ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Οξυμένα προβλήματα στις κρατικές δομές Υγείας

Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υλικά, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας, φέρνουν στη Βουλή με Ερωτήσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ

Το Νοσοκομείο Διδυμότειχου
Το Νοσοκομείο Διδυμότειχου
Αναρίθμητα είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς και υγειονομικοί στις κρατικές δομές Υγείας στις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου και Ροδόπης, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας. Για τις μεγάλες ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου και στα Κέντρα Υγείας Σαπών, Σαμοθράκης και Σουφλίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.

Το ΚΚΕ ζητάει για όλες τις δομές την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών και την κατάργηση κάθε συμμετοχής και πληρωμής για ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα και νοσήλια. Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε υγειονομική μονάδα, όπως καταγράφονται στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ.

Νοσοκομείο Διδυμότειχου

Οι ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό είναι τέτοιες που το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής της ΠΕ Εβρου, με την πολύ μεγάλη έκταση και χιλιομετρικές αποστάσεις, όπου πολλές περιοχές είναι απομακρυσμένες, σε συνδυασμό με τον αριθμό του πληθυσμού 80.000 - 90.000 κατοίκων, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει οφθαλμίατρο, ούτε Ουρολογικό τμήμα, έπειτα από την αποχώρηση και των δύο μονίμων γιατρών ουρολόγων. Το Νεφρολογικό τμήμα έχει απομείνει με έναν μόνιμο γιατρό, ενώ η Ορθοπεδική κλινική με δύο. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η κλινική, οι δύο γιατροί πραγματοποιούν την τρέχουσα κλινική πράξη όλου του μήνα, αλλά και τουλάχιστον από 11 εφημερίες το μήνα, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ γίνονται από 4 γιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Προβλήματα στη συμπλήρωση των εφημεριών αντιμετωπίζει και το Αναισθησιολογικό τμήμα. Καθημερινά τα χειρουργεία πραγματοποιούνται με έναν αναισθησιολόγο για δύο χειρουργικές αίθουσες, με έναν τραυματιοφορέα για τις δύο αίθουσες. Ελλείψεις εντοπίζονται και στο παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται. Υπάρχουν δυσκολίες στην αποστείρωση των χειρουργείων και στη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών στις κλινικές του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.

Κέντρο Υγείας Σουφλίου

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και αναλώσιμα, καθώς και η ελλιπής συντήρηση και φύλαξη του κτιρίου, καθιστούν τη λειτουργία του προβληματική, με ανάλογες συνέπειες για τους περίπου 15.000 ακρίτες κατοίκους του δήμου Σουφλίου. Οι κάτοικοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στην Αλεξανδρούπολη ή στο Διδυμότειχο για ακτινογραφίες, αφού το ακτινολογικό δεν λειτουργεί.

Εξαιτίας της μη αντικατάστασης του μικροβιολόγου που συνταξιοδοτήθηκε, τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων παραμένουν χωρίς γνωματεύσεις. Προβλήματα εντοπίζονται και στην Παιδιατρική, αφού ο ένας παιδίατρος αποσπάστηκε και δεν αντικαταστάθηκε, ενώ ο δεύτερος κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να απουσιάζει πολλές μέρες από το ΚΥ. Το ΚΥ δεν έχει ειδικευμένους γιατρούς όπως καρδιολόγο, ορθοπεδικό, γυναικολόγο, χειρούργο κ.ά.

Κέντρο Υγείας Σαπών

Το ΚΥ Σαπών εξυπηρετεί τους περίπου 40.000 κατοίκους της ΠΕ Ροδόπης κι έπειτα από την αποχώρηση του μοναδικού ακτινολόγου, έχει απομείνει μόνο η χειρίστρια του ακτινολογικού μηχανήματος, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς γνωμάτευση οι ακτινογραφίες. Χωρίς γνωμάτευση παραμένουν και τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων, καθώς ο μόνιμος μικροβιολόγος πήρε απόσπαση χωρίς να αντικατασταθεί.

Αντίστοιχα, δεν προκηρύχθηκε ποτέ η θέση του παθολόγου του ΚΥ έπειτα από τη συνταξιοδότηση της τελευταίας που υπηρετούσε. Τέλος, αποσπάστηκαν στο ΓΝ Νοσοκομείο Κομοτηνής έξι γενικοί γιατροί και δύο παιδίατροι, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς παιδίατρο το ΚΥ Σαπών. Ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς τρεις νοσηλευτές και ένας παρασκευαστής μικροβιολογικού αποσπάστηκαν στο ΓΝ Κομοτηνής. Οι εναπομείναντες επτά νοσηλευτές που εργάζονται στο ΚΥ Σαπών, με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να βγάζουν τις βάρδιες.

Ελλείψεις εντοπίζονται σε φάρμακα και αναλώσιμα, καθώς επίσης και σε αντιδραστήρια και βιοχημικούς αναλυτές. Οι ασθενείς αγοράζουν τα ενέσιμα φάρμακά τους, ενώ συχνά με δικά τους έξοδα καλύπτουν τις αλλαγές που έχουν ανάγκη τα τραύματα. Στο ΚΥ δεν υπάρχει ασθενοφόρο και πλήρωμα ΕΚΑΒ εδώ και δέκα χρόνια, με τη διακομιδή ασθενών να γίνεται με οχήματα των ίδιων ή των οικείων τους, ενώ όποτε καλείται ασθενοφόρο, αυτό έρχεται από την Κομοτηνή χωρίς γιατρό και η διακομιδή γίνεται με συνοδεία του συγγενικού προσώπου του ασθενούς. Προβλήματα υπάρχουν και στη θέρμανση του κτιρίου, καθώς η 4η ΥΠΕ δεν εγκρίνει το απαραίτητο κονδύλι για πετρέλαιο, αλλά και όταν γίνεται η έγκριση, γίνεται καθυστερημένα.

Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Το ΚΥ αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας, λόγω λήξης της θητείας των δύο αγροτικών γιατρών και ασθενείας του ειδικού παθολόγου. Σήμερα υπηρετούν μόνο δύο ειδικοί γιατροί και άλλοι δύο μετακινούμενοι γιατροί από το ΚΥ Σουφλίου για την κάλυψη εφημεριών του μήνα.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Καταγγελία για σοβαρές παραβιάσεις ΣΣΕ και ωραρίων

Το καμπανάκι του κινδύνου για την ασφάλεια στη θάλασσα κρούει το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας, με αφορμή τα προγραμματισμένα δρομολόγια για τη θερινή περίοδο (1 Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη), που καθόρισαν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και οι λιμενικές αρχές για την πορθμειακή γραμμές Καβάλας - Θάσου.

Σε καταγγελία του Συνδικάτου, την οποία φέρνουν στη δημοσιότητα με κοινό δελτίο Τύπου ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, προκύπτει ότι τα δρομολόγια όπως έχουν καθοριστεί παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και τις Διεθνείς Συμβάσεις όπως η STCW για τα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης, την ασφαλή ενδιαίτηση των πληρωμάτων.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στην καταγγελία, έτσι όπως έχουν προγραμματιστεί τα δρομολόγια, «τα πλοία περατώνουν την εργασία τους πολύ συχνά στο Λιμάνι της Κεραμωτής», που σημαίνει ότι τα πληρώματα θα πρέπει να διανυκτερεύουν εκεί, όμως κανένα από τα καράβια της πορθμειακής γραμμή δεν διαθέτει επαρκείς χώρους ενδιαίτησης (π.χ. καμπίνες) για τη διαμονή του πληρώματος. Το Συνδικάτο απαιτεί ή η εκκίνηση των πλοίων να γίνεται από τη Θάσο (όπως γινόταν επί δεκαετίες) ή να μισθωθούν από τις εταιρείες ξενοδοχεία για τη διαμονή των πληρωμάτων.

Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι «λόγω των αυξημένων δρομολογίων και λειτουργίας των πλοίων για μεγάλα διαστήματα από την αρχή της ημέρας έως αργά το βράδυ», δεν εξασφαλίζεται η τουλάχιστον 10ωρη ανάπαυση των πληρωμάτων, χώρια ότι τα ίδια πλοία πρέπει να είναι και σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη μεταφορά αρρώστου, ενώ κάνουν επιπρόσθετα δρομολόγια δύο φορές τη βδομάδα για τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων και καυσίμων στο νησί.

Πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί στο μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου «USICEHM» με σημαία Μάλτας, καθώς ταξίδευε 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, η πυρκαγιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα του πλοίου. Κοντά στο δεξαμενόπλοιο, που αναμένεται να ρυμουλκηθεί σήμερα, βρίσκονται δύο πλωτά του Λιμενικού και δύο παραπλέοντα πλοία. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 5.900 μετρικούς τόνους ηλιέλαιο και είχε αναχωρήσει από τη Ρωσία με προορισμό το Σουδάν.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες από τον παγετό

Εκτεταμένες ζημιές από τον παγετό έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς, κυρίως σε καλλιέργειες μήλων, κερασιών, αμυγδαλών, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, που για ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 100%. Με ανακοίνωσή τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς ζητούν σαν πρώτο μέτρο να υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς, καθώς η προθεσμία έληξε την Τρίτη 18 Απρίλη, αλλά λόγω των διακοπών του Πάσχα δεν κατέστη δυνατό να κατατεθούν όλες οι δηλώσεις από τους πληγέντες. Το αίτημα τέθηκε στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Ζητούν, επίσης, άμεσα να γίνει η εκτίμηση των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ώστε να δοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά απώλεια παραγωγής και εισοδήματος. Τέλος, θέτουν το πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε με επαρκή κρατική χρηματοδότηση να ασφαλίζει απ' όλα τα ζημιογόνα αίτια και τις νόσους και να αποζημιώνει την παραγωγή και τις ζημιές στο κεφάλαιο στο 100%.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Στους 1.068.293 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) το Μάρτη του 2017. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων, επίδομα ανεργίας έλαβαν μόνο 141.426 άνεργοι (εποχικοί και κοινοί επιδοτούμενοι), δηλαδή μόνο το 13,23%. Από το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων, 918.181 άνεργοι καταγράφηκαν ως «αναζητούντες εργασία». Στην κατηγορία αυτή, το 55,16% είναι μακροχρόνια άνεργοι (από 12 μήνες και πάνω), το 38,2% είναι άντρες και το 61,8% γυναίκες. Επίσης, στην ομάδα 30 - 44 ετών ανήκει το 39,95% και στην ηλικιακή ομάδα 45 - 54 ετών το 23,49% των ανέργων. Συγκριτικά με το Μάρτη του 2016 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι «αναζητούντες εργασία» αυξήθηκαν κατά 24.040 άτομα ή 2,69%. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στους μακροχρόνια ανέργους, κατά 56.213 άτομα ή 12,49%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ