ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στην επιφάνεια οι προβληματισμοί του κεφαλαίου για το Brexit

Με τα μονοπώλια στην εξουσία, οι λαοί θα υποφέρουν το ίδιο είτε εντός είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία - απάντηση στην όλη φιλολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ΕΕ με το Brexit.

Θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν «Οι θεσμικές εξελίξεις σε σχέση με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας σχετικά με τις διαδικασίες του Brexit τα μέλη της Επιτροπής, μίλησε καθαρά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και συγκεκριμένα των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Εντόπισε πως το κύριο «προβληματικό σημείο» της «εξόδου» είναι «οι Βρετανοί τουρίστες, που είναι από τις μεγαλύτερες εθνικές ομάδες που επισκέπτονται τη χώρα μας», ενώ απαντώντας στις ...ανησυχίες της ΝΔ σχετικά με το μέλλον των Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν έδρα το Λονδίνο, εκτίμησε ότι «στη ναυτιλία μπορεί να έχουμε και θετική επίδραση εάν η ισοτιμία της λίρας είναι θετική για το ευρώ». Σημείωσε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο του υπουργείου Εξωτερικών έχει συσταθεί διυπουργική Επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, που θα «εξετάσει τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στην ελληνική οικονομία και την προβολή των ειδικών συμφερόντων που πρέπει να προβληθούν» κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποχώρησης.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη λαϊκή ευημερία

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Σ. Ζαριανόπουλος, σχολιάζοντας τόσο το Brexit, όσο και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, σημείωσε ότι πρόκειται για «αντιπαράθεση δυνάμεων του κεφαλαίου διαφορετικών μερίδων, που προσδοκούν σε καλύτερες μπίζνες» εντός ή εκτός ΕΕ και πως «το ζήτημα για τους λαούς δεν είναι να επιλέγουν το σφαγέα τους, αλλά να απορρίψουν τον οποιοδήποτε σφαγέα». Παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία βρετανικής εφημερίδας που δείχνουν ότι το 2016 αύξησαν την περιουσία τους κατά 14% οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει για το λαό.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα δείξουν πως οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι και ανέφερε τους φόβους του ελληνικού εξαγωγικού κεφαλαίου, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων και των φαρμάκων. Επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει και το θέμα της διατήρησης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Επισήμανε, ακόμα, ότι με αυτές τις εξελίξεις «αποδεικνύεται και ιδιαίτερα μετά από την κρίση του 2008, ότι η ΕΕ και η συνοχή της, όχι μόνο κλονίζεται, αλλά επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ανέκαθεν, ότι η ΕΕ δεν αποτελεί ούτε μόνιμο ούτε σταθερό ούτε συνεκτικό μηχανισμό. Τραντάζεται από τους ανταγωνισμούς μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ κρατών που εκφράζουν επιχειρηματικούς ομίλους», που συμφωνούν μόνο για «την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής».

«Το ΚΚΕ πρεσβεύει και παλεύει - υπογράμμισε - για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά με ταξικό κίνημα, με κοινωνική συμμαχία και βεβαίως με αυτό το οποίο λείπει από τις άλλες χώρες - και έχουμε τα φαινόμενα Brexit ή φαινόμενα των χτεσινών γαλλικών εκλογών, λαοί χωρίς προσδοκία, χωρίς πολιτική προοπτική - με ισχυρό δηλαδή ΚΚΕ, ενάντια σε κάθε αστικό διαχειριστή, για να ανοίξει και ο δρόμος για την πραγματική λαϊκή ευημερία».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
«Πρωταγωνιστές» στην παραχάραξη της Ιστορίας

«Πρωταγωνιστές» στη βρώμικη επιχείρηση της ΕΕ για την παραχάραξη της Ιστορίας αναδείχτηκαν τις προηγούμενες μέρες τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με μια ανιστόρητη προσπάθεια έσπευσαν να ανακατέψουν τη μέρα νίκης των λαών επί του φασισμού με τα πανηγύρια για την «επέτειο ίδρυσης» της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ, τη λεγόμενη «μέρα της Ευρώπης».

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, για τη «μέρα της Ευρώπης», που έχει καθιερώσει η ΕΕ στην προσπάθειά της να «σβήσει» από τη λαϊκή μνήμη την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αλλά και τα σύγχρονα διδάγματα που απορρέουν απ' αυτή, κάνοντας λόγο για εορτασμό που «συμπίπτει με μιαν άλλη, κορυφαία στιγμή για την ήπειρό μας, τη νίκη των λαών κατά του φασισμού. Το ευγενικό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης πάνω από όλα αντανακλούσε την αγωνία των Ευρωπαίων να μην δουν ξανά ποτέ πόλεμο και ποτέ πια φασισμό στην ήπειρό μας»!

Τα ίδια επανέλαβε και μια μέρα πριν, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Brexit, λέγοντας πως «γιορτάζουμε την ημέρα της Ευρώπης και, ταυτόχρονα, τη μεγάλη νίκη των λαών κατά του φασισμού με την κατάληψη του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό», προσθέτοντας ότι «τα δύο γεγονότα νομίζω ότι θα πρέπει να συνδυαστούν στο μυαλό μας, όταν μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης», διότι, κατά τον ίδιο, «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αυτό που οδηγεί σε συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαών, σε υπονόμευση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»! Είπε ακόμα ότι «όταν επικρατούν αυτές οι τάσεις, δεν καταλήγουν απλώς σε γεγονότα όπως το Brexit, αλλά οδηγούν και σε κατάρρευση τα εθνικά πολιτικά συστήματα, όπως είδαμε πρόσφατα στις γαλλικές, αλλά όχι μόνο, εκλογές».

Την απάντηση στη σχετική συζήτηση πήρε από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η 9η Μάη ήταν, είναι και θα είναι Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης και δεν συνδυάζεται με καμιά "μέρα της Ευρώπης". Πρόκειται για ένα εφεύρημα η "μέρα της Ευρώπης", ουσιαστικά για να ξεχαστεί, να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Η εικόνα της κόκκινης σημαίας και του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο δεν πρόκειται να ξεχαστεί, επειδή δεν πρόκειται να ξεχαστούν και οι ελπίδες που υπήρχαν τότε στον κόσμο και που σήμερα φαίνεται ότι χτυπιούνται από αυτές τις σημερινές εξελίξεις και, βεβαίως, πάνω από όλα η ελπίδα για οριστικό ξερίζωμα του φασισμού, το οποίο σημαίνει και χτύπημα της μήτρας του καπιταλισμού».

ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα για το Σχολείο Μεταναστών

Ολοκληρώθηκε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση του μάρτυρα Φώτη Ανδρεόπουλου, εκπαιδευτικού, εθελοντή καθηγητή στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά (στεγάζεται στο 14ο Γυμνάσιο της παλιάς Κοκκινιάς), που λειτουργεί από το 2006. Ο μάρτυρας, και χτες και προχτές, στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στις πολυάριθμες επιθέσεις χρυσαυγιτών εναντίον των μεταναστών μαθητών του σχολείου. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι μόνο οι μαθητές, στ' αυτιά μας έφταναν πολλά περιστατικά». Καταθέτοντας για τις συστηματικές οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις, επανέλαβε ότι σε μερικές από αυτές οι τραυματισμοί ήταν τόσο σοβαροί που τα θύματα κατέληξαν να νοσηλεύονται καιρό, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών από το Πακιστάν με σιδερολοστούς και τέιζερ.

Κατέθεσε ότι οι μετανάστες ανέφεραν για τους δράστες είτε ότι τους έλεγαν πως είναι Χρυσή Αυγή, είτε ότι φορούσαν μαύρα μπλουζάκια. Μάλιστα, ως κοινό στοιχείο αρκετών επιθέσεων ανέφερε άτομα με μηχανές να χτυπάνε μετανάστες σε ποδήλατο και να φεύγουν οργανωμένα σε ομάδα. Κατέθεσε ότι η αστυνομία, αντί να ψάχνει και να συλλαμβάνει τους δράστες των επιθέσεων, έπιανε τους μετανάστες που πήγαιναν να βοηθήσουν συμπατριώτες τους που είχαν χτυπηθεί από τους χρυσαυγίτες. Οπως είπε, όταν ρώτησε γιατί γίνεται αυτό, η απάντηση από αστυνομικούς στο ΑΤ της Νίκαιας ήταν «για να δούμε αν έχουν χαρτιά»... «Κάποιοι μετανάστες δεν είχαν χαρτιά και φοβούνταν ότι αν κάνουν μήνυση θα έχουν προβλήματα», πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης για επιθέσεις που γίνονταν στη Νίκαια, σε κοντινή απόσταση από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, «στην Καισαρείας, νομίζω έτσι λέγεται η οδός, μάλιστα ήταν κοντά στην εφορία και μου έλεγαν ότι φοβούνται να πάνε εκεί...». Και χτες απάντησε για την ομάδα περίπου δέκα ατόμων που χτύπησαν μαθητή του το 2012 έξω από τα Village Ρέντη στη στάση του λεωφορείου. «Ξέραμε ότι εκεί χτυπούσαν (...) Τον πήγα στο νοσοκομείο (...) είχε εξογκώματα στο κεφάλι».

Εκτός από τους βανδαλισμούς και τις ρατσιστικές επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή στο σχολείο των μεταναστών στον Πειραιά, ο μάρτυρας έκανε λόγο και για όσα αβάσιμα έλεγαν χρυσαυγίτες βουλευτές με Ερώτησή τους στη Βουλή, π.χ. ο Γ. Λαγός, σχετικά με... μολυσματικές ασθένειες από μετανάστες που πήγαιναν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Χτες επίσης στη δίκη, ξεκίνησε ο σχολιασμός από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής των καταθέσεων από προηγούμενες συσχετιζόμενες υποθέσεις που εξετάστηκαν από το δικαστήριο.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Ακόμα αναζητείται αρμοδιότητα

Τη διερεύνηση για το ...αν έχει λόγο ύπαρξης συνέχισε και χτες, κατά την τρίτη της συνεδρίαση, η Προανακριτική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας του Γ. Παπαντωνίου... Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι στην Ολομέλεια ψήφισαν την πρόταση για τη σύσταση της Προανακριτικής, «ξαφνικά» από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής «ανακάλυψαν» ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα σχετικά με τις αρμοδιότητες και το περιεχόμενό της.

Τη στάση αυτή της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στηλίτευσε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, καθώς ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, μέλος της Επιτροπής, ανέδειξε τις ευθύνες που φέρουν τα κόμματα αυτά για την όλη κατάσταση, ενώ ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας.

Κατά τη χτεσινή τρίτη συνεδρίαση, πληροφορίες έκαναν λόγο - καθώς η Επιτροπή συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών - ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχτηκε πως «διαφαίνεται αναρμοδιότητα» της Επιτροπής για το αδίκημα των εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, τη συγκεκριμένη περίοδο που αποφασίστηκε να διερευνήσει η Επιτροπή.

Παρ' όλα αυτά, αναφέρθηκε, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, μήπως και καταφέρει η Επιτροπή και αποκτήσει περιεχόμενο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή αμέσως μετά τη συνεδρίαση, «ζητήθηκαν και απεστάλησαν στην Επιτροπή τρεις δικαστικές αποφάσεις: α) η με αριθμό 618/2015 του Εφετείου Αθηνών, β) η με αριθμό 859/2016 του Εφετείου Αθηνών και η με αριθμό 679/2017 του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών. Οι αποφάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή και αποφασίστηκε να ζητηθούν συγκεκριμένα αναγνωστέα έγγραφα που μνημονεύονται στις αποφάσεις αυτές. Επίσης η Επιτροπή εμμένει στην αρχική της απόφαση να ζητήσει κι άλλα έγγραφα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί».

ΝΔ
Επίκαιρη Ερώτηση για δηλώσεις Καμμένου

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας του διευκρινίσεις για δηλώσεις που έκανε ο συνάδελφός του, υπουργός Αμυνας, σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια αλλά και τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις Καμμένου, όπως π.χ. περί «πλειοψηφικού αλβανικού στοιχείου στην ΠΓΔΜ», «ανερμάτιστες», τον κατηγορούν επίσης για «ανακρίβειες και αντιφάσεις», και ότι «με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ