ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για τα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

Με συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να απαντήσουν την Παρασκευή 7 Απρίλη στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Την ίδια μέρα που κυβέρνηση και κουαρτέτο στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους να βροντοφωνάξουν: «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας»

Προετοιμάζοντας την επιτυχία των συλλαλητηρίων, συζητούν πλατιά με τους εργαζόμενους την ανάγκη να παλέψουν ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα, δημιουργώντας προϋποθέσεις κλιμάκωσης του αγώνα και με πανεργατική απεργία το επόμενο διάστημα.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώνονται σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στα συλλαλητήρια καλούν, επίσης, με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η ΠΑΣΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

«Βάζουμε φρένο στην απληρωσιά!»

Με το σύνθημα «Δεν δουλεύουμε τζάμπα - Βάζουμε φρένο στην απληρωσιά», ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους του κλάδου που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και αντίστοιχα ζητήματα, την Τετάρτη 5/4, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου (οδός Γ' Σεπτεμβρίου 48Β).

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει: «Η απληρωσιά, οι καθυστερήσεις μηνών στη μισθοδοσία είναι ένα φαινόμενο που πλέον αγγίζει χιλιάδες εργαζόμενους. (...) Είναι πολλά τα παραδείγματα, από μικρά γραφεία μέχρι εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους (ΠΥΡΣΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ), ακόμη και πολυεθνικές όπου η επιχείρηση "βάρεσε κανόνι" εν μια νυκτί και οι εργαζόμενοι έχασαν τα λεφτά τους, τον ιδρώτα χρόνων. Ομως, η θρασύτητα των εργοδοτών δεν σταματά στις καθυστερήσεις των μισθών. Πολλά είναι τα παραδείγματα των αφεντικών που ενώ "δεν έχουν λεφτά" για τους μισθούς, βρίσκουν δια μαγείας να πληρώσουν Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για να αποφύγουν την ποινική δίωξη. Ενώ, πολλοί επίσης απαιτούν από τον απλήρωτο εργαζόμενο να υπογράφει για μισθοδοσίες που δεν είδε ποτέ!».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν φαινόμενα απληρωσιάς, καθυστερήσεων, άλλων προβλημάτων στους χώρους δουλειάς. Στο μέτωπο αυτό, ο Σύνδεσμος προχώρησε πριν λίγες μέρες σε παρέμβαση σε εταιρεία security, καθώς χρωστούσε δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους. Μετά τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου και τη συνάντηση που έγινε, η εργοδοσία δεσμεύτηκε για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, εξέλιξη που αναδεικνύει τη σημασία της συλλογικής διεκδίκησης και της οργανωμένης δράσης μέσα από το σωματείο.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συζήτησης μέσα στους χώρους δουλειάς

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 7/4 στην Κω αναλαμβάνουν σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Εκτός από τις συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, οργανώνονται συσκέψεις από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, περιοδείες σε εργασιακούς χώρους (γραφεία, γιαπιά, μαγαζιά). Αντίστοιχες δράσεις σχεδιάζει στην Κάλυμνο το Σωματείο Οικοδόμων του νησιού.

Αναφερόμενη στα όσα «σερβίρονται» στους εργαζόμενους περί «ανάπτυξης», για να δείξουν ανοχή στην αντιλαϊκή επίθεση, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι «αυτή την ανάπτυξη στην περιοχή μας τη ζούμε κάθε τουριστική περίοδο, με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να βουλιάζουν από κόσμο και τους μισθούς να μειώνονται, τις ώρες εργασίας να αυξάνονται, τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων - τουριστικών πρακτόρων να κρατούν καλά και τις θέσεις εργασίας να επιδοτούνται με το επίδομα ανεργίας των ανέργων, το οποίο μάλιστα το καταβάλλουν όποτε βολέψει τα ταμεία τους. (...) Η ανάπτυξή τους είναι αυτή που ζούμε στις απαράδεκτες συνθήκες του νοσοκομείου, στα κλειστά πολυιατρεία του (πρώην) ΙΚΑ, στα λουκέτα των μαγαζιών, στην ακρίβεια, στα κομμένα ρεύματα των σπιτιών».

Πρόγραμμα καθημερινών εξορμήσεων και περιοδειών έχει σχεδιάσει για την επόμενη βδομάδα και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μεταξύ άλλων στο Γενικό Νοσοκομείο, το Γηροκομείο Ληξουρίου, το αεροδρόμιο του νησιού, το λατομείο, τα σούπερ μάρκετ και τις υπηρεσίες του δήμου.

Συσκέψεις σχεδιασμού και προετοιμασίας

-- Οι Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα των Νοτίων Συνοικιών Αττικής οργανώνουν συσκέψεις για σχεδιασμό της δράσης, με κλιμάκωση το συλλαλητήριο στις 7/4. Σήμερα, Σάββατο, οι Επιτροπές Αγώνα Ελληνικού - Αργυρούπολης (6.30 μ.μ., Β' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης). Τη Δευτέρα 3/4, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας (6.30 μ.μ., ξενοδοχείο «Athens Ledra»).

-- Οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στον Ομιλο ΟΤΕ οργανώνουν κοινή σύσκεψη αύριο Κυριακή, στις 12 μ., στο ΕΚΑ.

-- Συσκέψεις των σωματειακών επιτροπών σε «First Data» και «PDS» οργανώνει αύριο, Κυριακή, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού.

-- Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων, τη Δευτέρα 3/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων τη Δευτέρα 3/4, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εμπορικό».

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους αγροτών, ΕΒΕ και νεολαίας σε σύσκεψη προετοιμασίας του συλλαλητηρίου τη Δευτέρα 3/4, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη του ΔΣ με αντιπροσώπους των σωματείων της δύναμής του, με θέματα τον προγραμματισμό δράσης για την Εργατική Πρωτομαγιά και την προετοιμασία της συγκέντρωσης στις 7 Απρίλη, την Τρίτη 4/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων.

-- Σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 5/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα συλλαλητήρια

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., δημαρχείο

Αμφισσα, 8 μ.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 7.30, Εργατικό Κέντρο

Bόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 7 μ.μ., δημαρχείο

Γιαννιτσά, 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 7 μ.μ., πλατεία Μικρών Καταρρακτών

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 7.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κως, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 7 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πτολεμαΐδα, 5.30 μ.μ., παλιό πάρκο

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 6.30 μ.μ., Απλωταριά

  • Το Σάββατο, 8 Απρίλη:

Αρτα, 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Διαδηλώνουν την Τρίτη οι συνταξιούχοι της Αττικής

Σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση καλούν όλους τους συνταξιούχους της Αττικής, την Τρίτη 4 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας), οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και ΠΣ Νομικών.

Στη συγκέντρωση καλεί και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

«Μαζικά, αγωνιστικά δίνουμε τη μάχη ενάντια στη νέα λαίλαπα, στη νέα θανατηφόρα συμφωνία με αφαίρεση της "προσωπικής διαφοράς", στη μείωση του αφορολόγητου, στον "αυτόματο κόφτη", που φέρνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», αναφέρουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στο κάλεσμά τους.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

Αύριο, Κυριακή, θα γίνουν οι εξής γενικές συνελεύσεις:

-- Από το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Το σωματείο καλεί σε συμμετοχή εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ και στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής.

-- Από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας νομού Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου Θηβών (Λ. Μπέλλου 1).

-- Από το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών ν. Αττικής και περιχώρων, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

Για τις επόμενες μέρες, έχουν προγραμματιστεί:

-- Ετήσια γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, τη Δευτέρα 3/4, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Γενική συνέλευση της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), την Τρίτη 4/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Γενική συνέλευση του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής, την Τρίτη 4/4, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

Εκλογές του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού πραγματοποιεί εκλογές, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (4ος όροφος) τις παρακάτω μέρες και ώρες: Σήμερα, Σάββατο (11.00 - 17.00), Αύριο Κυριακή (10.00 - 16.00), Σάββατο 8/4 (11.00 - 17.00) και Κυριακή 9/4 (10.00 - 16.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ