ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΔΥΕΘ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Καθιστική διαμαρτυρία, την Παρασκευή 21 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της εγκληματικής δράσης του ισραηλινού κράτους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρονται στην απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 17 Απρίλη πάνω από 2.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές και στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων, που ζητούν κατάργηση της φυλάκισης χωρίς δίκη, του πειθαρχικού μέτρου της απομόνωσης, την πρόσβαση σε τηλέφωνο, την αύξηση των επισκεπτηρίων και τη δυνατότητα να έχουν φωτογραφίες των συγγενών τους.

Εκφράζουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και καταγγέλλουν την εγκληματική δράση του ισραηλινού κράτους, το οποίο στηρίζεται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από ΗΠΑ και ΕΕ, με σκοπό την επιβολή των μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή. Επίσης, καταγγέλλουν τον επικίνδυνο ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βαθαίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική, εμπορική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, παριστάνοντας κυνικά ότι αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος και τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού.

Καλούν το λαό να συμμετέχει μαζικά στην καθιστική διαμαρτυρία και να απαιτήσει:

Να σταματήσει άμεσα η δολοφονική πολιτική ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.

Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνεχίζονται οι απειλές από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται στην Ιαπωνία, ενώ αμηχανία προέκυψε σχετικά με τις λανθασμένες πληροφορίες για την πορεία του αεροπλανοφόρου «Βίνσον»

Ο Πενς μιλάει στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρίγκαν»

Copyright 2017 The Associated

Ο Πενς μιλάει στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρίγκαν»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που πραγματοποιεί δεκαήμερη περιοδεία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, συνέχισε χτες τις απειλητικές δηλώσεις ενάντια στη ΛΔ της Κορέας. Στην Ιαπωνία, που είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του (προηγήθηκε η Νότια Κορέα και ακολουθούν Ινδονησία και Αυστραλία), δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήρωμα του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία προγραμματισμένης συντήρησης στη βάση στη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, ότι οι ΗΠΑ έχουν όλες τις επιλογές ανοιχτές. Χωρίς προσχήματα, σημείωσε: «Αυτοί που θα προκαλέσουν την αποφασιστικότητά μας και την ετοιμότητά μας ν' αντιδράσουμε, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα ηττηθούν έναντι οποιασδήποτε επίθεσης με συμβατικά ή πυρηνικά όπλα, από ένα συντριπτικά αποτελεσματικό αμερικανικό πλήγμα».

Ο Πενς και στις συναντήσεις του με την ιαπωνική ηγεσία επανέλαβε το σχεδιασμό της διοίκησης Τραμπ, να αναπτύξει έως το 2020 το 60% του συνόλου της πολεμικής ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μια σαφής προειδοποίηση και για τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές στην περιοχή, πρωτίστως την Κίνα και τη Ρωσία. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ιαπωνία θα έχει ένα μεγαλύτερο ρόλο και περισσότερες ευθύνες στο πλαίσιο της συμμαχίας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν». Αναφορά, ταυτόχρονα, έκανε και στη λεγόμενη ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγικά και πιθανά ενεργειακά, ζήτημα που είναι και ο πραγματικός λόγος της όξυνσης του ανταγωνισμού και της κλιμάκωσης των απειλών.

Την ίδια ώρα που εμφανίζεται η συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, υπάρχει και ανταγωνισμός και η κυβέρνηση Τραμπ θέλει διμερή συμφωνία εμπορίου, που θα «εξισορροπήσει» την ετεροβαρή σήμερα συμφωνία υπέρ των ιαπωνικών μονοπωλίων. Στο ζήτημα έχει ήδη ξεκινήσει σκληρό παζάρι, ενώ ο Πενς, πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα, έχει σχέσεις με πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εκεί.

«Ασυνεννοησία» για την πορεία του αεροπλανοφόρου «Βίνσον»

Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για πολιτική πυγμής, προέκυψε το ζήτημα της λανθασμένης πληροφόρησης σχετικά με τις κινήσεις της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, που υποτίθεται θα βρισκόταν αυτή τη βδομάδα στην Κορεατική Χερσόνησο και τελικά είναι κάπου 3.000 χλμ. μακριά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε την προηγούμενη βδομάδα κλιμακώνοντας τις απειλές ότι η «αρμάδα του» με το αεροπλανοφόρο κινούνται προς την Κορεατική Χερσόνησο. Ομως, το αεροπλανοφόρο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπλεε στα Στενά Σούντα, κινούμενο αντίθετα με κατεύθυνση προς τον Ινδικό Ωκεανό και τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αυστραλίας.

Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό μετά την «ασυνεννοησία» σημείωσε ότι η αρμάδα υπό το αναφερόμενο αεροπλανοφόρο έπρεπε να ολοκληρώσει μία εκπαιδευτική δραστηριότητα με ναυτικές μονάδες της Αυστραλίας και μετά θα κινούνταν προς τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το όλο θέμα εξηγήθηκε από διάφορους αναλυτές και ΜΜΕ ως δείγμα της κακής επικοινωνίας ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο (υπουργείο Αμυνας), που δημιουργεί πρόβλημα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ, ωστόσο η διοίκηση του Ναυτικού το δικαιολόγησε, πως «για λόγους ασφαλείας, δεν γνωστοποιεί τις θέσεις των πλοίων του».

Βεβαίως, το όλο θέμα δεν αλλάζει την ουσία της έντασης της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του στην περιοχή.

Επισημάνσεις από την Κίνα

Πάντως, ενδεικτική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Λου Κανγκ, ότι η χώρα ανησυχεί ιδιαίτερα με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις πυρηνικές και πυραυλικές δράσεις της ΛΔ Κορέας και συμπλήρωσε: «Η Κίνα έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, διατηρώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα και επιλύοντας τα θέματα με διάλογο και συζήτηση. Αυτή είναι η σταθερή μας θέση. Γι' αυτό με τη σημερινή σύνθετη και πολύ ευαίσθητη πραγματικότητα στη Χερσόνησο, η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε διατύπωση ή δράση που θα μπορεί να κλιμακώσει την ένταση και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σχολιάζοντας την έλευση του αεροπλανοφόρου «Βίνσον», ο εκπρόσωπος Τύπου του σινικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι πρέπει να επιχειρηθούν κινήσεις αποκλιμάκωσης, αλλά την ίδια ώρα σημείωσε ότι «ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν θετικές και εποικοδομητικές παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Χερσόνησο, όπως ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι ειρηνικοί τρόποι επίλυσης του πυρηνικού ζητήματος».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντιούνται σήμερα Αναστασιάδης - Ακιντζί

Το Κυπριακό θα απασχολήσει και επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, που συνδέεται με πολλές κόντρες για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η νέα συνάντηση θα γίνει ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι εκκρεμότητες που απομένουν πρέπει να εξεταστούν συνολικά, προμηνύοντας μεγάλη όξυνση του παζαριού.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο των εαρινών Συνόδων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινούν τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική αστική τάξη διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι δεν θα παραιτηθεί από την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της στην ευρύτερη περιφέρεια. Αυτό ανέδειξαν και οι στρατιωτικές ασκήσεις που η Αγκυρα συνεχίζει εντός της κυπριακής ΑΟΖ (στα ανοιχτά της Πάφου αλλά και της Λάρνακας), έχοντας εκδώσει και παράνομες ναυτικές οδηγίες (Navtex).

Επίσης, στο προσκήνιο επανέρχονται οι όλο και πυκνότερες επαφές Αγκυρας - Τελ Αβίβ για την κατασκευή αγωγού που θα διοχετεύει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη (και αλλού) μέσω Τουρκίας. Πρόσφατο δημοσίευμα του «Μπλούμπεργκ» φιλοξενούσε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που επανέλαβαν ότι ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί και να περάσει μέσω κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της Λευκωσίας. Μάλιστα, το «Μπλούμπεργκ» παρατηρούσε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία δεν έχουν υιοθετήσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία προβλέπει ότι για την τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών μέσω οικονομικής ζώνης άλλου κράτους απαιτείται η συγκατάθεση του «επηρεαζόμενου» κράτους.

  • Στην Κύπρο βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης American Hellenic Educational Progressive Association (ΑΗΕΡΑ), που συνδέεται με το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Συζητήθηκαν ακόμα θέματα Ενέργειας αλλά και η τριμερής συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.
Επιστολή του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία του Ισραήλ

Συνεχίζοντας την εκδήλωση αλληλεγγύης του προς τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απέστειλε χτες προς την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα επιστολή, στην οποία σημειώνει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, πληροφορηθήκαμε ότι από τις 17 Απρίλη, 1.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ ξεκίνησαν απεργία πείνας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.

Γνωρίζουμε ότι το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ κλιμακώνει την επιθετικότητά του, εκμεταλλευόμενο τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμβαθύνει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ. Σε αυτές τις συνθήκες είναι χρέος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό.

Απαιτούμε:

-- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

-- Να σταματήσει άμεσα η δολοφονική πολιτική ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.

-- Να αποχωρήσουν ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

  • Την αλληλεγγύη της στους αγωνιστές της Παλαιστίνης εκφράζει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ