ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Σφαγείο στα κονδύλια για κοινωνικές ανάγκες με φοροληστεία στο λαό

Η διαρκής συμπίεση στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας καθώς και τα διαδοχικά μέτρα για την ένταση της φοροληστείας αποτελούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2017 οι δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια του Α' τετραμήνου :

Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπηκε εκ νέου κατά 192 εκατ. ευρώ (στα 110 εκατ. από 302 εκατ. πέρυσι), δηλαδή με περαιτέρω καρατόμηση 63,5%, έναντι ποσού μόλις 85 εκατ. που εμφανίζεται στο λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Οι συνολικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ήδη από το Α' τετράμηνο, έχουν απορροφήσει το 34,1% των ποσών που έχουν προβλεφθεί για ολόκληρο το φετινό 12μηνο. Την ίδια ώρα, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ είναι μηδενική (από 730 εκατ. πέρυσι), για τον ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 108 εκατ. (από 175 εκατ.), ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 59 εκατ. (από 1,15 δισ.) και του ΟΑΕΕ με μηδενική επιδότηση στο φετινό 4μηνο (από 365 εκατ. πέρυσι).

Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 16,4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 18,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

-- Το σύνολο των εσόδων του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 14,4 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, ρυθμοί κόπωσης καταγράφονται στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στα 2,44 δισ. (περίπου στα περυσινά επίπεδα) και με αρνητική «απόκλιση» από το στόχο κατά 172 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική είναι η συμβολή από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται από τον Ιούλη 2016. Υπενθυμίζουμε ότι η αναδρομική παρακράτηση των αυξημένων φόρων για το Α' εξάμηνο του 2016 θα γίνει μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται φέτος.

-- Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 8 δισ. ευρώ (από 7,7 δισ. πέρσι), με «υστέρηση» ύψους 247 εκατ. σε σχέση με το στόχο. Θυμίζουμε ότι από τον Γενάρη φέτος ξεκίνησαν οι νέες μαζικές ανατιμήσεις πάνω σε μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, και μάλιστα με υπέρβαση ύψους 798 εκατ. σε σχέση με το στόχο, κυρίως από την πλευρά της κατακρεούργησης των κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες.

-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 973 εκατ. πέρυσι.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
«Στρατηγικού χαρακτήρα» η ενίσχυση των εγχώριων συνδυασμένων μεταφορών

Υποστήριξη από «κράτος και τράπεζες» ζήτησαν εκπρόσωποι μεγάλων κατασκευαστικών

Τη δημιουργία δομών στρατηγικού σχεδιασμού των δημοσίων υποδομών μεταφορών, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στο κυβερνητικό σχέδιο «παραγωγικής ανασυγκρότησης», υποσχέθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, μιλώντας χτες σε συνέδριο για τις υποδομές και τις μεταφορές, παρουσία εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων από τους χώρους των κατασκευών και των μεταφορών. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι δημόσιοι φορείς τον τελευταίο 1,5 χρόνο αναπτύσσουν «δράσεις εξωστρέφειας», μαζί δηλαδή με ιδιωτικές εταιρείες «πηγαίνουν και διεκδικούν έργα στο εξωτερικό», ενώ λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών, Θ. Βούρδας, έκανε λόγο για την ανάγκη κατάρτισης «στρατηγικού πλαισίου με ορίζοντα το 2037, πέρα από μικροκομματικές βλέψεις και τοπικιστικές αντιλήψεις».

Χαρακτηριστική ήταν ακόμα η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της «Goldair» Κ. Καλλίνικου, που σημείωσε ότι ο τομέας των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών εξελίσσεται γοργά σε έναν από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας και της αξιοποίησης των δύο πολύ σημαντικών λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει μαζί με την ΕΤΒΑ την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη επένδυση «στρατηγικού χαρακτήρα» για την ελληνική οικονομία, αφού είναι το πρώτο σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο της χώρας, που συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με τον διευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών «Ten-T».

Στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η «Cosco» στον Πειραιά αναφέρθηκε ο εμπορικός διευθυντής της «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» Τ. Βαμβακίδης, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ευνοϊκή επίδραση που έχει η απουσία επιβολής ΦΠΑ για τα εμπορεύματα που εισάγει η κινεζική εταιρεία, ενώ στη δυναμική που αναπτύσσουν και οι αεροπορικές μεταφορές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του «Ελ. Βενιζέλος» Δ. Δημητρίου, λέγοντας ότι η Αθήνα εξελίσσεται σε διεθνή αεροπορικό κόμβο.

Πάντως «παράπονα» εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών που συμμετείχαν στο συνέδριο - ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΣΤΕΑΤ, του συλλογικού φορέα των επιχειρήσεων του χώρου - για μια σειρά ζητήματα, όπως η έλλειψη «υποστήριξης» από το κράτος και τον τραπεζικό τομέα για την έξοδό τους σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και για το γεγονός ότι τα δημόσια έργα τελειώνουν δίχως να έχουν σχεδιαστεί νέα...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επιχείρηση εξαπάτησης και εξωραϊσμού της ΕΕ

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει στα εθνικά κοινοβούλια για την «εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης της Λισαβόνας για τα εθνικά κοινοβούλια» και την αρχή της «επικουρικότητας» για μια «δημοκρατική» Ευρωπαϊκή Ενωση, στο φόντο και των φυγόκεντρων τάσεων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης σχετική συνεδρίαση έγινε χτες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή Πάουλο Ράνγκελ, εισηγητή της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO).

Η αρχή της επικουρικότητας και αναλογικότητας, που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, προβλέπει την «αιτιολογημένη γνώμη», την οποία μπορούν να εκφράσουν τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής ένωσης για νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο εισηγητής ευρωβουλευτής ανέφερε χτες ότι επιχειρείται ένα είδος «αξιολόγησης» για το πώς λειτουργεί μέχρι τώρα η αρχή της επικουρικότητας «ποια είναι τα ελλείμματα στην εφαρμογή και να δούμε πώς θα βελτιώσουμε το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο μέλλον», ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να εξωραΐσει τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις τοποθετήσεις των αστικών κομμάτων κυριάρχησε το «άγχος» για το μέλλον της ΕΕ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Καββαδία εξέφρασε την ανησυχία της για την «απαξίωση της ΕΕ» από «όλο και περισσότερους Ευρωπαίους» και ζήτησε «τα εθνικά κοινοβούλια να αποκτήσουν σημαντικά καθήκοντα». Από τη ΝΔ, ο Γ. Κεφαλογιάννης ζήτησε τον ...«δημοκρατικό έλεγχο των ευρωπαϊκών αποφάσεων» και «περισσότερη Ευρώπη για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις», ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ο Θ. Θεοχαρόπουλος πρότεινε να «μιλήσουμε ακόμα και για μεγαλύτερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων των κρατών σε θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά όχι διευθυντήρια» κ.ο.κ.

Στην αντίπερα όχθη, η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι «οι αρχές της επικουρικότητας» και της «αναλογικότητας» που προβλέπει η συνθήκη της Λισαβόνας «δεν είναι παρά η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής και του αντιδραστικού εκμεταλλευτικού χαρακτήρα της ΕΕ και των αστικών κρατών - μελών της. Τα εθνικά κοινοβούλια είτε την πλειοψηφία σε αυτά τη διαθέτουν νεοφιλελεύθερα κόμματα, είτε σοσιαλδημοκρατικά παλιάς και νέας κοπής όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ή και διάφοροι συνδυασμοί τέτοιων κομμάτων, δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, αποτελούν ταξικά όργανα του καπιταλιστικού κράτους, υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, νομοθετούν με βάση τη θέληση και τις ανάγκες του, υλοποιούν και εφαρμόζουν βάρβαρα, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, νομιμοποιούν την ταξική καταπίεση και εκμετάλλευση προσδίδοντας δημοκρατικό δήθεν μανδύα στη δικτατορία των μονοπωλίων».

Επισήμανε ότι ελπίδα για τους λαούς είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας «για να αναμετρηθούν αποφασιστικά με την εξουσία του κεφαλαίου και τις Ενώσεις του».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Καθορίστηκε ο κατάλογος των μαρτύρων

Ο προγραμματισμός όσον αφορά τη λίστα των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν το θέμα που απασχόλησε τη δεύτερη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014» της Βουλής, που έγινε χτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Λαμπρούλης πρότεινε από τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν στην Επιτροπή να είναι ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Ανδ. Μαρτίνης, όπως και όσοι έχουν καταθέσει μέχρι τώρα για την υπόθεση αυτή κατά την προδικαστική διαδικασία. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να κληθούν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται με την υπόθεση, σύμφωνα με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, και ότι ο κατάλογος θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός ώστε να κληθούν και άλλοι, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν. Ζήτησε ακόμα από το προεδρείο να μεριμνήσει ώστε όλα τα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση που έχει ζητήσει η Επιτροπή να έρθουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα και να γίνουν οι απαραίτητες ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Η Επιτροπή συμφώνησε στην κλήτευση του Ανδρ. Μαρτίνη, όπως και άλλων μαρτύρων, ενώ το στοιχείο που κυριάρχησε ήταν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ περί διαπλοκής, η οποία βέβαια φουντώνει στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που και οι δυο υπηρετούν. Για παράδειγμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης γύρω από την ιδιωτικοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν», στάθηκε στη «μεθόδευση τριών υπουργών» και συγκεκριμένα των Α. Λοβέρδου, Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, για την πώληση του ιδρύματος σε «εξευτελιστικό τίμημα 115 εκατ. ευρώ», με αποτέλεσμα, όπως είπε, να «ζημιωθεί το Δημόσιο», ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι η αναζήτηση τότε «στρατηγικού επενδυτή» ήταν επιβεβλημένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ