ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ο μύθος των 17,5 τρισ. δρχ.

Νέοι μεγάλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν, καθώς η κυβέρνηση, υπό την πίεση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων, κινείται στη λύση των τυπικών περιβαλλοντικών μελετών

«Ασφαλώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας χρημάτων, εάν για παράδειγμα...». Η φράση αυτή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, απλώς επιβεβαιώνει και επίσημα πλέον, αυτό που ανεπίσημα ανέφεραν τόσο καιρό οι αρμόδιοι παράγοντες. Οτι τα περιβόητα 17,5 τρισ. δραχμές που... απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου, είναι υπό αμφισβήτηση. Οτι ο... πακτωλός των πόρων του Γ` ΚΠΣ, μέχρι στιγμής είναι λόγια παχιά. Η αμφισβήτησή τους έγκειται στο γεγονός, ότι η ΕΕ, υπό την υψηλή εποπτεία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ευρωζώνης, έχει θεσπίσει δρακόντειους κανονισμούς για τη λειτουργία των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε η απώλεια χρημάτων από τα κοινοτικά Ταμεία να θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

Τα παραπάνω προκύπτουν ως πρώτο συμπέρασμα από τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου και του αρμόδιου υφυπουργού Χρ. Πάχτα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα το «Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».. Το άλλο συμπέρασμα, είναι ότι δημιουργούνται νέοι σοβαροί κίνδυνοι για τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας, καθώς η κυβέρνηση, υπό την πίεση των αυστηρών χρονικών περιορισμών πραγματοποίησης των έργων, πραγματοποιεί τις αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι «θέματα που αφορούν τις απαλλοτριώσεις, τις περιβαλλοντικές μελέτες, το σύστημα των προμηθειών, θα τα δούμε από την πλευρά της αποτελεσματικότητας». Συμπλήρωσε μάλιστα με έμφαση ότι «αποτελεσματικότητα σημαίνει απλοποίηση διαδικασιών», ενώ δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προσαρμόσει τις κινήσεις της στη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να κάνει το χατίρι των μεγαλοεργολάβων. Είπε μάλιστα, προκειμένου να αποφύγουν παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο Υπουργικό Συμβούλιο «υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση του κ.Βενιζέλου, με τον οποίο συμφωνήσαμε ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, θα συναρτώνται απολύτως με τις σχετικές αναθεωρήσεις που προβλέπει η σημερινή διαδικασία του Συντάγματος».

Οσο για τους νέους δρακόντειους κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων - οι οποίοι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου έγιναν, προκειμένου να επιβάλλονται πρόστιμα για ψύλλου πήδημα - ο Γ. Παπαντωνίου, δικαιολογώντας πλήρως το κοινοτικό διευθυντήριο, επιχείρησε από σήμερα κιόλας να μεταθέσει τις αυστηρά πολιτικές ευθύνες, προς το... κοινωνικό σύνολο. Οπως δήλωσε «η ευθύνη είναι συλλογική σε κάποιο βαθμό. Εμείς δεν είμαστε οι μπαμπούλες που θα είμαστε πάνω από κάθε νομάρχη, περιφερειάρχη, δήμαρχο και εργολάβο και θα παρακολουθούμε την κάθε του κίνηση».

ΟΙ δύο κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαίωσαν επί της ουσίας ότι το υποπρόγραμμα του «Κτηματολογίου» τίθεται εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης και ότι διεξάγεται έλεγχος από την πλευρά της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός χρηματοδότησης ετοιμάζονται οι κοινοτικοί να θέσουν και το έργο του «Μετρό Θεσσαλονίκης», το οποίο θεωρείται οικονομικά μη αποδοτικό και για το λόγο αυτό αρνούνται να το χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι το σύνολο των 24 επιχειρησιακών προγραμμάτων (11 τομεακά και 13 περιφερειακά) αναμένεται να εγκριθούν τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη, και ότι προσδοκούν να εισπράξουν άμεσα 1,5 τρισ. δραχμές.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Μεγαλώνει η πίτα των πολυκαταστημάτων

Μόνο στα μεγάλα καταστήματα δείχνουν αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων τα στοιχεία της Στατιστικής που δημοσιοποιήθηκαν χτες, ενώ σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών και άλλων καταστημάτων της χώρας το 2000. Σε τρέχουσες τιμές ο τζίρος των καταστημάτων τον προηγούμενο Δεκέμβρη, σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 1999, ήταν αυξημένος σε ποσοστό 8,3%. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε πέρσι κατά 3,9%, τότε η θεωρούμενη πραγματική αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν της τάξης του 4,2%.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των πωλήσεων στη χώρα, σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οχι γιατί κάποιος μπορεί να τα «μαγειρεύει» στη Στατιστική Υπηρεσία - πράγμα άλλωστε που δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί - αλλά επειδή ο σχετικός δείκτης δεν κάνει διάκριση, ούτε στην κοινωνική θέση των αγοραστών, ούτε στο τρόπο που γίνονται οι αγορές. Ετσι για παράδειγμα, όταν λέμε αύξηση των πωλήσεων στα αυτοκίνητα, συνυπολογίζονται και οι ΦΕΡΑΡΙ που αγόρασαν πέρσι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες (οι πωλήσεις της συγκεκριμένης μάρκας αυξήθηκαν κατά 500%) και τα ΧΙΟΥΝΤΑΪ (οι πωλήσεις πέρσι αυξήθηκαν 25,6%). Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, ο δείκτης δεν εξετάζει το γεγονός ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας έδωσε «στο χέρι» τα 60-70 εκατομμύρια δραχμές, ή ότι ο αγοραστής του φτηνού ΙΧ καταχρεώθηκε στην τράπεζα με δάνειο για να το αποκτήσει. Ιδιαίτερη σημασία από αυτή την άποψη έχει το γεγονός ότι πέρσι τα τραπεζικά δάνεια για αγορά καταναλωτικών ειδών σημείωσαν αύξηση πάνω από 35%!

Η σημαντική αύξηση των αγορών, μέσω πιστωτικών δανείων είναι και ένας ακόμα λόγος για την αύξηση που παρουσιάζει η εμπορική κίνηση στα μεγάλα καταστήματα, τα οποία κατά κανόνα είναι συνδεδεμένα με τράπεζες και βγάζουν αυτόματα δάνεια.

Πάντως και πέρσι τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του τζίρου σημειώθηκαν στα «μεγάλα καταστήματα τροφίμων» με ποσοστό 11,5%. Αντίθετα, μείωση της κατανάλωσης προκύπτει στις κατηγορίες «ένδυση - υπόδηση» και «έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικογενειακός εξοπλισμός», όπου η αύξηση του τζίρου ήταν μόλις 3,2%, διαμορφώθηκε δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα και από τον επίσημο πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν επίσης και την ανισόμετρη εξέλιξη μεταξύ της περιφερειών της χώρας. Ετσι σε μέσα επίπεδα έτους 2000 η αύξηση για την περιφέρεια πρωτεύουσας ήταν 8% έναντι 6,2% στη «λοιπή χώρα».

Απολογήθηκαν οι υπεύθυνοι του ΧΑΑ για τη «Θεσσαλική»

Στη 19η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια απολογήθηκαν χτες οι υπεύθυνοι του ΧΑΑ, που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος (αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα), σχετικά με την υπόθεση της «Θεσσαλικής». Η εταιρία αυτή, της οποίας ο γενικός διευθυντής Στ. Παπασταύρου κρίθηκε προφυλακιστέος την περασμένη Δευτέρα, εμφανιζόταν το 1998 ότι έχει μεγάλη οικονομική ευρωστία, αλλά στην πραγματικότητα είχε «άνοιγμα» πάνω από 2 δισ. δρχ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΧΑΑ Σπ. Κουνιάκης, ο σημερινός πρόεδρος Παν. Αλεξάκης και τα πρώην μέλη του ΔΣ Θεόδ. Πανταλάκης, Ευθ. Γκατζόνας, Γ. Βλαχάκης, Αρτ. Θεοδωρίδης και Ηλ. Στασινόπουλος κατέθεσαν στην ανακρίτρια απολογητικά υπομνήματα, με τα οποία αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη για τη «Θεσσαλική» και ισχυρίζονται ότι αρμόδια για την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ήταν κατά το νόμο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ αυτοί ήταν υπεύθυνοι μόνο για τον έλεγχο και την έγκριση της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Μετά την εισαγωγή των εταιριών - αναφέρουν - υπεύθυνη για τον έλεγχό τους είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και αυτή θα προβεί σε ελέγχους με βάση τα στοιχεία που προσκομίζουν οι εταιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν τέθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέμα αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της «Θεσσαλικής», «εμείς συναινέσαμε αμέσως».

Μάλιστα, ο Σπ. Κουνιάκης χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σκληρό το μέτρο της αναστολής, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να επιβάλλεται με περίσκεψη και φειδώ». Επίσης, δικαιολόγησε την καθυστέρηση αναστολής στη μετοχή της «Θεσσαλικής» με το επιχείρημα ότι θέλησε να δώσει μια ευκαιρία στην εταιρία να εξυγιανθεί και στο επενδυτικό κοινό να μη χάσει τα χρήματά του, ασχέτως αν τελικά τα έχασε. «Δεν έγινε κανένα λάθος. Εγιναν όλα όπως έπρεπε», κατέληξε.

Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αντιδρούν στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών

H αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, είναι κατά 50% ανώτερη από την προηγούμενη ρύθμιση, θα επιφέρει αύξηση φόρων, τελών και άλλων επιβαρύνσεων που δεν μπορούν να αντέξουν οι ευρισκόμενες στο χείλος της κατάρρευσης επαγγελματικές επιχειρήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας στην έκτακτη προχτεσινή του συνεδρίαση διαπίστωσε ακόμα ότι η αυθαίρετη αυτή και υπέρογκη αύξηση θα επιφέρει: Ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας και όξυνση της κρίσης στα επαγγέλματα του κλάδου κατασκευών. Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Αυξήσεις στους έμμεσους και άμεσους φόρους και στα τεκμήρια υπολογισμού φόρου εισοδήματος. Τεχνητή διόγκωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, αύξηση του «αέρα» και των ενοικίων. Αυξήσεις στα ασφάλιστρα και τα έξοδα μεταβιβάσεων. Πληθωριστικές πιέσεις.

Η ΟΕΕΘ ζητά από τον αρμόδιο υπουργό αναστολή της αυθαίρετης αυτής απόφασης και την εξεύρεση δίκαιης λύσης του προβλήματος μέσα από «έναν ουσιαστικό διάλογο».

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Εβγαλαν «παράνομη» την απεργία

«Παράνομη και καταχρηστική» για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» κρίθηκε από το μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας η απεργία των εργαζόμενων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί από 15 μέχρι και 20 του Μάρτη αναστέλλονται, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του σωματείου η κλιμάκωση του αγώνα θα αποφασιστεί μετά την απογραφή στις 18 του Μάρτη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την παραμονή της ΕΣΥΕ στο σημερινό νομικό καθεστώς και τη μη μετατροπή σε ΝΠΔΔ που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ