ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Ανάγουν σε «εθνικό στόχο» τη διευθέτηση του χρέους και ζητούν νέες θυσίες από το λαό

Το θέμα της διευθέτησης του χρέους ανάγεται σε μείζον πρόταγμα του εγχώριου κεφαλαίου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Κι αυτό γιατί αφενός θα εξοικονομηθούν πόροι απ' την εξυπηρέτησή του που θα κατευθυνθούν στη στήριξη επενδύσεων, αφετέρου θα ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσβαση δηλαδή σε φτηνό χρήμα. Ετσι, πολύ φυσιολογικά, οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης ανάγουν σε «εθνικό στόχο» την υπεράσπιση της αναγκαιότητας διευθέτησης του χρέους, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Επιπλέον, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζητούν από το λαό να συναινέσει στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας και να συνεχίσει να ματώνει για τα χρέη που σώρευσε το κεφάλαιο. Πρόκειται, άλλωστε, για τις δυνάμεις που από κοινού ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημονιακά μέτρα, υλοποιώντας τα προαπαιτούμενα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στο πλαίσιο πάντα της φιλομονοπωλιακής και βαθιά αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.

Ηταν χαρακτηριστική η ομοιότητα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, προχτές, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε «μία σαφή λύση με χρονικό βάθος, που θα δημιουργήσει "καθαρό διάδρομο" που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες προωθητικές φοροελαφρύνσεις», καθώς, όπως ισχυρίστηκε προκλητικά, την ώρα που ο λαός ματώνει, «μεγάλο φόρο αίματος έχει πληρώσει και ο χώρος της υγιούς επιχειρηματικότητας»!

Είχε προηγηθεί στο ίδιο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απολογήθηκε στους βιομηχάνους ότι η λύση που προτάθηκε στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ δεν δικαίωνε τις προσπάθειες και τις θυσίες του λαού, ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού είναι εθνική γραμμή». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, δήλωσε με τη σειρά του ότι «στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση».

Από παγιδευμένο φάκελο τραυματίστηκε ο Λουκάς Παπαδήμος

Eurokinissi

Εκρηξη σημειώθηκε χτες, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ενώ το όχημα κινούνταν, εξερράγη στο εσωτερικό του παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Πρόκειται για τον Λ. Παπαδήμο, τον οδηγό του αυτοκινήτου και τον συνοδηγό του, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ η ζωή των τραυματιών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Λ. Παπαδήμος φέρει θλαστικά τραύματα στον θώρακα και στην κοιλιά, πιθανά δε και εισπνευστικό έγκαυμα. Από το τελευταίο συμπεραίνεται ότι ήταν ο ίδιος που άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο. Τα άλλα δύο άτομα είναι ελαφρύτερα τραυματισμένα. Το όχημα ακολουθούσε αστυνομικό αυτοκίνητο συνοδείας.

Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι υπάρχουν φθορές στην πόρτα του συνοδηγού του θωρακισμένου οχήματος. Το όχημα ανήκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και το συνοδευτικό όχημα στο οποίο βρισκόταν η φρουρά του. Τα τζάμια του αυτοκινήτου δεν έσπασαν, λόγω της θωράκισης του οχήματος. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο φάκελος είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ελέγξουν εάν υπάρχει και άλλος φάκελος με εκρηκτικά. Το ενδεχόμενο εκτός από τον εκρηκτικό φάκελο που έσκασε στα χέρια του Λ. Παπαδήμου, να έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι σε πολιτικά πρόσωπα ή ακόμη και επιχειρηματίες έχει προκαλέσει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.

Χτες το βράδυ, η διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ "Ο Ευαγγελισμός". Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή (σ.σ. χτες το βράδυ) ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους».

Με τον «Ευαγγελισμό» επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ενώ για την επίθεση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε από τον «Ευαγγελισμό» ότι η κατάσταση τόσο του Λ. Παπαδήμου όσο και των άλλων τραυματιών είναι σταθερή. «Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Την συμπαράστασή μας στον Λ. Παπαδήμο», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Παπαδοπούλου, δήλωσε για την επίθεση: «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας». Η Φ. Γεννηματά καταδίκασε την επίθεση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μετέβη χτες το βράδυ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του. Ο Χρ. Κατσώτης ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του ίδιου και των συνοδών του και μετέφερε εκ μέρους του ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην οικογένειά του τις ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Σε ανακοίνωσή του, για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από τον προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς τον λαό και τα συμφέροντά του. Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες - συνοδούς του».

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Επεσαν» υπογραφές στις πρώτες συμβάσεις

Στα ΕΛΠΕ και στην «Energean Oil» παραχωρήθηκαν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης. Ακολουθούν και άλλες συμβάσεις σύντομα, είπε ο Γ. Σταθάκης

«

Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τη συμμετοχή μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών σε δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τελετής υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης με τα ΕΛΠΕ και την «Energean Oil & Gas».

Στις δύο εταιρείες παραχωρούνται δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές, Αρτα - Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία στην «Energean Oil», ενώ, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ακολουθούν κι άλλες. Πιο συγκεκριμένα, στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ο φάκελος της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ - «Total» - «Edison» για το «μπλοκ 2», τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, για τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης και ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛΠΕ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος καθιστά σαφές με κάθε ευκαιρία ότι βασικό του μέλημα είναι να «περιοριστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων», καθώς οι επενδυτές όπως φαίνεται... βιάζονται να πιάσουν δουλειά. Πάντως, με αφορμή τη χτεσινή τελετή, έγινε εκ νέου αναφορά για το λεγόμενο «Ταμείο Γενεών», στο οποίο υποτίθεται θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ακολουθώντας για μια ακόμη περίπτωση τη γνωστή προπαγανδιστική τακτική περί «διάχυσης των ωφελημάτων της ανάπτυξης στην κοινωνία»...

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν άλλες μεγάλες ξένες εταιρείες, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή εταιρειών όπως η «Total», η «Edison» και η «Repsol», ενώ είπε ακόμη πως το υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες - κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση και νέων περιοχών εκτός του Ιονίου. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων σε περιοχές ανά την Επικράτεια και την επανεπεξεργασία παλαιότερων ερευνών, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Τέλος, περί πιθανής ύπαρξης κοιτασμάτων στις περιοχές που ανέλαβαν τα ΕΛΠΕ έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γρ. Στεργιούλης, ενώ επίσης αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της «Energean», Μ. Ρήγας, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει «σπουδαίες ανακαλύψεις» σε παρόμοιες περιοχές στην Ιταλία και την Αλβανία. Ο ίδιος, τέλος, υπογράμμισε ότι «οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τη συναίνεση του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας θέλουν

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συζήτηση σχετικά με το χρέος:

«Η "εθνική συνεννόηση" για τη διευθέτηση του χρέους, που προβάλλουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα - συνεταίροι των μνημονίων, έχει πραγματικό στόχο να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, που ήδη προωθούνται και θα κλιμακωθούν, με αφορμή την όποια "διευθέτηση".

Αποδεικνύει ότι οι επιμέρους διαφορές των αστικών κομμάτων δεν τους εμποδίζουν να συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο στην υλοποίηση της ίδιας στρατηγικής, που είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη με τον λαό γονατισμένο».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Σουηδία

Στη Στοκχόλμη βρίσκεται ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, για να λάβει μέρος στις εργασίες του 37ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, που θα διεξαχθεί στις 26 - 28 Μάη 2017.

Χτες, ο Ελισαίος Βαγενάς μίλησε σε εκδήλωση της ΚΟ Στοκχόλμης του ΚΚΕ, με θέμα «Η Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ