ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αθάνατοι οι ήρωες της Αντιφασιστικής Νίκης

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης
Ο Χρ. Τσιντζιλώνης
Αθάνατοι! Με αυτή την αναφώνηση από τους δεκάδες συγκεντρωμένους ολοκληρώθηκε η χτεσινή εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την 9η Μάη, που πραγματοποιήθηκε στον ιερό χώρο της Καισαριανής, μπροστά στη μάντρα που ποτίστηκε με το αίμα εκατοντάδων κομμουνιστών και αντιστασιακών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην εκδήλωση μίλησε ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και διαβάστηκε χαιρετιστήρια επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (FIR).

Μετά την ομιλία, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραυρέθηκαν επίσης ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή», ο Λάζαρος Κυρίτσης, αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ και ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής.

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των λαών της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού στο τσάκισμα του φασισμού και ανέδειξε τη συμβολή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, και ειδικά για την Ελλάδα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που καθήλωσαν εκατοντάδες εχθρικές μεραρχίες, στηρίζοντας αποφασιστικά τον αντιφασιστικό αγώνα. «Βασική δύναμη του τιτάνιου αγώνα, ψυχή και καθοδηγητής του ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα και πριν από όλα το ηρωικό ΚΚ των μπολσεβίκων της Σοβιετικής Ενωσης. Εκατομμύρια κομμουνιστές έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ και στον αντικομμουνισμό στον οποίο πρωτοστατεί, στα κράτη - μέλη της που στήνουν ναζιστικά μνημεία και διώκουν κομμουνιστές και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή, υπογράμμισε ότι κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να εφησυχάζει.

«Με την ενδυνάμωση του ταξικού εργατικού κινήματος τιμάμε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τη μεγαλειώδη ΕΑΜική Αντίσταση, τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Τιμάμε τους ήρωες κομμουνιστές που έπεσαν στους σκληρούς αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας, την πρόοδο και την προκοπή του λαού μας, για το σοσιαλισμό. Τιμάμε τους 200 κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944, με ένταση της ταξικής πάλης, με αντεπίθεση ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας...», σημείωσε μεταξύ άλλων, κλείνοντας, ο Χρ. Τσιντζιλώνης.

Ο Γιώργης Τσαρουχάς παράδειγμα στο δρόμο του αταλάντευτου αγώνα

MotionTeam

Εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Τσαρουχά, δολοφονημένο στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, πραγματοποίησε χτες η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, τίμησε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τα θύματα της χούντας, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι στα βασανιστήρια, στις φυλακές και τις εξορίες.

Ο Γ. Τσαρουχάς, στις 9/5/1968, ύστερα από μια μακρόχρονη αγωνιστική πορεία από τη δεκαετία του '30, δολοφονήθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Στάθηκε πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, υπήρξε ικανότατο στέλεχος του ΚΚΕ, άξιος καθοδηγητής, αγαπητός σύντροφος και φίλος των κομμουνιστών και ευρύτερα των δημοκρατών της Θεσσαλονίκης, όπου έδρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Χρήστος Κυγιάκης, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 49 χρόνια μετά το μαρτυρικό του θάνατο, ο Γιώργης Τσαρουχάς, γνήσιο τέκνο του λαϊκού κινήματος, του τιμημένου ΚΚΕ, μας δείχνει με τη ζωή του και το θάνατό του το δρόμο του αταλάντευτου αγώνα, για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ο σύντροφος σηματοδοτεί μια γενιά κομμουνιστών που δεν συμβιβάστηκαν ούτε με την ανοιχτή τρομοκρατία των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών της αστικής τάξης, ούτε όμως και με τις αυταπάτες - τις Σειρήνες της υποταγής που καλούσαν το ΚΚΕ στο δρόμο του ευρωκομμουνισμού, δηλαδή στο δρόμο της παραίτησης από την ταξική πάλη.

(...) Ο πιο συνεπής όρκος που δίνουμε εδώ μπροστά στον τάφο του συντρόφου μας, είναι ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα ξεπεράσουμε αδυναμίες και κενά που έχουμε ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στην οργάνωση της πάλης του λαού, για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Για να δοθεί οριστικό χτύπημα στο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Να γίνουμε ικανότεροι στη διαπαιδαγώγηση εκείνης της στρατιάς που θα βάλει λουκέτο στον παλιό κόσμο και θα χτίσει με νέα υλικά την κοινωνία που θα απελευθερώσει πλήρως τον άνθρωπο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την ΕΔΥΕΘ και την ΟΓΕ.

ΕΕΔΥΕ
Την ερχόμενη Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 14 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υποδοχής των μαραθωνοδρόμων.

Με διακήρυξή της η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, «για να καταδικάσουμε την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της Ελλάδας και το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων».

Αναχώρηση πούλμαν

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.30 π.μ.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

-- 2οΔιαμέρισμα Αθήνας: 6.45 π.μ. Ν. Κόσμος - Φρατζή 68, 7 π.μ. Γούβα - Φιλολάου και Μετεώρων, 7.05 π.μ. Παγκράτι - Φιλολάου και Ιφικράτους.

-- Ιλιον: 6.50 π.μ. Δημαρχείο Πετρούπολης, 7 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου (Ιδομενέως), 7.05 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων, 7.10 π.μ. Καματερό - «Μελίνα».

-- Χαλάνδρι: 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ), 7.10 π.μ. εκκλησία Αγ. Παρασκευής.

-- Ν. Ηράκλειο - Ν. Ιωνία: 6.45 π.μ. Ν. Ηράκλειο - «Τρία Αστέρια», 7 π.μ. Νέα Ιωνία - ΟΤΕ.

-- Αγ. Δημήτριος: 6.30 π.μ. Δημαρχείο, 12 μ. Επιστροφή από τη Ραφήνα.

-- Πειραιάς: 6.15 π.μ. Δημοτικό Θέατρο, 6.30 π.μ. Κορυδαλλός - «Πλειάδες», 6.45 π.μ. Νίκαια - Περιβολάκι.

-- Κερατσίνι, 6.45 π.μ. πλατεία Λαού.

-- Ελευσίνα: 4 μ.μ. Δημοτικό Πάρκινγκ για Αγ. Παρασκευή.

Το πρόγραμμα της Πορείας

Το πρόγραμμα της Πορείας συνοπτικά έχει ως εξής: Στις 8 π.μ. η τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα, στις 8.30 π.μ. η εκκίνηση, στις 9.30 π.μ. άφιξη στη Ν. Μάκρη, στις 12 μ. στη διασταύρωση της Ραφήνας, στη 1.30 μ.μ. στο Πικέρμι, στις 2.30 μ.μ. στην Παλλήνη, στις 5.30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Ο τερματισμός θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με εκδήλωση υποδοχής, που θα περιλαμβάνει ομιλία, χαιρετισμούς και συναυλία.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

-- Την Κυριακή 21 Μάη πραγματοποιείται η Πορεία Ειρήνης της ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινήσει στις 10 π.μ., από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, με κατάληξη στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης καλεί την Κυριακή 14 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Νταμάρια). Η πορεία θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

-- Το Σάββατο 20 Μάη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αμερικανική βάση του Ακτίου, στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας στις 8.30 μ.μ., και συγκέντρωση με αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου της πόλης. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Αρτας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

  • Συνεχίζεται στο μεταξύ η διακίνηση του λαχνού της ΕΕΔΥΕ για την οικονομική ενίσχυσή της μέχρι τις 15 Μάη. Η κλήρωση θα γίνει τη Δευτέρα 22 Μάη, στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ.
«Με τη σκέψη στην πατρίδα»

Θεατρική παράσταση για την πολιτική προσφυγιά από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Θεσσαλονίκη

Το θεατρικό έργο της Ιωάννας Στεφανίδου «Με τη σκέψη στην πατρίδα» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Πολιτική Σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ - Εθνικής Αμύνης 2), στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Ελένης Μακίσογλου. Το έργο «Με τη σκέψη στην πατρίδα» ακολουθεί τη ζωή των πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα με την υποχώρηση του ΔΣΕ το 1949, βρίσκοντας καταφύγιο στις σοσιαλιστικές χώρες, μέχρι τον επαναπατρισμό τους και την προσπάθεια να ριζώσουν και πάλι στην πατρίδα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
Επίσκεψη στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Επίσκεψη στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τιμώντας την 9η Μάη, πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία Αποστράτων.«Είμαστε περήφανοι ως απόγονοι μιας γενιάς που έδωσε τα πάντα για την ελευθερία, που έχυσε το αίμα της στα βουνά και τα λαγκάδια της χώρας, στις πόλεις και τα χωριά, στους τόπους εκτελέσεων, στα θυσιαστήρια της λευτεριάς, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μέχρι το Κούρνοβο, από τη Μακεδονία και την Ηπειρο, μέχρι την Κρήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο χώρο του Σκοπευτηρίου, ο Αλέξανδρος Κορωνάκος, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ