ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστική «υποδοχή» από πόλη σε πόλη!

Τις δικές του τριήμερες εκδηλώσεις «υποδοχής» πραγματοποιεί ο ανυπόταχτος και αγωνιζόμενος λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να διαδηλώσει τη σαφή του θέση πως ο Πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή.

Μετά τον Καβαλιώτικο λαό, χτες οι Ξανθιώτες αλλά και οι κάτοικοι της Κομοτηνής διαδήλωσαν την οργή και αγανάκτησή τους στην προκλητική παρουσία του Αμερικανού εκπροσώπου αλλά και την καταδίκη τους προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προσκάλεσαν και υποδέχτηκαν τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επιδεικνύοντας τον υποτελή τους ρόλο.

Σήμερα τη σκυτάλη της αντιιμπεριαλιστικής δράσης παίρνει ο λαός του Εβρου. Στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων του νομού και η τοπική Επιτροπή Ειρήνης, καλούν το λαό να δώσει το «παρών» και να διαδηλώσει την απαίτησή του να φύγουν οι φονιάδες από τη χώρα και τα Βαλκάνια.

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, απ' όπου πέρασε ο Ν. Μπερνς, προκειμένου να πάει βόλτα στο παζάρι, και να «συσφίξει» τις σχέσεις του με τους πλανόδιους μικροπωλητές που παλεύουν για το μεροκάματο. Εκεί όμως βρήκε τους «τρομοκράτες» αγωνιστές να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη Βαλκανική: «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία», βροντοφώναζαν οι νεολαίοι διαδηλωτές.

Επιχείρηση «καταδίωξης» στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, από το μεσημέρι ξεκίνησε η επιχείρηση «καταδίωξης». Ετσι το μεσημέρι, στο πλαίσιο των αντιιμπεριαλιστικών δράσεων, κυρίως νεολαίοι και φοιτητές πραγματοποίησαν πικετοφορία, η οποία κατέληξε έξω από τη Νομαρχία όπου αναμενόταν η συνάντηση του Πρέσβη με το Νομάρχη. «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε», ακούστηκε το σύνθημα - κάλεσμα προς το λαό της πόλης. Και φαίνεται πως έπιασε τόπο, αφού στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 7 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία η ανταπόκριση του λαού εκφράστηκε.

Οι ασφαλίτες, κάτω από τις εντολές των FΒΙηδων παρακολουθούσαν κάθε κίνηση των διαδηλωτών, προσπαθώντας να αναπροσαρμόσουν το σχέδιο του Πρέσβη ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με την οργή του λαού.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε το σύνθημα προειδοποίησης ακούστηκε πολλές φορές: «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας» και το σύνθημα καταδίκης έδειχνε τον θύτη: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».

Εκ μέρους των 16 φορέων του νομού που κάλεσαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μίλησαν ο Νίκος Φακιρίδης και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Εξέφρασαν την αντίθεση του λαού της περιοχής στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη και την ακλόνητη θέλησή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια, χωρίς ΝΑΤΟ και ξένες επεμβάσεις, για το σεβασμό των συνόρων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών της περιοχής.

Ο Ν. Φακιρίδης, αναφερόμενος στην περίοδο που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη - πρόκληση σημείωσε: Γίνεται σε μια περίοδο που εκφράζονται έντονες ανησυχίες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τα όσα ξανασυμβαίνουν στο μαρτυρικό Κόσσοβο, στη χώρα των Σκοπίων και στη Νότια Σερβία. Γεγονότα, που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς, τη χώρα και την περιοχή μας, εξελίξεις στις οποίες έχουν βάλει τη σφραγίδα τους αλλά και καθοδηγούν, κύρια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ».

Συνεχίζει αγωνιστικά

«Για την ειρήνη, τα εθνικά μας θέματα, την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, οι μόνοι που δεν μπορούν να είναι εγγυητές είναι οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ», σημειώνουν στην ανακοίνωση - κάλεσμα, οι φορείς που διοργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη. Και προειδοποιούν τόσο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και τους τοπικούς άρχοντες του Εβρου και τους οικονομικούς παράγοντες της περιοχής πως «ο λαός μας δεν ξεπουλάει την ψυχή του και τη ζωή του στα βρώμικα ματωμένα δολάρια που «κουβαλάει» ο τοποτηρητής των Αμερικανών».

Νέες παραχωρήσεις

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έγινε γνωστό πως πριν λίγες μέρες, ανανεώθηκε για άλλα 10 χρόνια η σύμβαση - ντροπή για τη λειτουργία της Φ«ωνής της Αμερικής». Μιας γιγαντιαίας επιχείρησης προπαγάνδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που εκπέμπει από τις τεράστιες εγκαταστάσεις στο Εράσμιο της Ξάνθης. Παρά, λοιπόν, τις λαϊκές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια και την απαίτηση των κατοίκων της περιοχής να σταματήσει η λειτουργία του ιμπεριαλιστικού σταθμού προπαγάνδας, η υποτελής κυβέρνηση ανανέωσε τη σύμβαση, προχωρώντας και σε νέες παραχωρήσεις απέναντι στα υπερατλαντικά αφεντικά της.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως πίσω από τα όμορφα λόγια για τη στήριξη των επιχειρηματικών δράσεων που δήθεν θα φέρουν όφελος για το λαό της Θράκης αποκαλύπτεται πως αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι η σημαντική γεωστρατηγική θέση της. Αφού βρίσκεται στο μέσο μιας αγοράς 150 εκατομμυρίων ανθρώπων στη ΝΑ Ευρώπη.

Ομως, για να έχει αποτελέσματα η επεκτατική πολιτική τους, πρέπει οι ΗΠΑ να διεισδύσουν κύρια στον οικονομικό τομέα, αφού ήδη έχουν διασφαλίσει την πολιτική στήριξη από τους ντόπιους υποτακτικούς τους.

Ετσι, λοιπόν, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης χθες, καλωσορίζοντας τον Αμερικανό Πρέσβη Ν. Μπερνς και τον Γενικό Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Τζ. Κένιγκ, σε γεύμα που παρατέθηκε χθες βράδυ στην Κομοτηνή, υπενθύμισε για άλλη μια φορά πως «η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων αποτελεί σημαντικό πεδίο κοινών δράσεων, στις οποίες μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θράκης». Και διευκρίνισε πως σημαντικός τομέας όπου μπορούν να αναπτυχτούν διμερείς σχέσεις είναι η προώθηση αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα. «Η θράκη αποτελεί μια περιοχή με ευνοϊκές συνθήκες και σημαντικά κίνητρα και γι' αυτό έχει επιλεγεί από πολλούς Ελληνες και ξένους επενδυτές. Πιστεύω ότι η περιοδεία του κ. Μπερνς θα βοηθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση μετά από την ενημέρωση που είχε αυτές τις μέρες από όλους τους φορείς της περιοχής».

Οι συναντήσεις του «ανθύπατου»

Και οι φορείς της περιοχής με τους οποίους συναντήθηκε ο Αμερικανός τοποτηρητής είχαν επιλεγεί πολύ προσεκτικά από τους επιτελείς της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Κύρια, λοιπόν, αφορούσε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, εκπροσώπους των Βιομηχάνων της περιοχής, τους φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τον Μητροπολίτη Ξάνθης και τον Μουφτή. Μάλιστα, επισκέφθηκε εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, αλλά και τη «Φωνή της Αμερικής», για να συγχαρεί τους εργαζόμενους για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελούν.

Ομως ο λαός της Θράκης ανησυχεί ιδιαίτερα από τα αποσταθεροποιητικά σχέδια στα Βαλκάνια, αφού στα σχέδια αυτά έχει αναφερθεί και η περιοχή. Δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι ο Αμερικάνος πρέσβης έρχεται να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία του λαού της, αφού είναι φορέας και εκφραστής της πολιτικής των ΗΠΑ, και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, δηλαδή της αποσταθεροποίησης και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται και για τη Θράκη.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στον «902 TV» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.10, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας με τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή.
  • Στις 19.10, στις «Αθλητικές συναντήσεις», τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Χαλκηδόνας και Κιλκισιακού.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Πολιτική επικαιρότητα», τις ομιλίες και τα στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στο Πεδίο του Αρεως.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας», μια συζήτηση του Βαγγέλη Κούτα που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τη συγγραφέα Ρούλα Κοντέα, για τα βιβλία της «Η μνήμη του χρόνου» και «Μικροί φόνοι».
Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων

- Οι Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις Αμπελοκήπων καλούν στη συνεστίαση που πραγματοποιούν την Παρασκευή, 16/3, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Μεϊντάνης» (Βερναδάκη 13 - πάνω από το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ».

- Σύσκεψη με θέμα την ανάλυση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ διοργανώνει η επιτροπή ετεροδημοτών Αρκάδων του ΚΚΕ, τη Δευτέρα, 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ