ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Παζαρεύουν «καθαρή λύση» για το κεφάλαιο με βαρύ αντίτιμο για το λαό

Eurokinissi

Το «δηλητηριώδες» κάλεσμα στο λαό να στηρίξει την «εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους», όπως και στις «πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους», επανέλαβε χτες η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της, παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Ευ. Τσακαλώτου.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, που βεβαίως ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης, στην ανακοίνωση εκφράζεται η έγνοια να μη χαθεί «η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης», προς όφελος φυσικά του εγχώριου κεφαλαίου.

Προς τούτο διατυπώνονται διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση τήρησε όσα συμφωνήθηκαν, ενώ αναμένεται «να ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων» και καλούνται οι δανειστές «να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις», που «θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό».

Στη διελκυστίνδα ΕΕ - ΔΝΤ, που αντανακλά οξυμένες αντιθέσεις για τον επιμερισμό της χασούρας, η ΠΓ τοποθετείται αφενός εγκαλώντας το ΔΝΤ ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις που επιχειρούν να προεξοφλήσουν τη μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης», ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΕ, καλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Γερμανίας να δώσει «διέξοδο καθαρής λύσης για το χρέος, που θα το καθιστά βιώσιμο».

Στο φόντο, εξάλλου, και των διάφορων σεναρίων που πυροδότησε η δήλωση Λαγκάρντ αλλά και διακινήθηκαν το Σαββατοκύριακο, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μείγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση».

Στο μεταξύ, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.

«Ισχυρή εντολή» για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ζητά η ΝΔ

«Η οικονομία είναι βαλτωμένη και στο θέμα του χρέους, δεν διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη προοπτική. Γιατί ούτε σε αυτό άκουσε ο κ. Τσίπρας τις συγκεκριμένες προτάσεις της ΝΔ, εδώ και ένα χρόνο», αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή τους, συντηρώντας τη δικομματική κοκορομαχία πάνω σε ζητούμενα του κεφαλαίου. Παρακάτω, κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι «εγκλώβισε τη χώρα με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά του και τώρα, ζητά δήθεν συναίνεση. Στην πραγματικότητα ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του». Αντιτείνουν ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία».

ΒΟΥΛΗ
Διαδοχικές ενσωματώσεις οδηγιών της ΕΕ

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής βρίσκονται από χτες δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούν στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία σειρά οδηγιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της δράσης και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Το πρώτο νομοσχέδιο είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης και προβλέπει την ενσωμάτωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας του 2005, δύο αποφάσεων - πλαισίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και δύο οδηγιών της ΕΕ.

Τα νομοθετήματα αυτά της ΕΕ, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αναφέρονται σε τρόπους καταστολής του διεθνούς εγκλήματος, «ωστόσο σε αυτό το διεθνές έγκλημα περιλαμβάνεται, και με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση, η λεγόμενη τρομοκρατία. Ενας όρος - λάστιχο των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, αφού σε αυτό τον όρο μπορεί να περιληφθούν και να ποινικοποιηθούν εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, ή δράσεις που αμφισβητούν οργανωμένα το κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα, ακόμα και απλές σκέψεις σε αυτήν την κατεύθυνση».

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει τίτλο «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ιδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, επισήμανε για την Επιτροπή: «Για την ΕΕ του κεφαλαίου, τις αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, βιώσιμη και επιτυχημένη αλιεία είναι αυτή που ασκείται από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η Επιτροπή θα συμβάλει στην επιτάχυνση της εξαφάνισης, της καταστροφής των φτωχών και μικρών ψαράδων, ιδιαίτερα αυτών της μικρής παράκτιας αλιείας».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πολιτικές συγκεντρώσεις σε συνοικίες της Αττικής

Συγκεντρώσεις με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ και Κοινωνική Συμμαχία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία» διοργανώνονται το επόμενο διάστημα από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του Κόμματος:

Την Κυριακή 11 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία Παιανίας, με ομιλητή τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Τη Δευτέρα 12 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Αιγάλεω, πλατεία 19ης Μάη, με ομιλητή τον Βασίλη Βούλγαρη, Γραμματέα της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών.

Την Τετάρτη 14 Ιούνη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Παλλήνη, πλατεία Αγ. Τρύφωνα, με ομιλητή τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στην πλατεία Αγ. Τριάδας, με ομιλητή τον Γρηγόρη Τημπλαλέξη, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας.

Τη Δευτέρα 19 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στην πλατεία Αϊ - Γιώργη (Κηπούπολη), με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 21 Ιούνη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Αιγάλεω, στις εργατικές κατοικίες της οδού Θεσσαλονίκης, με ομιλήτρια τη Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. , στο Αιγάλεω, στην πλατεία Αγ. Τριάδας (Λιούμη), με ομιλήτρια τη Σπυρέττα Παναγή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βγάζουμε συμπεράσματα από την ηρωική απεργία των Χαλυβουργών

Την Παρασκευή 9 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως - Λ. Καβάλας, δίπλα στο Παλατάκι), η ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η οικοδόμηση του ΚΚΕ και η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η επιβεβαίωση των συμπερασμάτων από τον ηρωικό απεργιακό αγώνα των Χαλυβουργών».

Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατά τη διάρκεια της απεργίας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή μουσική, φαγητό και καλό κρασί.

ΠΕΚΑΜ
Την Κυριακή στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την ετήσια επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο την Κυριακή 11 Ιούνη. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (τηλέφωνα επικοινωνίας 210.3247.820, 6974.278.797 και 6977.513.165). Το πλοίο, από το λιμάνι του Λαυρίου για τη Μακρόνησο, θα αναχωρήσει ώρα 9 - 9.30 π.μ.

Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», με τη διεύθυνση του Τεό Λαζάρου, θα παρουσιάσει το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, που έχει μελοποιήσει ο Χρ. Λεοντής.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη, στις 8.45 μ.μ., η ΚΟΒ Μικροκάστρου - Καλονερίου της ΤΕ Κοζάνης διοργανώνει στο καφέ «ΚΑΚΤΟΣ», στο Μικρόκαστρο, προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Ημαθίας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Νάουσας, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στην Καλαμπάκα, στο χώρο του ΚΑΠ (δίπλα στο ΚΤΕΛ) η τοπική ΚΟ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον ΔΣΕ. Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα παρουσιαστεί το ιστορικό - φωτογραφικό Λεύκωμα της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος με τίτλο: «Στιγμές από την Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Θεσσαλία», από τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Σε εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με αφορμή τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 παρουσιάζεται η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Δικτατορία 1967 - 1974. Κείμενα και ντοκουμέντα».

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ροτόντας και Ανω Πόλης - Καλλιθέας Θεσσαλονίκης καλούν σε εκδήλωση στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, με ομιλήτρια την Εφη Κουκούλα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη:

Στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Καρδίτσας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 7.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο (Μπουμπουλίνας & Αθ. Διάκου) θα μιλήσει ο Σήφης Κωτσαντής, στέλεχος του Κόμματος.

Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Γρεβενών καλεί σε εκδήλωση στο δημαρχείο Γρεβενών. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στραβού, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 9 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43). Θα μιλήσει ο Βασίλης Αμπελογιάννης, Γραμματέας της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν το λαό συνένοχο της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Παρασκευή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τα σενάρια «εθνικής συνεννόησης»:

«Οι ξεφτισμένοι "λεονταρισμοί" της κυβέρνησης και τα σενάρια δήθεν "εθνικής συνεννόησης", που τροφοδοτούνται από διάφορες πλευρές, έχουν πραγματικό στόχο να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα που φέρνει για το λαό η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και να τον μετατρέψουν σε συνένοχο αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ