ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Αγωνία αλλά και απόφαση για αγώνα

Περιοδεία του Δ. Αρβανιτάκη στη ΔΕΗ Φιλοθέης-Κηφισιάς

Θα έπρεπε να ήταν κανείς εκεί για να κατανοήσει το μέγεθος της αγωνίας των εργαζομένων για την επικείμενη αντιασφαλιστική καταιγίδα της κυβέρνησης, αλλά και συνολικά για την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας. Εκεί, στην έδρα της ΔΕΗ περιοχής Φιλοθέης-Κηφισιάς, όπου, νωρίς χτες το πρωί, ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συζήτησε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, για το πού το πάει η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη, για το τι πρόκειται να γίνει. Εκεί, όπου οι εργαζόμενοι, πέρα από τις όποιες πολιτικές τους πεποιθήσεις, δήλωναν πεντακάθαρα ότι χρειάζεται συνολικός αγώνας για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής.

Κόντρα ακόμα και σ' ορισμένους συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ), που επιχειρούν να εξαπατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, χτες οι δεκάδες συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι χρειάζεται συνολική αντεπίθεση στην αντεργατική λαίλαπα. «Βροχή» οι ερωτήσεις στον Δ. Αρβανιτάκη για το «πού πάμε», για τις «θέσεις του ΚΚΕ», για το αν «είναι εφικτή η υλοποίησή τους». Ο Δ. Αρβανιτάκης εξήγησε όχι μόνο πόσο εφικτές είναι οι θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και γιατί χρειάζεται η ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής. Εξήγησε γιατί χρειάζεται ολομέτωπος αγώνας «τώρα» και κάλεσε τους παραβρισκόμενους να δώσουν το πρώτο «παρών» την επόμενη Τετάρτη, στο συλλαλητήριο των Επιτροπών Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Χαρακτηριστικό το κλείσιμο της συζήτησης από τον Δ. Αρβανιτάκη: «Να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί. Να μη φτάσουν ούτε στη Βουλή αυτά τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Τώρα χρειάζεται ο αγώνας».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Μετράμε ποιος είναι πλάι μας»

Εξόρμηση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στα ναυπηγεία και περιοδεία του Ν. Γκατζή

Να οργανωθεί άμεσα η πάλη των εργαζομένων, ώστε να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά. Αυτή την πρόταση έκαναν στους εργαζόμενους των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά οι κομματικές οργανώσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά - Ελευσίνας και ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Πειραιά του ΚΚΕ που χτες το πρωί, με την ανακοίνωση στο χέρι βρέθηκαν μαζί με τους εργάτες.

Εξι το πρωί οι κομμουνιστές έδωσαν τη μάχη της ενημέρωσης με τους εργαζόμενους και τα πρώτα πηγαδάκια στήθηκαν. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στους εργάτες, καθώς, όπως έλεγαν, «είναι δύσκολα τα πράγματα αν περάσει η ιδιωτικοποίηση, γιατί δεν ξέρουμε ούτε πόσοι θα μείνουμε αλλά και ποιες εργασιακές συνθήκες θα υπάρξουν». Μια αβεβαιότητα που δικαιολογείται και από το παράδειγμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας, στα οποία μετά την ιδιωτικοποίησή τους οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν από 2.100 σε 800!!! Την ίδια στιγμή νιώθουν αγανάκτηση για τη στάση της διοίκησης του σωματείου τους που νομιμοποιεί την κυβερνητική επιλογή για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων και αρνείται πεισματικά να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Οπως μας είπαν οι εργαζόμενοι «κανείς δε μας ενημερώνει από το σωματείο για το τι θα γίνει, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα υποσχεθούν στον καθένα ότι "εσύ μη φοβάσαι δε θα φύγεις"».

Ανάλογες κουβέντες έγιναν, όταν δύο ώρες αργότερα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, επισκέφθηκε τις μονάδες παραγωγής των ναυπηγείων, παρουσιάζοντας στους εργαζόμενους τη θέση του κόμματος που είναι η υπαγωγή των ναυπηγείων της χώρας σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας ενταγμένη σε κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό και με κοινωνικό εργατικό έλεγχο.

Ο Θεόδωρος Κούτρας, μέλος του ΔΣ του σωματείου «Τρίαινας» και εκπρόσωπος της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή» δήλωσε στο «Ρ» πως «για άλλη μια φορά το ΚΚΕ βρίσκεται κοντά μας και αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για εμάς τους εργάτες. Οι ώρες που περνάμε είναι δύσκολες και αυτή τη στιγμή μετράμε ποιος είναι μαζί μας και ποιος όχι. Ο δρόμος του αγώνα είναι μακρύς και επίπονος, αλλά πιστεύουμε ότι η ενότητα των εργαζομένων θα φέρει τη νίκη». Γενικότερα, στις συζητήσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι εργαζόμενοι διατύπωσαν απόψεις και ερωτήσεις που δείχνουν την αγωνία τους για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Κατήγγειλαν την εφαρμογή διαφορετικών συμβάσεων εργασίας στην επιχείρηση, χωρίζοντας τους εργάτες σε κατηγορίες και έτσι, πολλοί που κάνουν τις ίδιες εργασίες να παίρνουν διαφορετικό μισθό. Σκοπός αυτής της τακτικής, επισήμαναν, είναι κυρίως οι έκτακτοι να αμείβονται χαμηλότερα και, ταυτόχρονα, να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι εργαζόμενοι έχουν αντίθετα συμφέροντα μεταξύ τους. Επίσης κατήγγειλαν το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει προχωρήσει στην ανάθεση μέρους των εργασιών σε εργολάβους. Αρκετοί, όμως, ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει η επιχείρηση δημόσια χωρίς να κλείσει. Κάποιοι άλλοι έθεσαν το ζήτημα της ανάγκης οι ίδιοι εργαζόμενοι να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να ασκούν κριτική, όταν τους θέτονται ψευτοδιλήμματα.

Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει την επιχείρηση αυτή όπως και άλλες του δημόσιου τομέα ακολουθεί τη γνωστή μέθοδο της απαξίωσής τους, ώστε να τις ξεπουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί, υπηρετώντας συνειδητά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Για τον ίδιο λόγο, συνέχισε, προωθεί και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που αποσκοπούν στο να καταστήσουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη και επομένως να αυξήσουν τα κέρδη των εργοδοτών. Αναδεικνύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί μονόδρομο, οι ίδιοι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και συμμαχώντας με εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων να παλέψουν με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το ΚΚΕ

Μαζική και ουσιαστική η εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση, από τη ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, εκπροσώπων διαφόρων φορέων και εργατικών σωματείων, πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ομιλητής ήταν ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ήταν: Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, τα Σωματεία Ναυτεργατών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Νοσοκομειακών Γιατρών, των Αστυνομικών Υπαλλήλων, των Μαγείρων, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κ.α.

Γενική ήταν η επιδοκιμασία για τις θέσεις της ΚΕ από τους ομιλητές. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚ Κέρκυρας Αλ. Κατσούρη: «Οποιος διαφωνήσει με όσα είπε ο Θ. Γουλής είναι ή στραβός ή κουτός». Υπογράμμισε δε ότι ποτέ δεν υπήρξε τριμερής χρηματοδότηση, ενώ μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων, Αγγ. Βιταλουδίτη, κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για την τεράστια εισφοροδιαφυγή που γίνεται από επιχειρηματίες σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την ανοχή και κάλυψη της κυβέρνησης και των «ελεγκτικών» μηχανισμών του κράτους.

Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα χάνονται στην καλοκαιρινή περίοδο περισσότερα από 190.000 ένσημα, αφού οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν 5 και 6 μήνες και οι ξενοδόχοι αποδίδουν 101 ή 105 ένσημα! Κάλεσε δε τους εργαζόμενους σε αγώνα και συσπείρωση στα σωματεία τους. Ο Αλ. Καλησπεράτης, καθηγητής, κατήγγειλε ότι οι καθηγητές στα δημόσια ΙΕΚ έχουν να πληρωθούν 14 μήνες και μόνο σε αυτούς των ΙΕΚ Κέρκυρας οφείλονται 260 εκατ. δραχμές!

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Μεταλληνός υπογράμμισε ότι ακόμη και οι δήμοι καταπατούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναφέροντας σαν παράδειγμα τις 8μηνες συμβάσεις για 30 θέσεις φύλαξης σχολείων (ουσιαστικά αστυνόμευσης), που προωθεί ο δήμος - με πρωτοβουλία του φερόμενου ως διαφωνούντος με το ΠΑΣΟΚ προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Καλούδη - οι οποίες δεν προβλέπουν την παραμικρή ασφαλιστική κάλυψη...

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών κ. Μιλιώτης επισήμανε τις ασφαλιστικές διακρίσεις που ακόμη ισχύουν μεταξύ των προερχομένων από τη Χωροφυλακή και την Αστυνομία Πόλεων, ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν μαζικά όλοι οι εργαζόμενοι.

Κλείνοντας, ο εισηγητής τόνισε την αναγκαιότητα συγκρότησης πλατιάς αγωνιστικής συσπείρωσης των εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, ΕΒΕ και των φορέων της νεολαίας, με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης - εργοδοσίας και ηγεσίας της ΝΔ, για την κατάκτηση δημόσιου, καθολικού ασφαλιστικού συστήματος.


ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλουν σε όλη τη χώρα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, για την παρουσίαση στο λαό των θέσεών του για την Κοινωνική Ασφάλιση, θα πραγματοποιηθούν οι εξής περιοδείες και άλλες εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη 8 Μάρτη, στις 6.45 το πρωί, ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιεί περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ Περισσού. Επίσης, η Αχτίδα Κατασκευών του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο ΚΕΠΥΟ θα περιοδεύσει σήμερα στις 10 το πρωί ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή, ο Μ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα κάνει περιοδεία στο Σχολικό Συγκρότημα της Γκράβας στις 8.45 το πρωί.

Συζήτηση - σύσκεψη διοργανώνει η ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 12 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία της (Φρατζή 68, 3ος όροφος).

Η Κομματική Οργάνωση Νάουσας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση το Σάββατο 10 Μάρτη στις 8 το απόγευμα στην Εύξεινο Λέσχη, με ομιλητή τον Βασίλη Ρέβα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Συζήτηση με την Αλ. Παπαρήγα

Εκδήλωση - συζήτηση σχετικά με τις θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 Μάρτη στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 58), οι Κομματικές Οργανώσεις Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Χρηματοπιστωτικού και Υγείας του ΚΚΕ. Οπως τονίζεται στην πρόσκληση των Κομματικών Οργανώσεων, «οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, απαιτούν ένα δημόσιο καθολικό σύγχρονο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ