ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ρόζα Ιμβριώτη, η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού

Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο 20 Μάη, στον Περισσό

Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τιμά την κομμουνίστρια δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη, διοργανώνοντας εκδήλωση το Σάββατο 20 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Ρόζα Ιμβριώτη, η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού».

«Αντλούμε δύναμη από την ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη πάλη της, εμπνεόμαστε από τη στάση ζωής της, μελετάμε το έργο της, γιατί η Ρόζα ανήκει στο μέλλον και αυτό υπηρέτησε. "Είδα το μέλλον", βροντοφώναξε όταν επέστρεψε το 1959 από την ΕΣΣΔ, την πρώτη χώρα που οικοδόμησε τον σοσιαλισμό», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΤΟ Εκπαιδευτικών και συνεχίζει: «Ατσαλωμένη μέσα στους αγώνες του λαού μας, γίνεται "λαμπάδα που καίγεται φωτίζοντας"».

Η Ρόζα Ιμβριώτη συνδυάζει διαλεκτικά στη ζωή της τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία με την πράξη. Ως πρωταρχικό καθήκον βάζει την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση. Αυτές τις αρχές ακολουθεί όταν:

-- Το 1914 διδάσκει, όντας φοιτήτρια ακόμη, αναλφάβητες εργάτριες.

-- Το 1937 υπηρετεί τα παιδιά του Σχολείου Ειδικής Αγωγής.

-- Το 1944 γίνεται «δασκάλα των δασκάλων» στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας.

-- Το 1948-51, εξόριστη και η ίδια, διδάσκει τις εξόριστες. Βασανίζεται μα δε λυγίζει.

«Ενας λαός, μία παιδεία» είναι η αρχή για το σχολείο για το οποίο παλεύει μέχρι το τέλος της ζωής της, το 1977.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη, έχει ως εξής:

  • Κεντρική Ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Μελοποιημένο ποίημα «Το Μνημείο» (1ο μέρος), το οποίο ο Βασίλης Ρώτας έγραψε για τη Ρόζα.
  • Προβολή βίντεο. Περίοδος: Από τη γέννησή της μέχρι την ίδρυση του Πρώτου Ειδικού Σχολείου (1937).
  • «Το πρωτοπόρο έργο της Ρόζας Ιμβιρώτη». Ομιλία από τη Ρένα Κιαγιά, δασκάλα, μέλος του ΚΚΕ.
  • Αφήγηση από την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.
  • «Το Μνημείο» του Βασίλη Ρώτα (2ο μέρος).
  • Προβολή βίντεο. Περίοδος: 1940 - 1951.
  • «Αντίσταση - Διώξεις - Εξορίες». Ομιλία από την Ελένη Μπιμπίρη, φιλόλογο, μέλος του ΚΚΕ και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
  • Αφήγηση από την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.
  • «Το Μνημείο» του Βασίλη Ρώτα (3ο μέρος).
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τείνουν να μηδενιστούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών!

Νέο αρνητικό ρεκόρ έσπασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ανακοίνωση των μεταθέσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, ικανοποιήθηκαν μόνο 213 αιτήσεις από το σύνολο 6.874, δηλαδή μόλις το 3,1% των αιτήσεων. «Είναι οι λιγότερες μεταθέσεις που έγιναν ποτέ (...) η κυβέρνηση επί της ουσίας καταργεί τις μεταθέσεις», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Ο φετινός αριθμός μεταθέσεων επιβεβαιώνει για μια ακόμα φόρα ότι οι βάρβαρες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και η πολιτική της αδιοριστίας θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, και παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες κενά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί μακριά από τις περιοχές τους και σε αρκετές περιπτώσεις μακριά και από τις οικογένειές τους.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, στη διαρκή ανασφάλεια, την ομηρία, τη εκτεταμένη κινητικότητα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η μόνη απάντηση των εργαζομένων είναι η οργάνωση του αγώνα, η σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική, η πάλη για ζωή με δικαιώματα», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΛΜΕ - ΔΟΕ
Συνδικάτα στήριγμα της πάλης των εκπαιδευτικών και όχι κυβερνητικά φερέφωνα!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε σε ένα ακόμα πακέτο σκληρών μέτρων που στην ουσία είναι 4ο μνημόνιο.

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 17 Μάη μπορεί και πρέπει να εκφράσει την αντίσταση των εργαζομένων στα μέτρα - σφαγείο. Να γίνει αφορμή για να δυναμώσει η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Η απεργία χρειάζεται να γίνει υπόθεση των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων. Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην αντίπερα όχθη αυτής της προσπάθειας βρίσκονται οι ηγεσίες σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ (ΣΥΝΕΚ - ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ). Δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την οργάνωση της απεργίας. Δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση που να καλεί στην απεργία. Στις εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των άλλων δυνάμεων δεν αναφέρουν ούτε λέξη για την απεργία. Σαν να μην υπάρχει.

Οι συνδικαλιστικές αυτές ηγεσίες έχουν φέρει τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών σε τέλμα. Τις έχουν μετατρέψει σε φερέφωνα όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και αυτό γιατί στηρίζουν την ουσία της αντιλαϊκής επίθεσης, την πολιτική της ΕΕ, τον στόχο της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Χύνουν το δηλητήριο του «μικρότερου κακού», καλλιεργούν λογικές ανάθεσης και μειωμένων απαιτήσεων στους εργαζόμενους. Αφού πρώτα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις βάρβαρες συνέπειες αυτής της πολιτικής και στην Εκπαίδευση, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην κουνιέται φύλλο απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Στις εκλογές που είναι σε εξέλιξη για το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, η παράταξη ΔΑΚΕ εμφανίζεται ως «ο νέος άνεμος που έχει ανάγκη ο κλάδος».

Η κριτική της ΔΑΚΕ (αλλά και της ΠΑΣΚ) για τις «αριστερές δυνάμεις που έχουν βαλτώσει την ΟΛΜΕ» είναι ο βολικός φερετζές που χρησιμοποιούν για να κρύψουν ότι μαζί με τις ΣΥΝΕΚ αποτελούν βολικούς και πρόθυμους συνομιλητές και συμπαραστάτες, σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Η ΔΑΚΕ θέλει να αξιοποιήσει την απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων από αυτή την πολιτική, για να στρώσει το χαλί στη ΝΔ, για να τη στηρίξει στην αντιπολιτευτική της τακτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ συμφωνεί μέχρι κεραίας με τη στρατηγική μιας «ματωμένης» ανάπτυξης και δηλώνει ότι η εφαρμογή του μνημονίου πρέπει να επιταχυνθεί.

Η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει αυτά τα μέτρα μέχρι κεραίας, ενώ στελέχη της στην Εκπαίδευση κάνουν χορό δηλώσεων για καθηγητές - φαντάσματα και δίδακτρα - χαράτσια για την εγγραφή σε σχολεία, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήσαμε τη ΔΑΚΕ στο τιμόνι της ΟΛΜΕ, πριν μερικά χρόνια, να υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων, να σπέρνει την απογοήτευση στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε μια περίοδο που οι συνάδελφοι δέχονταν σφοδρή επίθεση στα Εργασιακά, στο ωράριο, στα δικαιώματά τους. Πριν τις 4.000 απολύσεις αναπληρωτών του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προηγηθεί οι 2.500 διαθεσιμότητες του Μητσοτάκη. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου!

Η ΟΛΜΕ, με ευθύνη ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ, ήταν όλη την προηγούμενη διετία πραγματικά «άφαντη» από τους αγώνες, αλλά «πανταχού παρούσα» στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

  • ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ από κοινού έβγαζαν ανακοινώσεις ενάντια στους αναπληρωτές που κινητοποιούνται για μόνιμη δουλειά και υπέρ του πρώην υπ. Παιδείας, Ν. Φίλη, που τους απέλυε.
  • Η ΔΑΚΕ από κοινού με τις ΣΥΝΕΚ αποδέχονταν την πρόσκληση της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο - απάτη για την Παιδεία.
  • ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ ανοίγουν τη συζήτηση για μια «άλλη καλή αξιολόγηση», τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί στο Δημόσιο το πλαίσιο του νόμου Βερναρδάκη, που θεσμοθετεί σύνδεση μισθού με βαθμολογία και απολύσεις.
  • Μαζί αντιπρότειναν στον Κ. Γαβρόγλου κριτήρια διορισμών, που οδηγούν σε απολύσεις, όταν αυτός ξεκαθάριζε ότι... διορισμοί γιοκ!
  • Μαζί αναρωτιούνται αν οι αναπληρωτές απολύονται ή... λήγει η σύμβασή τους.
  • Μαζί φιλοσοφούσαν για το ρόλο της ενοποίησης των ειδικοτήτων, όταν είναι φανερός ο στόχος για την κινητικότητα και το κλείσιμο τμημάτων σε όλη τη Δευτεροβάθμια.

Η Ομοσπονδία πρέπει να είναι στήριγμα του εργαζόμενου απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική και όχι συνδικαλιστικό μαξιλαράκι της μιας ή της άλλης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Οσο οι εργαζόμενοι θα υποχωρούν, όσο θα κάνουν σκόντο στα δικαιώματά τους, όσο θα συμβιβάζονται με το μοίρασμα της φτώχειας, όσο κυριαρχούν αυταπάτες ότι κάτι θα 'ρθει και γι' αυτούς από την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων, τόσο θα εντείνεται και η αντεργατική επίθεση.

Απάντηση στο νέο κύμα αντεργατικής επίθεσης δεν είναι το παζάρι για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, αλλά η διεκδίκηση ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, η πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες που μένουν στο περιθώριο γιατί δεν χωράνε στους στόχους της ανάκαμψης, δεν συμβαδίζουν με το καπιταλιστικό κέρδος.

Απαντάμε με ενδυνάμωση του αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία. Με ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στα συνέδρια ΟΛΜΕ - ΔΟΕ!


Νίκος ΔΑΡΔΑΛΗΣ
Μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών»

Στην Κέρκυρα

Εκδήλωση με τίτλο «Εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και επαγγελματικά δικαιώματα» πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, στις 12.30, στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Αμφιθέατρο 1), οι ΟΒ Σπουδάζουσας Κέρκυρας της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις σε σχολές

Εκδηλώσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ διοργανώνουν σήμερα Τρίτη φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι:

- Στη ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, στις 1.30 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο, για τις εξελίξεις στην Υγεία και το μέλλον των αποφοίτων. Ομιλήτρια: Ρούλα Ντουντούμη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Θα χαιρετίσει ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και καθηγητές της σχολής.

- Στη ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, στη 1 μ.μ., στο μεγάλο αμφιθέατρο, για τις εξελίξεις στους μηχανικούς και το μέλλον των αποφοίτων. Ομιλητής: Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

- Στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Αθήνας, συνεχίζεται το Φεστιβάλ ενάντια στον πόλεμο με: 11 π.μ.: Απονομές βραβείων στους νικητές των τουρνουά μπάσκετ, βόλεϊ, σκακιού και του διαγωνισμού καλλιτεχνικής δημιουργίας. 12 μ.μ.: Παράσταση από την ομάδα χορού του Συλλόγου. 1 μ.μ.: Απαγγελίες ποιημάτων με θέμα την προσφυγιά. 2 μ.μ.: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με φοιτητικά συγκροτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ