ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το πρώτο exit poll έδινε μπροστά τους Συντηρητικούς της Μέι

Από τη χτεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών που έγιναν χτες στη Βρετανία, για την ανάδειξη της νέας 650μελούς Βουλής των Κοινοτήτων και της νέας κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Η μόνη σχετική ένδειξη για το πώς ψήφισαν οι Βρετανοί δόθηκε από το πρώτο exit poll (σφυγμομέτρηση μετά την κάλπη), που έδινε τους βασικούς διεκδικητές της κυβερνητικής εξουσίας, τους Συντηρητικούς της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, πρώτους με 314 έδρες, και δεύτερους τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν με 266 έδρες.

Στο ίδιο exit poll, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) φάνηκε να εκλέγει 34 βουλευτές και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14 έδρες. Το αντιμεταναστευτικό UKIP φερόταν πως θα έμενε χωρίς εκπροσώπηση στη νέα 650μελή Βουλή.

Αν αυτή η εικόνα επιβεβαιωθεί από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, τότε εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν σχετικά δύσκολα παζάρια, και για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και για τη διαπραγμάτευση του Brexit.

Με βάση την εικόνα, σημαντικό μέρος των περίπου 47 εκατ. ψηφοφόρων φάνηκε να ανταποκρίνεται και να συμμετάσχει δυναμικά σε μία εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» των πρόσφατων δολοφονικών επιθέσεων τζιχαντιστών, των επικείμενων σκληρών παζαριών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Βrexit) και των ενδοαστικών διαξιφισμών για το μείγμα διαχείρισης που ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Για ευνόητους λόγους, σε πολλά από τα εκλογικά τμήματα είχαν παρθεί από νωρίς ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ενώ ο στρατός συνέχισε τις περιπολίες, κυρίως σε κεντρικές περιοχές του Λονδίνου.

Κάποιες σφυγμομετρήσεις έδιναν νίκη της Μέι με μικρή πλειοψηφία. Αλλες έδιναν νίκη στον Τζέρεμι Κόρμπιν με προβάδισμα 3,2%. Σε κάθε περίπτωση, μία οριακή διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα θεωρούνταν ότι θα δυσκόλευε τα παζάρια με την ΕΕ, που θα ξεκινήσει τις επόμενες βδομάδες η όποια βρετανική κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης. Παρά τις υποσχέσεις και τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο σοσιαλδημοκράτης Κόρμπιν για φιλολαϊκές λύσεις, η καπιταλιστική οικονομία και εξουσία, τις οποίες δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο, είναι δεδομένο ότι οδηγούν στην επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου προϋποθέτει το χτύπημα δικαιωμάτων, τη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, όπως ήδη συμβαίνει.

ΓΑΛΛΙΑ
Εκλογές εν μέσω αντεργατικής επίθεσης και έντασης της καταστολής

Την Κυριακή ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών

Σε μια περίοδο έντονων ενδοαστικών διεργασιών, αλλά και σε κλίμα «τρόμου» και αστυνομοκρατίας, διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τον β' γύρο να ακολουθεί στις 18 Ιούνη. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, REM («Republique en Marche!») - μαζί με το κεντρώο κόμμα MoDem με το οποίο συνεργάζεται στενά - εμφανίζεται πρώτο και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (μαζί με τον κεντρώο συνεργάτη τους, UDI). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ευρωσκεπτικιστικό «Εθνικό Μέτωπο» και ακολουθούν η ρεφορμιστική «Ανυπότακτη Γαλλία», που διεκδικεί ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, και τελευταίο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που κυβερνούσε την προηγούμενη πενταετία.

Ανεξάρτητα από το ακριβές αποτέλεσμα των εκλογών, οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» έχουν δρομολογηθεί και άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα και άλλους «κοινωνικούς εταίρους». Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, δήλωσε ότι θέλει οι εργατικές μεταρρυθμίσεις να προσφέρουν «ένα ευρύ φάσμα εργασιακών συνθηκών εργασίας μέσα στις επιχειρήσεις και όχι σε κλαδικό επίπεδο», ενώ επιβεβαίωσε ότι τα εκτελεστικά διατάγματα θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μετά από τις διαπραγματεύσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα νέα μέτρα αφορούν «μείωση των μέτρων προστασίας» (εργαζομένων, συνταξιούχων κ.τ.λ.), στοχοποιούν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, τις παροχές στους ανέργους, τα ωράρια και τις αμοιβές των μισθωτών, το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται υπό το καθεστώς της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε το βράδυ των επιθέσεων στις 13 Νοέμβρη 2015 στο Παρίσι και το Σεν Ντενί. Και για τους δυο γύρους των βουλευτικών εκλογών θα κινητοποιηθούν και πάλι 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, στο πλαίσιο «των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας με φόντο την απειλή της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα συμμετάσχουν μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση Sentinelle (Φρουρά) στα περίπου 67.000 εκλογικά τμήματα. Οπως και στις προεδρικές εκλογές, θα εξασφαλιστεί «διαρκής επαφή» με τους προέδρους των εκλογικών τμημάτων, καθώς και «τακτική και εμφανής παρουσία» των δυνάμεων ασφαλείας και «διαρκής δυνατότητα επέμβασης».

ΣΥΡΙΑ
Αμερικανο-ρωσικές κόντρες γύρω από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε μεθοριακή περιοχή της νότιας Συρίας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, που είναι στρατηγική για τον ανεφοδιασμό κυρίως των ιρανικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», προκαλούν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και των συμμάχων της στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την αεροπορική επιδρομή που έκαναν οι ΗΠΑ στις 6/6 σε βάρος δυνάμεων του συριακού στρατού κοντά στην περιοχή Αλ Τανφ.

«Η Μόσχα θεωρεί πως η διακήρυξη για τις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία εάν δεν θεσπιστούν με τη συμμετοχή της Δαμασκού, είναι παράνομες», τόνισε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις επιδρομές των ΗΠΑ κατά δυνάμεων του συριακού στρατού κοντά στην περιοχή Αλ Τάνφ. Τις επιδρομές αυτές οι ΗΠΑ τις δικαιολόγησαν λέγοντας πως έγιναν για την προστασία των «συμμάχων» τους, σε περιοχή που εμπίπτει σε ζώνη «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», δίχως ωστόσο αυτές οι ζώνες να έχουν καν ακόμη καθοριστεί επακριβώς και δίχως οι Αμερικανοί να έχουν τυπικά δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές, αφού έχουν αναλάβει να τις δημιουργήσουν σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της εκεχειρίας στη Συρία: η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία...

Ο Λαβρόφ έτσι πρόσθεσε, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς των Αμερικανών περί «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» κοντά στο Αλ Τανφ, ότι «πιθανώς να αναφέρονται σε εδάφη που κήρυξαν μονομερώς σε περιοχή αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Και κατέληξε: «Τέτοιες ζώνες μπορεί να τις καθορίσει μόνο ο συνασπισμός (μεταξύ Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας). Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε άλλες ζώνες».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν ανακοίνωσαν την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 12 και 13 Ιούνη ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν, δίχως να έχει προς το παρόν καθοριστεί νέα ημερομηνία.

Παράλληλα, αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν και χτες δυτικά περίχωρα της επαρχίας Ράκα, καταστρέφοντας θέσεις και τεθωρακισμένα οχήματα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Επιπλέον, Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, συνέχισαν τις επιθέσεις σε βάρος των τζιχαντιστών στην πόλη της Ράκα.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις μετά την κατάθεση Κόμεϊ στη Γερουσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το μακρύ σίριαλ κόντρας κρατικών υπηρεσιών με την κυβέρνηση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κορυφώθηκε χτες με την αναμενόμενη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

Ο Κόμεϊ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ επανειλημμένα εξήρε τις υπηρεσίες του και τη δημοτικότητά του ως διευθυντής στο FBI, τονίζοντας ότι εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε διά τηλεοράσεως την αποπομπή του από το αξίωμά του από τον Πρόεδρο λόγω ανικανότητας. Εμμέσως κατηγόρησε τον Τραμπ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι είπαν ψέματα και δυσφήμισαν τον ίδιο και το FBI. Εξέφρασε, επίσης, τη «βεβαιότητα» ότι η Ρωσία επιχείρησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Κόμεϊ, ο Μαρκ Κάσοβιτς, που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Προέδρου των ΗΠΑ στην υπόθεση ερευνών του FBI και του κογκρέσου για ενδεχόμενες σχέσεις του προεκλογικού του επιτελείου με τη Ρωσία, κατηγόρησε τον πρώην διευθυντή του FBI για «μη εγκεκριμένες αποκαλύψεις» που αφορούσαν προσωπικές συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της χώρας. Ο Κάσοβιτς, μάλιστα, απέρριψε ως αναληθείς τους ισχυρισμούς του Κόμεϊ πως ο Πρόεδρος εξαρχής του είχε ζητήσει πίστη και ότι στη συνέχεια του ζήτησε να σταματήσει την έρευνα για τις σχέσεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε στο Οχάιο, προβάλλοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τον εκσυγχρονισμό βασικών υποδομών της χώρας, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση κάποιων υπηρεσιών (μεταξύ των οποίων και τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας). Υποσχέθηκε να δημιουργήσει «πρώτης τάξεως οδικό δίκτυο, γέφυρες, συστήματα ύδρευσης» χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλα κεφάλαια που συνολικά μπορεί να φθάσουν και το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ