ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Αντιλαϊκές παρεμβάσεις χωρίς τέλος, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων

«Από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας, κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας», υπογραμμίζει ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο «η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο» και αυτό, γιατί, μεταξύ των άλλων, το πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 ήταν «τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ», δηλαδή εξαπλάσιο από το στόχο που έχει τεθεί.

Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, το τίμημα της αβεβαιότητας», που δημοσιεύεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Π. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι «η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα» και, όπως επισημαίνει, «όταν οι διαπραγματεύσεις καταγράφουν πρόοδο, η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη επανακάμπτουν. Οταν οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, η ανάπτυξη πηγαίνει σημειωτόν. Η αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις, εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας»...

Θυμίζουμε ότι στα αντιλαϊκά μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2016, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου και οι μειώσεις των συντάξεων, η πολιτική δηλαδή, που όπως αποδείχνεται σήμερα, θα κλιμακωθεί παραπέρα τα επόμενα χρόνια, και με νέες παρεμβάσεις, τόσο στο μέτωπο της φοροληστείας απέναντι στο λαό, όσο και στο νέο σφαγείο που ετοιμάζεται στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» περιλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση και τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται και μέτρα που έχουν στόχο να βάλουν εμπόδια στην προκήρυξη εργατικών απεργιών και συγκεκριμένα με «κριτήριο» την ύπαρξη «πλειοψηφιών» επί των ταμειακά τακτοποιημένων μελών των εργατικών σωματείων και όχι από την πλειοψηφία των εργαζομένων που συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες (π.χ. Γενική Συνέλευση).

«Το νερό μπαίνει στο αυλάκι» λέει ο ΣΕΒ

«Το νερό φαίνεται να μπαίνει στο αυλάκι, μετά από την άτυπη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της Μάλτας», επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ, «βλέποντας» να πλησιάζει το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και βέβαια η επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, ως ένα από τα «προαπαιτούμενα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Παράλληλα, στο «μηνιαίο δελτίο» του, ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων προτρέπει για ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των ρυθμών της αντιλαϊκής πολιτικής σε συνδυασμό με τα «αναπτυξιακά αντίμετρα» σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, όπως μέσω των μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η συμφωνία της 2ης αξιολόγησης που εξυφαίνεται, ελέγχεται ως προς τέσσερα σημεία» και συγκεκριμένα:

  • Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και για την άρση της «αβεβαιότητας», τονίζουν ότι «κυβέρνηση και θεσμοί θα έπρεπε να δρομολογήσουν άμεσα από το 2018 τη μείωση του αφορολόγητου και των φορολογικών συντελεστών αντί να τις μεταθέτουν για το 2020, με τις όποιες αβεβαιότητες αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Πέρα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες), κεντρικό ζητούμενο για τους εγχώριους βιομήχανους είναι η άμεση ελάφρυνση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών και, όπως αναφέρουν, «η αγορά και η εγχώρια παραγωγή στενάζει από την υπερφορολόγηση της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας και είχε ελπίσει σε κάποια αλλαγή του μείγματος πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία».

  • Από τη μια πλευρά, ο ΣΕΒ «βλέπει» ότι «η συμφωνία για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) εισάγει νέες αβεβαιότητες στην οικονομία και, για άλλη μια φορά, υποβιβάζει τις προοπτικές ανάπτυξης».

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι η προνομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων διευκολύνει την άρση του κλίματος επιχειρηματικής αβεβαιότητας: «Η νομοθέτηση από σήμερα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου το 2019 και το 2020 εγγυάται την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη πρόσβαση του Δημοσίου στις αγορές το 2018, καθώς διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

  • Προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα - πέρα από αυτές που δρομολογούνται στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» - τονίζουν ότι «το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει επί της ουσίας άλυτο», λέγοντας ότι «έχουμε υλοποιήσει άλλη μια ημιτελή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που περικόπτει τις συντάξεις με οριζόντιο (και αυθαίρετο) τρόπο, διατηρεί απαγορευτικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ανταποδοτικές παροχές».

Επιπλέον, επανέρχονται στο ζήτημα ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω του «2ου και 3ου ασφαλιστικού πυλώνα όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες».

  • Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «αντίμετρα», θεωρούν ως πιο αποτελεσματική λύση τη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» καθώς και «εν γένει μέτρα στήριξης της σκληρά εργαζόμενης ελληνικής οικογένειας», όπως αυτά δηλαδή που επιχειρεί να «διαφημίσει» και η συγκυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξαπατήσει το λαό, με τα χιλιοπαιγμένα προγράμματα που αφορούν στη διαχείριση φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

Μάλιστα, «καρφώνουν» την κυβέρνηση λέγοντας ότι τα όποια «αντίμετρα» «θα μπορούσαν άνετα να νομοθετηθούν το 2019 και το 2020, εφόσον δεν θα υπάρχει, κατά την κυβέρνηση, πρόβλημα υστέρησης έναντι του απαιτούμενου στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «η πρόωρη νομοθέτησή τους γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Ολοκληρώθηκε η παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία «Fraport Greece» (του γερμανικού ομίλου της «Fraport» με τον όμιλο Κοπελούζου), που αφορά τη «χρήση, λειτουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση για περίοδο 40 ετών», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συμφωνία εκχώρησης, που φέρει τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Εθνικής Αμυνας, προβλέπει την εφάπαξ καταβολή τιμήματος ύψους 1,23 δισ. ευρώ και αποτελεί συνέχεια κοινοπρακτικού δανείου που δόθηκε στη «Fraport» από την Alpha Bank, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκλέχτηκε η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή της, εξέλεξε τη Γραμματεία της ΚΕ, η οποία αποτελείται από 9 μέλη. Η σύνθεση της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είναι η εξής:

Αβραμόπουλος Κώστας

Αμπατιέλος Νίκος

Δημουλάς Τηλέμαχος

Καπέτη Θεανώ

Λυμπερίδης Ζήσης

Μεντρέκας Παναγιώτης

Μπάτσικας Κώστας

Παρασκευάς Κώστας

Τζαβάρας Δημήτρης

ΑΘΗΝΑ 11/4/2017

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το χουντικό στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017 και ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το βιβλίο «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ομιλία - παρέμβαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ, που θα ερμηνεύσει τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ