ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μπαράζ αναδιαρθρώσεων για την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και προγράμματα με ημερομηνία λήξης για ανέργους προαναγγέλλει το ΙΟΒΕ

Το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» αξιώνει το εγχώριο κεφάλαιο, ενώ την ίδια ώρα συγκυβέρνηση και κουαρτέτο «γράφουν» τα νέα επικαιροποιημένα «μνημόνια συνεργασίας» με τον «οδικό χάρτη», τους στόχους, τις αναδιαρθρώσεις και τα κάθε είδους αντιλαϊκά «ορόσημα» στην προοπτική προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Η ανάκαμψη του κεφαλαίου, οι ρυθμοί της οποίας σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των αστικών επιτελείων δείχνουν να «ξεθωριάζουν», βρίσκει τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με το νέο κύμα της φοροληστείας, την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, με τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Σε αυτό το φόντο, οι συζητήσεις συγκυβέρνησης και κουαρτέτου συνεχίστηκαν χτες σε «τεχνικό επίπεδο», χωρίς τους υπουργούς και τους επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου, που βρίσκονται από προχτές στην Αθήνα για το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα μνημονιακά κείμενα (με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ) «υπάρχουν 2-3 σημεία διαφορετικών διατυπώσεων».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απογείωνε τον εμπαιγμό απέναντι στο λαό, βάζοντας ταυτόχρονα πλάτες στη συγκυβέρνηση, λέγοντας στο «Euro2day» ότι «εξέφρασα τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις όπως θέλουν οι θεσμοί» (!). Παράλληλα, «κλείνοντας το μάτι» στην κυβέρνηση, σημείωσε πως «στους σοσιαλδημοκράτες υπάρχει και ένα όριο στις προσπάθειες». Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να γίνει το Μάη, ωστόσο το προσεχές Γιούρογκρουπ «πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε χτεσινές δηλώσεις διευκρίνιζε πως «μόνο όταν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα και υλοποιηθεί με επιτυχία το σύνολο του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το 2018, το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, εφόσον κριθεί πως είναι αναγκαίο».

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ίδια ώρα, η προοπτική προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων και οι όποιοι ρυθμοί ανάκαμψης έχουν ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτό το φόντο, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην τριμηνιαία έκθεση και σε αντίστοιχη ρότα με αυτή του ΣΕΒ, των τραπεζιτών και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, επισημαίνει: «Η πρόοδος η οποία θα σημειωθεί στην υλοποίηση των σχετικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα». Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «ηπλέον σημαντική μεταξύ αυτών αφορά στα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις».

Εν αναμονή των επερχόμενων παρεμβάσεων, διαπιστώνει πως «αυτές οι επενδύσεις έχουν προς το παρόν αναβληθεί» και επισημαίνει: «Ενα μέρος των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων θα αναμένει εάν και ποιες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν για αυτά τα θέματα πριν προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων, ιδίως όσων αφορούν σε έναρξη ή επέκταση ή αλλαγή δραστηριότητας και επομένως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Συνεκτιμώντας τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ κατεβάζει τον πήχη της προβλεπόμενης ανάκαμψης για το 2017, «στην περιοχή του 1,5%, ίσως και λίγο χαμηλότερα», έναντι ρυθμού 2,7% σύμφωνα με προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν, καθώς και του κρατικού προϋπολογισμού.

Ενδεικτικές για το κλίμα των επιχειρηματικών - επενδυτικών προσδοκιών είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις:

-- Παρά το γεγονός ότι «τα τμήματα της οικονομίας έχουν τη δική τους δυναμική», «οι εξελίξεις επηρεάζονται από αβεβαιότητες στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον εγχωρίως» και κυρίως από την «πιστωτική στενότητα», δηλαδή από τους όρους δανεισμών των επιχειρήσεων, καθώς «εκκρεμεί η εξέταση της εισόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

-- Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να έχουν «θετικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας», μεταξύ άλλων, είναι η αποτελεσματική λειτουργία του «υπερ-ταμείου» για τις ιδιωτικοποιήσεις, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή των «μεσοπρόθεσμων μέτρων» για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους κ.ά.

-- Σε αυτές τις συνθήκες, η ανάκαμψη των επενδύσεων για το 2017 αναμένεται στο 10%-12%. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η - περιορισμένη - τόνωση θα προέλθει και από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2016, ενώ σε κλαδικό επίπεδο, η συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών ευνοεί την πραγματοποίηση επενδύσεων σε κάποιους κλάδους, της Μεταποίησης, στον Τουρισμό και τις Μεταφορές.

-- Για το «υπερπλεόνασμα» του 2016, επισημαίνουν πως «δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ως επιτυχία του προγράμματος, αλλά ως ενδιάμεσος στόχος που είναι χρήσιμος υπό προϋποθέσεις».

Ευέλικτη «βραχυπρόθεσμη απασχόληση» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικές είναι οι εκτιμήσεις και σχετικά με την ανεργία για το 2017, σε συνδυασμό βέβαια και με τη διοχέτευση κρατικού χρήματος για τη μείωση του «μισθολογικού κόστους» των εργοδοτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

  • «Τη δημιουργία θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα ευνοήσουν οι επερχόμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας». Ουσιαστικά πρόκειται για προαναγγελία των αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στο πλαίσιο της «αξιολόγησης».
  • Επισημαίνουν ότι «η σημαντική δημιουργία θέσεων απασχόλησης από προγράμματα του ΟΑΕΔ μάλλον θα συνεχιστεί».

Επιπλέον, φαίνεται να γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αποκαλύπτουν ότι «στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017 (σ.σ. θα κατατεθεί το φθινόπωρο) για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία βραχυπρόθεσμων ευκαιριών απασχόλησης για 52.000 μακροχρόνια ανέργους, ενώ θα απασχοληθούν 43.000 άνεργοι σε δημόσια έργα».

  • Στον αντίποδα βρίσκονται οι «αλλαγές στην άμεση φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών» από την αρχή του 2017. Αυτές «τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα οδηγήσουν σε κάμψη της απασχόλησης στους κλάδους τους».

Με βάση τα παραπάνω, η επίσημη ανεργία για το 2017 εκτιμάται να διαμορφωθεί περίπου μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το 2016, και συγκεκριμένα στο 22,2%.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, αύριο Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 10 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Στην Πάτρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, με θέμα «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967», την Πέμπτη 4 Μάη, στις 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 11 του τμήματος Φυσικής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τραγούδια και κείμενα αφιερωμένα στην αντιδικτατορική πάλη. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σήμερα η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κοζάνη

Σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Κοζάνης.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του λαού της περιοχής στη συγκέντρωση, προγραμματίζεται μετακίνηση με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν: Πτολεμαΐδα, από το δημαρχείο (6 μ.μ.), Σιάτιστα, από την πλατεία Γεράνειας (6 μ.μ.), Γρεβενά, από την πλατεία Λαχαναγοράς (6 μ.μ.), Φλώρινα, από τα ΚΤΕΛ (5 μ.μ.), Καστοριά, απέναντι από τον παλιό «Μασούτη» (5 μ.μ.).

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Κοζάνη, για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, αύριο Παρασκευή, στις 10.45 π.μ.

Σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα

Ο Δ. Κουτσούμπας θα μιλήσει επίσης στη συνεστίαση της ΕΠ Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, στο ξενοδοχείο «Παντελίδης», το Σάββατο 6 Μάη στις 9 μ.μ. Την Κυριακή 7 Μάη, θα παρευρεθεί και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του ΔΣΕ, στο χωριό Πυξός Φλώρινας, στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ