ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΕΚΙΔΕ
Το σχέδιο για την ΕΝΚΛΩ είναι κομμένο και ραμμένο για το νέο επενδυτικό fund

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις και την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Το σχέδιο «επαναλειτουργίας» της ΕΝΚΛΩ, που παρουσιάστηκε από τον πρώην πρόεδρο του ομίλου της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», με τη στήριξη κυβερνητικών βουλευτών, του δημάρχου Νάουσας και άλλων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ, Λαπαβίτσας), είναι κομμένο και ραμμένο για το νέο επενδυτικό fund, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι άνεργοι της ΕΝΚΛΩ χωρίς καμία αυταπάτη πρέπει να εξασφαλίσουν την ενότητα για τα δικά τους συμφέροντα, να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμόζεται η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η ΟΕΚΙΔΕ σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι τοποθετούμαστε, παίρνουμε θέση με βάση τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ανάγκες. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, δεν στηρίζουμε και σερνόμαστε πίσω από επιχειρηματικά σχέδια που απαλλάσσουν την εργοδοσία από αυτά ως προαπαιτούμενα για την επόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θα αρκούσε και μόνο το θράσος αυτών που μιλάνε για νίκη των εργαζομένων και μας τσακίζουν διαχρονικά με αντεργατικά μέτρα και μνημόνια, για να υποψιαστούμε τη νέα κοροϊδία.

(...) Συμφωνούν όλοι τους με το μνημόνιο των μνημονίων, που είναι η υλοποίηση του στρατηγικού στόχου των επιχειρηματικών ομίλων, των επενδυτών, για την εξασφάλιση και την ανάκαμψη των κερδών τους, που προϋποθέτει τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας. Η υποταγή σε αυτόν τον εχθρικό για τους εργαζόμενους στόχο τους εκφράζεται με την πλήρη αποδοχή του από τον παλιό και νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό και την υπογραφή του λεγόμενου "μνημονίου κατανόησης".

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τα 751 ευρώ μεικτά, κατάργηση των τριετιών, των επιδομάτων γάμου και ανθυγιεινής εργασίας και ό,τι άλλο περιλαμβάνει η κλαδική ΣΣΕ ανάλογα και με την ειδικότητα.

(...) Παρουσιάζουν τον κατώτατο μισθό, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, ως "ένα νούμερο που συνδέεται με την τιμή πώλησης του προϊόντος" και το συνεταιρισμό ως ένα εργαλείο χειραγώγησης "για να μπορεί η εταιρεία να εφαρμόζει σωστά τη στρατηγική της".

(...) Το σχέδιό τους για την ΕΝΚΛΩ είναι να απαλλάξουν τους προηγούμενους, να φορτώσουν στο λαό τα χρέη, να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και βέβαια "γην και ύδωρ" στο νέο επενδυτή.

(...) Κανείς να μην πιστέψει ότι η επιχείρηση "ανήκει" στους εργαζόμενους, δεν χρειάζεται να βρεθεί πάλι απλήρωτος ή στην ανεργία για να το διαπιστώσει. Δεν γίνεται να είναι και οι εργαζόμενοι ωφελημένοι και αυτοί που κάθε φορά επενδύουν ή δεν επενδύουν για τα κέρδη τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευσή μας».

Κάλεσμα πάλης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση διαρκείας

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους ανέργους της ΕΝΚΛΩ σε συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου, μαζί με όλη την εργατική τάξη, να οργανώσουν την πάλη απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση διαρκείας, να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Να διεκδικήσουν τώρα από κυβέρνηση και εργοδοσία: Πλήρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων, των αποζημιώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας. Υπογραφή και εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τη Σύμβαση του 2009. Διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στα εργοστάσια, ιδιαίτερα στα συγκεκριμένα που είναι για χρόνια εκτός λειτουργίας. Κάλυψη των χαμένων χρόνων Ασφάλισης, να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων, ώστε να μη μειωθούν και άλλο οι μελλοντικές συντάξεις. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ των ανέργων και επίδομα ανεργίας για όσο αυτή διαρκεί. Κατάργηση της φοροληστείας και των χαρατσιών στην εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κάλυψη των απωλειών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠαΓΝΗ
Κινητοποίηση για τη λειτουργία της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Δίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση έξω από το χώρο των εργαστηρίων και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, μαζί με τους τεχνολόγους παρασκευαστές, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης να μετακινήσει στη Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων - μετά την καθολική κατακραυγή που είχε η μετακίνηση μωρομάνας συμβασιούχου του ΟΑΕΔ - άλλο συμβασιούχο εργαζόμενο του ΟΑΕΔ.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η διοίκηση του ΠαΓΝΗ επιχείρησε να παρουσιάσει τη μετακίνηση ως προσωρινή και ισχυρίστηκε ότι οι μετακινήσεις στη συγκεκριμένη μονάδα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τους τεχνολόγους. Ακόμα προσπάθησε να αμφισβητήσει τη νομοθεσία και τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, «διερωτώμενη»... «πού προβλέπονται αυτά που ζητά το Σωματείο;».

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι «η λειτουργία, η στελέχωση και η καταλληλότητα του χώρου της Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων διέπεται από συγκεκριμένες επιστημονικές και νομοθετικές διατάξεις που δεν επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να τις παραβιάζει, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών», απαιτώντας από τη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες ώστε να λειτουργήσει η μονάδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (στελέχωση, μέτρα ασφαλείας, χώρος παρασκευής). Το ίδιο έκανε και χτες, καταγγέλλοντας τις διαχρονικές ευθύνες για τη μη ένταξη της Μονάδας στον οργανισμό του νοσοκομείου, και για τη μη πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου και επαρκούς σε αριθμό προσωπικού σύμφωνα με την νομοθεσία. Κατήγγειλε επίσης την απουσία γιατρού εργασίας και την ακαταλληλότητα του χώρου.

Ο

ΤΡΕΝΑ: Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι μηχανοδηγοί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να κλιμακωθούν σε επίπεδο Ομοσπονδίας, με αιτήματα που θα βάζουν στο στόχαστρο την ίδια τη «γενική πολιτική κυβέρνησης - αστικών κομμάτων - κεφαλαίου». Ακόμα, αναδεικνύει την ανάγκη «οι κινητοποιήσεις να έρχονται ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής διαδικασίας ενημέρωσης, συζήτησης, αντιπαράθεσης απόψεων, συμμετοχής των εργαζομένων μέσα από συγκεντρώσεις και συνελεύσεις, για να γίνονται δική τους υπόθεση».

ΛΕΥΚΑΔΑ: Σε στάση εργασίας (10.00 - 13.00) και συγκέντρωση στο Δημαρχείο προχωρά, σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο δήμο, τόσο στην καθαριότητα όσο και σε άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα, καταγγέλλει το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις 27/5, με τον σοβαρό τραυματισμό στο πόδι ενός εργαζόμενου συνοδού στην αποκομιδή των απορριμμάτων από διερχόμενο αυτοκίνητο. Το Σωματείο επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αύξησης των τουριστών στο νησί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Χωρίς μαγνητικό τομογράφο παραμένει εδώ και καιρό το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΝΛ), οδηγώντας είτε στο συνωστισμό στην ουρά των ραντεβού στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας είτε στα ιδιωτικά εξεταστήρια, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαιτεί: Αμεση λύση με την επαναλειτουργία του μαγνητικού τομογράφου του ΠΝΛ. Προμήθεια και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και πρόσληψη ειδικού προσωπικού για τη λειτουργία του. Κατάργηση κάθε πληρωμής των εξεταζομένων για το σκιαγραφικό φάρμακο που χορηγείται.

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει την απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή

Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, εκλεγμένου μέλους στο ΔΣ της, καταγγέλλει η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Συγκεκριμένα, η εργοδοσία της «D-Port» (θυγατρική της «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΕ») και ο εργολάβος «Καραγιάννης και Σία» απέλυσαν τον συνδικαλιστή Χρήστο Ξηνάριο, με στόχο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, τον εκφοβισμό των εργαζομένων. Το Σωματείο απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης και καλεί τα σωματεία να καταδικάσουν την προκλητική ενέργεια των εργοδοτών. Καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη, στη 3 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Οπως σημειώνει, η απόλυση «αποτελεί μια τρομοκρατική πράξη ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων στις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ, σε μια περίοδο που τα προβλήματά μας οξύνονται (εντατικοποίηση της εργασίας, εργατικά ατυχήματα, μη υπογραφή ΣΣΕ, κωλυσιεργία για την ένταξη στα ΒΑΕ, Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας κ.ά.). Αποτελεί συνέχεια της στοχοποίησης μελών του Σωματείου που παλεύουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Την απόλυση καταδικάζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπερδιπλασιασμός ψήφων στο ταξικό ψηφοδέλτιο

Μεγάλη ήταν η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι» (ΔΑΕ-Σ, στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επόμενο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ). Η ΔΑΕ-Σ αναδείχθηκε ξανά πρώτη δύναμη, σημαντικά ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστό.

Σε 399 ψηφίσαντες (από 265 το 2015), με 35 άκυρα - λευκά, η ΔΑΕ-Σ πήρε 297 ψήφους, ποσοστό 81,56% και ανέδειξε 16 αντιπροσώπους (από 128 ψηφίσαντες, 49,8% και 7 αντιπροσώπους το 2015). Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 67 ψήφους, ποσοστό 18,44% και ανέδειξε 4 αντιπροσώπους (από 62 ψήφους, 24,12% και 3 αντιπροσώπους). Στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει και το ψηφοδέλτιο «Αριστερή Συσπείρωση» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), λαμβάνοντας 25,3% και 3 αντιπροσώπους, το οποίο δεν κατέβηκε αυτήν τη φορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ