ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γήπεδα για τους συλλόγους και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιών

Aκολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αλλάζει κάτι από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα ζητήματα του Αθλητισμού. Αυτές τις πρακτικές που ως βασική φιλοσοφία έχουν το να προσφέρει το ίδιο το κράτος «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματίες του χώρου. Κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ποδοσφαίρου (και όχι μόνο), όπου η κυβέρνηση λειτουργώντας ως «χείρα βοηθείας» προσπαθεί να λύσει ζητήματα και κυρίως τα χέρια των επιχειρηματιών, προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα τα σχέδιά τους με γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος για αυτούς. Με βασικό πεδίο δράσης αυτήν την περίοδο κυρίως το θέμα της ανέγερσης νέων γηπέδων, αλλά και αντίστοιχα παραδείγματα σε μια σειρά άλλα ζητήματα, νομικού η διαδικαστικού χαρακτήρα, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξαγγέλλουν τροπολογίες - αλλαγές στους νόμους προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια.

Νομοσχέδιο και τροπολογίες στα μέτρα των επιχειρηματιών

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προχτεσινή τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις. Αυτή αφορούσε τον νέο οικοδομικό κανονισμό, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, παρακάμπτοντας την Τοπική Διοίκηση. Για τη συγκεκριμένη τροπολογία, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο.

«Από την τροπολογία που αφορά το νέο οικοδομικό κανονισμό διαφαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων άμεσα και γρήγορα, παρακάμπτοντας Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, και μάλιστα όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει "εικόνισμα" την αποκέντρωση, διατυμπανίζοντας αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες κτλ., και τώρα "στάχτη και μπούρμπερη". Και μετά μιλάτε για φερεγγυότητα. Δεν σκοπεύουμε να την ψηφίσουμε και αυτό κάνουμε κάθε φορά που κατατίθενται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν έρθει και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ίδιο που κάναμε τότε θα κάνουμε και τώρα».

Η θέση του ΚΚΕ για τα γήπεδα

Οσον αφορά το θέμα της ανέγερσης νέων γηπέδων, και ειδικά για τις περιπτώσεις της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, η θέση του ΚΚΕ, η οποία είχε εκφραστεί και παλιότερα με αφορμή το γήπεδο της πρώτης, ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Το ΚΚΕ δεν αντιτίθεται, αλλά αντίθετα αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ομάδα να έχει το γήπεδό της. Η θέση του ΚΚΕ είναι να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το κράτος, που εκτός του ποδοσφαιρικού θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλητικά τμήματα του εκάστοτε συλλόγου. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση της ανέγερσης νέου γηπέδου της ΑΕΚ, μια αντίστοιχη πρόταση είχε κατατεθεί από τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ το 2006. Αρα το ΚΚΕ δεν το βρίσκει αντίθετο το σύνθημα για «γηπέδο στη Ν. Φιλάδελφεια», γιατί συμβαδίζει με τη γενικότερη αντίληψη του Κόμματος για τη δημιουργία υποδομών στον Αθλητισμό.

Αντίθετα, το ΚΚΕ δεν συμφωνεί στην παραχώρηση και εκμετάλλευση αυτών των αθλητικών υποδομών σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου ο κάθε επιχειρηματίας ή εταιρεία θα ανοίγει και θα κλείνει αυτές τις εγκαταστάσεις ανάλογα με τα συμφέροντά του κάθε φορά. Και τα παραδείγματα μέχρι τώρα δείχνουν ξεκάθαρα το τι μπορεί να συμβεί. Περιπτώσεις όπως όπως αυτές των γηπέδων της «ΑΕL FC Arena» στη Λάρισα, ή παλιότερα του «Γ. Καραϊσκάκης», των προπονητικών κέντρων του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, που έγιναν έρμαιο στα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία: Επέφεραν επιπτώσεις είτε στους ίδιους τους συλλόγους όταν ο επιχειρηματίας αποχώρησε απ' αυτόν (περιπτώσεις ΑΕΛ, Πανιωνίου, Παναθηναϊκού), είτε γενικότερα στα αθλητικά σωματεία της περιοχής (π.χ. διώξιμο του στίβου του Πειραιά από το νέο «Γ. Καραϊσκάκης»).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Πετούν εκτός ΣΕΦ την ΕΣΚΝΑ

Τη στιγμή που οι πολιτικές και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον αθλητισμό ανοίγουν το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα να πραγματοποιήσουν τα δικά τους σχέδια με σκοπό την κερδοφορία τους, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που οδηγεί Ομοσπονδίες και Σωματεία σε οριακές καταστάσεις λόγω των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως το πετσόκομμα των κρατικών χρηματοδοτήσεων, η έλλειψη αθλητικών χώρων, θέματα υλικοτεχνικής υποδομής κ.τ.λ.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων συμβαίνουν αποτελεί η δικαστική απειλή έξωσης της Ενωσης Σωματείων Καλαθόσφαιρας Νότιας Αττικής (ΕΣΚΝΑ) από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) λόγω οφειλών για ενοίκια. Ουσιαστικά η τελευταία εκδιώκεται από ένα στάδιο που αποτελεί κρατική περιουσία και θα έπρεπε κανονικά να της παραχωρείται δωρεάν. Την ίδια ώρα, δεν έχει πάει στις Ομοσπονδίες ούτε καν η πρώτη δόση της για ακόμα μια φορά πετσοκομμένης χρηματοδότησης, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό σε σωματεία και τοπικές αθλητικές Ενώσεις. Οπως, για παράδειγμα, η μετακύλιση των εξόδων σε αθλητές και γονείς καθιστώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων πολυτέλεια την άθληση για εργαζομένους και λαϊκά στρώματα λόγω του κόστους.

Από την άλλη, ενώ μια Ενωση όπως η ΕΣΚΝΑ απειλείται με έξωση από ένα κρατικό στάδιο, άλλες περιπτώσεις δείχνουν ότι σε αντίθετη ρότα κινούνται τα πράγματα όταν πρόκειται για χρέη, που μάλιστα αγγίζουν εκατομμύρια, ΚΑΕ ή ΠΑΕ από τη χρήση κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. ΟΑΚΑ).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Βήμα τελικού για ΠΑΟ

Σημαντικό βήμα για την πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου έκανε χτες ο Παναθηναϊκός, νικώντας με 2-0 τον ΠΑΟΚ στο «Απ. Νικολαΐδης», στον πρώτο ημιτελικό. Ετσι για τη ρεβάνς της Τούμπας, με το συγκεκριμένο σκορ οι «πράσινοι» απέκτησαν σαφές προβάδισμα στα προγνωστικά, ενώ ο «Δικέφαλος» έχει δύσκολο έργο για την ανατροπή. Σε ένα εντελώς αντίθετο σκηνικό σε σχέση με την πρόσφατη κόντρα των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα στην Τούμπα (όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε με 3-0), ο Παναθηναϊκός ήταν αυτή τη φορά σαφώς ανώτερος των αντιπάλων του. Κυριάρχησε στον τομέα της κατοχής της μπάλας, δημιούργησε τις περισσότερες φάσεις και αποδείχτηκε πιο επικίνδυνος επιθετικά, αφού εκτός των γκολ από τους Μολέδο (21') και Λέτο (83') έχασε και άλλες ευκαιρίες. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ, που προσπάθησε να χτυπήσει με αντεπιθέσεις, είχε ως καλύτερη φάση την ευκαιρία του Ενρίκε (28'). Οι δύο αντίπαλοι ζήτησαν από ένα πέναλτι, ο Παναθηναϊκός σε χέρι του Σάχοφ και ο ΠΑΟΚ σε αντίστοιχο του Χουλτ.

Κόντρα τροπαιούχων στο Φάληρο

Η κόντρα των τροπαιούχων στο θεσμό τα δύο τελευταία χρόνια, Ολυμπιακού και ΑΕΚ, στο «Γ. Καραϊσκάκης» (19.30 Cosmote Sports 3), στο πρώτο παιχνίδι για το δεύτερο ημιτελικό, μονοπωλεί το ενδιαφέρον σήμερα. Χωρίς ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα, επιδίωξη των δύο αντιπάλων είναι το αποτέλεσμα εκείνο που θα ανοίξει το δρόμο για την πρόκριση στον τελικό. Στους γηπεδούχους δεν υπάρχουν απουσίες, ενώ για την ΑΕΚ απόντες θα είναι οι τραυματίες Αϊντάρεβιτς και Λαμπρόπουλος, ενώ εκτός αποστολής έμειναν οι Μπακάκης, Βινίσιους.

ΒΟΛΕΪ
Ελπίδες με ανατροπή για Ολυμπιακό

Κάνοντας σπουδαία ανατροπή αφού βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ, ο Ολυμπιακός νίκησε χτες στο κλειστό του Ρέντη με 3-2 την τουρκική Μπούρσα για τον πρώτο τελικό στο Challenge Cup γυναικών. Εστω και με αυτόν τον τρόπο οι «ερυθρόλευκες» κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες τους για κατάκτηση του τροπαίου ενόψει του δεύτερου τελικού στην Τουρκία, μεθαύριο Σάββατο. Η ελληνική ομάδα χρειάζεται πλέον τη νίκη με οποιοδήποτε σκορ προκειμένου να αναδειχθεί τροπαιούχος. Σε περίπτωση ήττας με 3-2 τα πράγματα θα οδηγηθούν στο λεγόμενο χρυσό σετ. Η Μπούρσα για να κατακτήσει το τρόπαιο θέλει νίκη με 3-0 ή 3-1. Στο χτεσινό παιχνίδι ο Ολυμπιακός αιφνιδιάστηκε αρχικά από την αντίπαλό του, η οποία πήρε εύκολα τα δύο πρώτα σετ με 18-25 και 15-25. Η βελτίωση σε άμυνα και επίθεση έφερε την ανατροπή για τις γηπεδούχους που επιβλήθηκαν στα δύο επόμενα σετ με 25-20 και 25-19, ισοφαρίζοντας, ενώ με ανεβασμένη ψυχολογία πήραν πιο άνετα το τάι μπρέικ με 15-10.

BASKET LEAGUE
Κρίνονται τετράδα και παραμονή

Με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να στρέφεται στην κατάκτηση της 4ης θέσης και στην ομάδα που θα ακολουθήσει τη Δόξα Λευκάδας στην Α2, πέφτει σήμερα η αυλαία της κανονικής διάρκειας της Basket League με την 26η αγωνιστική. Η κόντρα για τη συμπλήρωση της τετράδας αφορά τους ΠΑΟΚ και Αρη που ισοβαθμούν (39 β.) αλλά έχουν σήμερα δύσκολο έργο αγωνιζόμενοι με Παναθηναϊκό εκτός και ΑΕΚ εντός, αντίστοιχα. Σημειώνεται πως σε περίπτωση τελικής ισοβαθμίας ευνοείται ο ΠΑΟΚ λόγω καλύτερης μεταξύ τους διαφοράς (2 νίκες στο πρωτάθλημα). Απόλλων Πάτρας και Κόροιβος Αμαλιάδας θα παλέψουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό φιλοξενώντας το Λαύριο και τον Προμηθέα Πατρών, αντίστοιχα, που μάχονται όμως για μια θέση στην οκτάδα και συμμετοχή στα πλέι οφ.

Το πρόγραμμα: Ολυμπιακός - Κύμη (17.00 Cosmote Sports 4), Aρης - ΑΕΚ (17.00 Νovasports 4), Απόλλων Πάτρας - Λαύριο (17.00 Νovasports 1 λεπτό/λεπτό), Δόξα Λευκάδας - Ρέθυμνο (17.00 Novasports 1 λ/λ), Κολοσσός Ρόδου - Τρίκαλα (17.00 ΝS1), Κόροιβος - Προμηθέας (17.00 Νovasports 1), Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (19.00 Novasports 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ