ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επαφές με «κοινωνικούς εταίρους» για τις νέες μεταρρυθμίσεις

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έτοιμες να στηρίξουν τα νέα αντεργατικά αλισβερίσια

Ο Εμ. Μακρόν κατά τη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις
Ο Εμ. Μακρόν κατά τη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η νέα γαλλική κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει λεπτό από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, αφού ένα δεκαήμερο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε επαφές με τους «κοινωνικούς εταίρους» για την προώθηση της νέας εργασιακής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει στη μεγαλοεργοδοσία μεγαλύτερη ευελιξία στην «προσαρμογή» του εργασιακού περιβάλλοντος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Το σκεπτικό είναι οι διαπραγματεύσεις και συμβάσεις που θα προχωρούν ανά εταιρεία ή όμιλο να έχουν μεγαλύτερη ισχύ από άλλες που προχωρούν π.χ. στον ίδιο κλάδο, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι όροι τους είναι λιγότερο ευνοϊκοί. Με το «νόμο Κομρί» - που ένα χρόνο πριν βρέθηκε στο στόχαστρο πολύμηνων κινητοποιήσεων - εξασφαλίστηκε ότι οι συμφωνίες σε επίπεδο εταιρείας θα προηγούνται σε ισχύ, αλλά μόνο σχετικά με το ωράριο εργασίας. Ζητούμενο είναι τώρα, σε επίπεδο εταιρείας, να παζαρεύονται όλα τα θέματα, από τους μισθούς μέχρι και μια σειρά κατακτήσεις που βρίσκονται υπό αίρεση στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Επίσης, δημοσιεύματα περιλαμβάνουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ και τη διαμόρφωση ενός «ενιαίου συστήματος συντάξεων» (βλέπε ενιαιοποίηση παροχών «προς τα κάτω»), αλλαγές στην επιδότηση της ανεργίας, στο πρότυπο ανατροπών που έχουν προχωρήσει και σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, όπου ήδη ένα μεγάλο μέρος της «στήριξης», υποτίθεται, των ανέργων μετατρέπεται πλέον σε «επιταγές στήριξης της απασχόλησης», με τις οποίες ζεστό χρήμα καταλήγει απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Χτες, από το πρωί, ο Μακρόν είχε επαφές με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε δηλώσεις του, ο γγ της CFDT (που συνδέεται παραδοσιακά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα - PS), Λορέν Μπερζέρ, εξέφρασε ικανοποίηση επειδή «ο Πρόεδρος φάνηκε αποφασισμένος να τακτοποιήσει ό,τι είχε αναγγείλει», αλλά «και να ακούσει (τους άλλους)», ενώ ζήτησε οι αλλαγές να μην αποτελέσουν «μορφή κατακρήμνισης» και να μείνει «αρκετός χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση».

Ο επικεφαλής της CGT (με την οποία έχουν σχέση οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας), Φιλίπ Μαρτίνες, επίσης εξέφρασε ικανοποίηση και χαρακτήρισε «ένα καλό νέο» το ότι η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις. «Ορισμένα ζητήματα αξίζουν παραπάνω από ένα μισάωρο συζήτησης στη γωνία ενός γραφείου. Κατάλαβα ότι συμφώνησε μαζί μου στο ζήτημα της παράτασης της διαπραγμάτευσης, αλλά εκείνος είναι ο Πρόεδρος, όχι εγώ».

Τέτοιες δηλώσεις αναδεικνύουν την ετοιμότητα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών να συνεισφέρουν και στις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται προς όφελος του κεφαλαίου, όπως έκαναν και στις περσινές κινητοποιήσεις, καλλιεργώντας επανάπαυση και αυταπάτες για τη στρατηγική του κεφαλαίου και ναρκοθετώντας την ίδια την προοπτική των εργατικών κινητοποιήσεων.

Στη Γαλλία ο Πούτιν

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα Ιλίσια Πεδία, τη Δευτέρα 29 Μάη θα φτάσει στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να παραβρεθεί σε έκθεση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 300 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Γαλλίας - Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δυο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την έκθεση, ενώ σε συνάντησή τους «θα ανταλλάξουν απόψεις για τα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά για το συντονισμό των προσπαθειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη διευθέτηση των κρίσεων σε Συρία και Ουκρανία».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παζάρια και πιέσεις Τραμπ για «ειρηνευτική» συμφωνία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πιέσεις στην ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων για «δύσκολες αποφάσεις» και συμβιβασμούς, προκειμένου να πετύχουν μία συμφωνία ειρήνης, που μπορεί να παίξει «ρόλο - κλειδί» στην έναρξη διαδικασίας «ειρήνευσης» σε όλη τη Μέση Ανατολή, άσκησε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ, ολοκληρώνοντας την 27ωρη παραμονή του σε Ισραήλ και κατεχόμενα, συναντώντας, πέρα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, στην πόλη της Βηθλεέμ.

Συναντώντας το πρωί τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Τραμπ εξήρε το συντονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με τις ισραηλινές και τη συμβολή τους «στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες», τονίζοντας ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να ριζώσει σε μία κατάσταση κατά την οποία η βία γίνεται ανεκτή». Εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι «είναι έτοιμοι για ειρήνη», μόνο που αυτή «δεν θα είναι εύκολη», αφού οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν «δύσκολες αποφάσεις». Επανέλαβε σε αρκετές περιπτώσεις πως προϋπόθεση για ειρήνη «είναι η μηδενική ανοχή στη βία, στην υποκίνηση της βίας και στην τρομοκρατία». Επισήμανε ότι μία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία θα είναι «κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, τόνισε ότι υποστηρίζει τη λύση δύο βιώσιμων, ανεξάρτητων κρατών, ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Επισήμανε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόβλημα με το εβραϊκό θρήσκευμα αλλά με την κατοχή και τους εποικισμούς. Κάλεσε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τα δίκαια, ανθρώπινα αιτήματα των εκατοντάδων Παλαιστινίων απεργών πείνας που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα για 38η μέρα τον αγώνα τους. Τόνισε ότι «κλειδί για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι η ανεξαρτησία και η ελευθερία του Παλαιστινιακού λαού» και ότι είναι σημαντικό «στη γη μας να οικοδομούνται γέφυρες και όχι τείχη»...

Ωρες πριν τη μετάβαση του Προέδρου Αμπάς στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης, που φρουρούνταν από περίπου 2.000 Παλαιστίνιους αστυνομικούς, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτα στο Ισραήλ, δίχως ωστόσο να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αμπάς, ο Αμερικανός ηγέτης μετέβη ξανά στην Ιερουσαλήμ, όπου συμμετείχε σε τελετή τιμής των θυμάτων του εβραϊκού ολοκαυτώματος στο μνημείο Γιαντ Βάσεμ. Επανέλαβε αργότερα ότι «με αποφασιστικότητα, συμβιβασμό και την πεποίθηση η ειρήνη είναι δυνατή» και πως «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να κάνουν μια συμφωνία».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτε από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όσο και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, γεγονός που φούντωσε τις φήμες για έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες, με στόχο πιθανώς «ευρύτερη» αραβο-ισραηλινή συμφωνία, όπως ανέφεραν προ ημερών και οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ»...

Αργότερα χτες βράδυ, ο Πρόεδρος Τραμπ έφτασε στο Βατικανό, όπου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ακολούθως, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να παραβρεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μετά θα πάει στη Σικελία για τη Σύνοδο Κορυφής του G-7.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νοτιοκορεατικά προειδοποιητικά πυρά προς «άγνωστο αντικείμενο»

ΣΕΟΥΛ.--

Η Νότια Κορέα έριξε χτες προειδοποιητικά πυρά προς «όχημα αγνώστου ταυτότητας» που εντοπίστηκε να διασχίζει τα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας, χτες το απόγευμα (τοπική ώρα). Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, το «αντικείμενο» - ίσως ήταν «drone» («ντρόουν»), δηλαδή μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο όχημα που χρησιμοποιείται και για κατασκοπευτικές αποστολές - εντοπίστηκε νοτίως της περιοχής Τσοργουόν, στην ανατολική περιοχή Γκανγκγουόν.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται δυο μέρες μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή που έκανε η ΛΔ Κορέας, προκαλώντας νέες έντονες αντιδράσεις σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν σε Ασία - Ειρηνικό και αξιοποιούν την κατάσταση στη Χερσόνησο για να υπερασπιστούν τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Χτες, αναμενόταν νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά από αίτημα ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας. Πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Δευτέρα, το ΣΑ «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμή και εξέφρασε έντονη «ανησυχία» για την «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της ΛΔ Κορέας, ενώ επιφυλάχτηκε και για νέες κυρώσεις.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, επανέλαβε σχετικά ότι «η κατάσταση στη Χερσόνησο παραμένει ευαίσθητη και σύνθετη», ενώ συνέστησε «διατήρηση ηρεμίας και αυτοσυγκράτησης, αποφυγή ενεργειών που μπορεί να κλιμακώσουν τις εντάσεις και να προκαλέσουν την κάθε πλευρά, αποκλιμάκωση της κατάστασης και επιστροφή στον ορθό δρόμο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

Την ίδια στιγμή, παζάρια μαίνονται και στα νοτιότερα της ίδιας περιφέρειας, όπου η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) παραμένει πεδίο έντονων «τριβών». Οπως εξήγησε η Τσουνουίνγκ, την περασμένη βδομάδα έγινε η πρώτη συνάντηση του μηχανισμού διμερών διαβουλεύσεων που δημιούργησαν Κίνα - Φιλιππίνες για το «θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας». Η ίδια έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα μπροστά» και για «σημαντική πλατφόρμα» για την «αντιμετώπιση των διαφορών και τη συνεργασία». Να σημειωθεί, πάντως, ως ενδεικτικό των τεταμένων ισορροπιών, ότι στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Φιλιππίνων, αναδείχτηκαν με σαφήνεια διμερείς αντιθέσεις ειδικά σε σχέση με την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της ΝΚΘ. Μάλιστα, το Πεκίνο φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί εξελίξεις που θα προσπερνούν τις δικές του προτεραιότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ