ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καλεί τα συνδικάτα σε κλιμάκωση της πάλης, με αποφάσεις για νέα πανεργατική απεργία

Η ΔΑΣ κατέθεσε πρόταση για προκήρυξη γενικής απεργίας στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η οποία ωστόσο ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένη απόφαση

Πρόταση για προκήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, για να δοθεί άμεση απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, κατέθεσε χτες η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Η πλειοψηφία, ωστόσο, της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κατά την πάγια τακτική της, χρονοτριβεί, παραπέμποντας το ζήτημα σε σύσκεψη που οργανώνει αύριο με «κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς» και την τελική απόφαση για την απεργία και την ακριβή ημερομηνία της στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης την Τρίτη 2 Μάη.

Με τον τρόπο αυτό και ενώ τα παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο σε βάρος της εργατικής τάξης βρίσκονται ήδη στην τελική ευθεία, καθώς από χτες τα κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει στην πραγματικότητα χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει τα νέα αντεργατικά μέτρα, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την προετοιμασία της απεργίας.

Να κάνουν τα συνδικάτα δική τους υπόθεση την πανεργατική απεργία

Μπροστά σε αυτή την κωλυσιεργία, τα στελέχη του ΠΑΜΕ σημείωσαν στη χτεσινή συνεδρίαση ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και κάλεσαν τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική απεργία. Οπως τόνισαν, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν και να εξαρτούν την πάλη τους από τα χρονοδιαγράμματα του κουαρτέτου και της κυβέρνησης, αλλά απαιτείται άμεση απάντηση στις αντεργατικές αποφάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Η νέα επιδρομή και το δυσβάσταχτο περιεχόμενό της, όπως σημείωσαν, είναι γνωστά: Περιλαμβάνουν νέα μείωση του αφορολόγητου, νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, ανατροπές στο νόμο για τα συνδικάτα και την απεργία, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Χωρίς χάσιμο χρόνου, το ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από τώρα να πάρουν απόφαση για απάντηση με γενική απεργία στην αντεργατική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου. Καλεί να αξιοποιηθούν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις. Με μαζική και μαχητική συμμετοχή σε αυτές οι εργαζόμενοι να δηλώσουν την απόφασή τους για κλιμάκωση της πάλης.

Μεγάλες οι ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Οπως υπογράμμισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μεγάλες είναι οι ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δεν μπορούν να αποκρυφτούν, καθώς, μεταξύ άλλων:

-- Με την υπογραφή της στην παράταση της λεγόμενης «ΕΓΣΣΕ» αποδέχεται τη σφαγή των μεροκάματων και των μισθών, την κατάργηση του κατώτερου μισθού, υιοθετώντας τη λογική ότι θα δούμε αυτά τα ζητήματα όταν και εφόσον η κυβέρνηση επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!

-- Στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά καμία κριτική, καταγγελία ή αναφορά δεν κάνει για τον ΣΕΒ και την πολιτική του, ο οποίος τρίβει τα χέρια του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις απαιτήσεις του.

-- Καμία, επίσης, αναφορά δεν κάνει η ΓΣΕΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, την επίθεση στο λαό της Συρίας, τις ευθύνες που έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΣΕΒ για τα ζητήματα της μαύρης εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δηλαδή με αυτούς που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και για τα εγκλήματα στους τόπους δουλειάς, από την έλλειψη μέτρων, την ένταση της εκμετάλλευσης, τα ατέλειωτα δεκάωρα και δωδεκάωρα...

Στην ίδια κατεύθυνση πρωταγωνιστεί και η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία ομνύει στην ανταγωνιστικότητα και «κόπτεται» για τη μη παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, για το ενεργειακό κόστος και τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις...

Από κοντά και οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν τίποτα για να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους κλάδους και τις Ομοσπονδίες που έχουν την πλειοψηφία, μόνοι τους ή με τις άλλες δυνάμεις. Ταυτόχρονα, το πλαίσιο που προβάλλουν ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής.

Κάλεσμα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στη συνεδρίαση, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ενόψει και της Πρωτομαγιάς, ανέδειξαν επίσης τις επικίνδυνες εξελίξεις που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δυναμώνουν οι πολεμικές συγκρούσεις και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ βαθαίνει παραπέρα η εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού τόνισαν πως οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με την εργατική τάξη των άλλων χωρών, κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων, καμία εμπλοκή της χώρας στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες κ.λπ.

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» (ΠΡΩΗΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»)
Εντατικοποίηση και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σε ετοιμότητα για κάθε πιθανή εξέλιξη καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τους εργαζόμενους στις «Ελληνικές υπεραγορές Σκλαβενίτη» (πρώην «Μαρινόπουλος»), μπροστά στην εκποίηση και την αναστολή λειτουργίας μιας σειράς καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, 22 καταστήματα θα εκποιηθούν το επόμενο διάστημα, με βάση απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ σε αυτά προστίθενται άλλα 38 καταστήματα πανελλαδικά (τα 15 από τα οποία στην Αττική), η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται. «Η εταιρεία δεν ξεκαθαρίζει αν θα κλείσουν οριστικά τα συγκεκριμένα καταστήματα ή θα ανακαινιστούν», επισημαίνει το σωματείο, ενώ στους εργαζόμενους σε αυτά η επιχείρηση έχει προς το παρόν πει πως θα απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα.

Ο Σύλλογος διεκδικεί: Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Να σταματήσει το απαράδεκτο γεγονός της συνεχούς μετακίνησης των εργαζομένων, ανάλογα με τις ανάγκες του ομίλου. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ηδη συνάδελφοι αντιλαμβανόμαστε πως όλο αυτό το εγχείρημα περνά από πάνω μας. Ηδη ζούμε καθημερινά τις συνθήκες εντατικοποίησης, περισσότερες ώρες δουλειάς σε καθημερινή βάση, ωράρια που φτάνουν μέχρι μεταμεσονύκτιες ώρες για να ετοιμαστούν τα καταστήματα. Περιλαμβάνει δουλειά και τις Κυριακές, καθώς τα καταστήματα μπορεί να παραμένουν κλειστά για τους πελάτες, όμως καλούμαστε να δουλέψουμε, προετοιμάζοντας το άνοιγμα της επόμενης μέρας. Ακόμα και οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία καλούνται να δουλέψουν 6ήμερα και 7ήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Κυριακής μέχρι το βράδυ».

«Σε αυτή τη φάση χρειάζεται επαγρύπνηση» τονίζει, «να μην αφήνουμε τίποτα να παγιώνεται ως φυσιολογικό, διότι αυτό θα μας ακολουθήσει στη συνέχεια. Μέσα από το κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τις Επιτροπές Αγώνα, με την οργάνωσή μας και τη συμμετοχή μας, να είμαστε έτοιμοι για κάθε μικρή και μεγάλη εξέλιξη, όπως ήμασταν έως σήμερα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική συμμετοχή μεταναστών σε σύσκεψη για τα εργατικά «ατυχήματα»

Σύσκεψη με μαζική συμμετοχή μεταναστών εργατών πραγματοποίησε την Κυριακή 23/4, στη βιβλιοθήκη του δήμου Κορωπίου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, για τα εργατικά «ατυχήματα», τις επαγγελματικές ασθένειες, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και την οργάνωση του αγώνα για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.

Αφορμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση - καταγγελία του κλαδικού Συνδικάτου, αποτέλεσε «ο τραγικός θάνατος ενός μετανάστη από την Ινδία που σημειώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απρίλη, την ώρα της δουλειάς του στο εργοστάσιο "Olympia" που παράγει και επεξεργάζεται ζύμες στο Κορωπί, όταν προσπάθησε να ξεμπλοκάρει μια μηχανή η οποία δεν είχε καμία δικλείδα ασφάλειας και η μηχανή τον τράβηξε μέσα».

Το κλαδικό Συνδικάτο επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μετρά ασφαλείας γιατί τα αφεντικά σκέπτονται μόνο πώς να ξεζουμίζουν εμάς τους εργάτες. Για εσάς τους μετανάστες, η ζωή είναι ακόμα πιο δύσκολη, γιατί πολλοί από εσάς δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και αναγκαζόσαστε να δουλεύετε και να ζείτε κάτω από άθλιες συνθήκες. Να κρύβεστε για να μη σας πιάσουν, να μην ξέρετε τα δικαιώματά σας, να δουλεύετε για ένα κομμάτι ψωμί και στο τέλος να χάνεται και η ζωή σας».

«Ξεσηκωμός σε κάθε χώρο δουλειάς, δεν μας αξίζει μια τέτοια ζωή. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς πρέπει να τον πάρουμε στα χέρια μας. Εμείς στο κλαδικό Συνδικάτο δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους σε Ελληνες και ξένους. Για εμάς είμαστε όλοι εργάτες και πρέπει να οργανωθούμε απέναντι σε αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, στα αφεντικά. Μόνο έτσι ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να τους κάνουμε να φοβηθούν», τονίζει το Συνδικάτο.

Ο

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι οικοδόμοι που εργάζονται στο έργο του «Ακτωρα» στο ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, μέσω Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρείας (Κιούλος Θεόδωρος - Σταυρόπουλος Φώτης), αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφου τους. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που έχει προκηρύξει την απεργία, διεκδικεί την ακύρωση της απόλυσης, καταγγέλλοντας ότι αυτή είχε στόχο τη συνδικαλιστική δράση του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στην εταιρεία ΕΜΥΚΑ, οι οποίοι απασχολούνται στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους (είναι απλήρωτοι από 6 έως 10 μήνες) εκφράζει το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής. «Καθημερινά οι εργαζόμενοι καθαρίζουν κτίρια μέσα στα χημικά και τις ακαθαρσίες για ένα ξεροκόμματο, που δεν φτάνει για να ζήσουν τις οικογένειές τους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους από τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι ζητάνε να πληρωθούν, η ΕΜΥΚΑ τους απαντά ότι της χρωστάνε χρήματα, γι' αυτό δεν τους πληρώνει», αναφέρει το Συνδικάτο, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων, χτεσινών και σημερινών, που έχουν στήσει το σκηνικό όπως βολεύει την εργοδοσία.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Προσωρινή διαταγή για την παραμονή 9 συμβασιούχων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχεύτεσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) μέχρι την έκδοση απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα έβγαλε το δικαστήριο. Της απόφασης έχει προηγηθεί η μάχη που δίνουν συντονισμένα οι συμβασιούχοι και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν αποσπάσει τις ομόφωνες αποφάσεις τόσο του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την παραμονή τους στην εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ