ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2017
Σελ. /32
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
Μελετάμε την ιστορική πείρα, θωρακίζουμε την πάλη μας σήμερα

Η έκδοση «Δικτατορία 1967 - 1974» παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον Περισσό

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσαν τα υλικά της έκθεσης από την αντιδικτατορική πάλη. Την ξενάγηση στις προθήκες ανέλαβαν μέλη του Κόμματος
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσαν τα υλικά της έκθεσης από την αντιδικτατορική πάλη. Την ξενάγηση στις προθήκες ανέλαβαν μέλη του Κόμματος
Σε ένα μεγάλο συναπάντημα αγωνιστών μετατράπηκε η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα του Κόμματος, στον Περισσό. Η γενιά της αντίστασης στη χούντα είχε την τιμητική της δίνοντας το δικό της ξεχωριστό και μαζικό «παρών», μετέχοντας στην εκδήλωση μαζί με τους παλιότερους συντρόφους μας, τους αγωνιστές του ΔΣΕ, αλλά και τους νεότερους. Και βέβαια δεν έλειψε η νεολαία, τα εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ, περήφανα για την Οργάνωσή τους που ιδρύθηκε μέσα στη δικτατορία, γράφοντας τις δικές της ηρωικές σελίδες υπό την καθοδήγηση του Κόμματος.

Οι εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα Συνεδρίων, αλλά και στο φουαγέ άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς για να δουν την ξεχωριστή έκθεση με υλικό από το Αρχείο της ΚΕ.

«Τα φάγαμε με το κουτάλι όλα αυτά...», ψιθυρίζει μια γυναίκα βλέποντας στις προθήκες τα ντοκουμέντα από την παράνομη δράση του Κόμματος στη δικτατορία.

Τις εντυπώσεις κλέβουν τα υλικά με τα οποία το Κόμμα κατάφερνε να ξεδιπλώνει τη δράση του: Τα τυπογραφικά στοιχεία, η διατρητική μηχανή για την πλαστογράφηση διαβατηρίων, τα κωδικοποιημένα μηνύματα, οι σφραγίδες κ.λπ. Ολα εκείνα που τεκμηριώνουν την ακατανίκητη δύναμη της οργανωμένης και της ανυπότακτης δράσης στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Κατάμεστο και το φουαγέ της Αίθουσας Συνεδρίων
Κατάμεστο και το φουαγέ της Αίθουσας Συνεδρίων
«Ελάτε να δείτε το βιβλιαράκι του Γιώργη Μωραΐτη», παροτρύνει ένας από τους μεγαλύτερους, δείχνοντας με συγκίνηση το μικροσκοπικό βιβλιαράκι που γράφτηκε στο χέρι στις εξορίες με τίτλο «Αναμνήσεις ενός αντάρτη».

Στη δίπλα προθήκη εκτίθενται κατάλογοι με ονόματα εκτοπισμένων στη Γυάρο, και οι νεότεροι, περήφανοι, ψάχνουν τα ονόματα των συγγενών τους, που αποτελούν παράδειγμα για την αλύγιστη στάση τους.

«Οι δημοκράτες αγόραζαν τότε τα "Νέα"», αναφέρει ειρωνικά μια γυναίκα για την αστική εφημερίδα βλέποντας τους τίτλους της για τις κατασχέσεις «επαναστατικού υλικού» μια βδομάδα μετά την επιβολή της δικτατορίας: «Η επέμβασις του στρατού απέτρεψε τον δρόμο της χώρας προς τον κρημνόν».

Οι μαρτυρίες στα πηγαδάκια ανάμεσα σε όσους έδρασαν στη διάρκεια της δικτατορίας δίνουν και παίρνουν, και ο καθένας έχει πολλά να θυμηθεί. Αλλος έκανε τη στρατιωτική του θητεία σε «τάγμα ανεπιθυμήτων», άλλος ήταν στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος, άλλος δούλευε για την έκδοση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή». «Πάντως, και μετά τη "μεταπολίτευση" είχαμε κυνήγι», θυμάται ένα μέλος του Κόμματος, σημειώνοντας τις απολύσεις και τις διώξεις που μέτρησε μετά το 1975 για τη δράση του μέσα στα εργοστάσια.

Η εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς 50 χρόνια από το πραξικόπημα, είχε ένα ξεχωριστό περιεχόμενο. Δεν ήταν απλά μια «επέτειος» για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι πιο νέοι, αλλά για να παρουσιαστεί το βιβλίο «Δικτατορία 1967 - 1974». Μια ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφορεί με την επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Στις σελίδες της γίνεται καθαρό ότι με τη μελέτη της ιστορικής πείρας θωρακίζουμε τη σύγχρονη πάλη για την εργατική εξουσία.

Ανάρπαστη έγινε η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»
Ανάρπαστη έγινε η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»
Αυτό αναδείχθηκε τόσο μέσα από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο και από την αναλυτική παρουσίαση της έκδοσης από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ.


Ορθώνουμε ανειρήνευτες γροθιές...

Το συγκρότημα της ΚΝΕ, μαζί τους ο Σταύρος Σκουρτόπουλος από το θρυλικό συγκρότημα «Ταμπούρι»
Το συγκρότημα της ΚΝΕ, μαζί τους ο Σταύρος Σκουρτόπουλος από το θρυλικό συγκρότημα «Ταμπούρι»
«...Σε κορφοβούνια, φυλακές και ξερονήσια

Παλέψατε ως τη στερνή σας την πνοή

Και πέσατε όπως ζήσατε, παλικαρίσια

Το φως ορφάνεψε κι οι θύμησες σουβλιές

Τα μάτια σας τρυπάνε και πονάμε

Μα πάλι υψώνουμε ανειρήνευτες γροθιές

Και δεν σας κλαίμε σύντροφοι μον' πολεμάμε

Πάμε αδέρφια...

Μες τις καρδιές μας οι καρδιές σας ξαναζούν

Μες τα τραγούδια μας βροντάνε τ' άρματά σας

Καινούριο αγώνα φλάμπουρα στραφτοκοπούν

Εσείς μπροστά και πίσω εμείς, στα βήματά σας

Πάμε αδέρφια»

(Από το τραγούδι «Υψώνουμε ανειρήνευτες γροθιές», που ακούστηκε στην εκδήλωση)

***

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα σε τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα που επιμελήθηκε και παρουσίασε η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ.

Στην αρχή ακούστηκαν τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τραγούδια που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πιο συγκεκριμένα από τους κύκλους «Τα τραγούδια του Αντρέα», «Τα τραγούδια του αγώνα» και «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» σε ποίηση Μ. Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου.

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με τραγούδια που έγραψαν, μελοποίησαν και τραγούδησαν νεολαίοι αγωνιστές της ΚΝΕ στη διάρκεια της δικτατορίας, ανάμεσά τους «Ο ύμνος της Αντι-ΕΦΕΕ», «Εϊ οικοδόμοι», «Εβίβα Λιμπερτά». Για την ιστορία αυτών των τραγουδιών ειπώθηκε εισαγωγικά:


«Στις 5 Σεπτέμβρη του 1973 στο σταθμό "Φωνή της Αλήθειας" φτάνουν με κόπους και προφυλάξεις τα τραγούδια. Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκφωνητές:

"Τούτες τις μέρες έφτασε στα χέρια μας μια λιλιπούτεια ταινία μαγνητοφώνου, τυλιγμένη σ' ένα χιλιοτσαλακωμένο χαρτί. Το περιτύλιγμα της ταινίας ήταν μαζί και γράμμα. Σας το διαβάζουμε.

Αγαπητή Φωνή της Αλήθειας. Στη μικρή αυτή ταινία που σου στέλνουμε, μαζί με τους θερμούς αδερφικούς, επαναστατικούς μας χαιρετισμούς, είναι ηχογραφημένα και 6 τραγούδια. Στίχοι, μουσική και εκτέλεση είναι όλα έργο δικό μας: Των νέων αγωνιστών - μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Σε παρακαλούμε να τα μεταδώσεις, να τ' ακούσουν οι ακροατές σου. Κι ελπίζουμε να τους αρέσουν. Πολύτιμη βοήθεια θα 'ταν για μας η κρίση τους, η γνώμη τους"».

Μία από τις συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ανέβηκε να τραγουδήσει στη σκηνή ο Σταύρος Σκουρτόπουλος, εξόριστος επί χούντας στο Λακί και τα Γιούρα. Στο Λακί συμμετείχε σε συγκρότημα που ήταν από τους βασικούς τραγουδιστές και μετά τη δικτατορία συνέχισε στο συγκρότημα «Ταμπούρι».

Συντελεστές: Φωνή: Σουζάνα Σπυρίδη, Αντώνης Φρόνιμος, Κώστας Καλογερής, Κατερίνα Κορομπίλα, κιθάρα: Περικλής Μαλακατές, μπάσο: Αποστόλης Μωραΐτης, μπουζούκι: Βίτσας Αλέξανδρος, πιάνο - ακορντεόν: Δημήτρης Ανδρονιάδης, κρουστά: Πάνος Βήττος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ