ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΣΚΑ
Σοκ από το θάνατο 18χρονου την ώρα αγώνα

Θλίψη και σοκ προκάλεσε το νέο περιστατικό με τον ξαφνικό χαμό νεαρού αθλητή την ώρα αγώνα. Συγκεκριμένα, ο 18χρονος μπασκετμπολίστας του Αιόλου Ταύρου, Βασίλης Γεώργαρος, κατέρρευσε στο παρκέ κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας για την 25η αγωνιστική της Α' ΕΣΚΑ. Ο αθλητής έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας του. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στο γήπεδο έφτασε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας. Εκεί, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο νεαρός δεν κατάφερε να επανέλθει ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο αθλητής κατέρρευσε του γύρισε η γλώσσα, και παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τον βοήθησαν κατάφεραν να τον κρατήσουν όρθιο, δευτερόλεπτα αργότερα έχασε ξανά τις αισθήσεις του. Ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τον ξαφνικό χαμό του Βασίλη Γεώργαρου εξέδωσαν η ΕΣΚΑ, ο Σύνδεσμος Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) και ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας.

Χωρίς κρατική μέριμνα και πανάκριβος ο προαθλητικός έλεγχος

Το συγκεκριμένο περιστατικό στο γήπεδο μπάσκετ της Ν. Ιωνίας έρχεται να προστεθεί σε μια δυστυχώς όλο και μακρύτερη λίστα που αφορά θανάτους ή παρ' ολίγο θανάτους, κυρίως νεαρών ερασιτεχνών αθλητών την ώρα αγώνων. Πριν 20 μέρες περίπου, παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί στο τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Ιωαννίνων, χωρίς μοιραία κατάληξη αλλά με τον αθλητή να μεταφέρεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου. Τα δυο νέα περιστατικά, όπως και ανάλογα παλιότερα, ασχέτως των όποιων παθολογικών αιτιών ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα της προστασίας της υγείας των αθλούμενων και την επίκινδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων αθλητικών φορέων. Οπως αποδεικνύεται, ενώ η προστασία της υγείας των αθλούμενων στα ερασιτεχνικά σωματεία, με έμφαση στην πρόληψη, θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπό κρατική μέριμνα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα, η προστασία της υγείας και ο προαθλητικός έλεγχος θεωρούνται ατομική ευθύνη, η οποία μάλιστα, καθώς συνοδεύεται από μεγάλο κόστος εξετάσεων για τον αθλητή και την οικογένειά του, έχει καταστεί πολυτέλεια. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, εξαιτίας αυτού του κόστους, οι απαραίτητες εξετάσεις ή δεν πραγματοποιούνται καθόλου, ή γίνονται σε υποτυπώδη πλαίσια. Κάτι που φυσικά εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Μέχρι σήμερα καμία από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, ενώ κάποιες τύποις προσπάθειες του παρελθόντος λειτούργησαν ως νέο πεδίο κερδοφορίας στο πλαίσιο των λογικών που διέπουν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό (π.χ. χαράτσι 30 ευρώ στην περίφημη Κάρτα Υγείας Ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ, σύμβαση παραβόλου με συγκεκριμένη τράπεζα κτλ.).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Για μια θέση στον τελικό ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Ο πρώτος φιναλίστ του φετινού Κυπέλλου προκύπτει σήμερα στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό (19.00 Cosmote Sports 3) στον επαναληπτικό αγώνα για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Οι γηπεδούχοι «κιτρινόμαυροι» έχουν αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα πρόκρισης χάρη στη νίκη τους με 2-1 στο Φάληρο, ενώ αντίθετα οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να πραγματοποιήσουν την ανατροπή, με νίκη με 2 γκολ διαφορά ή με σκορ 3-2, 4-3 κτλ.

Στην «Ενωση» επικρατεί αισιοδοξία ότι θα ολοκληρώσουν σήμερα αυτό που άρχισαν πριν 15 μέρες στο πρώτο παιχνίδι και η ομάδα θα βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τον τίτλο της ως Κυπελλούχος. Στα θετικά για τον τεχνικό Μανόλο Χιμένεθ είναι η παρουσία στην αποστολή του Βάργκας, που ξεπέρασε τις ενοχλήσεις. Το «παρών» θα δώσει και ο Αλμέιδα, που προτιμήθηκε από τον Αραβίδη, ενώ εκτός έμειναν και οι Μπακάκης, Βινίσιους. Ο Ισπανός, τις μέρες που προηγήθηκαν, προσπάθησε να ετοιμάσει ψυχολογικά τους παίκτες του για το κρίσιμο παιχνίδι, ζητώντας παράλληλα τη μέγιστη προσοχή, καθώς, όπως είπε, σε σχέση με τον πρώτο αγώνα ο σημερινός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Στην άλλη πλευρά, με ανεβασμένη ψυχολογία μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στον Ολυμπιακό δείχνουν να πιστεύουν ότι και ο δεύτερος εγχώριος στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Τα πανηγύρια για την κατάκτηση του τίτλου σταμάτησαν και όλοι στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο έστρεψαν το ενδιαφέρον στο σημερινό αγώνα. Για τον τεχνικό της ομάδας Τάκη Λεμονή η χτεσινή τιμωρία του Σεμπά αποτελεί πλήγμα, ωστόσο στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο τραυματισμός του Ντα Κόστα δεν ήταν κάτι ανησυχητικό και θα δώσει κανονικά το «παρών».

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΟ
Bαριές «καμπάνες» σε Ολυμπιακό και Σεμπά

Με συνολικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ και ποινή αποκλεισμού της έδρας για τέσσερις αγωνιστικές τιμώρησε τον Ολυμπιακό η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για τα όσα συνέβησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ. Από την ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι ο παρατηρητής της αναμέτρησης, Θεμιστοκλής Βαλσάμης, διαγράφεται από τον σχετικό πίνακα. Ο Ολυμπιακός, με βάση αυτή την ποινή, θα παίξει τα τέσσερα πρώτα εντός έδρας ματς της Super League χωρίς θεατές. Επίσης, η Πειθαρχική Επιτροπή δέχθηκε την πρόσθετη παρέμβαση του ΠΑΟΚ, αλλά δεν επέβαλε την αφαίρεση των έξι βαθμών που ζητούσε.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ, που έχει έννομο συμφέρον, θα υποβάλουν εφέσεις (ο καθένας για τους λόγους του).

Παράλληλα, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ επέβαλε ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών στον Σεμπά για την τρικλοποδιά πάνω στον Σέρχιο Αραούχο, το οποίο σημαίνει πως ο Βραζιλιάνος εξτρέμ δεν θα δώσει το «παρών» στη ρεβάνς του Κυπέλλου, ενώ θα απουσιάσει επίσης από την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό για την 30ή αγωνιστική καθώς και από την πρεμιέρα της νέας σεζόν (2017 - 2018).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΠΑΟ 79-61
Ηθελε αλλά... δεν μπορούσε

Στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη διεξαγωγής του φετινού φάιναλ φορ, έμελλε να τελειώσουν τα όνειρα του Παναθηναϊκού για πρόκριση στην τετράδα της Ευρωλίγκας, αφού υπέστη την τρίτη ήττα του από τη Φενέρ με 79-61. Ετσι η τουρκική ομάδα με 3-0 νίκες έναντι των «πρασίνων» σφράγισε το πρώτο εισιτήριο για το φάιναλ φορ, απέννατι στην ελληνική ομάδα που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα έδρας. Οι «πράσινοι», έχοντας το εις βάρος τους 2-0 της Αθήνας, αν και προσπάθησαν να ανατρέψουν τα δεδομένα, για μια ακόμα φορά πλήρωσαν τα λάθη και την έλλειψη καθαρού μυαλού στην επίθεση, ενώ και πάλι βασικά ατού τους δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα.

Αν και αμυντικά, τουλάχιστον μέχρι το 30', τα πήγαιναν καλά, κρατώντας τη Φενέρ σε χαμηλό σκορ (18-17, 37-30, 52-42), στο 4ο δεκάλεπτο κατέρρευσαν, με τη Φενέρ να αποκτά διαφορά 23 πόντων (74-51). Από την άλλη, αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής ομάδας αποτέλεσε ξανά η έλλειψη λύσεων από τα μακρινά σουτ, που οδήγησε σε καθοριστική αστοχία, ιδιαίτερα στα περιφερειακά σουτ (18/38 2ποντα, 5/24 3ποντα).

Φενέρ: Ούντο 10, Μαχμούτογλου, Αντιτς, Μπογκντάνοβιτς 10 (2), Μπένετ, Σλούκας 6 (1), Νάναλι 12 (3), Βέσελι 6, Κάλινιτς 10 (1), Ντίξον 13 (4), Ντουβερίογλου 2, Ντατόμε 10 (2).

Παναθηναϊκός: Σίνγκλετον 12, Νίκολς, Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 8, Φώτσης 4, Παππάς 1, Φελντέιν 6 (1), Γκιστ 7, Γκάμπριελ 2, Μπουρούσης, Καλάθης 5 (1).

ΕΦΕΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μονόδρομος το «διπλό»

Με ...οδηγό τις 8 εκτός έδρας νίκες στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός αγωνίζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Εφές στον τρίτο αγώνα για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στο 1-1 στις νίκες. Οι «ερυθρόλευκοι», μετά την ήττα στον δεύτερο αγώνα στο ΣΕΦ και έχοντας χάσει το πλεονέκτημα έδρας, καλούνται να πάρουν το πιο σημαντικό τους «διπλό» για φέτος, που θα αλλάξει υπέρ τους τις ισορροπίες. Με μια νίκη στην Τουρκία ο Ολυμπιακός στη χειρότερη περίπτωση ξαναφέρνει τη σειρά σε 5ο αγώνα στο ΣΕΦ, ενώ φυσικά με δύο νίκες παίρνει την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει μετά την ήττα στο Φάληρο, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να ξαναθυμηθούν σήμερα τη «συνταγή» για τις εκτός έδρας επιτυχίες και φυσικά να αφήσουν πίσω τους τα λάθη του δεύτερου αγώνα, που οδήγησαν στην ήττα. Το καλό για τον τεχνικό της ελληνικής ομάδας Γιάννη Σφαιρόπουλο είναι πως θα έχει στη διάθεσή του τον Νικόλα Μιλουτίνοφ που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την φροντ-λάιν της ομάδας.

ΠΟΛΟ
Μαθαίνει αντίπαλο για εξάδα

Εχοντας χάσει το στόχο της πρωτιάς μετά την εντός έδρας ήττα από τη Ζολνόκι την προηγούμενη αγωνιστική, το ενδιαφέρον πλέον για τον Ολυμπιακό στο φινάλε τον προκριματικού ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών εστιάζεται στο ποιος θα είναι ο αντίπαλος στο φάιναλ-6 της Βουδαπέστης.

Οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση, αγωνίζονται για τη 10η αγωνιστική στην Ιταλία με αντίπαλο τη Μπρέσια, σε αγώνα χωρίς βαθμολογική σημασία. Αντίθετα, το ενδιαφέρον τους θα βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στην Ουγγαρία, όπου η Εγκερ φιλοξενεί τη Γιουνγκ στο ντέρμπι για τη 2η θέση του β' ομίλου (την πρωτιά έχει η Προ Ρέκο). Ο χαμένος, που θα καταλάβει την 3η θέση, θα αποτελέσει τον αντίπαλο του Ολυμπιακού (2ος στον α' όμιλο) στην εξάδα της διοργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ