ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση στην Παιδεία

Από τη διαδήλωση της Τρίτης στο Σαντιάγκο
Από τη διαδήλωση της Τρίτης στο Σαντιάγκο
Χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια πραγματοποίησαν, την Τρίτη, μεγάλη κινητοποίηση στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο, καθώς η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ προωθεί το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Παρά τις υποσχέσεις της - για να υφαρπάξει την ψήφο στις εκλογές του Δεκέμβρη του 2013 - ότι θα εισακούσει τα αιτήματα του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, συνεχίζει στην πεπατημένη διατηρώντας τον πλήρως εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, ακόμα και τη νομοθεσία της χούντας του Πινοσέτ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, δεν πέρασε λόγω της διαφοροποίησης 2 βουλευτών - μελών της που ήταν και στελέχη του φοιτητικού κινήματος στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2011, του Τζιόρτζιο Τζάκσον, με τη συμμαχία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και της βουλευτή του ΚΚ Χιλής Καμίλα Βαχιέχο, που διαφώνησε αλλά «για να μην πάει με τη δεξιά», όπως είπε, απείχε. Ετσι, το αποτέλεσμα ήταν 6 υπέρ, 6 κατά και 1 αποχή.

Το σχέδιο νόμου κρίνεται από τη Συνομοσπονδία Φοιτητών Χιλής ανεπαρκές, που δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά της για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση. Διατηρεί το μεικτό σύστημα, ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία, με τα δεύτερα να βουλιάζουν στην υποχρηματοδότηση και να έχουν επίσης δίδακτρα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν οι φοιτητές, ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει ο αριθμός των φοιτητών - φτάνει περίπου το 1 εκατομμύριο - των οποίων οι οικογένειες παίρνουν «σπουδαστικό» δάνειο 15ετίας, για να καλύψουν τα υψηλά δίδακτρα είτε των ιδιωτικών είτε τα λίγο μικρότερα των δημόσιων σχολών. Επίσης, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κρατικές υποτροφίες σε περίπου 90.000 φοιτητές με πολύ χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να δώσουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα, ούτε και οι υποσχέσεις της ότι «όταν καλυτερεύσει η οικονομική κατάσταση θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο δημόσιο σύστημα».

Η κινητοποίηση της Τρίτης, η πρώτη μεγάλη μέσα στο 2017, που συνοδεύτηκε και από μέτρα καταστολής, δηλώνεται ότι θα είναι μόνο η αρχή και θα συνεχιστεί ο αγώνας για να μην προχωρήσει άλλο ένα σχέδιο που διατηρεί την Εκπαίδευση στη Χιλή στις ακριβότερες στον κόσμο αναφορικά με το επίπεδο των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις μετά την πτώση της δικτατορίας, τη δεκαετία του '90, και ειδικά οι δήθεν «αριστερές» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν πείραξαν νόμους της, που ώθησαν στην εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προετοιμασίες για σφοδρή αντιπαράθεση μετά το Πάσχα

Η αντιδραστική αντιπολίτευση συνέχισε και χτες με βίαιες ενέργειες και προσπάθεια δημιουργίας χάους ενάντια στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Εως τώρα, σε διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί 2 νέοι άνθρωποι από αστυνομικά πυρά, με τους αστυνομικούς να έχουν συλληφθεί. Επίσης, την Τρίτη το βράδυ στη λήξη εκδήλωσης για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας, στην πόλη Σαν Φελίξ στην επαρχία Μπολίβαρ, όταν ο Μαδούρο χαιρετούσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και στην πλειοψηφία του τον υποστήριζε, δέχτηκε από μικρή ομάδα ορισμένα αντικείμενα. Αμέσως αναρτήσεις σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook) που απέσπασαν το συγκεκριμένο περιστατικό και έκαναν λόγο για αποδοκιμασία με αυγά και πέτρες, αναπαράχθηκε από τα διεθνή δίκτυα και ηγέτες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που το αξιοποίησαν για να εντείνουν τις προτροπές τους για νέες διαδηλώσεις και την απαίτηση να φύγει ο Μαδούρο και να γίνουν νέες εκλογές. Διάφορες δυνάμεις κάλεσαν σε νέες συγκεντρώσεις για σήμερα και αύριο και για μετά το Πάσχα, στις 19 Απρίλη, μέρα κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις του κυβερνητικού μπλοκ και έχει οριστεί ως διεθνής μέρα αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αντιδραστικές αστικές δυνάμεις έχουν στήριγμα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά «πατάνε» και στην υπαρκτή δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, ως αποτέλεσμα τόσο των σαμποτάζ τμημάτων της αστικής τάξης που ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα, αλλά και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις «επαναστατικές» και «αντιιμπεριαλιστικές» διακηρύξεις, συμβιβάζεται και δεν συγκρούεται με το ντόπιο κεφάλαιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Εγκώμια και πιέσεις Γκάμπριελ για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το εγκώμιο της σερβικής πολιτικής ηγεσίας (με δεδομένη και την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Δύσης - Ρωσίας στα Βαλκάνια) για τις προσπάθειες ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ έπλεξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που έδωσε στη σερβική εφημερίδα «Μπλιτς», ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη να αρχίσει χτες επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την «ισχυρή υποστήριξη» της Γερμανίας στις προσπάθειες ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, προσθέτοντας πως «είναι έτοιμος ο οδικός χάρτης» για την επίτευξη αυτού του στόχου και πως οι σερβικές αρχές προωθούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει το διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με στόχο την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, ισχυριζόμενος πως είναι «σημαντικός για την ΕΕ» και πως εξελίσσεται παράλληλα με τις διαδικασίες για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Ο Γκάμπριελ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί αργότερα χτες βράδυ με ανώτατους αξιωματούχους στη Σερβία και να μεταβεί αργότερα στο Κόσσοβο κατά την πρώτη επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών. Την ερχόμενη βδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας αναμένεται να επισκεφτεί την Αλβανία.

Η Πρίστινα αναστέλλει το διάλογο με το Βελιγράδι

Το ίδιο 24ωρο,οι τριβές ανάμεσα στις κυβερνήσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου φάνηκε να εντείνονται με αφορμή την πολύμηνη κράτηση του πρώην πρωθυπουργού του προτεκτοράτου και πρώην διοικητή των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Ράμους Χαραντινάι στη Γαλλία και το αίτημα των σερβικών αρχών, μέσω ΙΝΤΕΡΠΟΛ, για την έκδοσή του στο Βελιγράδι, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Η Εντίτα Ταχίρι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο και αρμόδια υπουργός για το διάλογο με τη Σερβία, δήλωσε πως αναστέλλεται ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες, μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος ο Ρ. Χαραντινάι.

  • Χτες, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβίας και απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαιρέτισε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με επικεφαλής τον Ζιανγκ Τσουνσιάν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, τονίζοντας ότι η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι «φτιαγμένη από ατσάλι». Ευχαρίστησε στη συνέχεια την κινεζική ηγεσία για τη συνεχή υποστήριξη της σερβικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου της βραζιλιάνικης δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου «Petrobras», πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να ανακρίνει 108 αστούς πολιτικούς, ανάμεσά τους και τους Προέδρους (Λούλα και Ρουσέφ του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών) και τον δήμαρχο του Ρίο ντε Ζανέιρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Ολοι αυτοί ελέγχονται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, υποτίθεται σε μια επιχείρηση κάθαρσης που κινεί η σημερινή αστική κυβέρνηση, που επίσης κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι μπλεγμένα σε σκάνδαλα διαφθοράς.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες κοντά στο υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, το ΙΚ διευρύνει τη δράση του στο Αφγανιστάν, τροφοδοτώντας και τις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο κινεζικός όμιλος «Aier Eye Hospital» (αν όχι η μεγαλύτερη, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αλυσίδες οφθαλμολογικών κλινικών στην Κίνα) εξαγόρασε την ισπανική κλινική «Clinica Baviera», που θεωρείται η μεγαλύτερη οφθαλμολογική κλινική στην Ευρώπη. Ο «Aier» θα καταβάλει 152 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει το 59,3% των μετοχών της «Baviera». Μόνο το 2016, ο «Aier» άνοιξε πάνω από 160 εξειδικευμένες κλινικές στην Κίνα. Η «Baviera» ειδικεύεται στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις με λέιζερ, διαχειρίζεται πάνω από 70 κλινικές σε όλη την Ευρώπη και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής αγοράς στην Ισπανία και τη Γερμανία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ως έκπληξη, εντός και εκτός Ιράν, αντιμετωπίστηκε η κίνηση του συντηρητικού πρώην Προέδρου της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προγραμματισμένες για τις 19 Μάη ιρανικές προεδρικές εκλογές, παρά την παρέμβαση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που τον απέτρεψε.

ΣΑΝΑΑ.-- Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού επιβεβαίωσε χτες το θάνατο πέντε Σουδανών στρατιωτών στη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Σιίτες Χούτι της Υεμένης, στο πλαίσιο συμμετοχής στη χερσαία και αεροπορική επίθεση που πραγματοποιούν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της από το Μάρτη του 2015, επιχειρώντας να ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Πιο αυστηρός «τρομονόμος»

Εντείνονται τα μέτρα καταστολής στη Σουηδία, με αφορμή την «τρομοκρατική επίθεση» την περασμένη Παρασκευή με φορτηγό σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης. Οπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει ένα νομοθετικό πακέτο μέτρων - παρόμοιων με αυτών στη γειτονική Νορβηγία - ώστε να γίνει αυστηρότερη η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Μέχρι τώρα, στη Σουηδία άνθρωποι που ταξιδεύουν σε μια χώρα για να εκπαιδευτούν από μια «τρομοκρατική» οργάνωση ή με σκοπό να διαπράξουν «τρομοκρατική» πράξη, μπορούν να τιμωρηθούν, όπως επίσης και όσοι χρηματοδοτούν τρομοκρατική οργάνωση. Ομως δεν θεωρείται παράνομο το να είναι κανείς μέλος «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Η επικείμενη νομοθεσία εμφανίζεται να καλύπτει ένα υπάρχον «νομικό κενό», όμως μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά ενάντια στο λαϊκό κίνημα, αν συνδικαλιστικές ή πολιτικές οργανώσεις χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ