ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κουρνιαχτός» για να θολώσει η εικόνα της νέας αντιλαϊκής εφόρμησης

Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη θεσμοθέτηση του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Παρά το γεγονός ότι χτες έκανε την εμφάνισή του ένα σενάριο περί καβγά Τσίπρα - Τσακαλώτου με αφορμή διαφωνίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης, κυβερνητικές πηγές, εκτός του ότι διέψευδαν κάτι τέτοιο, χαρακτηρίζοντάς το «γελοιότητες», έκαναν λόγο για σειρά νομοσχεδίων που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Τα νομοσχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα, απαραίτητα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι ανάμεσα σε αυτά. Πάντως, δεδομένο είναι ότι περικοπές στις συντάξεις όπως και στο αφορολόγητο έχουν ήδη συμφωνηθεί και αναμένεται να δούμε τι από αυτά θα περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια. Ο Ευ. Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου έχουν ενημερώσει, για τις περικοπές και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που φαίνεται να καταλήγουν στη διαπραγμάτευση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, που δήλωσε πως θα τα ψηφίσει.

Σε μια προσπάθεια να συντηρήσει η κυβέρνηση τη μυθολογία ενός δήθεν συσχετισμού που διαμορφώνεται υπέρ της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ. Θυμίζουμε ότι η υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης προχωρά και με τις πλάτες της ΔΟΕ. Οπως αναμενόταν, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η επίσκεψη Ράιντερ «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα, ότι οι προσπάθειές μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να δικαιωθούν» και επανέλαβε τον ισχυρισμό περί καλών αποτελεσμάτων στη διαπραγμάτευση. Ο Γκ. Ράιντερ, σε δήλωσή του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπέδειξε το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η ΔΟΕ θα το στηρίξει σθεναρά.

Για την προσήλωση της κυβέρνησης στα όσα υπαγορεύει ο στόχος για ανάκαμψη του κεφαλαίου διαβεβαιώνει σε άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να "συμμαζέψει" το κράτος, να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία, να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και να κρατήσει την κοινωνία όρθια».

Περιοδεία Σταθάκη στην Κοζάνη

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με πώληση μονάδων παραγωγής, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, δήλωνε χτες ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ΔΕΗ» κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Κοζάνη και στα ορυχεία και μονάδες παραγωγής της επιχείρησης στην περιοχή.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, ο υπουργός αναφέρθηκε στις «πολύ δύσκολες αποφάσεις» που θα ληφθούν, αλλά όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ΔΕΗ και να παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος».

Με τη συγκεκριμένη επισήμανσή του περί «ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος», ο Γ. Σταθάκης είναι προφανές ότι προετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση σχετικά με τη νέα μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των παζαριών της με τους εκπροσώπους των δανειστών.

  • Αγωνιστική υποδοχή επεφύλαξαν εργαζόμενοι της ΔΕΗ και φορείς της περιοχής στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης παρουσίας του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΣΕΕΕΝ και στο ΠΑΜΕ, απαίτησαν ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Αποπομπή Τσακαλώτου αργά χτες βράδυ

Στην αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από την κυβέρνηση προχώρησε αργά χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση. Οπως έγινε γνωστό, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του υπουργού μετά από επικοινωνία που υπήρξε με αξιωματούχους της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Οι τελευταίοι διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό ότι ο Ευ. Τσακαλώτος είναι η βασική αιτία που δεν κλείνει η αξιολόγηση, αφού προβάλλει παράλογες απαιτήσεις για τα περίφημα «αντίμετρα», χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι ζητήματα έθετε ο υπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμών, ήταν το εξής «αίτημα» του υπουργού: Για κάθε ευρώ που θα κόβεται από τους συνταξιούχους που η σύνταξή τους είναι κάτω από 300 ευρώ, να δίνεται ένα έκτακτο βοήθημα που θα αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής περικοπής της σύνταξης. Δηλαδή για κάθε ένα ευρώ να επιστρέφονται 20 λεπτά του ευρώ με τη μορφή δωροεπιταγής για αγορές βασικών ειδών διατροφής (ζυμαρικά, ψωμί, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Αυτό φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεδομένου ότι ο Ευκλείδης ήταν ανένδοτος, σε μια προσπάθεια να επιμερίσει σε όλη την κυβέρνηση την ευθύνη για το κλείσιμο της αξιολόγησης με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει η τελική συμφωνία. Σε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, ο τελευταίος είπε πως δεν κάνει πίσω και ακολούθησε η αποπομπή του, ενώ σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Στο φόντο ευρύτερων διεργασιών

Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο «πρωτοβουλίας» του για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε ένα φόντο ευρύτερης κινητικότητας και διεργασιών στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Οπως σημείωναν πηγές της ΝΔ κοντά στον πρόεδρό της, «ο Κυρ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θεσμική υποχρέωση να συζητά με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της χώρας, δεδομένου ότι είτε κλείσει - είτε δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται στην οικονομία, το Προσφυγικό, τη Δικαιοσύνη και άλλους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να μας ακούσουν και να ακούσουμε τι έχουν να πούνε».

Οι ίδιες πηγές αρνούνταν ότι η συνάντηση με Γεννηματά και οι επόμενες προγραμματισμένες (με Στ. Θεοδωράκη από Ποτάμι την Τρίτη και Β. Λεβέντη από Ενωση Κεντρώων την Τετάρτη) έχουν σχέση με μετεκλογικές εξελίξεις και συνεργασίες. Ωστόσο, στην ουσία, δεν απέκλειαν κάτι τέτοιο για αργότερα, εφόσον συμπλήρωναν ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι το τοπίο στη Βουλή μετά, και σε κάθε περίπτωση εκπεφρασμένη βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι, ακόμα και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ μετεκλογικά, να επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συναινέσεις». Ορος για να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν τώρα, αλλά και όσα χρειαστούν στο μέλλον.

Σε μια τέτοια βάση, μετά τη χτεσινή συνάντηση και οι δυο πλευρές διακίνησαν ένα κοινό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο χτες συζητήθηκαν: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Οι αρνητικές συνέπειες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με ευθύνη της κυβέρνησης. Το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην πραγματική οικονομία, που επιτείνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών. Κοινή διαπίστωση (...) αποτελεί ότι προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση, είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Μοίραζε ρατσιστικό υλικό σε μαθητές μέσα στη Βουλή

Ρατσιστικό υλικό σε μαθητές κατά την ώρα της περιήγησής τους μέσα στη Βουλή, εντοπίστηκε να μοιράζει ο βουλευτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Γιάννης Σαχινίδης. Το περιστατικό έγινε στις 28 Μάρτη και γνωστοποιήθηκε χτες μετά την απόφαση που πήρε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να παραπέμψει το φασιστοειδές στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, το φασιστοειδές επιχείρησε να μοιράσει φυλλάδιο για την ... «άρια λευκή φυλή», ημερολόγιο με ανάλογο περιεχόμενο και μπρελόκ σε μαθητές του Γυμνασίου Αλμωπίας Πέλλας. Οταν εντοπίστηκε, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για... ενημερωτικό υλικό!

Η παραπομπή του Γ. Σαχινίδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας έγινε μετά από εισήγηση του Ν. Βούτση ότι: «Είναι κοινή πεποίθηση ότι η διανομή οιουδήποτε προπαγανδιστικού υλικού, είναι ανεπίτρεπτη, πολλώ δεν μάλλον υλικού που διαπνέεται από μισαλλοδοξία και ναζιστικού τύπου αναφορές σε θεωρίες περί φυλετικής ανωτερότητας».

Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Με την πρόταση την οποία υπογράφει πρώτος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ζητάνε «να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014». Η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα.

Οι υποθέσεις που ζητείται στην πρόταση να διερευνηθούν είναι, πρώτον, ο τραπεζικός δανεισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εγγύηση του δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Αττικής και όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, τις συνάψεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τιμολόγια, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κ.ο.κ. Δεύτερον, η τιμολόγηση στην καταβολή φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, το σύννομο των υπουργικών αποφάσεων κ.λπ. Τρίτον τις αιτίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση το ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν».

Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη

Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Πάρκο Γουδή (Λεωφόρος Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»), οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών Συνοικιών και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη για τα 65 χρόνια από την εκτέλεσή του. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ