ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απλήρωτοι για μήνες οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ

Διαμαρτυρία χτες στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. Νέα κινητοποίηση στις 14 Ιούνη, στο υπουργείο Υγείας

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
Απλήρωτοι μέχρι και τέσσερις μήνες και χωρίς να τους έχει καταβληθεί το σύνολο των νυχτερινών και των Κυριακών - αργιών, παραμένουν οι 3.150 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στα δημόσια νοσοκομεία και προσλήφθηκαν σταδιακά από το Φλεβάρη.

Χτες εργαζόμενοι και αντιπρόσωποι των Σωματείων από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αγία Σοφία», «Σωτηρία», «Αλεξάνδρας», «Αν. Συγγρός», «Οφθαλμιατρείο» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, απαιτώντας να καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων.

Στη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού, μετέφεραν επίσης το αίτημα να γίνεται η πληρωμή κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση ή περικοπή. Να εξασφαλιστούν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας. Να μην απολυθεί κανείς, αλλά να προσληφθούν όλοι με μόνιμη, σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ δεσμεύτηκαν μόνο για το ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής του μισθού, δήλωσαν αναρμόδιοι για όλα τα υπόλοιπα, παραπέμποντας στο υπουργείο Υγείας, έκαναν λόγο για καταγραφή των προβλημάτων και παραπομπή στους αρμόδιους φορείς και αναφέρθηκαν στη νέα προκήρυξη που θα γίνει το επόμενο διάστημα και προβλέπει την πρόσληψη άλλων 1.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ στα κρατικά νοσοκομεία.

Οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με επόμενο σταθμό την Τετάρτη 14 Ιούνη, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι. Ηδη το Σωματείο του «Ευαγγελισμού» έχει προκηρύξει για τη συγκεκριμένη μέρα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για όλο το επικουρικό προσωπικό.

  • Για το ίδιο θέμα, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας Αν. Ξανθό και Εργασίας Εφ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί πρόκληση να χρωστούνται δεδουλευμένα σε εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες, την πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FRIGOGLASS»
Απεργούν σήμερα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Frigoglass» στο νομό Αχαΐας, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, ενάντια στην επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από αύριο έως το Νοέμβρη. Η απόφαση της εργοδοσίας αφορά περίπου 70 εργάτες στην παραγωγή και προβλέπει τρεις μέρες εργασία τη βδομάδα. Η απεργία είναι συνέχεια των στάσεων εργασίας που έχουν ξεκινήσει οι εργάτες από την προηγούμενη βδομάδα, όταν μάθανε την απόφαση της εργοδοσίας.

Το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αχαΐας «Η Ενωση» χαιρετίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και τα επιχειρησιακά σωματεία να τους στηρίξουν «σε κάθε κίνηση και ενέργειά τους, που σκοπό θα έχει την ανατροπή της απόφασης της εταιρείας» και καλεί στη σημερινή απεργία «έξω από την πύλη του εργοστασίου, στις 6 το πρωί».

Σημειώνει ακόμα πως «το Συνδικάτο και οι μεταλλεργάτες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι ξέρουν πολύ καλά πώς να αναμετρηθούν με τον ταξικό αντίπαλο, καθώς επίσης να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα άλλων κλάδων και εργαζομένων».

Στη Λάρισα

Στο μεταξύ, τεράστιο πρόβλημα απληρωσιάς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΚΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ», η οποία υλοποιεί τη συντήρηση των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οπως καταγγέλλουν, οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, με ευθύνη της εργοδότριας εταιρείας, αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων μετάφερε το σοβαρό αυτό πρόβλημα σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, και τον Αγγελο Σίμο, στέλεχος της ΤΕ Λάρισας του Κόμματος. Ο Γ. Λαμπρούλης στάθηκε στην ανάγκη του κοινού αγώνα με τους εργαζομένους του νοσοκομείου, τόσο απέναντι στον εργοδότη τους, όσο και προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία όφειλε έως τώρα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της παρούσας σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση των νοσοκομείων, όπως και την ανάγκη πρόσληψης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και όχι το σημερινό άθλιο καθεστώς που βιώνουν εργαζόμενοι με τις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας, δηλώνοντας ότι το θέμα θα αναδειχθεί και στη Βουλή.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αλλο ένα σόου για τις ΜΚΟ...

«Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημα. Αυτό άλλωστε δεν είναι δουλειά του υπουργείου, αλλά των αρμοδίων αρχών. Εμείς καταθέσαμε όσα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας. Από εδώ και πέρα η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, μετά την παράδοση - προχτές - στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, της επιστολής του Ευρωπαίου Επιτρόπου, με την οποία καταγγέλλει κάποια ή κάποιες ΜΚΟ για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης προσφύγων και οικονομική διαφθορά. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν παραδώσει τη διαχείριση του Προσφυγικού στις ΜΚΟ και κάνουν σόου με επιστολές και καταγγελίες, για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι χωρίζουν «την ήρα από το στάρι», ότι δίνουν μάχη με τις διεφθαρμένες ΜΚΟ και ότι αντίθετα στηρίζουν τις «καθαρές» και τις «έντιμες». Γεγονός, ωστόσο, παραμένει ότι οι ΜΚΟ είναι αυτές που συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς προσφύγων, με το κράτος σε ρόλο διανομέα κονδυλίων. Με δεδομένα τα τεράστια γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που «παίζονται» γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού, η κατάσταση αυτή δημιουργεί υπόβαθρο για φαινόμενα όπως αυτά που καταγγέλλουν κυβέρνηση και Κομισιόν και τα οποία είναι μάλλον η κορυφή μόνο του παγόβουνου όσων πραγματικά συμβαίνουν.

* * *

Οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ ήταν από την αρχή πολύ σοβαρές, δημιουργώντας ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν κάποιες από αυτές, για τον τρόπο λειτουργίας και τη χρηματοδότησή τους. Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της προκλητικότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα. Ποιος, αλήθεια, χορηγεί τα κονδύλια της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ΜΚΟ, αν όχι η ίδια η ΕΕ; Ποιος παίρνει αποφάσεις τους τελευταίους μήνες που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος αφήνει χώρο στην ασύδοτη δράση των ΜΚΟ, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και προσωπικού εξειδικευμένου, αν όχι η κυβέρνηση; Θυμίζουμε: Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ομολόγησε ότι είναι «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας στην Ειδομένη και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ. Η ίδια η κυβέρνηση παραχώρησε σε ΜΚΟ χώρους στα ελληνικά νησιά και αλλού για να στήσουν υποδομές. Η ίδια η κυβέρνηση παίρνει δεκάδες αποφάσεις χρηματοδότησης αυτών των ΜΚΟ, για να έχουν συγκεκριμένη δράση. Κι ας έλεγε παλιότερα ο πρωθυπουργός ότι υπάρχουν «παρα-οργανώσεις» που δρουν με το μανδύα των ΜΚΟ.

* * *

Κυβέρνηση και Κομισιόν παριστάνουν ότι τώρα ανακάλυψαν τάχα το πρόβλημα με τις ΜΚΟ και ότι προσπαθούν να βάλουν τάξη. Θυμίζουμε μόνο ότι, όταν ο «Ριζοσπάστης» είχε βρεθεί για ρεπορτάζ στη Μυτιλήνη πριν από μερικούς μήνες, διαπίστωσε πως παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα σε όλες τις αρχές (δήμος, Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία), κανείς δεν είχε τον ακριβή αριθμό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, ενώ υπάρχουν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση και αυτές με τη σειρά τους χρηματοδοτούν άλλες! Είναι και αυτό ένα αποκαλυπτικό στοιχείο της «ασυλίας» που απολαμβάνουν αυτές οι οργανώσεις, του «ελεύθερου» που έχουν να διαχειρίζονται κατά τα συμφέροντά τους τις οξυμένες ανάγκες μεταναστών και προσφύγων, και μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα νησιά. Σε όλες αυτές τις οργανώσεις το χρήμα ρέει άφθονο από εκείνους που τώρα τους προσάπτουν «ατασθαλίες» και παρανομίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για το 2015 διατέθηκαν για το Προσφυγικό από κοινοτικά προγράμματα 51,96 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 27,83 εκατ. δόθηκαν στο κράτος και τα 24,13 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Το 2016, από τα 210 εκατ. ευρώ που έδωσε η Κομισιόν, τα 59,82 εκατ. δόθηκαν στο κράτος και τα 150,62 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ.

* * *

Ας αφήσουν, λοιπόν, κυβέρνηση και Κομισιόν τα «δεν είδα, δεν άκουσα» για τη δράση και το ρόλο των ΜΚΟ. Οσο κι αν προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα με όψιμες καταγγελίες και καταλογισμούς ευθυνών, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες τους. Οπως δεν κρύβεται και το γεγονός ότι τα «έκτροπα» με ΜΚΟ είναι πλευρά μόνο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, με την οποία η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της στα κράτη - μέλη διαχειρίζονται και το ζήτημα του Προσφυγικού...


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ