ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην προπαγάνδα εξωραϊσμού της αντιλαϊκής συμφωνίας

Στο γνωστό μοτίβο απόκρυψης του αντιλαϊκού περιεχομένου της συμφωνίας και εξωραϊσμού της κινήθηκε και χτες η κυβερνητική προπαγάνδα, με τον τόνο να δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας το παραμύθι του «μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος» των μέτρων που θα ληφθούν. Εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το σκέλος της συμφωνίας που αφορά στα Εργασιακά και ισχυρίστηκε, με δεδομένες τις νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, ότι «είναι η πρώτη φορά που μια αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή».

«Εκτός από τη λήψη 2% επί του ΑΕΠ επιβαρυντικών μέτρων για τη διετία 2019 - 2020, προβλέπεται και η ταυτόχρονη υλοποίηση θετικών μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, αντίστοιχου ύψους», υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Κι ενώ παραδέχτηκε ότι «προϋπόθεση γι' αυτό είναι η επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018», προσπέρασε ότι οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, έναντι της οποίας υπόσχονται «αντίδωρο» στην ακραία φτώχεια, μιας και τη «μερίδα του λέοντος» των «θετικών μέτρων» θα πάρει το κεφάλαιο για τη στήριξη της ανάκαμψής του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλώθηκε σε κομπασμούς για τη σημασία όσων επετεύχθησαν στα Εργασιακά, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί με λεπτομέρειες σ' αυτό το τμήμα της συμφωνίας, που από τη μεριά της κυβέρνησης παραμένει σκοπίμως θολό. Προτάσσοντας την απόκρουση «παράλογων νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων», υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων», αφού όπως είπε συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι «επέλεξε μία πλήρως υπονομευτική στάση καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας απολύτως τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και ευελπιστώντας σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις».

Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής, ανέφερε ότι «μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement και να καταληχθούν τα προαπαιτούμενα», τα οποία «συνήθως ψηφίζονται πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup», όπως είπε, προαναγγέλοντας προνομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να«εγκριθεί η τεχνική συμφωνία» και να «προσδιοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία όπως γνωρίζετε θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Τα μέτρα για το χρέος τα χαρακτήρισε προϋπόθεση ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα επιτρέψει στο εγχώριο κεφάλαιο την πρόσβαση σε ζεστό χρήμα.

Μιλώντας για τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ, επιχείρησε να φιλοτεχνήσει την εικόνα μιας φιλολαϊκής συμμαχίας, αποδίδοντάς της «προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων» και έγνοια για «να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», όταν τα ακριβώς αντίθετα διακηρύσσονται στη Διακήρυξη που συνυπέγραψαν οι εφτά επικεφαλής των κρατών του Νότου της ΕΕ.

  • Οτι το κείμενο συμβολής των «13» στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποσκοπούσε σε τίποτα άλλο πέρα απ' το να συμβάλει στον «προβληματισμό» για το πώς καλύτερα κυβέρνηση και κόμμα θα χειραγωγήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, επιβεβαιώνει η ιστοσελίδα των «53+». Προλογίζει την ανάρτηση του κειμένου των «13» με σχόλιο στο οποίο αναφέρει ότι το κείμενό τους «επιχειρεί, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα». Επιπλέον, διαψεύδει δημοσιεύματα που είδαν στο κείμενο των «13» αίτημα για εκλογές, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετες ερμηνείες».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Συμπληρώθηκε με διάταξη για παραχωρήσεις στους ιδιώτες ακόμα και παραλιών!

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ με τη διαδικασία του επείγοντος από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για ένα ακόμα αντιδραστικό νομοθέτημα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα αντιλαϊκά μνημόνια, και στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου αλλάζει χρήση γης σε κοντά 10 εκατομμύρια στρέμματα γης για να «δράσουν» κατασκευαστικοί και τουριστικοί όμιλοι.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο «συμπληρώθηκε» από την κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία παραχωρεί με διαδικασίες «fast track» (ηλεκτρονική δημοπρασία κ.λπ.) και για τρία χρόνια, χρήσεις «αιγιαλού, παραλίας, όχθης, και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών, και πλεύσιμων ποταμών» σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, αν πρόκειται για δημοτική ανώνυμη εταιρεία, «η παραχώρηση μπορεί να γίνει και απευθείας»!

Ακόμα, με πρόσχημα την «Eρευνα και τη μελέτη του οικοσυστήματος των ακτών», προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση «είναι δυνατή η παραχώρηση» χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης «απευθείας, με ή χωρίς αντάλλαγμα, σε ΝΠΔΔ», με προϋπόθεση ότι «αυτό (σ.σ. η Eρευνα και η μελέτη) προβλέπεται στην ιδρυτική τους πράξη», ή «αν η παραχώρηση κρίνεται απαραίτητη για την άσκηση των συναφών προς τον ανωτέρω σκοπό αρμοδιοτήτων τους».

«Τα δίνετε όλα. Οχι μόνο δασικά οικοσυστήματα, αλλά αιγιαλούς, παραλίες, όχθες και παρόχθιες ζώνες μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, με γρήγορες διαδικασίες, "fast track", χωρίς δημοπρασία για τους μεγαλοξενοδόχους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, ενώ για την παράγραφο που αφορά την παραχώρηση και χωρίς ανταλλάγματα σε ΝΠΔΔ που υποτίθεται ότι έχουν σκοπό την Eρευνα πρόσθεσε ότι δεν «ορίζεται με σαφήνεια ποιοι είναι αυτοί. Θα δούμε, δηλαδή, ΜΚΟ με φανέλα ερευνητή να λυμαίνονται κρατική περιουσία;» ρώτησε.

«Τελικά, για τους επιχειρηματικούς ομίλους δουλεύετε αποφασιστικά και παριστάνετε ότι είναι για όφελος των λουόμενων και την αναψυχή του κοινού, που θα χαρατσώνεται και ταυτόχρονα θα στερείται ό,τι έχει απομείνει σε παραλίες, λίμνες, ποτάμια», τα οποία, όπως είπε, οι λαϊκές οικογένειες «θα βλέπουν από μακριά, αφού θα πρέπει να πληρώσουν για να απολαύσουν από κοντά ό,τι τους ανήκει».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, σημείωσε στη δευτερολογία της ότι ουσιαστικά επιβραβεύει τους επαγγελματίες μεγαλοκαταπατητές, επισημαίνοντας για τη θέση του ΚΚΕ ότι «ήμασταν πολύ σαφείς και συγκεκριμένοι. Ναι στη λύση για τη χρήση γεωργικής γης, για να συνεχίσουν να ζουν αυτοί που την καλλιεργούν, και όχι στην επιβράβευση μεγαλοκαταπατητών που το έχουν επάγγελμα, καταπατώντας και πλουτίζοντας». Επισήμανε ακόμα ότι όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη την αγροτιά, να κρύψει τους πραγματικούς στόχους του νομοσχεδίου, δεν το καταφέρνει. Αλλωστε, πρόσθεσε, ήδη οι δασικοί σύλλογοι είναι στο πόδι, ενώ έχουν προσφύγει και στο ΣτΕ.

Διαφωνούν ...συμφωνώντας

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τα άλλα αστικά κόμματα ήταν καθαρά για «αντιπολιτευτικούς» λόγους και λόγους διαχείρισης. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Σκρέκας σχολίασε ως θετικό ότι η σημερινή κυβέρνηση συμπληρώνει νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τον είχε χαρακτηρίσει δασοκτόνο και είχε προκαλέσει και ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του. Ενώ πρόσθεσε: «Σας λέμε ακόμα μια φορά, ελάτε να πάμε μαζί ένα βήμα πιο μπροστά. Υπάρχει η υποχρέωση, όχι επειδή το λέει η συμφωνία που έχετε εσείς συνάψει με τους θεσμούς, αλλά υπάρχει ανάγκη πια σε αυτή τη χώρα να ολοκληρώσουμε και κτηματολόγιο και δασολόγιο»! Τη συμφωνία του ότι «απαιτείται μία κοινή προσπάθεια» έδωσε προς τη ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελος, ενώ απαντώντας στη Δ. Μανωλάκου είπε, δίνοντας ρεσιτάλ κοροϊδίας απέναντι στους αγρότες, ότι «το νομοσχέδιο είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο στον γεωργικό κόσμο», «σε όλες τις διατάξεις φαίνεται ρητώς ότι μόνο για τη γεωργική χρήση επιτρέπονται οι παρεμβάσεις». Ολα αυτά όταν το ν/σ αλλάζει χρήση για τουριστικούς λόγους ακόμα και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών!

ΝΔ
«Συμφωνία Αλήθειας» για το κεφάλαιο

Με τους προέδρους του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συναντήθηκε, χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Επισήμως, συζητήθηκαν «οι συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία, η υπερφορολόγηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που οδηγούν στο κλείσιμο χιλιάδες "μπλοκάκια" και στη μετανάστευση ικανό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό». Σε αυτήν τη βάση, ο πρόεδρος της ΝΔ βρήκε ευκαιρία να υπεραμυνθεί, εκ νέου, του δικού του μείγματος αντιλαϊκών μέτρων, «μια Συμφωνία Αλήθειας, που θα βάζει φρένο στην υπερφορολόγηση. Το κράτος να επιβάλλει λιγότερους φόρους και εισφορές και οι φορολογούμενοι να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και να είναι συνεπείς σε λογικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ετσι ώστε όλοι μαζί - κράτος, πολίτες και αγορά - ενωμένοι, όχι διχασμένοι, να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση». Ολα αυτά εντάσσονται στο κλασικό αφήγημα της αστικής τάξης περί «κοινότητας συμφερόντων», για τη στοίχιση του λαού στους στόχους του κεφαλαίου.

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Διεργασίες για διασφάλιση εναλλακτικών

Μια εικόνα των διεργασιών που γίνονται στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα, προς διασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων και εναλλακτικών στην αστική διαχείριση, έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, μιλώντας στο ρ/σ «Real».

Ζητώντας την «ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και λαϊκή υποστήριξη σε μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει επιτέλους μια εθνική γραμμή για τον τόπο», ουσιαστικά ταχύτερα περισσότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ζήτησε «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», όπου «οπωσδήποτε τα δύο πρώτα κόμματα θα πρέπει να συμμετέχουν και ν' αναλάβουν την ευθύνη τους».

Μιλώντας ειδικά για το χώρο της, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διαφοροποιήσεων του Ευ. Βενιζέλου, λέγοντας ότι «δεν έχει δώσει καμία διαφορετική πλατφόρμα (...) Μιλά ακριβώς εντός της γραμμής που έχει χαράξει αυτή τη στιγμή η Δημοκρατική Συμπαράταξη». Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενη στον Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, είπε ότι «η συνεργασία είναι άριστη (...) Υπάρχει ώσμωση στη βάση και υπάρχει ανακούφιση γιατί η ενότητα είναι η βάση και για τη διεύρυνση και για την ανανέωση».

Αφησε, δε, ανοιχτή μια πόρτα και για τους Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση που έστησαν την «Ωρα Αποφάσεων», λέγοντας: «Εμείς έχουμε την πόρτα μας ανοιχτή (...) Η διεύρυνση είναι μια διαδικασία συνεχής, το συνέδριό μας μπροστά, στα τέλη Ιουνίου και μετά το συνέδριο ακόμα οι συζητήσεις είναι ανοιχτές. Οποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να συνδιαμορφώσει τον οδικό χάρτη των εξελίξεων».

ΚΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου

Την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων και Εμπόρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο εμπορίου και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ