ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος, προϋπόθεση για την «επιστροφή στις χρηματαγορές»

Τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος θα βασίζονται πάνω στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, επιβεβαίωσαν οι χτεσινές τοποθετήσεις σε συνέδριο του «Economist»

Copyright 2017 The Associated

Τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος θα βασίζονται πάνω στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, επιβεβαίωσαν οι χτεσινές τοποθετήσεις σε συνέδριο του «Economist»
Με «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες, στην προοπτική ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από την υπόθεση της «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών «θεσμών», στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε χτες ο «Economist» στη Φρανκφούρτη με τίτλο «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, ανέφερε ότι περίπου 120 προαπαιτούμενα από τα 140 της «αξιολόγησης» ήδη έχουν νομοθετηθεί, ενώ πρόσθεσε πως τα υπόλοιπα 20 αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 μέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση. Πρόκειται δηλαδή για «εκκρεμότητες» που θα «τρέξει» η συγκυβέρνηση τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο του επόμενου Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον Ντ. Κοστέλο, η ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα φανεί το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή των επενδύσεων είναι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», με προτεραιότητα την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», ζητήματα για τα οποία, όπως είπε, «θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο». Βέβαια, όπως τόνισε, «η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

Αναφορικά με τις διεργασίες για την παραπέρα εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Η ελληνική οικονομική κρίση (...) έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο ότι η αποκοπή της σύνδεσης μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών, η διαχείριση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων, ο εξορθολογισμός του τραπεζικού συστήματος και η τροφοδότηση με ρευστότητα της οικονομίας από τις αγορές χρήματος πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ν. Τζιαμαρόλι, υπογράμμισε ότι η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει. Οπως τόνισε, «θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα χρειάζεται να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες έως τώρα, οι οποίες επέτρεψαν προσφάτως στους πιστωτές να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος». Τόνισε, ακόμη, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν αποδειχθεί ότι το κρατικό χρέος ακόμη δεν είναι βιώσιμο και εφόσον εκπληρωθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

Απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων για τη «θωράκιση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επισήμανε πως «τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και η ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελούν αυτή τη στιγμή υψηλότερες προτεραιότητες σε σχέση με την ελάφρυνση χρέους». «Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το βάρος χρέους, διότι βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ανέφερε, ενώ τέλος έκανε αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται εκταμίευση της δόσης για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιούλη χωρίς να δημιουργήσει νέα ελλείμματα.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές Αρχές πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος», καθώς, όπως είπε, «μόνο με μία τέτοια δέσμευση μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν και δεν θα αναστραφούν μετά το πρόγραμμα». Αναφερόμενος στη διαχείριση του κρατικού χρέους, είπε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «σαφήνεια» των αποφάσεων για το κρατικό χρέος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, ενώ «η όποια απόφαση του ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο, επισημαίνει: «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια, ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό, ενώ δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον».

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
«Σαφήνεια για τους επενδυτές» με «ατού» την αντιλαϊκή πολιτική

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου:«Οι επενδυτές χρειάζεται να γνωρίζουν με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αρα είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη να έχουμε σαφήνεια. Αυτό είναι που ζητάμε από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τον Ιούνιο».

Παράλληλα, με «ατού» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προκάτοχες κυβερνήσεις, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε: «Φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. (...) Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι έχουν εκπλαγεί από το βαθμό στον οποίο η χώρα τήρησε αυτές τις δεσμεύσεις, από την έκταση και το βάθος αυτών των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, «η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έχουν πάρει τα πάνω τους οι επενδύσεις, βρίσκεται, κατά την γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, στην έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Στο «διά ταύτα», σημείωσε ότι «μετά από τέτοια προσπάθεια, αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια στο θέμα του χρέους. Και αυτό δεν βρέθηκε στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ στις 22 Μαΐου».

Μπαράζ αναδιαρθρώσεων

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, έδωσε έμφαση στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2021, προκειμένου βέβαια να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος σε «αναπτυξιακές παρεμβάσεις» για το εγχώριο κεφάλαιο.

Οπως είπε, η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης από το 2021 και μετά σε 2% του ΑΕΠ, από το 3,5% που προβλέπεται τώρα, θα ήταν συμβατή με τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με κάποιες παρεμβάσεις για την «ελάφρυνσή» του.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι προοπτικές ανάκαμψης και η διασφάλιση της επιστροφής στις χρηματαγορές από το 2018, προϋποθέτουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

-- Μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης», να διασφαλιστεί η «ομαλή και έγκαιρη» εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» που «ενισχύουν την ανάπτυξη».

-- Εφαρμογή περαιτέρω «μεταρρυθμίσεων» που ενισχύουν την ανάπτυξη, για την τόνωση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων.

-- Χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις» να θέσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών (στα επιχειρηματικά κέρδη) «με θετικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη».

-- Διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη μέσω της εξομάλυνσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, με κεντρικό ζήτημα την απομείωση των «μη εξυπηρετούμενων» τραπεζικών δανείων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Διεργασίες αναβάθμισης με φόντο τους ανταγωνισμούς

Με αφετηρία τη «Λευκή Βίβλο», σχετικά «με το μέλλον της Ευρώπης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χτες «έγγραφο προβληματισμού» σχετικά με τις διεργασίες για την παραπέρα εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη, που βασίζεται και στη λεγόμενη «έκθεση των 5 προέδρων».

  • «Ολοκλήρωση μιας πραγματικής Χρηματοοικονομικής Ενωσης», το ζήτημα που συνδέεται και με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σχετικά με την τραπεζική ένωση, με έμφαση βέβαια τον επιμερισμό των κινδύνων και της ενδεχόμενης χασούρας σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η προσπάθεια περιλαμβάνει την πρόοδο με βάση στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα και τη συμφωνία για τα συμπληρωματικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν από σήμερα έως το 2025» για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης «με μέτρα που θα καθιστούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανθεκτικότερες». Οπως τονίζεται, η προώθηση της «Ενωσης Κεφαλαιαγορών είναι επίσης υψίστης σημασίας, προκειμένου να προσφερθούν πιο διαφορετικές και καινοτόμες δυνατότητες χρηματοδότησης μεταξύ άλλων μέσω των κεφαλαιαγορών».

  • Επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης Οικονομικής και Δημοσιονομικής Ενωσης. Πρόκειται για την ενίσχυση της διαδικασίας των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», που αφορούν στους ενισχυμένους δημοσιονομικούς ελέγχους και στα δεδομένα των οικονομιών των κρατών - μελών. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η δυνατότητα σύνδεσης της χρηματοδοτικής στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή με δέσμες παρεμβάσεων που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Εδραίωση της «δημοκρατικής λογοδοσίας» και ενίσχυση των θεσμών της Ζώνης του Ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, περιγράφουν παρεμβάσεις όπως για το ενδεχόμενο καθιέρωσης μόνιμου προέδρου του Γιούρογκρουπ, την ενιαία εξωτερική εκπροσώπηση της Ευρωζώνης σε διεθνή φόρα και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς κ.ά.

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η ιδέα ενός δημόσιου ταμείου της Ζώνης του Ευρώ - ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό της Ζώνης του Ευρώ - καθώς και ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αποτελεί επίσης αντικείμενο συζήτησης στον δημόσιο διάλογο και θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη σε μεταγενέστερο στάδιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, εντός του πλαισίου της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ