ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος γύρος παζαριού για τη διχοτομική λύση

Επαφές Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, με κεντρικό θέμα τον ενεργειακό πλούτο

Πίσω από τα χαμόγελα υπάρχει ανταγωνισμός για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων σε βάρος των λαών
Πίσω από τα χαμόγελα υπάρχει ανταγωνισμός για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων σε βάρος των λαών
Το παζάρεμα στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουστάφα Ακιντζί την περασμένη Κυριακή, συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Στο επίκεντρο της συζήτησης για το νέο σχέδιο διχοτόμησης (με τα δύο συνιστώντα κράτη) βρίσκεται το ζήτημα της Ενέργειας και της γεωστρατηγικής θέσης του νησιού, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιδιώκουν να καρπωθούν μεγαλύτερο μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο και βάση για τις εξελισσόμενες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αντικείμενο διαφορετικής ερμηνείας γίνεται η δήλωση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι όλα τα ζητήματα (ασφάλεια, εγγυήσεις, Εδαφικό, διακυβέρνηση) είναι ανοιχτά και «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα», όπως προέβλεπε άλλωστε και η κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου τον Φλεβάρη του 2014. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος Ε. Μπ. Αϊντε θα αναλάβει να συντάξει τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και θα προετοιμάσει νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, και ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους άλλους συμμετέχοντες, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, και την ΕΕ ως παρατηρητή.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο Ακιντζί έσπευσαν να δηλώσουν ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του ΟΗΕ και κάνουν εκκλήσεις «να υπάρξει πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά για λύση». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου απάντησε ότι «η δήλωση Γκουτέρες δεν χρήζει οποιασδήποτε ερμηνείας» και τόνισε ότι «η προσπάθεια της Τουρκίας να μας παρουσιάσει με διάφορες σοφιστείες και παράλογα επιχειρήματα ότι δεν επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και όχι για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Γενεύη, κατά την οποία η ίδια αναμένεται να εκθέσει τη θέση της όσον αφορά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή συζήτηση των υπόλοιπων κεφαλαίων και να μετατρέψει τα λόγια της περί υποστήριξης λύσης του Κυπριακού σε πράξεις».

Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση που υπάρχει δεν έχει τόσο σχέση με τη διπλωματική δήλωση του Γκουτέρες, αλλά με το πώς η κάθε αστική τάξη θα κατοχυρώσει τις θέσεις της στην γεωπολιτική «σκακιέρα». Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία πραγματοποίησε χτες αεροναυτικές ασκήσεις πολύ κοντά στην ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο και στην κυπριακή ΑΟΖ, «δηλώνοντας» την παρουσία της. Επίσης, αστοί πολιτικοί και από τις δύο πλευρές σημειώνουν συνεχώς ότι δήθεν η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» της Κύπρου και όλη την Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν μοιράσει ισχυρά ενεργειακά μονοπώλια από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ κ.λπ., θα φέρει «ευημερία» και «ασφάλεια» στους λαούς. Τη θέση της Κύπρου στην ΕΕ προβάλλει ιδιαίτερα ο Ν. Αναστασιάδης, που την παρουσιάζει ως «πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας».

Χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, που παραμένει στις ΗΠΑ, θα συναντούσε το βράδυ στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, θα συμμετείχε σε δεξίωση που παραθέτει η κυπριακή πρεσβεία με την «Exxon Mobil» και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα συναντούσαν στελέχη αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ζήτημα πάντως του παζαριού δημιουργεί και εσωτερικές αντιπαραθέσεις στα κόμματα της Κύπρου. Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη του 2018, Νικόλα Παπαδόπουλου, που σχολιάζοντας τη δήλωση του γγ του ΟΗΕ για την ασφάλεια και τη Διάσκεψη στη Γενεύη, είπε «σιγά τα λάχανα» και ότι αυτή «περιλαμβάνει επικίνδυνες ασάφειες».

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συνάντηση της Νέας Υόρκης δίνει συνέχεια στη διαπραγμάτευση και ότι «δίχως αυτή δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό».

ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και «Αλληλεγγύη» κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» μιλά για αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ο ΔΗΣΥ εκφράζει ικανοποίηση «διότι η συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε στη βάση της πρωτοβουλίας και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

  • Σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ενέκρινε προχτές με ποσοστό περίπου 75% την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για την πρόταση του Μιχαήλ Σπανού. Οπως ανακοινώθηκε, «θα ακολουθήσει συζήτηση στις Κομματικές Ομάδες Βάσης, ενώ σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα ετοιμάσει την τελική πρόταση που θα οδηγηθεί ενώπιον Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει αρχές Ιούλη». Ο Μ. Σπανός είναι οικονομολόγος που έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες επιχειρήσεις και σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου και άλλες εταιρείες.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΓΔΜ
Προωθεί την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αμερικανός πρώην στέλεχος της CIA ξαναθέτει ζήτημα ευρύτερων συνοριακών «ανακατατάξεων» στα Δυτικά Βαλκάνια...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντονη κινητικότητα φαίνεται πως αναπτύσσει η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας πρώτα στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ και να ξεκινήσει νέα παζάρια με την ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας «επίλυση» της διμερούς διένεξης για το συνταγματικό όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Ο Ζάεφ, μιλώντας χτες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας του, εξέφρασε «ετοιμότητα για παραχωρήσεις» σε σχέση με το όνομα. «Υπάρχουν δύο τρόποι, είτε να λύσεις το πρόβλημα, ή να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ υπό προσωρινή ονομασία και να συνεχίσεις τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για το πρόβλημα που έχει η τελευταία με τη συνταγματική μας ονομασία αναφορικά και με την ολοκλήρωσή μας στην ΕΕ. Αντιλαμβάνονται σαφώς πως είναι ισχυρές οι φιλοδοξίες μας για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως τη Δευτέρα 12 Ιούνη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί πρώτα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και στη συνέχεια με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδευόμενος από την υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Πληροφορίες του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου των Σκοπίων «ΜΙΑ» ανέφεραν πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένεται στα Σκόπια στα μέσα Ιούλη, με στόχο την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έως την άνοιξη του 2018. Στην υπόθεση δραστηριοποιείται έντονα ο αμερικανικός παράγοντας, με τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια Τζες Μπέιλι να συναντιέται και χτες με την υπουργό Αμυνας, Ρ. Σεκερίνσκα, πιθανώς και σε σχέση με την προώθηση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οι επικείμενες εξελίξεις είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν την αντίδραση της Ρωσίας (μετά και την πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ), η οποία επίσης επιδιώκει την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στο προσκήνιο η «επαναχάραξη» συνόρων

Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί η συχνότητα με την οποία τους τελευταίους μήνες διάφοροι Αμερικανοί παράγοντες, πρώην και νυν αξιωματούχοι, επαναφέρουν στο προσκήνιο ζήτημα «επαναχάραξης» των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια (και αλλού όπου υπάρχουν έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες όπως π.χ. στη Μέση Ανατολή...).

Ο Στίβεν Μέγερ, πρώην επικεφαλής της CIA για τα Βαλκάνια, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ» στις 6/6, επανέφερε το ζήτημα λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθούν οι εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι να χαραχθούν ξανά τα σύνορα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την πιθανή δημιουργία... μίας συνομοσπονδίας ορθόδοξων χριστιανικών χωρών ως απάντηση στην εμφάνιση μίας λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Επισήμανε «λάθη» στη συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, εκτιμώντας ότι «η χώρα της Βοσνίας υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στην πραγματικότητα είναι ένα μυθιστορηματικό μέρος». «Η εξουσία δεν βρίσκεται στο Σαράγεβο, αλλά σε άλλα μέρη. Βρίσκεται στις εθνοτικές κοινότητες, βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία στο Σαράγεβο...», πρόσθεσε το πρώην στέλεχος της CIA. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν τις επικίνδυνες εξελίξεις που προδιαγράφονται για τους λαούς, αφού το ξαναχάραγμα συνόρων σημαίνει συνήθως νέο μακέλεμα των λαών, για τα συμφέροντα των αστών εκμεταλλευτών τους.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Γερμανικό σχέδιο Μάρσαλ» στα σκαριά

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέο «ειδικό σχέδιο Μάρσαλ» για τα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται πως ετοιμάζει η Γερμανία, προκειμένου να διευρυνθεί η δράση μονοπωλίων της και να μπουν πιο δυναμικά στο ξαναμοίρασμα αγορών που επιχειρείται στην περιοχή, σχεδόν μια 20ετία από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Το εγχείρημα εμφανίζεται ως προσπάθεια ξεπεράσματος της επιβράδυνσης των οικονομιών των χωρών αυτών, που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει χτεσινό ρεπορτάζ της σερβικής εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι», που επικαλούμενη «διπλωματικές πηγές» στο Βερολίνο, υποστηρίζει πως ετοιμάζεται ένα «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» ώστε να τονώσει τις οικονομίες της περιοχής. Το γερμανικό σχέδιο αναμένεται να τεθεί επισήμως επί τάπητος σε επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Το σχέδιο, που αποκαλείται «Berlin Plus», φέρεται πως θα επιδιώξει να κάνει την περιοχή «ελκυστική» για τα μονοπώλια μέσα σε μία διετία. Σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί όχι μόνο από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, αλλά και από τις χώρες της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής» (ΕΕΑ), στην οποία εκτός από τις χώρες - μέλη της ΕΕ συμμετέχουν η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και χώρες του «Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελεύθερου Εμπορίου» (EFTA), μέλος της οποίας είναι και η Ελβετία. Μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση παλιών βαλκανικών μονοπωλίων αλλά και για την ανάδειξη «νέων εταιρειών». Μεταξύ άλλων, θα επιδιώξει τη βελτίωση ενός δικτύου υποδομών στις οδικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές στα Δυτικά Βαλκάνια, με οδικούς άξονες που θα συνδέουν τη Σερβία με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Βελιγράδι με τα Τίρανα μέσω ...Πρίστινας.

Βασικές πλευρές αυτού του γερμανικού σχεδίου αναφέρεται πως θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα Ιούλη, οπότε αναμένεται η ετήσια τακτική σύνοδος ηγετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη της βορειοανατολικής Ιταλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ