαν το πρωί της Κυριακής 26 Μάρτη τους 22 κομμουνιστές ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, 73 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη 15η Μάρτη του 1944.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Στέργιος Φωτιάδης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το ραντεβού είχε δοθεί το πρωί στην πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας, απ' όπου οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας υψωμένα λάβαρα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημαίες του ΚΚΕ, αλλά και πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων, κατευθύνθηκαν με πορεία προς στο μνημείο, βροντοφωνάζοντας «Δόξα και τιμή στους ήρωες του Μπλόκου».

Το Μπλόκο των ναζί στην Καλογρέζα, το πρώτο από αυτές τις βάρβαρες επιχειρήσεις των κατακτητών και των ταγματασφαλιτών δεν στήθηκε τυχαία εκεί. Οι εργάτες στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής ήταν καλά οργανωμένοι, με πλούσια, αγωνιστική πείρα και γερή Οργάνωση του ΚΚΕ. Μαζί με τους βιομηχανικούς εργάτες της Νέας Ιωνίας αποτελούσαν μαχητικό τμήμα συνολικά του ΕΑΜικού αγώνα, έδρασαν με απεργίες, κινητοποιήσεις για τη βελτίωση της ζωής, για λαϊκά συσσίτια, ενάντια στην επιστράτευση, προκαλώντας το μένος των φασιστών και των συνεργατών τους.

Οι συγκεντρωμένοι, με τη μαζική και μαχητική παρουσία τους στην εκδήλωση έστειλαν το μήνυμα της αποφασιστικής συνέχισης της πάλης, της συστράτευσης με το ΚΚΕ για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Οπως είπε ο Μ. Ραπανάκης, «η πείρα από την Ιστορία του λαϊκού κινήματος είναι πηγή έμπνευσης και όπλο καθημερινής πάλης για κάθε αγωνιστή, για κάθε κομμουνιστή. Τέτοιοι αγωνιστές όπως οι 22 της Καλογρέζας και χιλιάδες ακόμη, δεν γεννήθηκαν ήρωες. Ο ηρωισμός τους χτίστηκε μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, μέσα στο Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ».

Περιοδείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

«Φτάνει πια! Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!»: Με το σύνθημα αυτό συνεχίζεται η δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ, καλώντας σε οργάνωση της πάλης ενάντια στη «νέα συμφωνία - λεηλασία» που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το κουαρτέτο.

Για σήμερα Τετάρτη, προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες στην Αττική:

-- Στις 11 π.μ., στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ), με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 11 π.μ., στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν στο ΚΚΕ

Τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες επιβλήθηκαν δύο χρηματικά πρόστιμα στο ΚΚΕ, για αφισοκόλληση, συνολικού ύψους 4.217 ευρώ, ακύρωσε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, δικαιώνοντας το Κόμμα. Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί το 2015 και αφορούσαν την προπαγάνδιση συγκεντρώσεων του ΚΚΕ που έγιναν τον Μάρτη, ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Η μία συγκέντρωση μάλιστα ήταν με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης εξέτασε την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε το Κόμμα, και αποφάνθηκε ότι εφόσον γίνεται προβολή ιδεών πολιτικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου που αφορούν στις εμπορικές διαφημίσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην απόφαση: «Οι επίδικες διαφημίσεις αποσκοπούν στην προώθηση δραστηριοτήτων του αιτούντος πολιτικού κόμματος στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του ως φορέα διαμόρφωσης της πολιτικής βούλησης. Η δραστηριότητα, όμως, αυτή, δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πλαίσιο του ν. 2946/2001 ο οποίος αφορά τις διαφημίσεις, με τις οποίες προωθείται αποκλειστικά εμπορικός ή επαγγελματικός σκοπός οικονομικών φορέων που ασκούν τέτοιες ή συναφείς δραστηριότητες».

ΤΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για τον δολοφονημένο εργάτη Δημήτρη Μιχαήλο

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην Ελευσίνα, στο Εργατικό Κέντρο, η ΤΕ Ελευσίνας διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μιχαήλο, τον δολοφονημένο εργάτη στη μεγάλη απεργία του 1929. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, φωτογραφική έκθεση, προβολή ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό, καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ