ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Στην Ευρώπη κάνει βόλτα...

Με αργοπορημένα ημίμετρα - κοροϊδία σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται...

Πίσω από τον αφθώδη πυρετό «τρέχουν» οι μηχανισμοί της ΕΕ κι από κοντά η ελληνική κυβέρνηση και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει στον τομέα των κάθε λογής ελέγχων που υπάρχουν στην ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες, μέσω της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής, έθεσαν - μαζί με τη Μ. Βρετανία - σε καραντίνα και τη Γαλλία μέχρι τις 27/3/2001, με εξαίρεση τα ζωοκομικά προϊόντα που υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία. Οσον αφορά το «μέτωπο» του αφθώδους πυρετού στη Μ. Βρετανία, χτες έγινε γνωστό ότι οι εστίες έφτασαν τις 214, από 200 που ήταν προχτές. Τα κατόπιν εορτής μέτρα που ανακοινώνονται στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι το πρόβλημα του αφθώδους πυρετού αντιμετωπίζεται... στη βάση της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των βόρειων χωρών της ΕΕ. Γιατί απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, εκτός από τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, ο αφθώδης πυρετός ενδέχεται να έχει μπει σε Ιταλία, Γερμανία και Βέλγιο.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί και στο θέμα αυτό μια πολιτική δουλικής υποταγής στις εντολές των Βρυξελλών. Κι ενώ δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να έχει έρθει κι εδώ ο αφθώδης πυρετός από εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες της ΕΕ και να ξαναπληρώσουν πολύ ακριβά τα σπασμένα οι Ελληνες κτηνοτρόφοι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιμένει σε μια πολιτική κοροϊδίας και δημιουργίας εντυπώσεων. Προχτές ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι δε γίνονται το τελευταίο διάστημα εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες της ΕΕ. Χτες όμως σε εγκύκλιο που υπέγραψε - στα κρυφά - ο ίδιος αποκαλύπτεται ότι στο διάστημα από 20/2/2001 μέχρι και 5/3/2001 εισήχθησαν από τη Γαλλία 2.571 ζώντα ζώα (χοίροι, βοοειδή και αιγοπρόβατα) τα οποία διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσω της εγκυκλίου δίνεται η εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες να εντοπίσουν τις παρτίδες που μπήκαν από τη Γαλλία, προκειμένου να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό 20%. Οσο για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό 10%. Και η εντύπωση της γενικής απαγόρευσης των εισαγωγών που επιχειρεί τεχνηέντως να δημιουργήσει η κυβέρνηση, αφορά τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, μετά από απόφαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής, ενώ η υποτιθέμενη επέκταση των ελέγχων εναπόκειται πάλι στις ίδιες ευρωεντολές.

Στο μεταξύ Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιας Κορέα, καθώς και η Νορβηγία προστέθηκαν χτες στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση εισαγωγών ζώων και κρέατος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της «κρίσης» του αφθώδους πυρετού. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση εισαγωγών ζώων από όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως και ο Καναδάς, ενώ η Ιαπωνία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές από Βρετανία και Γαλλία.

Κρούσμα αφθώδους πυρετού αναφέρθηκε χτες και στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της χώρας, που υπολογίζεται ότι έχουν αξία 500 εκατομμύρια δολάρια, να εκτιμάται πλέον ότι «απειλούνται».

Το Ευρωκοινοβούλιο επρόκειτο χτες βράδυ να συζητήσει την «κρίση» που πλήττει τις εξαγωγές της ευρωπαϊκής κτηνοτροφικής βιομηχανίας. Η ΕΕ την περασμένη βδομάδα επέβαλε την απαγόρευση μετακίνησης ζώων πέραν των συνόρων κάθε χώρας, εκτός αν οδηγούνται κατευθείαν σε σφαγεία. Η απαγόρευση ισχύει για αγελάδες, χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και άλλα είδη που κινδυνεύουν από τον αφθώδη πυρετό.

Μετά τη διακρίβωση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε Γαλλία Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία και Γερμανία επέβαλαν άμεση απαγόρευση εισαγωγών ζώων από τη χώρα αυτή, ενώ η Ολλανδία απαγόρευσε την οποιαδήποτε εισαγωγή ζώων...

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που υπάγεται στον ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η ασθένεια ενδέχεται να πλήξει και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και κάλεσε για αυστηρότερους ελέγχους.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κλιμακώνεται η κυβερνητική κοροϊδία

Στη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων με σκοπό την κοροϊδία των βαμβακοπαραγωγών κατέφυγε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Γεωργίας, εκμεταλλευόμενος την επίσκεψη του Ισπανού υπουργού Γεωργίας στη χώρα μας. Ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε χτες πως με τον Ισπανό ομόλογό του συμφώνησαν να έχουν κοινή στάση στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο θέμα της αναθεώρησης του κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι.

Και όσοι βαμβακοπαραγωγοί αρχίσουν να πιστεύουν ότι μετά και την ελληνοϊσπανική «συμμαχία» θα αλλάξει κάτι προς όφελός τους, σύντομα θα διαψευστούν οικτρά. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας και όπως προκύπτει και από σχετική ανακοίνωσή του, η μόνη ένσταση που υπάρχει στη νέα καταστροφική πρόταση της Κομισιόν, είναι να μην ισχύσει ο αυξημένος συντελεστής συνυπευθυνότητας. Και το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί είναι να παραμείνει ο συντελεστής συνυπευθυνότητας ως έχει για κοινοτική παραγωγή 1.600.000 τόνων (1.200.000 τόνοι για την Ελλάδα) κι από κει και πάνω ας ανέβει όσο θέλει. Οσο για τη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου, που προτείνει αύξηση του πλαφόν στους 1.200.000 τόνους για την Ελλάδα, από 782.000 τόνους που είναι τώρα, καθώς και αύξηση της ελάχιστης τιμής και της τιμής στόχου κατά 10%, γίνεται φανερό ξανά ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας την υπονομεύουν στην πράξη. Στη χτεσινή ανακοίνωση του Γ. Ανωμερίτη, αναφέρεται γενικά και πολύ χλιαρά ότι: «Οι ιδέες του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει σαφώς να ληφθούν υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο».

Ερωτηθείς, πάντως, ο υπουργός Γεωργίας, αν θα παλέψει να περάσει η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, απάντησε διά της πλαγίας, λέγοντας πως παράγοντες της Κομισιόν τη χαρακτήρισαν ως «δώρο του Αϊ Βασίλη»... Παράλληλα, επικαλέστηκε το ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η «γραμμή του Βερολίνου» δεν επιτρέπουν αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στο βαμβάκι. Τα λεγόμενά του αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την πολιτική συμβιβασμού και υποτέλειας της κυβέρνησης στις εντολές των Βρυξελλών και των πολυεθνικών και το ξεπούλημα των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών και όλων των αγροτών.

ΘΑΣΟΣ
Αποφασιστικά στον αγώνα

Την απόφασή τους να αναπτύξουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στη συνολική αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να υπερασπίσουν με τον αγώνα το δικαίωμά τους να ζήσουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους προσπάθειες, διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Θάσου στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο νησί. Οι αγρότες, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που έδωσαν το δυναμικό τους «παρών» στην κεντρική πλατεία του Πρίνου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατήγγειλαν τους υπεύθυνους της σημερινής καταστροφικής οικονομικής κατάστασης και τις πολιτικές που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης και των μέσων παραγωγής σε λίγα χέρια.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Στέλιος Στρατηγέντας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, η κρίση στον αγροτικό τομέα εκφράζεται κύρια με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων (λάδι, κρέας, γάλα) που σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, εκμηδενίζουν κάθε πιθανότητα κέρδους για τον παραγωγό. Πρόσθεσε ότι επειδή η αγροτική παραγωγή αποτελεί τη «σπονδυλική στήλη» της οικονομίας του νησιού, αλλά και τη μόνη διέξοδο για απασχόληση, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξή της προς όφελος των απασχολούμενων σ' αυτήν και γενικότερα της οικονομίας του τόπου. Ο Στ. Στρατηγέντας, αφού ανέπτυξε τις προτάσεις της Επιτροπής, παρατήρησε ότι η ΣΕΑ, δεν έχει καμιά αυταπάτη πως μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης πολιτικής μπορεί να δοθεί μια τέτοια προοπτική. Αυτό θα γίνει με την πάλη των εργαζομένων και των αγροτών, καθώς και όλου του λαού της Θάσου, συμπλήρωσε.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης ΓΣ Καβάλας, Παν. Ροδάς, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης ΓΣ, Θ. Χατζηανδρέου, ο αντιδήμαρχος Π. Φριδάς, ενώ συμμετείχαν όλες οι διοικήσεις των ελαιουργικών συνεταιρισμών, το σωματείο συνταξιούχων του ΙΚΑ Καλλιράχης, ο πρόεδρος του σωματείου και το ΔΣ του σωματείου Οικοδόμων Λιμεναρίου, ο δημοτικός σύμβουλος Π. Βαλαβάνης κ.ά.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης το βιοτικό επίπεδο της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο.

«Η Αγροτική Παραγωγή, δηλαδή το λάδι, η κτηνοτροφία, η αλιεία, που είναι βασικοί παραγωγικοί κλάδοι του νησιού, οδηγείται σε αδιέξοδο. Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα η εργατική τάξη δέχεται νέα πλήγματα με την προσπάθεια για την κατάργηση του 8ωρου και την εφαρμογή διάφορων ελαστικών μορφών απασχόλησης. Η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Ιδιαίτερα σήμερα, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι συντάξεις, ιδιαίτερα του ΟΓΑ, όχι μόνο δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, αλλά αποτελούν και πρόκληση απέναντι στους αγρότες. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι σαν αποτέλεσμα της πτώσης της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των εργατών - υπαλλήλων - αγροτών, βλέπουν τον τζίρο τους καθημερινά να πέφτει, σε συνδυασμό με την όξυνση των υπολοίπων προβλημάτων που τους απασχολούν (πρώτες ύλες, φορολογικό κλπ)», αναφέρεται στο ψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ