ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ»
Συνεχίζουν την απεργία κόντρα στις απειλές και τον απεργοσπαστικό μηχανισμό

Συγκεντρωμένοι και χτες έξω από το εργοστάσιο οι απεργοί
Συγκεντρωμένοι και χτες έξω από το εργοστάσιο οι απεργοί
Εξω από το εργοστάσιο συγκεντρώθηκαν και χτες από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», συνεχίζοντας την απεργία τους. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, διανύουν τη δέκατη μέρα κινητοποιήσεων. Αντιδρούν στην εργοδοτική τρομοκρατία, διεκδικούν την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους που απολύθηκε πρόσφατα και παλεύουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

«Οχι στην εργοδοτική τρομοκρατία, όχι στις απολύσεις». Με το σύνθημα αυτό στο πανό της η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής βρίσκεται καθημερινά έξω από το εργοστάσιο που παράγει και εμπορεύεται πλαστικές σακούλες, στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα. Για τη συνέχεια, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας έχει προκηρύξει απεργία για σήμερα, αύριο και την Κυριακή.

Απειλητικά εξώδικα και προσπάθεια για απεργοσπαστικό μηχανισμό από την εργοδοσία

Η εργοδοσία από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους απεργούς, έστειλε την περασμένη Τετάρτη εξώδικα σε τέσσερις εργαζόμενους, οι τρεις από τους οποίους είναι μέλη της Σωματειακής Επιτροπής. Με αυτά τους απειλεί ότι αν δεν παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες ώρες για δουλειά «η συμπεριφορά σας θα θεωρηθεί ως οικειοθελής αποχώρηση και θα επέλθει η λύση της μεταξύ μας εργασιακής συμβάσεως». Στο συγκεκριμένο έγγραφο, ο εργοδότης ισχυρίζεται πως απέχουν «αδικαιολόγητα» από τα καθήκοντά τους, «χωρίς να μας έχετε ενημερώσει για την αιτία της αποχής σας»! Η πραγματικότητα, την οποία βέβαια η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά, είναι πως οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία που αποφασίζουν στις καθημερινές συνελεύσεις τους και προκηρύσσει το κλαδικό τους σωματείο, ενώ τα αιτήματά τους έχουν κατατεθεί στην εργοδοσία.

Στο μεταξύ, η εργοδοσία τις τελευταίες μέρες προχωρά σε προσλήψεις εργαζομένων, ενώ συνεχίζεται η απεργία. Στόχος της είναι να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων. Το Σωματείο καταγγέλλει την πρακτική της εργοδοσίας, η οποία παραβιάζει ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Προχώρησε μάλιστα και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία μηχανεύεται τρόπους για να κρατήσει το προσωπικό της μακριά από την οργάνωση και τον αγώνα. Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν το Σωματείο είχε βρεθεί ξανά έξω από το εργοστάσιο ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου, η εργοδοσία έβαζε και έβγαζε τη βάρδια με φορτηγό, προκειμένου να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επικοινωνία με τους συναδέλφους τους.

Οπως τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στους απεργούς, αυτό που «πονάει» την εργοδοσία είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Αυτή την οργάνωση τούς κάλεσε να δυναμώσουν.

«Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν κοινά προβλήματα», αναφέρει το κλαδικό σωματείο στην ανακοίνωσή του. Καλεί την εταιρεία «αντί να στέλνει εξώδικες απειλές στους εργαζόμενους, άμεσα να συναντηθεί με το Σωματείο και τη σωματειακή επιτροπή», ώστε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των απεργών.

Απολύσεις σε επιχειρήσεις του εμπορίου

Την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα της επιχείρησης «BED & BATH» στο Περιστέρι καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως επισημαίνει, η απόλυση ισοδυναμεί με συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της εργαζόμενης που είναι μέλος του σωματείου και υποψήφια στις αρχαιρεσίες του που βρίσκονται σε εξέλιξη, με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Επιπλέον, αφορμή για να πεταχτεί η εργαζόμενη στην ανεργία στάθηκε η άρνησή της να υπογράψει τροποποιητική σύμβαση που θα μείωνε το ωράριό της από 8ωρο σε 4ωρο.

«Η εταιρεία, θέλοντας να επιβάλει σιγή ιχθύος στα καταστήματα που διαθέτει και να συνεχίσει ανενόχλητη την εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων, επιτίθεται σε όποιον μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς της», σημειώνει ο Σύλλογος. Σχολιάζει ακόμα ότι την ίδια στιγμή που η εταιρεία προχωρά σε απολύσεις σε μια σειρά καταστήματα, με πρόσχημα τον χαμηλό τζίρο, ανοίγει νέο κατάστημα στη Μεταμόρφωση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Συγκεκριμένα στο κατάστημα στο Περιστέρι, σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν γίνει 5 απολύσεις. Το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία προέβη σε αλλαγή της σύμβασης των εργαζομένων από 8ωρους σε 4ωρους, καλώντας τους να "επιλέξουν", ή να υπογράψουν να γίνουν 4ωροι ή αλλιώς να απολυθούν, παρουσιάζοντας παράλληλα αυτή την αλλαγή της σύμβασης ως το "ενδιαφέρον" που δείχνει η εταιρεία για εκείνους ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους!».

Κινητοποίηση στα δικαστήρια στην Πάτρα

Τη στήριξή τους στην απολυμένη συνδικαλίστρια από την εταιρεία «Hellenica», στο κατάστημα «Ηondos Center» στην Πάτρα, εξέφρασαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χτες στα δικαστήρια της Πάτρας. Η εργαζόμενη είχε απολυθεί λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή της στην πανεργατική απεργία στις 4/2/2016. Χτες εκδικάστηκε η αγωγή της ενάντια στην εταιρεία και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόλυση ήταν δίωξη για ενεργό συνδικαλιστική δράση και γι' αυτό είναι παράνομη και καταχρηστική.

ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για απολύσεις στην εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ»

Ερώτηση για τις απολύσεις έξι εργατών, την προηγούμενη βδομάδα, και για τις εξώδικες απειλές της εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» προς τους εργαζόμενους, κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος.

Στην Ερώτηση σημειώνονται τα εξής:

«Με ένα αντεργατικό κρεσέντο η διοίκηση της εταιρείας "Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ" (βασικός μέτοχος Μονή Τοπλού) απέλυσε τρεις εργάτες με σύμβαση ορισμένου χρόνου και άλλους τρεις μόνιμους που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου.

Το νέο ΔΣ της εταιρείας, επικαλούμενο οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης από την προηγούμενη Διοίκηση, επιδιώκει να φορτώσει τις συνέπειες και τις όποιες επιλογές της στους εργαζόμενους, επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων και υπογραφή νέων που θα προβλέπουν μείωση μισθών κ.ά.

Οι 22 εργαζόμενοι της επιχείρησης, αντιστεκόμενοι αγωνιστικά και ενωμένοι στις τρομοκρατικές - αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, αποφάσισαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απολυμένους συναδέλφους να απέχουν από την εργασία τους, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων.

Το ΔΣ της εταιρείας επιστράτευσε όλα τα μέσα για να τους κάμψει. Επιδιώκει να επιβάλει "άκρα του τάφου σιωπή", αφαιρώντας το αναφαίρετο δικαίωμα των εργατών να συγκροτήσουν το δικό τους συνδικάτο, διεκδικώντας οργανωμένα τα δικαιώματά τους. Προσπαθεί με απολύσεις, απειλές, εξώδικα, με παρουσία σεκιουριτάδων και της αστυνομίας έξω από την πύλη της εταιρείας να τους εκφοβίσει. Χρησιμοποιεί σαν "πολιορκητικό κριό" απολυμένους - πρώην εργαζόμενους της Ενωσης Σητείας, βάζοντάς τους να δουλέψουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, για να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους και να σπάσει την κινητοποίηση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν: «Να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις των 6 εργαζομένων, να αποσυρθούν οι εξώδικες απειλές της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, να επιστρέψουν στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στη δουλειά με τα όσα προβλέπει η κλαδική σύμβαση και να σταματήσει κάθε είδους παρέμβαση στο αναφαίρετο συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων για την ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου».

Εκδηλώσεις σωματείων και φορέων

-- Αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ του Νοσοκομείου «Μεταξά» μαζί με τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού και της Επιτροπής Ανέργων Κορυδαλλού παρουσιάζουν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου την παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ».

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 11/6, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε;».

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές και ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της απευθύνει η «Ταξική Ενότητα». Το πρόγραμμα των εκλογών σήμερα και τις αμέσως επόμενες μέρες έχει ως εξής: Σήμερα Παρασκευή, στη «Vodafone» στα Πετράλωνα (10 π.μ. - 6 μ.μ.), «Cyta» (12 μ. - 4 μ.μ.) και ΕΚΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ.). Αύριο Σάββατο, στο ΕΚΑ (9 π.μ. - 5 μ.μ.). Την Κυριακή 11 Ιούνη, στο ΕΚΑ (9 π.μ. - 5 μ.μ.).

-- Παρατείνονται οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σύμφωνα με απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν για μια ακόμα μέρα, την Κυριακή 11 Ιούνη, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Καταγγέλλει μαζικές διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά

Την απόφαση των ΔΕΗ ΑΕ και κυβέρνησης να βυθίσουν στο σκοτάδι εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά, βάζοντας σε εφαρμογή από την 1η Ιούνη σχέδιο διακοπής της ηλεκτροδότησης σε σπίτια ανέργων και απλήρωτων ή χαμηλόμισθων, σε σπίτια αγροτών που παραμένουν απλήρωτοι από παραγωγή και ζημιές, σε συνταξιούχους που χάνουν έως και 2 συντάξεις το χρόνο, σε μαγαζάτορες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Από την Παρασκευή 2/6 μπήκε σε εφαρμογή η επιχείρηση διακοπής της ηλεκτροδότησης σε λαϊκά σπίτια στην περιοχή της Νάουσας και ξεκίνησε από σπίτια στα χωριά Μαρίνα, Μονόσπιτα και Χαρίεσσα. Η δουλειά ανατέθηκε σε εργολάβο που απασχολεί κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Την ίδια μέρα, την Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ Νάουσας και αποφάσισε να κλιμακώσει τη δράση του με νέα κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Βέροια την ερχόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ