ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
1907: Οι τσιφλικάδες δολοφονούν τον Μαρίνο Αντύπα

Τη νύχτα της 8ης προς 9η του Μάρτη 1907 δολοφονήθηκε στο χωριό Πυργετός της Ραψάνης ο Μαρίνος Αντύπας, πρωτοπόρος Ελληνας σοσιαλιστής και ένθερμος κήρυκας της κατάργησης των τσιφλικιών και της απόδοσης της γης στους ακτήμονες αγρότες. Η δολοφονία του οργανώθηκε, όπως αποδείχτηκε, από τους μεγαλοτσιφλικάδες της Θεσσαλίας, που έβλεπαν τον Αντύπα να «οργώνει» τον κάμπο και να μεταφέρει το εξεγερτικό του μήνυμα στους κολίγους. Εκτελεστικό όργανο των τσιφλικάδων ήταν ο Ιωάννης Κυριακός, έμπιστος επιστάτης του μεγαλοτσιφλικά Αριστείδη Μεταξά, ο οποίος πυροβόλησε πισώπλατα με δίκαννο όπλο τον Αντύπα. Τα τελευταία λόγια του Αντύπα, που ξεψύχησε στην αγκαλιά του εξαδέλφου του Παναγιώτη Σκιαδαρέση, ήταν: «Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία», το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε το 1872 στο χωριό Φερεντινάτα της Κεφαλονιάς. Εκεί τέλειωσε το σχολείο και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα, για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ήρθε σε επαφή με τους κύκλους των πρώτων σοσιαλιστών και εντάχτηκε στον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Ομιλο του Σταύρου Καλλέργη. Ο ίδιος, σε ένα γράμμα του, προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα στο θολό τότε τοπίο των σοσιαλιστικών θεωριών. Απορρίπτει, λοιπόν, τον αναρχισμό, όπως και το «χριστιανικό σοσιαλισμό» και δηλώνει την πίστη του στον επιστημονικό σοσιαλισμό. Συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια της εποχής για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των αγροτών, ενώ πήγε εθελοντής στην Κρήτη, όταν ξέσπασε στο νησί η επανάσταση. Μετά τις διώξεις που υπέστη εγκατέλειψε την Ελλάδα, πήγε στη Ρουμανία και επέστρεψε στη Θεσσαλία, όπου εγκαταστάθηκε στο κτήμα του θείου του Γ. Σκιαδαρέση. Αυτό ήταν το ορμητήριό του, απ' όπου ξεκινούσε για να διασχίσει ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο με τα φλογερά του κηρύγματα.

Ο Μαρίνος Αντύπας
Ο Μαρίνος Αντύπας
Στο τελευταίο από τα μηνύματά του, στις 27 του Φλεβάρη 1907, έλεγε:

«Συμφώνως προς τας ανωτέρω σκέψεις είμαιεπαναστάτης, υποσκάπτων το άγριονκαθεστώς μεθ' όλων μου των δυνάμεων...Φρονώ ότι το δίκαιον είναι εκεί όπου το συμφέρον των πολλών και όχι των ολίγων, επομένως μεταχειρίζομαι τας δυνάμεις μου υπέρ της εξαφανίσεως του τσιφλικιού και της πλήρους ανεξαρτησίας του καλλιεργητού»...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιούρι Γκαγκάριν
Γιούρι Γκαγκάριν
1454: Γεννήθηκε ο Αμέρικο Βεσπούκι. Ιταλός θαλασσοπόρος, που συμμετείχε σε πολλές ισπανικές και πορτογαλικές αποστολές στις ακτές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την εξερεύνηση των ακτών της Βραζιλίας. Διατηρούσε αναλυτικό ημερολόγιο για τα μέρη που επισκεπτόταν. Εξαιτίας αυτού του ημερολογίου, το όνομά του δόθηκε, από τον χαρτογράφο Μ. Βαλντζεεμίλερ, στη νέα ήπειρο που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, την Αμερική.

1934: Γεννιέται ο Γιούρι Γκαγκάριν. Σοβιετικός κοσμοναύτης, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο Διάστημα το 1961. Η ιστορική αποστολή έγινε με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», με το οποίο ο Γκαγκάριν πραγματοποίησε μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη. Αργότερα, επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα έκαναν και οι Αμερικανοί με τα διαστημόπλοια «Μέρκιουρι» και «Τζέμινι». Η πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, εκτός της αυτονόητης σημασίας που είχε για την επιστήμη, ήταν και η ζωντανή απόδειξη της σοβιετικής πρωτοπορίας στην προσπάθεια εξερεύνησης του Διαστήματος.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1829: Αρχίζει στο Λονδίνο η διάσκεψη για τον καθορισμό των συνόρων της Ελλάδας. Στη διάσκεψη παίρνουν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Στο Πρωτόκολλο, που υπογράφηκε στο τέλος της διάσκεψης, οι τρεις «μεγάλες δυνάμεις» περιόριζαν τα σύνορα της Ελλάδας στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Η απόφαση προκαλεί την έντονη αγανάκτηση των επαναστατημένων Ελλήνων.

1831: Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη «Λεγεώνα των Ξένων», στην οποία συγκεντρώνονται τυχοδιωκτικά και εγκληματικά στοιχεία απ' όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους και μερίδιο απ' τη λεία των επεμβάσεων.

1926: Με απόφαση της κυβέρνησης Πάγκαλου καταργούνται τα σχολικά βιβλία που είναι γραμμένα στη δημοτική.

1941: Αρχίζει στα ελληνοαλβανικά σύνορα η μεγάλη «εαρινή επίθεση» των ιταλικών στρατευμάτων. Η επιχείρηση αυτή έληξε σε λίγες μέρες, στις 26 του Μάρτη, με την πανωλεθρία των Ιταλών, που άρχισαν να υποχωρούν ατάκτως υπό την πίεση του ελληνικού στρατού.

1956: Οι Βρετανοί αποικιοκράτες εξορίζουν τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Μακάριο στις Σεϋχέλλες.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα αυξηθούν και είναι πιθανό από το απόγευμα να βρέξει στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι μέχρι μέτριοι και αργότερα στο βόρειο Ιόνιο ισχυροί, στα ανατολικά βόρειοι μέχρι ισχυροί και το πρωί στα νοτιοανατολικά πολύ ισχυροί που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 2-16, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1-18, στο Αιγαίο από 5-16 και στη Θεσσαλονίκη από 4-15 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-17 βαθμούς.

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ατραπούς οδηγείται το εθνικό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με ενδεχόμενο να χαθεί ολοκληρωτικά αυτή η υπόθεση, επισημαίνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις, το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων (σελίδα 9)

ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ της δράσης τους προχωράνε τα σωματεία του ομίλου ΑΓΕΤ - «Τσιμέντα Χαλκίδας» (που πρόσφατα συγχωνεύτηκαν), προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν τις αντεργατικές προκλήσεις των πολυεθνικών «BLUE CIRCLE» και «LAFARGE», στις οποίες ανήκουν οι εταιρίες (σελίδα 16)

ΣΕ ΡΟΛΟ Δούρειου Ιππου για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), δίνει εξετάσεις στις εντολές της κυβέρνησης, βάζοντας υπογραφή συμπαιγνίας - σύμπραξης στην επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών - κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (σελίδα 17)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με την πολιτική της έδωσε αφορμή στην Κομισιόν να εντάξει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα στον κλάδο της βοοτροφίας (σελίδα 23)

ΑΠΟ ΤΙΣ 12 έως και 20 Μάρτη (μετά δε θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις) πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο οι απόφοιτοι Λυκείου που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις γενικές εξετάσεις (δέσμες) για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (σελίδα 24)

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ελληνική δραματουργία δεν έχει μέλλον στη χώρα μας. Τι άλλο να συμπεράνει κανείς από το γεγονός ότι φέτος - κάθε χρόνο και χειρότερα δηλαδή - δε δόθηκαν Α` και Β` βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου, ούτε Α` και Γ` νέων συγγραφέων και κανένα παιδικού θεατρικού έργου (σελίδα 31)

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ραδιοφωνικό τοπίο, καθώς αρχίζουν και «ξεπετάγονται» όλα όσα άφηνε χρόνια τώρα ανεξέλεγκτα η κυβέρνηση, για να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και να συναλλάσσεται μαζί τους (σελίδα 35)

ΤΟ ΠΡΩΤΟ παγκόσμιο ραντεβού των αθλητών του στίβου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ δίνεται σήμερα στη Λισαβόνα, όπου, μέχρι την Κυριακή, θα «χτυπάει η καρδιά» του κλασικού αθλητισμού, καθώς διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (σελίδα 39)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ