ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Παρουσιάστηκε στο Περιστέρι ο «Θεσσαλικός Κύκλος»

Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, το περασμένο Σάββατο, για την παρουσίαση του «Θεσσαλικού Κύκλου», σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, που παρουσιάστηκε από την Πολιτιστική Ομάδα του ΠΑΜΕ (θεατρική ομάδα, ορχήστρα και χορωδία). Τα κείμενα, γραμμένα για τις ανάγκες της παράστασης, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Την παράσταση διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου.

Πριν την παράσταση, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μ. Αδαμόπουλος από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου και η Χρ. Λαμπούδη από το ΠΑΜΕ, η οποία ανέφερε για το πώς έχουν στηθεί οι πολιτιστικές ομάδες του ΠΑΜΕ, που αποτελούνται από εργαζόμενους κ.λπ. Και οι δύο ομιλητές απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη.

Παρουσιάστηκαν 14 από τα 18 τραγούδια του Κύκλου, ανάμεσά τους «Το Παζάρι», «Ο Σιδηρόδρομος», «Τελάλης», «Ο δάσκαλος» και άλλα. Στην παράσταση εμφανίζονται οι δύο αντίπαλες τάξεις, η τάξη στην οποία ανήκει ο τσιφλικάς, το αφεντικό, και η αντίπαλη τάξη των κολίγων, των εργατών της γης. Εμφανίζεται η εργατική φαμίλια αλλά και η οικογένεια του τσιφλικά, που απομυζεί το μόχθο, τον ιδρώτα, το αίμα αυτών που καλλιεργούν και δουλεύουν τη γη.

«Φόρτυ 1/2 (μύησις)» στην Πάτρα

Η επιτυχημένη σατιρική περφόρμανς «Φόρτυ 1/2 (μύησις)» της Ελένης Γερασιμίδου ταξιδεύει στην Πάτρα και φιλοξενείται στο θέατρο «Λιθογραφείον» (Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων). Σήμερα, Τρίτη 16 Μάη, πραγματοποιείται η τελευταία παράσταση.

«Η Γερασίμοβιτς εμπνέεται από την περφόρμανς της συμπατριώτισσάς της, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, που έγινε το 2010 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου για όσες ώρες ήταν ανοιχτό το μουσείο, η Αμπράμοβιτς καθόταν σιωπηλή και ακίνητη πίσω από ένα τραπέζι, χωρίς να έχει το δικαίωμα να πιει, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα, ενώ το κοινό μπορούσε να καθίσει απέναντί της όσο επιθυμούσε και να κάνει ό,τι θέλει.

Η παράσταση "Φόρτυ 1/2", όμως, ξεκινάει από αυτή την αφετηρία και προοδευτικά την αφήνει πίσω της, για να πάει σε άλλους δρόμους.

Η παρουσία της Γελένα Γερασίμοβιτς επί σκηνής προκαλεί αντιδράσεις, αναρωτήσεις, ανησυχίες, αγανάκτηση, ευχαρίστηση και πολύ γέλιο!

Συνεργούς έχει το alter ego της, Αντώνη Ξένο, και το Αλλο (βουβό), Αγγελική Ξένου.

Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό ανοιχτό στις καλλιτεχνικές προκλήσεις και έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στα θεατρικά δρώμενα.

Ο τίτλος παραμένει ένα μυστήριο... είστε σε θέση να το ανακαλύψετε; (use your englreek... hahaha)».

Κείμενα: Ελένη Γερασιμίδου, Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου, Εικαστική Επιμέλεια: Κώστας Βελινόπουλος, Επιμέλεια video: Κώστας Σταματόπουλος, Μουσική Επιμέλεια: «trikouvertes» (Αλεξάνδρα Μπότη - Χριστίνα Τζάκσον - Αγγελική Ξένου).

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, 8 ευρώ προπώληση, 5 ευρώ μειωμένο (ανέργων, ΑμΕΑ, θεατρολόγοι, ηθοποιοί).

Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 2610 - 328 394

«Ταξίδι στην Ελλάδα» από το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»

«Το τραγούδι για μένα είναι η χαρά της ζωής... Αρχίστε να τραγουδάτε και να χορεύετε!

Εχω περάσει δύσκολη ζωή, το τραγούδι με έσωσε, μου δίνει ζωντάνια και δύναμη».

Με αυτά τα λόγια της Δόμνας Σαμίου, η ομάδα μουσικής του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» καλεί στην παράσταση «Ταξίδι στην Ελλάδα», που θα παρουσιαστεί για 3 Δευτέρες (22/5, 29/5 και 12/6), στις 20.00, στο Πολιτιστικό Στέκι της οδού Σταυροπούλου 29. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι κρατήσεις των θέσεων γίνονται από Τρίτη έως Παρασκευή, 10.00 - 16.00, στο τηλέφωνο 210. 8653960 (111 εσωτερικό).

Μια παράσταση μουσικής με 25 χαρακτηριστικά τραγούδια και σκοπούς απ' όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ηπειρος, Κρήτη, Νησιά, Μικρά Ασία).

Oι Ομάδες Μουσικής, Θεάτρου και Χορού του Πολιτιστικού Στεκιού απαρτίζονται από απόφοιτους του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», αλλά και από φίλους - εθελοντές. Με σταθερές εβδομαδιαίες συναντήσεις και με τη βοήθεια επιμορφωτών, οι Ομάδες στοχεύουν στη μάθηση, στην προσωπική και ομαδική βελτίωση και στην περαιτέρω καλλιέργεια των μελών τους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζουν παραστάσεις - συναυλίες - δρώμενα σε εκδηλώσεις εντός και εκτός προγράμματος.

Κυριακάτικος περίπατος στο Μουσείο

Στο πλαίσιο των δράσεων που συνοδεύουν την επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», το Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα, στις 12 το μεσημέρι, τον δεύτερο κύκλο κυριακάτικων περιπάτων στο μουσείο. Προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τις μόνιμες εκθέσεις των προϊστορικών και αιγυπτιακών αρχαιοτήτων μέσα από τις θεματικές που αναδεικνύουν οι «Οδύσσειες». Ταξίδια στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου, μυθικές περιπέτειες σε τόπους μακρινούς, γοητευτικές θεότητες, ισχυροί βασιλιάδες και εμπορικές δραστηριότητες, θα ζωντανέψουν μέσα από τις αφηγήσεις αρχαιολόγων της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.

Ετσι, αυτή την Κυριακή 21 Μάη, θα πραγματοποιηθεί περίπατος με θέμα «Θεοί και δαίμονες...», που θα έχει θέμα τη θρησκεία, τις θεότητες, το ιερατείο και τις γιορτές στη μυκηναϊκή Ελλάδα. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης, είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

OPERA STUDIO ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Ορφέας και Ευρυδίκη»

Μετά την επιτυχία της όπερας «Διδώ και Αινείας», που παρουσίασε πέρσι το Διεθνές Opera Studio Πάτρας του ΔΗΠΕΘΕ, φέτος επιλέγει την όπερα «Ορφέας και Ευρυδίκη», του Christoph Willibald Gluck, στη γαλλική της εκδοχή. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μάη, στις 21.30, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Παραστάσεις ακόμα θα πραγματοποιηθούν στις 19, 20, 21, 23 ,24, 25, 26, 27 και 28 Μάη.

Στην όπερα αυτή, η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, επηρεάζοντας έτσι την ψυχική κατάσταση των θεατών. Στόχος να ανέβει το «αληθινά ανθρώπινο» στο προσκήνιο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Michael Seibel, Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Γαλάνης, Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά, Χορογραφία: Ολγα Σπυράκη.

Στο ρόλο του Ορφέα ο βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος. Συμμετέχουν μονωδοί και χορωδοί του Opera Studio Πάτρας. Συμμετέχει η Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Πατρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ