ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ψάχνουν «ευκολίες πληρωμής» για το κεφάλαιο, με εγγύηση την αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος

Την ίδια ώρα που, ενόψει και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που αρχίζει αύριο, η κυβέρνηση αξιοποιεί στα παζάρια τα στοιχεία για την «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων και τους διαφαινόμενους συμβιβασμούς για τη συμμετοχή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα, στοιχεία και δηλώσεις των αστικών επιτελείων επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα της «διευθέτησης» της αποπληρωμής των κρατικών χρεών ώστε να «εξοικονομείται» χρήμα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων όχι απλά δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά έχει ως προϋπόθεση την επίθεση χωρίς τέλος στο λαό.

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τις προχτεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ για οριακή μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια, χτες η πλευρά του ΔΝΤ άνοιξε ζήτημα και για το «δημοσιονομικό κενό» από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, σε μια εξέλιξη που δείχνει στην κατεύθυνση ταχύτερων ρυθμών στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολα αυτά με δεδομένα και τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και το αντιλαϊκό πακέτο που θα προνομοθετηθεί άμεσα για να εφαρμοστεί από το 2019 και για πολλά ακόμα χρόνια.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, μέσω «άτυπης ενημέρωσης» μιλούσε μεν για το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018, τα οποία «βάσει του προγράμματος είναι στο 3,5% (του ΑΕΠ), που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί», ξεκαθάριζε δε ταυτόχρονα ότι, σε κάθε περίπτωση, η όποια «απόκλιση» από τους αντιλαϊκούς στόχους, τόσο για το 2018 όσο και οποιαδήποτε άλλη χρονιά, συνεπάγεται την ενεργοποίηση του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη». Πρόκειται για το «αυτόματο τσεκούρι», με έμφαση στην κατακρεούργηση των συντάξεων, που άλλωστε προβλέπεται στο προσύμφωνο του τελευταίου Γιούρογκρουπ, που θα τεθεί σε εφαρμογή «βρέξει - χιονίσει», από το 2019.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ στις νέες προβλέψεις που δημοσιοποίησε, χτες, σχετικά με τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν έχει υπολογίσει το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο (κατακρεούργηση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου). Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα πρόσφατα παζάρια με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες έχει κλειδώσει το ζήτημα των «παρεμβάσεων» σε συγκεκριμένους «κωδικούς» δαπανών ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Στην έκθεση (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε χτες, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

  • Το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2016 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,3% του ΑΕΠ (από 0,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, τον περασμένο Οκτώβρη), και έναντι στόχου 0,5% που έχει προβλεφθεί στο 3ο μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρουσιάζοντας την έκθεση, επισήμανε ότι μέρος της υπεραπόδοσης οφείλεται σε «προσωρινούς παράγοντες», δηλαδή δεν αφορά στα αντιλαϊκά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», που βέβαια αποτελούν το κεντρικό ζητούμενο, ώστε να διασφαλίζεται «σταθερά» και για πολλά χρόνια η αποπληρωμή των κρατικών χρεών. Την ίδια ώρα, η «υπεραπόδοση» που, όπως δείχνουν και τα προχτεσινά στοιχεία για το α' τρίμηνο, έρχεται από το κόψιμο δαπανών για την Υγεία, την Πρόνοια, τη φοροληστεία κ.ο.κ., αποτελεί το αντιλαϊκό «ατού» της κυβέρνησης στα παζάρια της που αφορούν και στα αναπτυξιακά «αντίβαρα» που επιζητά σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου.

  • Για το 2017, το ΔΝΤ προβλέπει οριακή επίτευξη του μνημονιακού στόχου (1,75% του ΑΕΠ) και συγκεκριμένα στο 1,8%.

Βέβαια, στην υπερκάλυψη των στόχων (2016 - 2017) έχουν ενσωματωθεί τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως η διάλυση των συντάξεων, η ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, η κατακρεούργηση κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

  • Για το 2018 προβλέπει «πρωτογενές πλεόνασμα» στο 2%, έναντι 3,5% που προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο. Ουσιαστικά ανοίγει ζήτημα για νέες παρεμβάσεις της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ, ζήτημα γύρω από το οποίο φαίνεται να συνεχίζονται τα παζάρια.

Οπως αναφέραμε, ήδη υπάρχει καταρχήν συμφωνία για «παρεμβάσεις» (άγνωστες για την ώρα), που βέβαια θα «εμφανιστούν» και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Μάλιστα, σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων από το 2018, πηγή του ΔΝΤ χαρακτηριστικά επισημαίνει πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα επί του παρόντος. Ουσιαστικά, το «ανοιχτό ζήτημα» αφορά στο εύρος της παρέμβασης.

  • Από το 2019, το «πρωτογενές πλεόνασμα» εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5%, χωρίς να υπολογίζεται το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο (συντάξεις, αφορολόγητο), που φτάνει στο 2% του ΑΕΠ. Μαζί με αυτό, καλύπτεται ο στόχος για το 3,5%.

Ανοιχτό εξάλλου παραμένει το ζήτημα για τη μείωση του αφορολόγητου (1% του ΑΕΠ) από το 2019 (προβλέπεται καταρχήν για το 2020), ταυτόχρονα δηλαδή με την περαιτέρω μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (επίσης 1% του ΑΕΠ).

  • Αναφορικά με τα υπόλοιπα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα έσοδα θα αγγίξουν ως ποσοστό το 50,3% του ΑΕΠ το 2016, που είναι το μεγαλύτερο από το 2008, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις της περιόδου.
  • Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται να αυξάνει έως και το 2018, οπότε αναμένεται να διαμορφωθεί στο 181,5% του ΑΕΠ από 180,7% το 2017. Από το 2019 προβλέπεται αποκλιμάκωση στο 174,3% και για το 2022 στο 162,8% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις αυτές προϋποθέτουν την ολόπλευρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ ενδέχεται να αναθεωρηθούν μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων από τη Γιούροστατ, στις 24 Απρίλη.

Κατεβαίνει ο πήχης της ανάκαμψης

Πάντως, η πλευρά της Κομισιόν επιβεβαιώνει το χαμήλωμα του πήχη για το ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, σε αντιστοιχία με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ. Οπως είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Α. Μπράιτχαρτ,«λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της τον Μάιο και θα συμπεριλάβει τα στοιχεία της προσεχούς αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί σύντομα».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής τον Φεβρουάριο (2,7% για το 2017), δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

«Παράλληλα» μνημόνια...

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, διατύπωσε την «ελπίδα» για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Bloomberg», «ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να επανέλθουν την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, όπου εκτός από τις περαιτέρω εξειδικεύσεις των αντιλαϊκών μέτρων, θα συζητηθεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την πλευρά της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό βέβαια με το νέο παράλληλο μνημόνιο που ετοιμάζεται προς υπογραφή με το ΔΝΤ.

...και διαδοχικές αντιασφαλιστικές ανατροπές

Ταυτόχρονα, δρομολογούνται παραπέρα αντεργατικές ανατροπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την «Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα» (Global Financial Stability Report), «στην Ευρώπη, τα εγχώρια τραπεζικά συστήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις» και μάλιστα σε «ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού επιτοκίου, που μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς τη φύση της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, των χαμηλών επιτοκίων (άρα και των αποδόσεων), σύμφωνα με τα σενάρια του ΔΝΤ, θα εμφανιστούν «μακροπρόθεσμες προκλήσεις» και για τα συνταξιοδοτικά ταμεία καθορισμένων παροχών.

Περνώντας στο «ψητό» τονίζουν πως «η δημογραφική γήρανση θα αυξήσει τη ζήτηση για (ιδιωτική) ασφάλιση υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης, ενώ η χαμηλή απόδοση των περιουσιακών στοιχείων θα επιταχύνει τη μετάβαση στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων εισφορών».

Ουσιαστικά, δηλαδή, και τα προγράμματα της νομισματικής χαλάρωσης, για τα οποία κόπτονται η κυβέρνηση, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και βέβαια το εγχώριο κεφάλαιο, επίσης αποτελούν ένα ακόμη όχημα στην κατεύθυνση κατακρεούργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κοζάνη για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Απρίλη και ώρα 19.30, στον πεζόδρομο της Κοζάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ