ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
Κλιμακώνεται η εργοδοτική επίθεση στο επιχειρησιακό σωματείο

Να αντισταθούν στην προσπάθεια μετατροπής του σωματείου σε εργοδοτικό καλεί τους εργαζόμενους η διοίκηση του συνδικάτου

Σε αρχαιρεσίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της προσπάθειας να βάλει το συνδικάτο στο χέρι επιχειρεί να οδηγήσει η εργοδοσία το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας. Ενοχλημένη από τις διεκδικήσεις του σωματείου, από τις καταγγελίες του για παραβάσεις της εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας, για ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, για μειώσεις αποδοχών, απολύσεις και καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η εταιρεία «ΕΛΜΙΝ - Βωξίτες ΑΕ» κλιμακώνει την προσπάθεια να θέσει το σωματείο υπό τον έλεγχό της. Οι ωμές παρεμβάσεις στελεχών της επιχείρησης έχουν δώσει τη σκυτάλη στη δράση μιας μικρής μερίδας εργαζομένων, που ουσιαστικά καθοδηγούνται από την εργοδοσία.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προκάλεσαν «συνέλευση» στις 20/4, μαζεύοντας υπογραφές. Το θέμα που έθεσαν ήταν η διεξαγωγή εκλογών, αν και η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει λήξει, ενώ προχώρησαν και σε εκλογή εφορευτικής επιτροπής, η οποία όρισε τη μέρα των αρχαιρεσιών στα τέλη του μήνα. Η σύγκληση της συνέλευσης έγινε με αρκετές παρατυπίες, για τις οποίες το σωματείο έχει ήδη κινηθεί νομικά. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι η έκδοση προσωρινής διαταγής από το δικαστήριο, η οποία «παγώνει» τις σχετικές με τις αρχαιρεσίες διαδικασίες, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη.

Αποκαλυπτικοί είναι οι όροι κάτω από τους οποίους πραγματοποιήθηκε η «συνέλευση». Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εταιρείας, την ώρα της αλλαγής της βάρδιας, με τη διευκόλυνση της εργοδοσίας, η οποία τους μετέφερε με τα λεωφορεία. Η αίθουσα που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ίδιος χώρος στον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος μαζεύει τους εργαζόμενους για να τους «κατσαδιάζει» για τις διεκδικήσεις του σωματείου. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια ήταν εμφανή μέσα από τον φάκελο με τον οποίο είχαν φροντίσει να γίνει η «μυστική» ψηφοφορία, το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, με 94 ψήφους υπέρ και 90 ψήφους κατά της πρότασης των εργοδοτικών...

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συνεχίσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου υπερασπίστηκε την αγωνιστική του δράση και ανέδειξε ότι κινήσεις όπως η παραπάνω είναι μέρος της προσπάθειας να μετατραπεί το σωματείο σε εργοδοτικό. Υπογράμμισε ότι παρά τις καταγγελίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε ορισμένες στοές εξόρυξης οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες. Υπενθύμισε το σύνολο των αιτημάτων και των διεκδικήσεών του, πάνω στα οποία οι εργοδοτικοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, συνολικά για τα δικαιώματά τους.

Στο πλευρό του σωματείου στάθηκαν με τις τοποθετήσεις τους το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος.

Από τη μεριά της, η επιχείρηση έχει καλέσει αύριο, Πέμπτη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Δελφών σε συνάντηση, με άγνωστο περιεχόμενο, ενώ επίσης αύριο προγραμματίζει συγκέντρωση του προσωπικού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Στάση εργασίας στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ και εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας
Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας
Σε 4ωρες στάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ και εκλογοαπολογιστική συνέλευση για το σύνολο των μελών του προχωρά αύριο, Πέμπτη, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οι 4ωρες στάσεις εργασίας θα γίνονται στο τέλος κάθε βάρδιας, με κύριο αίτημα την κατάργηση των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση θα γίνει αύριο στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ», στις 10 π.μ. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρεται στο άνοιγμα που έγινε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση στους μόνιμους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στη θετική ανταπόκριση που εκδηλώθηκε με αρκετές νέες εγγραφές.

«Το βήμα που κάνουμε», σημειώνει, «με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι μεγάλο, όμως, και λόγω των καιρών, αναγκαίο. Μέχρι τώρα τα μέλη μας ήταν κυρίως εργαζόμενοι στις εργολαβίες και το κύριο αίτημα ήταν η κατάργηση του δουλεμπορίου. Από εδώ και πέρα που στα μέλη μας έχουμε και μόνιμο προσωπικό ο αγώνας θα είναι πιο μαζικός και πιο μαχητικός, τα αιτήματά μας θα είναι πιο διευρυμένα».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, από τα πρώτα καθήκοντα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι να ορίσει άμεσα Γενική Συνέλευση, «στην οποία θα ενοποιήσουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ανεξάρτητα από το καθεστώς με το οποίο εργάζονται. Τα κύρια αιτήματα που θα εμπλουτιστούν θα είναι: Κατάργηση των εργολαβιών, επιχειρησιακή ΣΣΕ με τριετίες, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με εξειδικευμένα αιτήματα κ.ά.».

Ο

ΟΤΕ: Την πρακτική της «e-value» και συνολικά του Ομίλου ΟΤΕ, που δεν διευκολύνουν τη μετακίνηση εργαζομένων σε άλλα έργα, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που δεν τους επιτρέπουν να εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα, καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στο κτήριο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ. Καταγγέλλει ότι η εργοδοσία αρνείται πεισματικά τη μετακίνηση εργαζομένων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο, αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακοή τους, έχουν ιλίγγους, ζαλάδες και μυοσκελετικά προβλήματα.

ΙΓΜΕ: Σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη 1 μ.μ. προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, απαιτώντας λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα στη λειτουργία του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «VODAFONE»
Κινητοποίηση ενάντια στη μείωση του διαλείμματος

Με τετράωρη στάση εργασίας απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι σε «Vodafone» και «360 Connect», στην απόφαση της εργοδοσίας του ομίλου να προχωρήσει στη μείωση του χρόνου των διαλειμμάτων τους. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν μεγάλη στους χώρους και τα τμήματα στα οποία οι εργαζόμενοι είχαν διαλείμματα που «ψαλιδίζονται». «Η μείωση του διαλείμματος είναι ακόμα ένα λιθαράκι στην πίεση για επίτευξη άπιαστων στόχων και το κυνήγι των μπόνους για να συμπληρώσουμε το πενιχρό μισθό που παίρνουμε, που είναι ακόμα μικρότερος αν είσαι κάτω των 25 ετών, αν είσαι 4ωρος, 5ωρος ή 6ωρος», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect».

Τη στάση εργασίας προκήρυξαν τα κλαδικά συνδικάτα (ΣΕΤΗΠ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενα στις αποφάσεις του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην «360 Connect» και των Επιτροπών Αγώνα Εργαζομένων στον όμιλο «Vodafone» στα κτίρια Φαλήρου και Κηφισού. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο κάλεσμα για στήριξη της κινητοποίησης απευθύνθηκε και στο ΠΑΣΕ «Vodafone», η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου δεν προχώρησε ούτε καν σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ χτες εκπρόσωποί του διέδιδαν στους χώρους δουλειάς πως «δεν υπάρχει στάση εργασίας»...

Κατά τη διάρκεια της στάσης, έγιναν συνελεύσεις από τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ομίλου σε Φάληρο και Θεσσαλονίκη, στις οποίες αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια με τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης. Στην κατεύθυνση αυτή, τις επόμενες μέρες θα ζητήσουν συνάντηση με την εργοδοσία και θα αποφασίσουν σε νέες συνελεύσεις τα επόμενα βήματά τους.

Το ΣΕΤΗΠ χαιρετίζει την κινητοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη, να απαιτήσουν ενιαία επιχειρησιακή σύμβαση στον Ομιλο που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σε 48ωρη απεργία από σήμερα στο συγκρότημα «Πήγασος»

Μετά την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, την περασμένη βδομάδα, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα «Πήγασος» (εκδοτικές επιχειρήσεις συμφερόντων Φ. Μπόμπολα) προχωράνε από σήμερα σε 48ωρη απεργία. Την προκήρυξη της κινητοποίησης αποφάσισαν οι Ενώσεις του κλάδου και αφορά τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «GOAL NEWS», τις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinemag.gr», «caranddriver.gr», καθώς και όλες τις περιοδικές εκδόσεις του ομίλου.

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, που με πρόσφατη ανακοίνωση απαιτεί άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καμία απόλυση, καμία περικοπή μισθών και επιδομάτων, μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, ενώ παράλληλα σημειώνει την ανάγκη για οργάνωση του αγώνα τώρα στις επιχειρήσεις Μπόμπολα, στον ΔΟΛ και το «Mega Channel», οργάνωση της συμμετοχής των εργαζομένων στα ΜΜΕ στην πανεργατική απεργία στις 17/5.

ΕΡΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Επέβαλαν την ανάκληση εκδικητικής απόλυσης

Δέσμευση για την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους απέσπασαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης, μέσα από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα.

«Μέσα σε μία περίοδο που οι εργάτες στο εργοστάσιο της "Ανακύκλωσης" βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για εργασία με πλήρη δικαιώματα, κόντρα στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την απληρωσιά, κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση της εταιρείας για ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης συναδέλφου που προφορικά του είχε ανακοινωθεί», αναφέρει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Υπογραμμίζει πως η μικρή αυτή νίκη είναι «νίκη επιβίωσης» για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, στην οποία μεγαλώνουν και τρία μικρά παιδιά. Επισημαίνει, τέλος, πως «το αποτέλεσμα έρχεται από την καλή οργάνωση, την αποφασιστικότητα και την αντίληψη που έχουμε να δρούμε συλλογικά, μέσα από το Σωματείο μας και την Επιτροπή μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν σταματάει εδώ. Μπροστά μας έχουμε την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την απόκρουση των νέων μέτρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ