ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Βδομάδα δράσεων για μαζικούς μόνιμους διορισμούς

Σε βδομάδα δράσης 3-7 Απρίλη, με κινητοποιήσεις ανά διεύθυνση, συσκέψεις, δράσεις στα σχολεία, καλεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, απαιτώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς τώρα, λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.

Η Πρωτοβουλία χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής και φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, στην κινητοποίηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση σηματοδοτεί ουσιαστικά κάλυψη αναγκών της Ειδικής Αγωγής με εκπαιδευτικούς που «περισσεύουν», χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Με την ίδια τροπολογία, η κυβέρνηση ομολογούσε ότι δεν θα κάνει μόνιμους διορισμούς τουλάχιστον μέχρι το 2019. Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε και έθεσε σε διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 3 Απρίλη το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή.

«Η συγκυβέρνηση, υλοποιώντας το 3ο μνημόνιο και στην Εκπαίδευση, προσπαθεί με "παιδαγωγικά κριτήρια" να μας πείσει ότι είναι πρωτοποριακό ένας δάσκαλος να διδάσκει τα πάντα και οι τάξεις να έχουν μέγιστο αριθμό μαθητών τους 27! Αυτό είναι πισωγύρισμα! Ταυτόχρονα, λέει πως το εκπαιδευτικό προσωπικό που "περισσεύει" θα κάνει τα πάντα», σημειώνει η Πρωτοβουλία με αφορμή την κινητοποίηση και την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή.

«Απ' όλη αυτή την κατάσταση, βγαίνουμε όλοι χαμένοι, κανένας μας δεν κερδίζει από τη γενίκευση της αδιοριστίας - και ας λένε κάποιοι "καλοθελητές" ότι κάποιοι δικαιώνονται... Κανένας μας δεν δικαιώνεται με το να γυρίζει κάθε χρόνο την Ελλάδα, έχοντας συνεχώς άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς και με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα κάθε χρόνο», σημειώνει η Πρωτοβουλία απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς και τονίζοντας πως «οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την κατάσταση της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας είναι οι ίδιοι οι μαθητές μας, που δεν ξέρουν αν θα έχουν δάσκαλο - καθηγητή, πότε θα έρθει, πόσες ώρες μαθημάτων θα έχουν χάσει ακόμα και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος... Σε πιο επιβαρυμένη θέση βρίσκονται οι μαθητές μας στην Ειδική Αγωγή, που μέχρι να αναπτύξουν σχέση με τον εκπαιδευτικό εμείς απολυόμαστε!».

«Ολοι οργανωμένα και συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας, μαζί με τους γονείς των μαθητών μας και τους μαθητές μας, να διεκδικήσουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά τα παιδιά και που η ελαστική εργασία δεν θα έχει καμία θέση. Ενα σχολείο που όλα τα παιδιά με αναπηρία θα βρίσκονται μέσα σε αυτό και όχι στο σπίτι τους», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Αποτέλεσμα υποχρηματοδότησης και η ελλιπής φύλαξη

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Το πρόβλημα της ελλιπούς φύλαξης στη Φοιτητική Εστία της Ξάνθης ήρθε, για μια ακόμα φορά, στο προσκήνιο όταν, στις 24 Μάρτη, ένας οικότροφος έπεσε θύμα ληστείας στο χώρο των Εστιών, ενώ μια σειρά αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και παλαιότερα.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας πως από το 2015 έχουν γίνει μαζικές απολύσεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί καμία απολύτως λύση για το πρόβλημα της φύλαξης. Υπάρχει μόλις ένας φύλακας που, με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά του, κάνει περίπολο σε ολόκληρη την Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης. «Οι απολύσεις αυτές οφείλονται στη μείωση κονδυλίων των πανεπιστημίων, ώστε να επιτευχθεί το "πολυπόθητο" πλεόνασμα, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι. Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που οδηγεί από τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μέχρι και σε απολύσεις εργαζομένων, συμπεριλαμβάνεται στις κατευθύνσεις ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου, στο πλαίσιο των οποίων όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τώρα κινούνται πιστά», σημειώνουν οι βουλευτές Σ. Βαρδαλής και Γ. Δελής που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητώντας μέτρα, ώστε:

-- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, για μόρφωση, φοιτητική μέριμνα, βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

-- Να ικανοποιηθεί πλήρως η ανάγκη φοιτητών για επαρκή φύλαξη στους χώρους των φοιτητικών Εστιών, αλλά και όλων των πανεπιστημιακών χώρων, της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στην ευθύνη του κράτους χωρίς περικοπή ή αναδιανομή κάποιου κονδυλίου.

-- Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης με πλήρη δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την εργασία του.

-- Να υπάρχει επαρκής συντήρηση των κτιρίων των Εστιών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σπασμένες πόρτες και παράθυρα, αλλά και επαρκής φωτισμός σε όλους τους χώρους των Εστιών και του Πανεπιστημίου.

ΤΟ ΠΑΤΡΑΣ - ΤΟ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

Στιγμιότυπο από την εκδρομή
Στιγμιότυπο από την εκδρομή
Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Πάτρας και οι Μαθητικές ΟΒ της ΤΟ Ηλείας, με θέμα «Μαθαίνοντας πώς αλλάζουν οι κοινωνίες, εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο!».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου οι μαθητές είδαν από κοντά πολλά ευρήματα της εποχής, έμαθαν πληροφορίες σχετικά με τη ζωή στη δουλοκτητική κοινωνία, ενώ πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου στο στάδιο του αρχαιολογικού χώρου.

Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στο «Μουσείο του Αρχιμήδη», όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά εφευρέσεις της μηχανικής, κατασκευές από την εποχή της δουλοκτησίας και να λύσουν μαθηματικούς γρίφους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το παιχνίδι ερωτήσεων που ετοιμάστηκε από τις Οργανώσεις. Εγινε συζήτηση πάνω στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι έννοιες «δημοκρατία», «δικτατορία», «κράτος», γιατί το σχολείο τις παρουσιάζει διαστρεβλωμένα.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες δραστηριότητες, για τα αθλητικά τουρνουά και τα Μαθητικά Φεστιβάλ που θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμούν τον Νίκο Μπελογιάννη

Με αφορμή τα 65 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του, αύριο Κυριακή 2 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στο χώρο του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20). Θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Μαθητικές δραστηριότητες σε Κάλυμνο και Κω

Ενόψει της προετοιμασίας των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, οι Οργανώσεις της στην Κω και την Κάλυμνο προγραμματίζουν διάφορες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα: Η ΟΒ Καλύμνου, σήμερα Σάββατο, διοργανώνει στο Δημοτικό Στάδιο τουρνουά μπάσκετ 3on3 με θέμα «Τρίποντο ζωής. Λέμε "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά». Τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχής 6982324638.

Αντίστοιχα, η ΟΒ Κω αύριο, Κυριακή 2 Απρίλη, προβάλλει την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», στο καφέ «LAB». Επίσης, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απρίλη, τουρνουά μπάσκετ 3on3 με θέμα «Βάζουμε καλάθι ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τσακίζουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχής 6942235758.

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 29 Απρίλη στην Κω και στις 30 Απρίλη στην Κάλυμνο.

ΧΙΟΣ
Συζήτηση για τη θέση του ΚΚΕ για το σχολείο

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για την πρόταση του Κόμματος σχετικά με το «Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 7 Απρίλη, στις 18.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ομηρείου ΠΚΧ (2ος όροφος) και ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στάση εργασίας

Με τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, τη Δευτέρα 3/4, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., απαντά ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ στην απόφαση του ΕΛΚΕ ΑΠΘ να προχωρήσει σε οριζόντια μείωση των αποδοχών των «συμβασιούχων έργου» κατά 6%. Καλεί όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, ΙΔΑΧ και συμβασιούχους), να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ