ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2017 - Κυριακή 4 Ιούνη 2017
Σελ. /32
ΙΣΤΟΡΙΑ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
Μορφωτική δουλειά μέσα στο στρατόπεδο

Από πρόσφατη εκδήλωση της ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ έξω από τις φυλακές στο Λακκί της Λέρου
Από πρόσφατη εκδήλωση της ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ έξω από τις φυλακές στο Λακκί της Λέρου
Με αφορμή το αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» στα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ο σ. Σάκης Χατζηιωάννου, κρατούμενος στη διάρκεια της χούντας στο Λακκί της Λέρου, μας έστειλε ένα σημείωμα για τη μορφωτική δουλειά που γινόταν μέσα στο στρατόπεδο. Οπως ο ίδιος αναφέρει, και μέσα στις φυλακές ήταν διαρκής η φροντίδα του ΚΚΕ για γνώση, μόρφωση και βελτίωση του ιδεολογικού και πολιτικού επιπέδου του κάθε μέλους και στελέχους σε όποιες συνθήκες δρα, λειτουργεί, αγωνίζεται. Αυτό έγινε καθαρό και μέσα από τη μορφωτική προσπάθεια που έγινε στο στρατόπεδο εξορίας στο Λακκί Λέρου από τους κρατούμενους αγωνιστές κατά της δικτατορίας. Παραθέτουμε τα σχετικά στοιχεία:

«Το στρατόπεδο στο Λακκί Λέρου ήταν το μεγαλύτερο σε αριθμό κρατουμένων και παρουσίαζε μια ξεχωριστή ζωή και λειτουργία. Εκφράστηκαν, εφαρμόστηκαν και οργανώθηκαν εκεί πολύπλευρες δραστηριότητες. Η πείρα και η κουλτούρα των κομμουνιστών είχαν από τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογή στους περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής των κρατουμένων.

Αρχικά αντιμετωπίστηκαν τα βασικά προβλήματα διατροφής, υγείας, καθαριότητας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες ζωής των εξορίστων.

Την οργάνωση και λειτουργία του στρατοπέδου καθοδηγούσε επιτροπή, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων και πειθαρχούσε στις αποφάσεις και κατευθύνσεις της.

Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του στρατοπέδου, εκτός των άλλων, ήταν η καθημερινή διεκδίκηση από τους δικτατορικούς μηχανισμούς της απελευθέρωσης των εξορίστων, της αφαίρεσης μέτρων περιορισμού με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως εγκλεισμό στα κτίρια, απεργία πείνας κ.ά.

Καθοριστική στιγμή αποτέλεσε η κρίση του Κόμματος στη 12η Ολομέλεια, το 1968. Μετά την πρώτη ενημέρωση για τα γεγονότα, αμέσως ζητήθηκε η υποστήριξη των Αποφάσεών της και η καταδίκη των διασπαστών - οπορτουνιστών από τους κρατούμενους. Αυτή ήταν καθοριστική, αφού 905 κρατούμενοι σε σύνολο 1.100 είπαν όχι στους αναθεωρητές και αποστάτες του ΚΚΕ. Το ίδιο έγινε και όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση της ΚΝΕ με την υποστήριξη των νεολαίων τον Αύγουστο του 1968.

Το μορφωτικό πρόγραμμα που ξεδιπλώθηκε στο στρατόπεδο στο Λακκί της Λέρου περιελάμβανε πολλούς τομείς και δράσεις. Ηταν για όλους τους κρατούμενους, όμως κυρίως επικεντρωνόταν στους νεολαίους που είχαν ανάγκη βελτίωσης του μορφωτικού και ιδεολογικού τους επιπέδου.

Η πρόθεση ήταν οι νέοι εξόριστοι να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο στην καθημερινή ζωή τους ως κρατούμενοι, αλλά και να εξοπλιστούν, ώστε όταν αλλάξουν οι συνθήκες, να προσφέρουν στο κίνημα με βελτιωμένη ποιοτική κατάσταση των ικανοτήτων τους. Αυτή η επιλογή επιβεβαιώθηκε στη ζωή. Οι κρατούμενοι είχαν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους.

Αλλά και όταν απολύονταν από την εξορία, στη συνέχεια προσέφεραν και προσφέρουν ακόμη μέχρι σήμερα τις δυνάμεις τους μέσα στις γραμμές του Κόμματος σαν μέλη, στελέχη Οργανώσεων, σε όλη την κλίμακα της καθοδήγησης του Κόμματος και του κινήματος.

Μια γενική αναφορά στο μορφωτικό πρόγραμμα μας δίνει αρκετά στοιχεία:

Εκπαιδευτικό - μορφωτικό πρόγραμμα

Λειτουργία εκπαιδευτικού σχολικού προγράμματος Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου με κανονικές εξετάσεις για το πέρασμα από την μια τάξη στην άλλη.

Ξεχωριστά δημιουργήθηκαν τμήματα ξένων γλωσσών. Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Σοβιετικά (Ρώσικα).

Εκμάθηση λογιστικών, μουσικών οργάνων, λαϊκής τέχνης, επαγγελμάτων ραπτικής, μαγειρικής, υποδημάτων, κουρέων και άλλων.

Κύκλος μαθημάτων Μαρξισμού - Λενινισμού, Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού, και Πολιτικής Οικονομίας.

Ομιλίες εργατικών στελεχών για το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα.

Διαλέξεις επιστημονικών θεμάτων.

Σεμινάρια τεχνικής εκπαίδευσης π.χ. ηλεκτρολόγοι.

Μεγάλη έρευνα για τη μελέτη των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων από ομάδες που συγκροτήθηκαν με αυτόν τον σκοπό.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Λογοτεχνία, ποίηση, ζωγραφική.

Μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες από συγκροτήματα με λαϊκά, δημοτικά, μαντολινάτα, χορωδία, τραγούδια.

Αφιερώματα σε συνθέτες και ποιητές.

Δημοτικούς και λαϊκούς χορούς.

Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο και παραστάσεις καραγκιόζη.

Αθλητισμός

Πέρα από την καθημερινή πρωινή γυμναστική:

Ποδόσφαιρο: Δημιουργία ομάδων 7x7 με πρωτάθλημα Α και Β κατηγορίας.

Βόλεϋ: Τουλάχιστον 4 ομάδες.

Τέννις: Οταν μετά από αγώνες αποκτήθηκε ο χώρος που υπήρχαν τα γήπεδα που βρίσκονταν σε απόσταση από το στρατόπεδο.

Πινγκ - Πονγκ: Οταν αποκτήθηκε το τραπέζι και οι ρακέτες.

Πόλο: Αγώνες το καλοκαίρι.

(Η παρουσίαση αυτών των προγραμμάτων πιθανόν να είναι ελλιπής, να υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Μια συνολικότερη παρουσία από τη ζωή εξορίστων και φυλακισμένων είναι αναγκαία).

Δάσκαλοι, καθηγητές, επιστήμονες και φοιτητές υλοποίησαν αυτό το ιδιαίτερο καθήκον που τους ανατέθηκε. Η δουλειά τους στηρίχθηκε στην αρχή με φτωχά μέσα, αφού αργότερα άρχισαν να έρχονται βιβλία, νόμιμα ή παράνομα, και οργανώθηκε η βιβλιοθήκη.

Στο στρατόπεδο αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν μορφές διαβίωσης υψηλού επιπέδου και προσφοράς. Περιορισμοί και άσκηση ψυχολογικής βίας αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τους κρατούμενους, αντλώντας δύναμη από την ιδεολογία του ΚΚΕ, από την ενότητά τους στο δίκαιο του αγώνα. Καταχτήθηκαν από τους εξορίστους μεγάλες ηθικές, αγωνιστικές και πνευματικές αξίες. Αποκτήθηκαν δυνατότητες απέναντι στις απαιτήσεις του Κόμματος και στις δυσκολίες της ζωής. Αδυναμίες, προβλήματα και παρεξηγήσεις στην καθημερινή ζωή των εξορίστων ασφαλώς υπήρχαν. Αντιμετωπίζονταν όμως με κατανόηση και υπομονή. Οι κρατούμενοι αγωνιστές βγήκαν νικητές από αυτή τη μάχη κατά της δικτατορίας αλλά και γενικότερα απέναντι στο σύστημα που την εξέθρεψε. Εξοπλίστηκαν για την υπεράσπιση του Μαρξισμού - Λενινισμού, τις αρχές, την Ιστορία και τα επαναστατικά, ταξικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ. Αυτή την πορεία συνεχίζουμε και τώρα μέσα από τις γραμμές του Κόμματος οι νεολαίοι εκείνης της εποχής».

Για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ με ομιλητές στελέχη του Κόμματος για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21 Απριλίου 1967:

-- Την Πέμπτη 8 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο (Μπουμπουλίνας & Αθ. Διάκου) θα μιλήσει ο Σήφης Κωτσαντής, στέλεχος του Κόμματος.

-- Την Παρασκευή 9 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43). Θα μιλήσει ο Βασίλης Αμπελογιάννης, Γραμματέας της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βγάζουμε συμπεράσματα από την ηρωική απεργία των Χαλυβουργών

Την Παρασκευή 9 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως - Λ. Καβάλας, δίπλα στο Παλατάκι), η ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η οικοδόμηση του ΚΚΕ και η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η επιβεβαίωση των συμπερασμάτων από τον ηρωικό απεργιακό αγώνα των Χαλυβουργών».

Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατά τη διάρκεια της απεργίας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή μουσική, φαγητό και καλό κρασί.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Κυριακή 4 Ιούνη:

-- Η ΚΟ Ασπροπύργου Αττικής οργανώνει επίσκεψη στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα. Πούλμαν θα αναχωρήσει στις 7 π.μ. από την πλατεία 1ου Δημοτικού.

-- Στις 10.30 π.μ., η ΚΟ Οδηγών Αττικής καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ (Καραϊσκου 117)

-- Στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κάτω Αχαγιάς, σε συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, θα μιλήσει ο Σπύρος Μπέτσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας.

-- Στις 11 π.μ., στην Κλειτορία του δήμου Καλαβρύτων, στην κεντρική πλατεία, σε συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.

Την Πέμπτη 8 Ιούνη:

-- Η ΚΟ Νάουσας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, κρίσεις και εκμετάλλευση», στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα προηγηθεί αφιέρωμα στο εργατικό - αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ