ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ»
Καταδικάζουν την ποινικοποίηση των αγώνων

«Με διώξεις και τρομοκρατία δε γίνεται υγεία», διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι
«Με διώξεις και τρομοκρατία δε γίνεται υγεία», διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι
Η σαθρότητα των επιχειρημάτων της διοίκησης του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», που οδήγησε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, αποδείχτηκε χτες κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης που έκανε η διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων.

Αντιδρώντας στον κατευθυνόμενο αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι έφτασαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου γινόταν η εκδίκαση της υπόθεσης, με πορεία που ξεκίνησε από τον «Αγιο Σάββα».

Την προσφυγή κατά του συλλόγου των εργαζομένων του «Αγιου Σάββα» κατέθεσε η πλειοψηφία του ΔΣ του νοσοκομείου (τρεις ψήφοι υπέρ, δυο κατά) την περασμένη Παρασκευή (2-3-2001) - καθ' υπόδειξη του υπουργείου Υγείας - ισχυριζόμενη ότι οι κινητοποιήσεις είναι παράνομες, αφού δεν υπήρχε δικαστικός αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση, η οποία πήρε την απόφαση για στάσεις εργασίας (!) και γιατί... πλήττεται το κοινωνικό σύνολο.

Πάντως, κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, ακόμα και ο μάρτυρας κατηγορίας, προσωπάρχης του «Αγιου Σάββα» Χρ. Αγαπητός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στοχεύουν στην επίλυση υπαρκτών προβλημάτων.

Απ' την πλευρά του ο Ν. Παπουρτζής, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, υπογράμμισε ότι η απόφαση για τις κινητοποιήσεις πάρθηκε σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά και ότι κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας υπήρχε στο νοσοκομείο περισσότερο και από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις των εργαζομένων - ζητούν την πρόσληψη προσωπικού, αλλά και τη βελτίωση των αποδοχών τους - υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να υπάρχει λίστα αναμονής 750 ασθενών και τεράστιες καθυστερήσεις στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί τη Δευτέρα 12-3-2001.

«Να γίνουνε προσλήψεις, τα δικαστήρια δε δίνουνε τις λύσεις», «Η υγεία είναι ευαισθησία, δεν είναι διώξεις και τρομοκρατία», «Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε», «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την υγεία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και μπροστά στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων οι εργαζόμενοι του «Αγίου Σάββα».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αγία Ολγα», «Α. Φλέμινγκ», «Ελπίς», αλλά και του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων.

«Είναι καθαρό και ειδικότερα μετά από την ακροαματική διαδικασία ότι δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα της διοίκησης του νοσοκομείου. Βεβαίως, η πράξη αυτή του ΔΣ ήταν εντεταλμένη υπηρεσία από το υπουργείο Υγείας», τόνισε μετά το τέλος της διαδικασίας ο Π. Κουτσουμπός, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Αγίου Σάββα» και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται από τις αυταρχικές και εκβιαστικές ενέργειες.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν κανονικά τις στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει και την ερχόμενη Δευτέρα.

Γ. ΔΡΥΣ
Θετική ... αντίδραση για τον Παναγιώτη

Εξωπραγματικές και εσφαλμένες χαρακτήρισε τις κριτικές ο υφυπουργός Οικονομικών

Προκλητικός εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, όταν κλήθηκε να απολογηθεί για τις κυβερνητικές ευθύνες στην υπόθεση του τρίχρονου Π. Βασιλέλλη, που πέθανε αβοήθητος από καρκίνο.

Απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις, έφθασε στο σημείο να πει ότι οι κριτικές που ακούγονται κατά της κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας είναι «εξωπραγματικές και εσφαλμένες». Κατά τον Γ. Δρυ, Ερωτήσεις βουλευτών γι' αυτό το θέμα είναι «εκμετάλλευση ενός τραγικού γεγονότος», αφού, πάντα κατά τον ίδιο, «η κυβέρνηση αντέδρασε θετικά».

Εξιστορώντας το χρονικό της υπόθεσης, δεν παρέλειψε να αφήσει και υπονοούμενα κατά της οικογένειας του άτυχου παιδιού για προσπάθεια ιδιοποίησης των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν στην Εθνική Τράπεζα από εισφορές πολιτών.

Ο Γ. Δρυς επανέλαβε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη άδεια για την πραγματοποίηση εράνου για τη συγκέντρωση χρημάτων και είπε ότι η Εθνική Τράπεζα έδωσε στην οικογένεια τον περασμένο Νοέμβριο 12 εκατομμύρια δραχμές από δικά της χρήματα για νοσηλεία στο εξωτερικό και έκτοτε ουδέποτε ζητήθηκε οποιαδήποτε οικονομική συνδρομή για νοσηλεία στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης.

Η κάλυψη από το ΙΚΑ

Σε οικονομική αιμορραγία 53 δισ. δραχμών για νοσηλεία ασφαλισμένων του στο εξωτερικό, υποβλήθηκε το ΙΚΑ, την περίοδο 1990-1999, πιστοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες, το Ιδρυμα κάλυψε τη νοσηλεία 16.200 περιπτώσεων στο εξωτερικό την περίοδο 1990-1999.

Ειδικότερα για το 1999, το ΙΚΑ δαπάνησε 3,512 δισ. για τη νοσηλεία 748 ασθενών στο εξωτερικό. Οι 124 πήγαν στις ΗΠΑ (δαπάνη 1,182 δισ.), 290 στην Αγγλία (δαπάνη 1,461 δισ.) και 334 σε άλλες χώρες (0,862 δισ).

Σε εκτενή ανακοίνωσή του, το ΙΚΑ αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του στο εξωτερικό, που εγκρίνεται με απόφαση του διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος της κατοικίας του ασθενή, μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής.

Οι Επιτροπές συγκροτούνται από γιατρούς των ασφαλιστικών οργανισμών με απόφαση του υπουργού, από τον οποίο εποπτεύονται και εδρεύουν στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στην Κομοτηνή και τα Γιάννενα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γερασμένα τα ασθενοφόρα

Στο παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης 30 ασθενοφόρα είναι τόσο παλιά που από το 1997 έπρεπε να αποσυρθούν.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, υπογραμμίζοντας ότι για την αντικατάσταση των παλιών ασθενοφόρων οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν προχωρήσει ήδη σε κινητοποιήσεις, φτάνοντας μέχρι και τον εισαγγελέα.

Η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος, λέγοντας ότι από τα 28 ασθενοφόρα που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών τα 10 έχουν ηλικία από 11-15 ετών. Είπε ότι το Σεπτέμβρη του 2000 υπογράφηκε σύμβαση για την προμήθεια 134 νέων ασθενοφόρων, ενώ άλλα 116 έχουν παραγγελθεί από το 1998 από το υπουργείο Υγείας. Ολα τα παραπάνω είπε θα παραδοθούν από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Ο Α. Τζέκης στην τοποθέτησή του είπε ότι οι απαντήσεις της υφυπουργού δεν καθησυχάζουν κανέναν, υπενθυμίζοντας ότι το παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ανησυχία, είπε ο βουλευτής, για τη διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος εντείνεται, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την προμήθεια νέων ασθενοφόρων από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, αλλά δεν έγινε τίποτα. Ολα τα παραπάνω, κατέληξε, δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα, αλλά αποτυπώνουν τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν την παρέμβαση Σημίτη

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων ζητά με επιστολή του -τέταρτη μέσα σε ενάμιση χρόνο- ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Οι οφειλές των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι 140 δισ. δραχμών, ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμών ξεπερνούν τον ένα χρόνο αναφέρει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του και υπενθυμίζει την απόφασή του -που τελικά ανέστειλε- να μην παραλαμβάνει από την 1.11.2000 παραγγελίες απ' τα νοσοκομεία εάν κατά την υποβολή δεν εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία.

Βέβαια, τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρίες αποτελούν μέρος του συνολικού χρέους των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές που ξεπερνούν τα 250 δισ. δραχμές. Η συσσώρευση των χρεών των νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση και της μετάθεσης του λειτουργικού κόστους στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ομως και τα Ταμεία δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους -ξεπερνούν τα 150δισ. προς τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Το πρόβλημα των χρεών των νοσοκομείων απασχόλησε και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (28.2.2001) και είχε ως θέμα την Πρόνοια. Αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών, όπου θα εξεταστεί ο τρόπος απόδοσης των οφειλών των Ταμείων στα νοσοκομεία.

Δηλαδή και πάλι η λύση που θα επιδιωχτεί θα είναι στις πλάτες των Ταμείων και των ασφαλισμένων.

Παρέμβαση ΠΙΣ για κλινικές

Την πρόταση για παράταση της προθεσμίας για την αναβάθμιση των ιδιωτικών κλινικών μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001 με παράλληλη αύξηση των νοσηλίων, κάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την άρση του αδιέξοδου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ιδιωτικών κλινικών, κυβέρνησης και ασφαλιστικών ταμείων.

Οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν την αύξηση των νοσηλίων που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ. Στο αίτημα αυτό συμφώνησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης, με την προϋπόθεση να έχουν φροντίσει να εκσυγχρονιστούν και να εναρμονιστούν με τις σύγχρονες απαιτήσεις στην υποδομή και τις συνθήκες νοσηλείας μέχρι τις 14 Μάρτη 2001.

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι το διάστημα αυτό δεν επαρκεί για την αναβάθμιση των ιδιωτικών κλινικών, που είναι απαραίτητη και προτείνει την παράτασή του.

Τέλος, ζητεί την αναπροσαρμογή των αμοιβών των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων που είναι καθηλωμένες επί δεκαετία σχεδόν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Διευκρινίσεις ΤΕΒΕ για φάρμακα

Ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ) Κ. Κόντος, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εξόφληση των φαρμακοποιών δεν προέρχεται από υπαιτιότητα του Ταμείου, αλλά από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους για την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής.

Τέλος, ο Κ. Κόντος αναφέρει ότι «έχουν γίνει διαβήματα στους αρμόδιους για την ομαλοποίηση της όλης κατάστασης, η οποία ανέκυψε τελευταίως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ