ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα απαγόρευση συγκέντρωσης του ΚΚ Τουρκίας

Αντιδρώντας στην προσπάθεια φίμωσης της εργατικής τάξης, το ΤΚΡ καλεί σε τοπικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από συγκέντρωση του ΤΚΡ την περσινή Πρωτομαγιά
Από συγκέντρωση του ΤΚΡ την περσινή Πρωτομαγιά
ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε νέα απόφαση απαγόρευσης συγκέντρωσης που είχε προγραμματίσει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) για αύριο, 8 Απρίλη, στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με σύνθημα «"Οχι", αλλά αυτό δεν αρκεί». Είχε προηγηθεί απόφαση απαγόρευσης συγκέντρωσης που το ΤΚΡ προγραμμάτιζε για τις 2 Απρίλη.

Για αύριο έχουν προγραμματιστεί στην Κωνσταντινούπολη άλλες δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις (στη μία μάλιστα θα μιλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υπέρ του «ναι»). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΚΡ, το σκεπτικό της απαγόρευσης ήταν πως «η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να παράσχει τις απαραίτητες αστυνομικές δυνάμεις» και για τη συγκέντρωση του ΤΚΡ. Μάλιστα, εντελώς προκλητικά, οι τοπικές αρχές απευθυνόμενες στο ΤΚΡ ανέφεραν ότι «δεν έχουμε αρκετές αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουμε, απομονώσουμε και ελέγξουμε τους πολίτες που θα πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις σας».

Καταγγέλλοντας την αντιδραστική απόφαση, το ΤΚΡ ξεκαθαρίζει ότι «θα αποδείξουμε πολιτικά, ακόμα μια φορά, ότι δεν είναι ικανοί να κάνουν την εργατική τάξη να σιωπήσει» και καλεί την ίδια μέρα, στις 8 Απρίλη, σε τοπικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με το ίδιο σύνθημα («"Οχι", αλλά αυτό δεν αρκεί»), καλώντας ταυτόχρονα σε δυναμική οργάνωση της πάλης ενάντια στην ταξική πολιτική που υπηρετεί το τουρκικό κεφάλαιο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας «Γκεζιτζί», εμφανίζει το «ναι» να συγκεντρώνει 53,3% και το «όχι» 46,7%, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί μεταξύ 82% - 83%. Ωστόσο, ο διευθυντής της εταιρείας, Μουράτ Γκεζιτζί, δήλωσε ότι πρώτη φορά το «ναι» περνά μπροστά στις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά του θα εξαρτηθούν και από τα ποσοστά της αποχής.

Ακόμα, αρθρογράφος της «Χουριέτ» υποστήριξε ότι με βάση τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα «ναι» έχουν αυξητικές τάσεις, ωστόσο δεν έχουν ακόμα «ξεφύγει» σημαντικά από τα «όχι». Ειδικότερα, τα «ναι» κυμαίνονται μεταξύ 53,8% και 54,5%, ενώ τα «όχι» μεταξύ 45,5% και 46,2%, κατάσταση που δεν αποκλείει ανατροπές.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σήμερα η διαμαρτυρία του Κομμουνιστικού Κόμματος

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνεχίστηκαν και χτες στο Καράκας της Βενεζουέλας διαδηλώσεις τόσο στήριξης της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Νικολάς Μαδούρο, όσο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που συνεχίζει τα σχέδια για την ανατροπή του έχοντας τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και επιχειρεί να δημιουργήσει με βίαιες προκλήσεις (καταστροφές, πυρπολισμούς) συνθήκες χάους. Βεβαίως, οι αντιδραστικές δυνάμεις αξιοποιούν τόσο την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου - που στη συνέχεια ανακλήθηκε - να αφαιρέσει τις εξουσίες από το Κοινοβούλιο, που ελέγχει η αντιπολίτευση και μπορεί να μπλοκάρει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όσο και την κακή οικονομική κατάσταση, η οποία είναι αποτέλεσμα και οργανωμένου σαμποτάζ αλλά και της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης που δεν αποτρέπεται με την σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων του «Μπολιβαριανού Μπλοκ».

Την ίδια ώρα, το ΚΚ Βενεζουέλας διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καράκας ενάντια στην προσπάθεια της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής να θέσει εμπόδια στην πολιτική του δράση, επικαλούμενη νόμο του 1965, της περιόδου των ισχυρών αντικομμουνιστικών διώξεων. Το ΚΚ Βενεζουέλας, με τη στήριξη ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία των μελών και φίλων του, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει σε εκλογές, όπως ζητάει η Εκλογική Επιτροπή.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επίθεση κοντά σε παράνομο εβραϊκό εποικισμό

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενας 23χρονος Παλαιστίνιος όρμησε χτες το πρωί με το αυτοκίνητό του πάνω σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού, που βρισκόταν κοντά στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Οφρα στο κεντρικό τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, προκαλώντας το θάνατο ενός 20χρονου Ισραηλινού και τον τραυματισμό ενός 19χρονου άλλου.

Οι Ισραηλινοί έριξαν πυρά κατά του νεαρού Παλαιστίνιου, που ήταν από τη βορειοανατολική Ραμάλα, στη συνέχεια τον αιχμαλώτισαν και τον συνέλαβαν.

Πρόκειται για τον πρώτο Ισραηλινό που σκοτώνεται από επίθεση Παλαιστίνιου μετά το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών στις 8 Γενάρη στην Ιερουσαλήμ, όταν ένας Παλαιστίνιος έριξε το φορτηγάκι του εναντίον τους.

Το ίδιο 24ωρο, στη Λωρίδα της Γάζας εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού τρεις Παλαιστίνιοι από δήμιους της «Χαμάς», με την κατηγορία της συνεργασίας με το Ισραήλ. Η εκτέλεση των τριών έγινε λίγες βδομάδες μετά την περίεργη δολοφονία ενός εκ των σημαντικών διοικητών της «Χαμάς», πιθανώς από Ισραηλινούς πράκτορες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες στην Αργεντινή εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Μαουρίτσιο Μάκρι, που προχωρά σε περικοπές μισθών, συντάξεων, αυξήσεις σε κοινωνικά αγαθά κ.λπ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με 40%. Προχωρώντας στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες σε αποκλεισμό της μεγάλης λεωφόρου Παναμερικάνα, δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής με αντλίες νερού και δακρυγόνα.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ενας Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε χτες στη διάρκεια συγκρούσεων με τζιχαντιστές στο νοτιοδυτικό Μάλι, λίγες ώρες προτού μεταβούν στην πόλη Γκάο της δυτικοαφρικανικής χώρας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο πλαίσιο προώθησης αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν χτες περίπου 886.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη δυτικοαφρικανική Γκάμπια για την ανάδειξη νέας 239μελούς Βουλής, περίπου τέσσερις μήνες μετά τις επεισοδιακές προεδρικές εκλογές, που ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Αντάμα Μπάροου, εκτοπίζοντας τον επί δεκαετίες «Πρόεδρο» Γιαχία Τζάμεχ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Οι στενότερες οικονομικές σχέσεις είναι μονόδρομος για να ξεπεράσουμε την περιφερειακή αστάθεια, ιδιαίτερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη που παραμένει πυριτιδαποθήκη», τόνισε χτες σε συνέντευξή του ο Σέρβος νεοεκλεγείς Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαίροντας παράλληλα τη σημασία έργων υποδομής που αναλαμβάνουν μονοπώλια και πραγματοποιούνται στον άξονα Βελιγράδι - Σαράγεβο - Πρίστινα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΤΑΛΙΑΣ
Προβάδισμα Ρέντσι για τη νέα ηγεσία

ΡΩΜΗ.--

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, συγκέντρωσε το 68% των ψήφων όσων πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν το Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Αυτήν τη φορά, οι κάλπες στήθηκαν για τα μέλη του PD, ωστόσο η συμμετοχή κινήθηκε πολύ χαμηλά, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα έφτασε το 59%. Ωστόσο, για τα ακριβή νούμερα δημιουργήθηκε σύγχυση. Στα σχετικά ρεπορτάζ υπήρχε διακύμανση από 235.000 μέχρι και 267.000.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Πούγκλια Μικέλε Εμιλιάνο πήραν αντίστοιχα 25% και 6,5%.

Από τη μεριά του, ο Ρέντσι χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το 68% και πρόσθεσε: «Ζήτω η δημοκρατία, ευχαριστώ όλους... Τώρα πίσω στη δουλειά, όλοι μαζί».

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανσα», το περιβάλλον του Ορλάντο είπε ότι «δεν ήταν πειστικά» τα στοιχεία για τη συμμετοχή. Ο ίδιος ο Ορλάντο είπε ότι στις κάλπες που θα ξαναστηθούν στα τέλη του Απρίλη πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 2 εκατομμύρια, διαφορετικά θα υπάρχει ζήτημα για όλο το κόμμα. Στις εκλογές που θα γίνουν συγκεκριμένα στις 30 Απρίλη θα έχει δικαίωμα συμμετοχής οποιοσδήποτε δηλώνει ότι στηρίζει το PD, χωρίς απαραίτητα να είναι μέλος.

Να σημειωθεί ότι κατά του Εμιλιάνο εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη για παραβίαση της νομοθεσίας που προβλέπει ασυμβίβαστο δικαστών με την ανάμειξη στην πολιτική δράση.

Οι εξελίξεις στο PD συνδέονται με ευρύτερες ανακατατάξεις στο χώρο και της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας, στο φόντο των προσπαθειών του ιταλικού κεφαλαίου να διασφαλίσει ικανότερο πολιτικό προσωπικό για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας «Ixe» δίνει στο ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο 28,4% (0,5% πάνω από την τελευταία δημοσκόπηση) ενώ το PD πήρε 26,5%.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι αρχές εξετάζουν 20 υπόπτους για κατασκοπεία

Οι γερμανικές αρχές ερευνούν 20 ύποπτα άτομα με την κατηγορία των μυστικών παρακολουθήσεων και της κατασκοπείας για λογαριασμό της Τουρκίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Welt», ενώ η γερμανική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η λίστα των υπόπτων ίσως διευρυνθεί τις επόμενες μέρες. Στο στόχαστρο του γενικού εισαγγελέα είναι επίσης ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής θρησκευτικής αρχής DITIB (τουρκικό - ισλαμικό κρατικό ινστιτούτο). Μια ακόμη έκφανση της διπλωματικής διαμάχης των δυο κρατών, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για πιθανούς κατασκόπους των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) αλλά και του DIBIT, οι οποίοι παρακολουθούσαν σε γερμανικό έδαφος οπαδούς του λεγόμενου «κινήματος» του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν. Η κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν πιστεύει ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016 βρίσκονται οι υποστηρικτές του Γκιουλέν. Ετσι, τον περασμένο μήνα οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) παρέδωσαν στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας μια λίστα υπόπτων: Διευθύνσεις, τηλέφωνα και φωτογραφίες 358 ατόμων που ζουν στην Γερμανία και θεωρούνται από την Τουρκία «πιθανοί οπαδοί Γκιουλέν και υποτιθέμενοι τρομοκράτες» - ανάμεσά τους και Γερμανοί βουλευτές. Αλλά και δεδομένα 200 σχολείων, συλλόγων και οργανώσεων που φέρονται να έχουν σχέσεις με το «κίνημα» Γκιουλέν.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η ΜΙΤ έχει αναπτύξει στη Γερμανία ένα δίκτυο μέχρι και 6.000 πρακτόρων και πληροφοριοδοτών - σύμφωνα με ειδικούς. Επιπλέον, από τα μέσα Μάρτη η γενική εισαγγελία ερευνά μεταξύ άλλων και τον χαλίφη Κεσκίν, που είναι επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της DIBIT και φέρεται να συλλέγει πληροφορίες για τους οπαδούς του Γκιουλέν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ