ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κλιμακώνει την προπαγάνδα εξαπάτησης και καλλιέργειας κλίματος αναμονής στο λαό

Eurokinissi

Κλιμακώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής στο λαό, μετά την αντιλαϊκή συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που θα τσακίσει συντάξεις, λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα θα προσφέρει νέα προνόμια και ευκαιρίες στους επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο την ανάκαμψη των κερδών τους. Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος κινήθηκαν και χτες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με βασική προπαγανδιστική τακτική την «προοπτική που δημιουργείται από τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι φέρνει νέα βάρη».

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «συμφωνία που έχει μια ισορροπία» και πως «σε αυτή τη φάση, έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, έτσι ώστε να έχουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να προχωρήσει με σταθερότητα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, δήλωσε πως «η ελληνική οικονομία επανέρχεται πλέον σε μία τροχιά αξιόχρεης οικονομίας (...) Ανοίγει ο δρόμος για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, στον οποίο επενδύει η κυβέρνηση».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του ανέφερε πως «η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί, αποτελεί εξιτήριο από την εντατική (...) Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική σε θέματα όπως η ανεργία, η καθημερινότητα του πολίτη και η αντιμετώπιση των παθογενειών, που έφεραν τη χρεοκοπία στη χώρα. Εκτιμώ ότι στα τρία επόμενα χρόνια, στα οποία δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, θα σημειωθούν επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, καθώς και αύξηση των εξαγωγών και του τουρισμού».

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να παίξει το χαρτί των προσδοκιών με στόχο οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες να σκέφτονται πως κάτι έχουν να περιμένουν, έστω και μετά από μερικά χρόνια, έστω κι αν ακόμα κι αυτά τα επισφαλή και αβέβαια «αντίμετρα» επιβεβαιώνεται ότι αφορούν κατά βάση την ενίσχυση του κεφαλαίου, και στο υπόλοιπο μέρος τους, που προβλέπεται να υλοποιηθεί εάν και εφόσον πιαστούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, εάν δηλαδή η σφαγή των συντάξεων, των λαϊκών εισοδημάτων γίνει με επιτυχία, δεν θα είναι ούτε «σταγόνα στον ωκεανό» των απωλειών των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή η προπαγανδιστική επιχείρηση εξαπάτησης συμπληρώνεται από τα δημοσιεύματα της κυβερνητικής «Αυγής» - αλλά και μεγάλης μερίδας του υπόλοιπου αστικού Τύπου - όπου δεσπόζουν αναφορές, όπως: «Το εισιτήριο που πρέπει να καταβληθεί για να ανοίξει η πόρτα επαναφοράς σε μια περίοδο χωρίς μνημόνια και διεθνή επιτροπεία θεωρείται η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης...».

Την επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος αναμονής συμπληρώνουν δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις για το χρέος. Ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε χτες πως «ξεκινούν οι εντατικές συζητήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (...) Αυτός ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ήδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και από τον κύριο Κερέ, αλλά και από τον ίδιο τον κύριο Ντράγκι, έχει προσδιοριστεί ως η προϋπόθεση εκείνη για να ανοίξει η πόρτα, έτσι ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και νομίζω ότι εκεί είναι και το σημείο - κλειδί (...) Αυτό θα ανοίξει έναν νέο γύρο, έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο για τη χώρα, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει μετά από ενάμιση χρόνο και στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».

Αυτό που περιγράφει η κυβέρνηση σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από όλα εκείνα τα μέτρα και τις συνθήκες που θα ευνοήσουν το ίδιο το κεφάλαιο. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, θέλει να εξοικονομήσει χρήμα στα κρατικά ταμεία που θα το δώσει πάλι στο κεφάλαιο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την όποια απόφαση διευθέτησης για το χρέος. Αλλωστε, για να συμβεί αυτό προϋποθέτει μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

ΝΔ: Θα εφαρμόσει τα μέτρα... που δεν θα ψηφίσει

Μιλώντας χτες βράδυ στον «Alpha», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβε τη γνωστή κριτική του στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τις επιλογές της δεν υπηρετεί τους - κοινούς κατά τ' άλλα - στόχους ταχύτερης ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Επιχείρησε δε να δικαιολογήσει τη θέση της ΝΔ ότι δε θα ψηφίσει, μεν, τα μέτρα και «αντίμετρα» της κυβέρνησης, αλλά θα τα εφαρμόσει όποτε γίνει κυβέρνηση, μιλώντας για «συνέχεια του κράτους» και για την ανάγκη «επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας», για την προσέλκυση επενδύσεων.

Προβάλλοντας, στο ίδιο φόντο, δικά του μέτρα ως πιο φιλοεπενδυτικά και δίκαια τάχα για την κοινωνία, ζήτησε π.χ. μείωση της φορολογίας στους αγρότες και το κρασί, και ταυτόχρονα να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, να μπει στρατηγικός επενδυτής και να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Επέμεινε να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι το κόμμα του ξέρει πώς θα φέρει ιδιωτικές επενδύσεις, ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για μετά το 2018, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει σε νέα μνημονιακή χρηματοδότηση, και χωρίς στο μεταξύ να έχει πάρει καμία ελάφρυνση για το χρέος ή την λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά το ντόπιο κεφάλαιο. Αναφέρθηκε επιπλέον και στα λεγόμενα «εθνικά» θέματα, μιλώντας για προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια σημείωσε ότι είναι στη μεγαλύτερη αστάθεια των τελευταίων 20 ετών.

Τέλος, για την υπόθεση Σαββίδη, μίλησε για «νέα διαπλοκή», χαρακτήρισε χαριστική την κυβερνητική τροπολογία στη Βουλή για σβήσιμο προστίμου από λαθρεμπόριο στη ΣΕΚΑΠ, και «εξόφληση γραμματίου» τα εγκωμιαστικά λόγια του επιχειρηματία για την κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Πάτρα, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, με θέμα «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967», σήμερα Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 11 του τμήματος Φυσικής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τραγούδια και κείμενα αφιερωμένα στην αντιδικτατορική πάλη. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Σάββατο 6 Μάη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει στη συνεστίαση της ΕΠ Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, στο ξενοδοχείο «Παντελίδης».

Την Κυριακή 7 Μάη, θα παρευρεθεί και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του ΔΣΕ, στο χωριό Πυξός Φλώρινας, στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ