ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣ ΕΛΒΟ
Καταγγέλλει την άρον άρον υπογραφή ΣΣΕ με τον εκκαθαριστή

Καλεί σε μαζική συμμετοχή με τις ταξικές δυνάμεις στην απεργία στις 17 Μάη

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας
Την ώρα που η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, με το διαγωνισμό για την πώλησή της να ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Ιούνη, βάσει του σημερινού χρονοδιαγράμματος, η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου προχώρησε άρον άρον στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον εκκαθαριστή.

Μια ΣΣΕ η οποία προβάλλεται ότι διασφαλίζει δήθεν τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στον ιδιώτη επενδυτή που θα προκύψει, όμως το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να δεσμεύει τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ ότι για δυο χρόνια δεν θα ζητήσουν ούτε μισό ευρώ επιστροφή από τα κλεμμένα της περιόδου 2009 - 2017.

Η ΔΑΣ ΕΛΒΟ καταγγέλλει τη στάση παλιού και νέου εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ), που ενώ για μήνες απέφευγαν να ορίσουν Γενική Συνέλευση για την οργάνωση κινητοποιήσεων απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, που προωθούν είτε την ολική ή μερική ιδιωτικοποίηση, είτε το λουκέτο, με διαδικασία «εξπρές» προχώρησαν στη σύγκληση ΓΣ, με παρόντες ούτε τους μισούς εργαζόμενους, για την έγκριση της ΣΣΕ.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι «η βιασύνη τους δείχνει και την αποφασιστικότητά τους να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης. Κινούνται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, τον εκκαθαριστή και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αποτελούν μέρος του προβλήματος και υπηρετούν ξένα προς τους εργαζομένους συμφέροντα».

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, με γραμμή σύγκρουσης με τους ιδιώτες και το κράτος τους. Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 17 Μάη και να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, γυρνώντας την πλάτη σε παλιό και νέο κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, που θέλει να δώσει στην απεργία χαρακτηριστικά τουφεκιάς στον αέρα.

Τους καλεί, τέλος, να οργανώσουν την πάλη τους με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει άλλη οργάνωση της παραγωγής, με άλλη εξουσία, που με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό θα καταστήσει δυνατό να εξασφαλιστεί δουλειά για χιλιάδες εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ με πλήρη δικαιώματα, φτηνά και ποιοτικά οχήματα, τόσο στον πολιτικό τομέα, όσο και στον στρατιωτικό και στον τομέα ασφάλειας.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτυρία για δίκαιες αποζημιώσεις από τον παγετό

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με μια μαζική κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, όπου συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς απαίτησαν έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις όλων των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής, η παραγωγή των οποίων υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά από τον παγετό στις 2 Απρίλη.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Αγιάς, εκπρόσωποι των οποίων είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, από τον οποίο, όμως, δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραδέχτηκε πως το «δαχτυλίδι του πάγου» (frost ring) που τώρα εμφανίζεται στα μήλα είναι παγετός και ως εκ τούτου οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να σταλεί σήμερα, Τετάρτη, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς υπόμνημα στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, μαζί με όλες τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών και με τη θετική γνώμη του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, ώστε όλες οι δηλώσεις να γίνουν αποδεκτές και να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή και εξατομίκευση της ζημιάς από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μετά τη συνάντηση, η ΕΟΑΣΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς σημειώνουν: «Είμαστε βέβαιοι ότι η μαζική συμμετοχή και η δυναμική κινητοποίηση έστειλαν σαφέστατο μήνυμα προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και προς το υπουργείο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω ώσπου να δικαιωθούμε. Αν τα δίκαια αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με όλες τις μορφές».

Μεταξύ άλλων απαιτούν όλες οι δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών να γίνουν αποδεκτές από το ΔΣ του ΕΛΓΑ και να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις, εφόσον λόγω των αργιών του Πάσχα δεν κατέστη δυνατό όλοι οι παραγωγοί να προλάβουν να δηλώσουν τη ζημιά, δίκαιες και άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν κάνει δήλωση ζημιάς κ.ά.

Σημειώνουν επίσης ότι είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των παραγωγών που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ (ενδεικτικά, στα μήλα από 80 έως 120 ευρώ το στρέμμα), να ασφαλίζεται η παραγωγή τους από τον παγετό όποτε και αν χρονικά οι συνέπειές του εκδηλώνονται στην παραγωγή και να αποζημιώνονται, και αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την τυπολατρία του κανονισμού του ΕΛΓΑ που επικαλείται ο οργανισμός. Καλούν, τέλος, τους αγρότες να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ, να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚ Λάρισας στις 17 Μάη.

ΑΡΤΑ
Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην πτηνοτροφία

Τις εξελίξεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας θέτουν στο επίκεντρο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Αρτας - Πρέβεζας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας.

Με αφορμή τις εξελίξεις στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας, καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου, τους μικρομεσαίους αγρότες, πτηνοτρόφους σε εκδήλωση - συζήτηση, την Παρασκευή 12/5, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρτας.

Οι εργαζόμενοι στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αβέβαιη παραμένει η επόμενη μέρα καθώς στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για συγχώνευση ή εξαγορά της επιχείρησης.

Στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές της συζήτησης αναφέρουν: «Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην πτηνοτροφία, με επίκεντρο τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας, που αποτελεί και τον σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας της περιοχής, με εκατοντάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια και πλήθος παραγωγών πτηνοτρόφων, προκαλούν ανησυχία. Είναι ο αντίκτυπος των ανταγωνισμών που όλο και οξύνονται μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου για την αύξηση της κερδοφορίας τους, είτε ονομάζονται συνεταιριστικές είτε όχι. Για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες - πτηνοτρόφους το ζητούμενο είναι να μην είναι εκείνοι που θα επωμιστούν το βάρος των μεταξύ τους ανταγωνισμών διαλέγοντας εκμεταλλευτή. Οφείλουν με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, οργανωμένοι, με ταξικό προσανατολισμό, σε συμμαχία με τους εργάτες από κάθε κλάδο να διεκδικήσουν την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, τα δεδουλευμένα, τα δικαιώματά τους, αξιοπρεπές εισόδημα από την παραγωγή σε ό,τι αφορά τους μικρούς παραγωγούς».

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στα χαράτσια και τις περικοπές στην Υγεία, που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ