ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βάζει πλάτες στην καθιέρωση απάνθρωπου ωραρίου

Ο Γ. Χατζηγεωργίου (εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων» και μέλος του ΔΣ του ΕΣΘ) καταγγέλλει - με δηλώσεις του στο «Ρ» - τις θέσεις της διοίκησης του Συλλόγου, που πρωτοστατεί στην κατάργηση του σημερινού ωραρίου καταστημάτων και της κυριακάτικης αργίας

Στο πλευρό των μεγαλεμπόρων-μεγαλοβιομηχάνων, αλλά και της κυβέρνησης τάσσεται η «γαλαζοπράσινη» διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Στα πλαίσια αυτά εκδήλωσε και δημόσια (με το περιεχόμενο ερωτηματολογίου που κοινοποίησε στα μέλη του Συλλόγου) την πρόθεσή της να πρωτοστατήσει στην κατάργηση του σημερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων καθώς και της κυριακάτικης αργίας και της αργίας των απογευμάτων Δευτέρας-Τετάρτης-Σαββάτου. Με αφορμή τις συγκεκριμένες θέσεις της ηγεσίας του ΕΣΘ, ο «Ρ» ζήτησε από τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου και εκπρόσωπο της παράταξης «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων», να μας πει τι επιδιώκεται με τις προσπάθειες αυτές και για τις γενικότερες επιπτώσεις τους στον εμπορικό κόσμο.

Κατ' αρχάς ο Γιώργος Χατζηγεωργίου επισήμανε ότι η προσπάθεια αυτή της διοίκησης του ΕΣΘ αποτελεί την αρχή μόνο ενός πιλοτικού προγράμματος, που θα έχει πανελλαδική εφαρμογή. Εάν καταφέρουν να επιβάλουν τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο χώρο του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη, θα ανοίξει ο δρόμος για γενίκευση του μέτρου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους μικρούς, αυτοαπασχολούμενους συνήθως εμπόρους της χώρας.

Σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη αυτή πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΣΘ, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου τόνισε: «Πρέπει κατ' αρχάς να επισημάνουμε ότι ο ΕΣΘ αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρότατα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, επαγγελματική στέγη, πολυκαταστήματα, ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το ευρώ και τώρα τελευταία με το ωράριο της αγοράς. Αυτό που λείπει από την κίνηση της αγοράς δεν είναι οι πολλές ώρες. Είναι η έλλειψη χρήματος από το αγοραστικό κοινό. Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτό οφείλεται στη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Είναι προφανείς οι λόγοι γιατί ξεκίνησε αυτό το ερωτηματολόγιο, που είναι παραπλανητικό και αποσκοπεί στην κατάργηση του ισχύοντος ωραρίου και στη δημιουργία ενός απάνθρωπου συνεχόμενου ωραρίου, που καταργεί το απόγευμα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου και ουσιαστικά ζητά την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Η πλειοψηφία των μεγαλεμπόρων της διοίκησης του ΕΣΘ θέλουν να στηρίξουν τους μεγαλέμπορους για να επιταχύνουν τον αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών. Νομίζω ότι ήταν ειλικρινής η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Εμπόρων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος είπε ότι για ένα τέτοιο ωράριο θα πρέπει οι έμποροι να προσλάβουν νέο προσωπικό, κάτι που είναι πέρα από τις δυνατότητες των μικρεμπόρων».

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων»

Οταν ρωτήσαμε τον Γ. Χατζηγεωργίου, πώς αντιδρούν οι μικροί έμποροι στις μεθοδεύσεις αυτές, μας τόνισε: «Από μια πρώτη εικόνα που έχουμε στην "Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων" από τη διακίνηση μιας ανακοίνωσης που κυκλοφορήσαμε μπορούμε να πούμε ότι η πλειοψηφία των εμπόρων είναι έξω φρενών και δεν αποδέχονται αυτό το ωράριο. Από την άλλη οι δημοσκοπήσεις της διοίκησης του ΕΣΘ είναι αναξιόπιστες γιατί απευθύνονται μόνο σε ορισμένους μεγαλέμπορους του εμπορικού κέντρου και αγνοούν παντελώς όλους τους άλλους. Εμείς εκτιμάμε ότι η μεθόδευση αυτή έχει στόχο την επιτάχυνση του αφανισμού των μικρών εμπόρων.

Η θέση της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων" στο θέμα αυτό είναι: Διακεκομμένο, θεσμοθετημένο ωράριο, κατοχύρωση της αργίας του απογεύματος Δευτέρας, Τετάρτης, Σαββάτου και, χωρίς καμία συζήτηση, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Επίσης, προτείνουμε ο ΕΣΘ και γενικότερα οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα Επιμελητήρια να ξεκινήσουν αγώνα για την προσαρμογή των πολυκαταστημάτων στο ωράριο και στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς, και όχι να προσπαθούν να προσαρμόσουν όλα τα καταστήματα στο απάνθρωπο ωράριο των πολυκαταστημάτων. Εμείς ήδη κυκλοφορούμε μια προκήρυξη-καταγγελία αυτής της μεθόδευσης, ερχόμαστε σε επαφή με τα Επιμελητήρια και τις Ομοσπονδίες, που είδαν θετικά τη θέση μας, καλέσαμε τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν το θέμα και είμαστε εμείς που δώσαμε δημοσιότητα στο πρόβλημα αυτό και καλέσαμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν θέση. Επίσης, αυτές τις μέρες θα έρθουμε σε επαφή με το Σύλλογο των Εμποροϋπαλλήλων, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία, για να προωθήσουμε από κοινού τη δράση για την ανατροπή αυτών των μεθοδεύσεων».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΠΙΝΔΟΣ» ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Η ΑΤΕ σταμάτησε τη λειτουργία του

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι. Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους εκφράζει το ΚΚΕ

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζεται η κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στα Γρεβενά, από τους 100 εργαζόμενους του εργοστασίου παραγωγής ινοσανίδας «Πίνδος», που κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας. Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά, καθώς η λειτουργία του εργοστασίου - είναι το μοναδικό εργοστάσιο ινοσανίδας στην Ελλάδα και ανήκει στην ΑΤΕ και στις Ενώσεις Συνεταιρισμών Γρεβενών, Καστοριάς και Εορδαίας - σταμάτησε πριν από δύο μήνες, εξαιτίας της άρνησης της ΑΤΕ να το χρηματοδοτήσει. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πρόθεση της ΑΤΕ είναι να ξεπουλήσει το εργοστάσιο και απαιτούν από την Τράπεζα να χορηγήσει δάνειο με ευνοϊκούς όρους για την επαναλειτουργία του.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του Κόμματος και τους Βαγγέλη Μπουγά και Κώστα Παύλου, μέλη της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τους εργαζόμενους εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τού Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Τ. Τσιόγκας, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης του εργοστασίου με ευνοϊκούς όρους και όχι με τα απαράδεκτα υψηλά επιτόκια μέχρι και 27%, που το χρηματοδοτούσε. Πρόσθεσε δε, δεδομένου ότι το εργοστάσιο βρίσκεται σ' ένα νομό όπου το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 30%, η βιώσιμη λειτουργία του θα δώσει δουλιά και σε άλλους εργαζόμενους, προτείνοντας την υλοποίηση προγράμματος εκτεταμένης αναδάσωσης της περιοχής. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής στο νομό Γρεβενών για την οδική σύνδεσή του με τ' αστικά κέντρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη και με χαμηλότερο κόστος διάθεση των προϊόντων του εργοστασίου στην ελληνική αγορά.

Απεργούν από μεθαύριο οι εργαζόμενοι στην ΕΣΥΕ

Την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία συναντούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη μετατροπή της υπηρεσίας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Στη γενική συνέλευση του Συλλόγου τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από 15 μέχρι 20 Μάρτη, διάστημα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ημέρα της απογραφής, η Κυριακή 18 Μάρτη.

Παραθέτοντας τους λόγους και τα αιτήματα των επικείμενων κινητοποιήσεων, η διοίκηση του συλλόγου, με χτεσινή ανακοίνωσή της, σημειώνει πως:

  • Με την κατάργηση της ΓΓ ΕΣΥΕ και τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ επιδιώκεται η διάλυση της υπηρεσίας, με απώτερο σκοπό το πατρονάρισμα ιδιωτικών εταιριών που θα οικειοποιούνται τα στατιστικά αντικείμενα της Eurostat.
  • Η παραμονή της ΕΣΥΕ στο στενό Δημόσιο Τομέα είναι αναγκαία συνθήκη για την προστασία και διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με τη μετατροπή της ΕΣΥΕ σε ΝΠΔΔ θα υπάρξει δυνατότητα ανεξέλεγκτης διαχείρισης τεράστιων χρηματικών ποσών και σύναψης συμφωνιών ή συμβάσεων ακαθόριστου είδους με όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, δηλαδή ουσιαστικά με ιδιωτικές εταιρίες για οποιαδήποτε στατιστική εργασία. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για το μεγάλο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Η διοίκηση της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, απεργάζεται τρόπους για το σπάσιμο της απεργίας, διακινώντας πρόωρα το υλικό της απογραφής σε υπαλλήλους που θα εποπτεύσουν την όλη διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ