ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τελικά είμαστε όλοι ένοχοι»

Οι προθέσεις και επιπτώσεις του νομοσχεδίου για τον «τρομονόμο» ήταν το θέμα της εκδήλωσης της ΠΚΣ Νομικής

Το προεδρείο της εκδήλωσης
Το προεδρείο της εκδήλωσης
Οι επικίνδυνοι δρόμοι που χαράσσει το αντιδραστικό τρομο-νομοσχέδιο για τα ατομικά δικαιώματα περιγράφτηκαν στη χτεσινή συζήτηση που διοργάνωσε η ΠΚΣ Νομικής, αναδεικνύοντας ένα επίκαιρο θέμα και δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να ενημερωθούν διεξοδικά. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Α. Ρουπακιώτης και από τη Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η δικηγόρος Α. Ζορμπαλά και ο διδάκτορας Κοινωνιολογίας Δικαίου Δ. Καλτσώνης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης στην ομιλία του ήταν κατηγορηματικός ως προς την πληρότητα του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των αδικημάτων που περιγράφονται στο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε προωθείται κατ' απαίτηση ξένης δύναμης, δηλαδή των ΗΠΑ. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, «εισερχόμαστε σε ένα πεδίο μέγιστης ανασφάλειας, καθώς με την επίκληση και μόνο ενδείξεων» κάμπτονται διατάξεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα του καθενός. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, αλλά και στους καθηγητές και νομικούς, οι οποίοι αποχώρησαν από την επιτροπή κατάρτισής του. Εξέφρασε δε το φόβο ότι θα ακολουθήσει και νέο σχέδιο νόμου από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε προχτές και καταλήγοντας ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Α. Ζορμπαλά, η οποία σημείωσε ότι «με αυτές τις εξελίξεις θωρακίζεται και στην Ελλάδα η "νέα τάξη πραγμάτων", με τη θεσμοθέτηση ενός δαιδαλώδους νομοθετικού πλέγματος που θα πλήξει το δικαιικό μας σύστημα». Με το νέο νόμο «τελικά είμαστε όλοι ένοχοι», είπε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας έθεσε το ερώτημα πόσο κόμματα, κινήσεις, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις είναι διατεθειμένοι να αντιπαλέψουν τις νέες ρυθμίσεις.

Ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Δικαίου Δ. Καλτσώνης προέβλεψε ότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι ανάλογα νομοθετήματα προωθούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού, ενώ θύμισε ότι ήδη στην Ελλάδα εφαρμόζεται η Συνθήκη Σένγκεν, ότι έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ότι όλα αυτά συνδέονται με το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση. Αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είπε ότι όλα δείχνουν πρόθεση να περισταλούν δραστικά οι δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών, το δικαίωμά τους να αντιστέκονται και να αμφισβητούν, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα.

Η συζήτηση που ακολούθησε έδωσε βήμα στους φοιτητές να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους για τις ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα που συγκρούονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ στο ερώτημα για τυχόν θετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, η απάντηση των ομιλητών ήταν ότι δεν αξίζει να διακινδυνεύσουμε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, εφόσον ήδη υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τα αδικήματα που περιγράφονται στο επίμαχο νομοσχέδιο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νέα μέτρα τρομοκράτησης του εργατικού κινήματος

Τα νέα μέτρα της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης του μαζικού λαϊκού κινήματος με τον «τρομονόμο» και το σχέδιο νόμου για την απαγόρευση και την καταστολή των διαδηλώσεων καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία επισημαίνει: «Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί μαζί με την κατάργηση των βασικών δικαιωμάτων που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, ωράρια εργασίας, Υγεία, Παιδεία, κλπ., ετοιμάζει, κάτω από τις επιταγές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, νέα μέτρα τρομοκράτησης του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Με σχέδιο νόμου που ετοιμάζει έρχεται ν' απαγορεύσει και να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Αυτό το σχέδιο νόμου, μαζί με τον "τρομονόμο" που ετοιμάζει, έχουν ως στόχο να καθυποτάξουν και να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα που φουντώνει καθημερινά, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα. Χρειάζεται επαγρύπνηση, συμμετοχή, δράση για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και όσους συμφωνούν μ' αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα, ότι το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους. Αυτήν είναι η καλύτερη απάντηση στις λαϊκές πολιτικές, στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των βιομηχάνων».

Βαθιά αντιδημοκρατική πρόκληση

Το ΝΑΡ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο τρομονόμος αποτελεί βαθιά αντιδημοκρατική πρόκληση, διαμορφώνει ένα ασφυκτικό ολοκληρωτικό πλαίσιο αυταρχικής θωράκισης του πολιτικού συστήματος και ενίσχυσης του οπλοστασίου καταστολής ενάντια στους αγώνες και το εργατολαϊκό κίνημα.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ
Νόμος στέρησης βασικών ελευθεριών του πολίτη

Στη διακήρυξή της ενόψει των εκλογών στον κλάδο των υδραυλικών η «Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Υδραυλικών» αναφέρει: «Στις μέρες μας όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη θέση της κυβέρνησης για τον περιβόητο τρομονόμο. Αλήθεια, έχουν συλληφθεί οι τρομοκράτες και έχουμε νομοθετικό πρόβλημα να τους δικάσουμε; 'Η με κίνητρο την τρομοκρατία η κυβέρνηση φτιάχνει ένα νόμο στέρησης βασικών ελευθεριών του πολίτη; Με καταγεγραμμένες τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς, όπως δικηγορικών συλλόγων, πανεπιστημιακών, νομικών, ΕΣΗΕΑ κλπ. δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η νομοθεσία είναι επαρκέστατη και η κυβέρνηση αποσκοπεί αλλού με την αλλαγή του νόμου».

ΣΥΝ
Σε ομηρία δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες

«Παρά τις τεκμηριωμένες εκτιμήσεις και αντιρρήσεις κορυφαίων επιστημόνων, πολιτικών δυνάμεων και αρμόδιων κοινωνικών οργανώσεων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να προωθήσει ένα νέο τρομονόμο», δήλωσε χτες ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτσης.

Προειδοποίησε, δε, πως διαμορφώνεται ένα πεδίο ευνοϊκό για αυθαιρεσίες και για την ανατροπή των εγγυήσεων προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κατέληξε σημειώνοντας την «ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη για την προώθηση αυτής της νέας νομοθεσίας καθ' υπαγόρευση της πολιτικής των ΗΠΑ», αναφέροντας πως τίθεται σε ομηρία το σύνολο των μέχρι τούδε κατακτήσεων νομικής προστασίας και κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Πλήγμα στα δικαιώματα των κατηγορουμένων

- Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα επισημαίνει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ισχυρότατο πλήγμα στα δικαιώματα των κατηγορουμένων και οδηγούν στην αποθράσυνση και ασυδοσία των κατασταλτικών μηχανισμών, θυμίζοντας μαύρες εποχές από την ιστορία του τόπου.

«Ο τρομονόμος, αναφέρει το Δίκτυο, είναι βήμα οπισθοχώρησης στις υπερατλαντικές απαιτήσεις και βήμα εναρμόνισης της Ελλάδας στο πρότυπο της αυταρχικής δημοκρατίας που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».

- Η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων της Πάτρας δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της δημοκρατικής κοινής γνώμης, η υπάρχουσα ποινική νομοθεσία είναι υπεραρκετή και πως ο τρομονόμος απειλεί τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ