ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Προοδεύουν» τα αντιλαϊκά παζάρια, στα «σκαριά» τα εφαρμοστικά νομοσχέδια

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με επόμενη φάση την επιστροφή των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενδεχομένως και από την ερχόμενη βδομάδα. Η «πρόοδος» διαπιστώθηκε και στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ. Οι διεργασίες συνεχίζονται και στο εσωτερικό του κουαρτέτου, οι «θεσμοί» του οποίου συνεδρίαζαν, το βράδυ χτες, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αλλά και για τα όποια «εκκρεμή» ζητήματα.

Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται τα πρώτα από νέα εφαρμοστικά νομοσχέδια, που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, τις επόμενες μέρες (ενδεχομένως μέσα στη Μεγάλη βδομάδα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία), με επίκεντρο, βέβαια, το αντιλαϊκό σφαγείο στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και την απογείωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες. Δεδομένα είναι και τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πηγαίνει προς «διευθέτηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντιλαϊκά παζάρια των τελευταίων ημερών γυροφέρνουν γύρω από το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην καρατόμηση των συντάξεων καθώς και στο ύψος των ομαδικών απολύσεων.

Οι «απελευθερώσεις» στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και για τη πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, ενδέχεται να περάσουν σε επόμενη φάση, αμέσως μετά το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, σε μια εξέλιξη που δείχνει να ευνοεί τους χειρισμούς από την πλευρά της συγκυβέρνησης, ενόψει, βέβαια, της παραπέρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Τρέχουν» τις αντιλαϊκές διεργασίες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 7 Απρίλη. Οπως είπε, έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος», ενώ «είναι πάντα δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Γιούρογκρουπ και αυτό δεν είναι ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει». Από την πλευρά της Κομισιόν, η εκπρόσωπος, Α. Μπράιτχαρτ, επίσης ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως «είναι νωρίς να εικάσουμε για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο».

Τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχιστούν και μετά το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης», αυτήν τη φορά με επίδικο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) και για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο μετά το 2018, καθώς και για τα ζητήματα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της «Εαρινής Συνόδου» του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απρίλη).

Το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από την πλευρά της συγκυβέρνησης τοποθετείται για μια τουλάχιστον τριετία μετά την προγραμματισμένη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2021. Την ίδια ώρα και ενώ τα παζάρια συνεχίζονται, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης των πλεονασμάτων σε ορίζοντα 5ετίας μετά το 2018, δηλαδή μέχρι και το 2023.

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, προωθείται η πρόταση για ανάληψη ισχυρής «νομικής δέσμευσης» σε επόμενο Γιούρογκρουπ, για την εφαρμογή παρεμβάσεων «εξομάλυνσης» των αποπληρωμών μετά το 2018. Στη βάση αυτή, η πλευρά της ΕΚΤ θα εξετάσει την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί επίδικο ζήτημα για τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους και τα τμήματα του κεφαλαίου.

Φοροληστεία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα

Η νέα συρρίκνωση στο αφορολόγητο όριο (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) αναμένεται στο εύρος των 5.900 ευρώ, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την επιβολή άμεσων φόρων σε λαϊκά εισοδήματα της τάξης των 420 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, όπως φαίνεται, ακόμη και αυτή η οριακή μείωση που σχεδιάζεται στον συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) στο 20% από 22% σήμερα θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου, μετά τη διάλυση του αφορολόγητου και βέβαια με όρο και προϋπόθεση το ξεπέρασμα των στόχων που μπαίνουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου.

Για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) θα πληρώσει φόρο ύψους 460 ευρώ. Ταυτόχρονα, διόγκωση της φοροληστείας θα υποστεί ολόκληρη η γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων που βρίσκονται πάνω από το σημερινό αφορολόγητο (ξεκινά σήμερα στα 8.636 ευρώ) καθώς η βάση υπολογισμού θα ξεκινά από πολύ χαμηλότερα ποσά.

Σε κάθε περίπτωση, η διόγκωση της φοροληστείας φτάνει στο 1% του ΑΕΠ, ή σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ το χρόνο.

Σφαγείο στις συντάξεις

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκυβέρνηση και κουαρτέτο συζητούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις, από το 2019, στο οποίο θα πέσει το μεγαλύτερο μέρος της λεηλασίας, και με επόμενη «δόση» το 2020. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2019 και μάλιστα ενδεχομένως με κλιμάκωση της καρατόμησης επί του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Επιπλέον, σύμφωνα με «διαρροές» γίνεται λόγος για περικοπές σε 900.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με την πληροφόρηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου στην κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, νέα κατακρεούργηση των συντάξεων επίσης φτάνει σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ακόμη 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρόνο και τρόπο ψάχνει η κυβέρνηση να φορτώσει τα νέα μέτρα στο λαό

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα:

«Η κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει το νέο πακέτο μέτρων, αναζητά τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο να τα φορτώσει στις πλάτες του λαού. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαντήσουν στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ